Moneywise.nl » Weblog » Pensioen » Banksparen voor pensioen komt er voorlopig niet

Banksparen voor pensioen komt er voorlopig niet

vrijdag 24 maart 2017 om 10:03:36 Jeroen Wolfsen 4 reacties
Klijnsma2Staatssecretaris Klijnsma is van mening dat banksparen geen alternatief is voor een pensioenvoorziening. Al jaren speelt de gedachte in de markt dat banksparen een prima oplossing is om te komen tot een hogere pensioenuitkering maar Klijnsma ziet te veel bezwaren.

Banksparen niet levenslang
Het grootste bezwaar is het feit dat een pensioenuitkering levenslang moet zijn. Een bankspaarrekening kent altijd een vaste looptijd.  Die looptijd kan 20 jaar en zelfs langer zijn maar nooit levenslang. Dat is op te lossen door middel van een extra verzekeringsconstructie. De kosten hiervan zouden te hoog zijn waardoor het rendement tegen zou kunnen vallen. In ieder geval is er een kans op een lagere uitkering in de jaren na de bankspaaruitkering. En dat past volgens Klijnsma niet pensioen.

Waarom moet pensioen levenslang uitkeren
De pensioenwet is duidelijk, een pensioen moet levenslang worden uitgekeerd. Klijnsma blijft hier aan vasthouden. Het maatschappelijke karakter van een pensioen is belangrijk. Aan de ene kant betuttelend van de overheid maar aan de andere kant ook wel weer begrijpelijk. Zelf kunnen beslissingen over opgebouwd pensioen geld past bij deze tijd maar het kan ook tot problemen leiden als mensen langer leven dan verwacht en onvoldoende inkomen hebben omdat de pensioenpot eerder leeg is.

Hoger pensioen door doorbeleggen
De behoefte aan een hoger pensioen blijft. Zeker nu de rentestand zo laag is dat de pensioenuitkeringen lager zijn. Daarom is het mooi dat er nu een nieuwe mogelijkheid is om de pensioenuitkering te verhogen: doorbeleggen. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van doorbeleggen met uw pensioen. Lees dan onze andere artikelen.

 
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van pensioen.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Han Kooiman

16 april 2017 10:05:57

Ik zou graag een bedrag reserveren voor mijn uitvaart om dat bedrag op die manier niet langer te laten meetellen in de vermogensvrijstelling in verband met het recht op huursubsidie. Is er al een mogelijkheid om dat te doen zonder me al bij voorbaat te verbinden aan een uitvaartondernemer? Bij welke bank zou ik moeten zijn voor een bankspaarproduct met die mogelijkheid?

reageer op Han Kooiman

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

17 april 2017 17:46:55

Beste Han,
Ik heb een ander artikel over banksparen voor je uitvaart geschreven. Daar staat alles in dat er te vertellen valt. Het belangrijkste voor jou: het is afgeschaft.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Peter

27 augustus 2017 13:08:40

Beste Jeroen, Vraagje: Wat zijn mogelijkheden om fiscaal vriendelijk te sparen voor een sabbatical of ander doel voor de korte/middellange termijn. zeg binnen 3 jaar?

reageer op Peter

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

28 augustus 2017 8:35:39

Beste Peter,
Dat is heel simpel: Geen mogelijkheden. Tenminste niks fiscaal vriendelijk. Dus gewoon sparen en ontslag of verlof op opnemen.
Jeroen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons