Moneywise.nl » Weblog » Pensioen » Klein pensioen: geen afkoop meer maar samenvoegen

Klein pensioen: geen afkoop meer maar samenvoegen

woensdag 23 november 2016 om 09:12:45 Jeroen Wolfsen 4 reacties
lijfrentePensioenfondsen en verzekeraars mogen vanaf 2018 geen kleine pensioenen meer afkopen. In plaats daarvan komt er de mogelijkheid om het pensioen over te dragen naar de verzekeraar of pensioenfonds waar je nu actief een pensioen opbouwt. Dat kan de partij waar een klein pensioen loopt zelfstandig regelen, dus zonder dat je als deelnemer hier iets over te zeggen hebt.

Het voorstel van staatssecretaris Jette Klijnsma moet nog worden goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer maar Klijnsma heeft overeenstemming bereikt met werkgevers, vakbonden en pensioenuitvoerders. De verwachting is dan ook dat het wetsvoorstel zal doorgaan.

Het voorstel moet voorkomen dat kleine pensioenen, die ontstaan door korte dienstverbanden en flexwerken, versnipperen. Afkopen kan interessant zijn voor het fonds of een verzekeraar die pensioen uitvoert want het scheelt enorm in de administratiekosten die gepaard gaan met het beheren van zo’n klein pensioen. Het nadeel is dat er door de afkoop steeds minder pensioen overblijft voor de deelnemer op de oude dag. Door kleine pensioenen te bundelen en onder te brengen bij de uitvoerder waar je actief pensioen opbouwt, kunnen er toch kosten bespaard worden en blijft het pensioen kapitaal in stand.

Wat is een klein pensioen?
Er is sprake van een klein pensioen als de pensioen uitkering minder is dan € 465,94 per jaar (2016) is. De afkoopwaarde waarde die je ontvangt, is dan een hoger bedrag. De afkoopwaarde wordt bepaald door de uitvoerder aan de hand van hun berekeningsmethode. Je ontvangt de waarde van het pensioen niet op pensioendatum in maandelijkse uitkeringen maar dus op het moment van afkopen in één keer.

Is afkopen een recht van de deelnemer?
Nee, het afkopen is geen recht van de deelnemer maar van de uitvoerder. Het pensioenfonds of verzekeraar beslist dus nu of er wordt afgekocht. Afkoop van een klein pensioen was mogelijk als de deelnemer uit dienst is. En vanaf 2018 beslist de uitvoerder dus ook af men het pensioen doorschuift naar een andere aanbieder.

Kan ik mijn pensioen ook op een bankspaarrekening zetten?
Nee, dat kan niet. Banksparen is bedoeld voor het sparen van een lijfrente, een privé pensioen zonder dat er een werkgever bij betrokken is. Dat kent andere fiscale spelregels. Je kunt lijfrente en pensioen dus niet samenvoegen.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van pensioen.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Stef de Jong

6 december 2016 17:53:21

Ik overweeg om twee excedent pensioenen samen te voegen bij een andere verzekeraar. Onlangs via jullie website opgevraagd, zou Aegon kunnen worden. Maar ik heb ook bij Aegon een klein pensioen. Kan dat nu al toegevoegd worden? Ik was van plan om het te laten uitkeren wegens minder inkomsten in 2016. Vorig jaar heb ik de uitkering ineens geweigerd en uitgesteld. Wat is nu mogelijk met het voornemen in van de sc zicht?

reageer op Stef de Jong

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

7 december 2016 10:00:03

Beste Stef,
In principe kun je verschillende pensioenen altijd samenvoegen. Maar het kan zijn dat het niet mogelijk is mat er door de jaren heen zoveel wijzigingen zijn geweest in pensioen land en u afhankelijk bent van de afspraken en overeenkomst met uw penisoenuitvoerder.
We kijken er in ieder geval graag naar om te onderzoeken of we het voor u samen kunnen voegen.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Gerry Prince

12 juli 2017 12:59:10

Wat is de huidige stand van zaken met betrekking tot dit wetsvoorstel? Ik heb op dit moment een voorstel tot uitkering/afkoop in 2017 of doorschuiven naar 2018, waarna nieuw voorstel tot uitkering of afkoop. Bij doorschuiven en in 2018 afkopen (mijn voorkeur) is de kleine polis, de enige polis die nog niet tot uitkering is overgegaan. Kan afkoop nog wel als het wetsvoorstel wet geworden is?

reageer op Gerry Prince

Jeannette

10 oktober 2017 16:19:11

Beste Jeroen, Sinds 2014 heb ik via mijn werkgever's beschikbare premieregeling pensioenkapitaal A vergaard met een pensioenleeftijd van 67 jaar. Per 2018 verandert de pensioenregeling in zoverre dat de pensioenleeftijd 68 jaar wordt (dit gaat pensioenkapitaal B opleveren). Ik heb dan dus twee pensioenpotten met een andere einddatum. Is het verstandig om pensioenkapitaal A over te hevelen naar de nieuwe pensioenregeling? Ik vermoed dat pensioenkapitaal A te klein is dan dan t.z.t. sowieso zal worden samengevoegd?

reageer op Jeannette
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662