Moneywise.nl » Weblog » Pensioen » Eigen Beheer pensioen DGA omzetten naar lijfrente banksparen

Eigen Beheer pensioen DGA omzetten naar lijfrente banksparen

maandag 27 augustus 2018 om 17:36:29 Jeroen Wolfsen 2 reacties
berekenenOp 1 april 2017 is er een belangrijke wet in gegaan voor het Pensioen in Eigen Beheer. Deze nieuwe wet geeft Directeur Groot Aandeelhouders (DGA’s) tot 2020 de mogelijkheid om het pensioen in Eigen Beheer af te kopen of om te zetten in een Oudedagsvoorziening (ODV). Een zeer interessante mogelijkheid voor de DGA om van het pensioen in Eigen Beheer af te komen. Door de strenge fiscale regels is het Pensioen in Eigen beheer voor veel DGA's een blok aan hun been.

Afkoop pensioen in Eigen Beheer
Bij volledige afkoop krijgt de DGA een korting op de te belasten afkoopwaarde. De hoogste korting kreeg je bij afkoop in 2017: 34,5%. In 2018 bedraagt de afkoopkorting nog 25% van de fiscale pensioenverplichting van 31-12-2015. En in 2019 is er nog sprake van een korting van 19,5%. Afkopen van pensioen in eigen beheer lijkt door de korting interessant maar betekent in de praktijk een flink bedrag dat aan belasting betaald moet worden.

Voorbeeld afkoop in eigen pensioen in eigen beheer
Dit voorbeeld geeft weer hoeveel de DGA overhoudt van de afkoop in eigen beheer.

De commerciële waarde van de pensioenverplichting bedraagt in 2018 € 450.000
De fiscale waarde bedraagt € 250.000
De fiscale waarde op 31-12-2015 bedraagt € 220.000
Belastingtarief Inkomstenbelasting: 52%

Als je als DGA in 2018 afkoopt is de fiscale waarde van € 250.000 het bedrag waarover belasting moet worden betaald. Over het bedrag van 31-12-2015 ontvang je echter korting. Dit werkt dan als volgt:

(100%-25% korting)*€ 220.000* 52% is € 85.800
(€ 250.000-€ 220.000)*52% is € 15.600.
Het totale bedrag dat je dan aan belasting bedraagt is dan in totaal € 101.400.

Er kan dan een netto bedrag worden uitgekeerd van € 250.000-€ 101.400 is € 148.600. Dit geld komt dan bij de DGA in box 3 terecht.

In veel gevallen wordt er minder of zelf niks uitgekeerd omdat veel DGA's ook een rekening courant schuld hebben bij de BV. Die wordt dan verrekend met de uitkering.

Bij afkoop moet er dus toch flink afgerekend worden met de fiscus. Het is
zeker niet altijd de voordeligste oplossing.

Pensioen omzetten via Oudedagsvoorziening (ODV) naar lijfrente banksparen
Het is ook mogelijk om het pensioen in eigen beheer af te stempelen. Dan daalt de pensioenverplichting van de hoge commerciële waarde naar de lagere fiscale waarde. Hiermee is het grote probleem voor veel Eigen Beheer Pensioenen opgelost. Deze lagere fiscale waarde is dan de waarde van de ODV. De ODV moet jaarlijks worden opgerent. Ook in de uitkeerfase. Het rendement waarmee opgerent moet worden is het gemiddelde U rendement van het afgelopen jaar.

Uitkering ODV
De eerste uitkering van de ODV moet uiterlijk binnen 2 maanden na het bereiken van de AOW leeftijd zijn. De uitkeringsduur is dan 20 jaar. Een ODV uitkering mag eerder ingaan: 5 jaar voor het bereiken van de AOW leeftijd mag de BV beginnen met uitkeren. De uitkeringsduur is dan 20 jaar plus het aantal jaren voor de AOW datum. Andere opties zijn er niet.

ODV omzetten naar lijfrente banksparen
Een ODV is niet bepaald flexibel. De uitkeringsduur kan bijvoorbeeld niet korter. Dat kan wel als de DGA de ODV omzet naar een lijfrente. Dat kan niet via de BV maar moet via een verzekeraar of beter nog een bank. Zo’n omzetting is fiscaal geruisloos, er wordt dus niks afgerekend met de fiscus. Het geld gaat rechtstreeks van de BV naar de lijfrente bankspaarrekening. De DGA kan als de AOW leeftijd nog niet is bereikt eerst een lijfrente opbouwrekening openen. Deze kan vervolgens worden omgezet naar een uitkeerrekening. Hierbij gelden dan de regels voor een lijfrente.Vvanaf AOW leeftijd is de uitkeringsduur minimaal 5 jaar. De uitkering mag dan niet hoger zijn dan € 21.483 (2018). Wordt er voor AOW leeftijd uitgekeerd dan is de looptijd minimaal 20 jaar plus het aantal jaren voor het bereiken van die AOW leeftijd.

Uitkerende ODV ook omzetten naar lijfrente
In eerste instantie bood de nieuwe wet niet de mogelijkheid om een reeds uitkerende ODV alsnog om te zetten naar lijfrente banksparen. Dat heeft de staatssecretaris in een besluit toch goedgekeurd. Er zijn wel 2 voorwaarden: de gehele ODV moet worden omgezet in een lijfrente en er moet toestemming zijn van de inspecteur.


ODV omzetten bij onder water staan
Heeft de BV niet voldoende middelen in kas om te hele ODV om te zetten dan is ook gedeeltelijke omzetting mogelijk. Ook hier zijn voorwaarden voor: de onderdekking is ontstaan door reële verliezen. Als het geld is opgegaan in privé dan is het dus niet mogelijk. Alle bezittingen moeten worden gebruikt om de lijfrente aan te kunnen kopen. Tot slot moet de BV na omzetting worden geliquideerd.

Beste lijfrente
Waar vind je de beste lijfrente? Daar gaan we je bij helpen. Moneywise vergelijkt alle banken voor lijfrente banksparen. Je kunt gratis alle banken vergelijken, offertes en aanvragen en vervolgens online afsluiten.


Met dank aan NN FJA
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van pensioen.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Cees Blonk

5 september 2018 9:41:38

Geen reactie, meer een vraag. Ik probeer als oud fysotherapeut een jonge collega (43 jaar) te begeleiden, die een klein jaar geleden een herseninfarct heeft gehad en daardoor arbeidsongeschikt is geraakt. Hij gaat de fysiotherapeutenmaatschap per 31 december 2018 verlaten, dus staakt zijn onderneming. Er komt dan een behoorlijk goodwillbedrag vrij, hoger dan de stakingsvrijstelling van 112.330 euro. Hij heeft een goede AOV uitkering via de Movir, maar die loopt slechts door tot zijn 60e. En pas vanaf 67 jaar volgt de AOW en zijn fysiotherapeuten pensioen. Wellicht is er nog een uitkering van een al lopende lijfrente. Er is dus een groot gat in zijn inkomen van 60 tot 67 jaar. Het zou zo mooi zijn als hij zijn uittreedbedrag zou kunnen gebruiken (middels banksparen of lijfrente) om dat gat op te vullen. Maar ik lees steeds dat bij een ingaande uitkering op 60 jaar, dat dan de uitkering 20 jaar + de 5-7 jaar (voor de pensioenleeftijd) moet doorlopen. Daar schiet hij niet veel mee op. Het gaat juist om die eerste 5-7 jaar na zijn 60e. Zijn er nog andere mogelijkheden om de hoge belasting nu bij zijn uittreden te vermijden en toch een behoorlijke uitkering te krijgen op zijn 60e? Alvast hartelijk dank voor uw meedenken.

reageer op Cees Blonk

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

5 september 2018 21:00:48

Beste Cees,
Alleen met een overbruggingslijfrente kun een lijfrente laten uitkeren in de door jouw genoemden periode van 60 tot bijvoorbeeld 67 jaar. Maar helaas is de overbruggingslijfrente afgeschaft voor nieuwe lijfrente (vanaf 2006). En deze stakingswinst kan dus niet voor een overbrugging worden gebruikt. Een lijfrente laten uitkeren voor AOW leeftijd gaat inderdaad op de manier die je zelf al aangeeft. Dus de wetgever geeft geen mogelijkheden in dit vervelende maar ook realistische voorbeeld dat bij meer mensen zal voorkomen. Eigenlijk heel oneerlijk.
Maar ik denk dat er een oplossing is. De regeling afkoop lijfrente in verband met arbeidsongeschiktheid. Meer hierover in ons weblog over lijfrente en arbeidsongeschiktheid. Ik heb hier zelf nog weinig ervaring mee, dus check het bij de belastingdienst.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662