Moneywise.nl » Weblog » Pensioen » Lage vaste pensioenuitkering omzetten naar variabele pensioen uitkering

Lage vaste pensioenuitkering omzetten naar variabele pensioen uitkering

woensdag 20 juli 2016 om 11:14:53 Jeroen Wolfsen 4 reacties
vp knipselHeeft u uw pensioen vast moeten zetten tegen een lage rente en ontvangt u daardoor een lage uitkering voor de rest van uw leven? Dan is er goed nieuws. Het is (onder voorwaarden) mogelijk om de vaste pensioenuitkering open te breken en alsnog om te zetten naar een variabele pensioen uitkering. De Wet verbeterde premieregeling is inmiddels ingegaan en die wet maakt het mogelijk om door te beleggen na pensioendatum. Hierdoor is het aankopen van een vaste pensioenuitkering niet meer verplicht.

Wie kan hier gebruik van maken?
U kunt hier gebruik van maken als u niet de mogelijkheid heeft gehad om gebruik te maken van de pensioenknip. De pensioenknip is in 2009 in het leven geroepen en maakte het mogelijk om het pensioenkapitaal te splitsen in een tijdelijke uitkering voor maximaal 5 jaar. Na deze 5 jaar ging alsnog de verplichte levenslange uitkering in. De gedachte bij deze regeling was dat men op die manier kon profiteren van een stijgende rente. Helaas is gebleken dat iedereen die in deze periode gebruik heeft gemaakt van de pensioenknip er op achteruit is gegaan door de steeds verder dalende rente. De pensioenknip werd dan ook op 1 januari 2014 afgeschaft. Omdat de rente maar bleef dalen is de pensioenknip weer opnieuw geïntroduceerd op 8 juli 2015. Viel uw pensioenkapitaal dus vrij tussen 1 januari 2014 en 8 juli 2015, dan kon u geen gebruik maken van de pensioenknip en werd u gedwongen tot de aankoop van een levenslange uitkering. Deze groep krijgt nu alsnog de kans om te kiezen voor een variabele pensioenuitkering op basis van doorbeleggen.

Voorwaarden omzetten naar variabel pensioen
- Uw pensioen viel vrij tussen 1 januari 2014 en 8 juli 2015.
- U dient uw verzoek in tussen 1 januari 2017 – 1 juli 2017.
- De omzetting naar de variabele uitkering vindt plaats bij uw huidige verzekeraar.
- Biedt uw huidige verzekeraar niet de mogelijkheid van doorbeleggen dan mag u overstappen naar een andere verzekeraar.
- Aan de omzetting zijn kosten verbonden.
- De (ex)partner moet ook toestemming verlenen.

Omzetten pensioen verstandig?
Of het verstandig is om uw pensioen om te zetten naar een variabele uitkering kunnen we nog niet zeggen. Er zijn namelijk nog geen producten voor en het lijkt ook nog wel enkele maanden te duren voordat deze er komen. Op papier is het een goed verhaal, maar alles staat of valt bij de producten en niet te vergeten het rendement en risico. Zodra we meer weten zullen we u hierover informeren.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van pensioen.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Boy Bos

24 juli 2016 14:34:18

Beste Jeroen, Per juli 2016 mogen pensioendeelnemers met een premie-of kapitaalsovereenkomst in de zgn. "tweede Pijler" kiezen tussen een levenslange vaste uitkering of een variabele uitkering. Deze keuze geldt niet voor banksparen (derde pijlerpensioen) waarvoor vaste uitkeringen gelden. Voor mij geldt een uitkeringsperiode van minimaal 20 jaar gezien de hoogte van het opgebouwde kapitaal en zit ik gedurende 20 jaar vast aan het huidige lage rentepercentage. Waarom heb je bij banksparen in de opbouwfase wel de keus tussen een vaste of variabele rente en is er in de uitkeringsfase alleen een vast rentepercentage en vindt u deze ongelijkheid in de wet niet ongewenst? Met vriendelijke groet, Boy Bos

reageer op Boy Bos

Jochem Kessens
Productexpert
Tel: 085-760 7600

27 juli 2016 22:04:42

Beste Boy Bos,
Jeroen is met vakantie, vandaar dat ik uw vraag beantwoord. Voor zover ik weet is de 'wet verbeterde premieregeling' aangenomen door de 1e kamer en treedt deze in werking per 1 september 2016 (zie ook https://www.eerstekamer.nl/behandeling/20160714/publicatie_inwerkingtreding/document3/f=/vk5qfot82fq8.pdf).
Het gaat hier om het doorbeleggen van het pensioen. Op deze manier kan er een hoger rendement worden behaald, maar de kans op een lager pensioen is ook aanwezig bij een negatief rendement.
Bij banksparen is dit ook al mogelijk. Een aantal partijen bieden uitkerende lijfrente (bancair) op basis van belegging. De gelijkmatigheid van de uitkeringen zit hem dan niet in geld maar in het aantal te verkopen aandelen per maand. De waarde per aandeel is iedere maand anders, zodat de uitkering ook anders is. Partijen die dit aanbieden zijn bijvoorbeeld GHF Giro en Synvest. Maar laat u wel vooraf goed informeren en adviseren over de risico's en kosten.
Met vriendelijke groet,
Jochem Kessens

reageer op Jochem Kessens

Ivo Klein

4 augustus 2016 7:21:38

Ik heb begrepen dat een tijdelijke uitkering na pensioen niet hoger mag zijn dan €21.248 per jaar. Maar wat is de consequentie als de uitkering wel hoger is dan dat bedrag? In beide gevallen moet toch IB worden afgedragen?

reageer op Ivo Klein

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

17 augustus 2016 15:55:04

Beste Ivo,
Ik reageer even per mail, omdat ik op vakantie ben. Als u een lijfrente in minder dan 20 jaar laat uitkeren mag de uitkering niet hog zijn de het genoemde maximum. Als de uitkering hoger is, is er sprake van een niet toegestane lijfrente en deze wordt gezien als afkoop. Gevolg maximaal 52% belasting en een boete in de vorm van 20% revisierente. Dat is dus een hele dure oplossing!
met vriendelijke groet,
jeroen wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662