Pensioen

Klein pensioen: geen afkoop meer maar samenvoegen

Jeroen Wolfsen woensdag 23 november 2016 - bijgewerkt op: 21 oktober 2017
Pensioenfondsen en verzekeraars mogen vanaf 2018 geen kleine pensioenen meer afkopen. In plaats daarvan komt er de mogelijkheid om het pensioen over te dragen naar de verzekeraar of pensioenfonds waar je nu actief een pensioen opbouwt. Dat kan de partij waar een klein pensioen loopt zelfstandig regelen, dus zonder dat je als deelnemer hier iets over te zeggen hebt.

Het voorstel van staatssecretaris Jette Klijnsma moet nog worden goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer maar Klijnsma heeft overeenstemming bereikt met werkgevers, vakbonden en pensioenuitvoerders. De verwachting is dan ook dat het wetsvoorstel zal doorgaan.

Het voorstel moet voorkomen dat kleine pensioenen, die ontstaan door korte dienstverbanden en flexwerken, versnipperen. Afkopen kan interessant zijn voor het fonds of een verzekeraar die pensioen uitvoert want het scheelt enorm in de administratiekosten die gepaard gaan met het beheren van zo’n klein pensioen. Het nadeel is dat er door de afkoop steeds minder pensioen overblijft voor de deelnemer op de oude dag. Door kleine pensioenen te bundelen en onder te brengen bij de uitvoerder waar je actief pensioen opbouwt, kunnen er toch kosten bespaard worden en blijft het pensioen kapitaal in stand.

Wat is een klein pensioen?
Er is sprake van een klein pensioen als de pensioen uitkering minder is dan € 465,94 per jaar (2016) is. De afkoopwaarde waarde die je ontvangt, is dan een hoger bedrag. De afkoopwaarde wordt bepaald door de uitvoerder aan de hand van hun berekeningsmethode. Je ontvangt de waarde van het pensioen niet op pensioendatum in maandelijkse uitkeringen maar dus op het moment van afkopen in één keer.

Is afkopen een recht van de deelnemer?
Nee, het afkopen is geen recht van de deelnemer maar van de uitvoerder. Het pensioenfonds of verzekeraar beslist dus nu of er wordt afgekocht. Afkoop van een klein pensioen was mogelijk als de deelnemer uit dienst is. En vanaf 2018 beslist de uitvoerder dus ook af men het pensioen doorschuift naar een andere aanbieder.

Kan ik mijn pensioen ook op een bankspaarrekening zetten?
Nee, dat kan niet. Banksparen is bedoeld voor het sparen van een lijfrente, een privé pensioen zonder dat er een werkgever bij betrokken is. Dat kent andere fiscale spelregels. Je kunt lijfrente en pensioen dus niet samenvoegen.
In dit artikel

Pensioen laten uitkeren?

Vergelijk alle pensioenverzekeraars en vindt de hoogste pensioenuitkering!

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 16.462 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube