Moneywise.nl » Weblog » Pensioen » Banksparen voor pensioen komt er voorlopig niet

Banksparen voor pensioen komt er voorlopig niet

vrijdag 24 maart 2017 om 10:03:36 Jeroen Wolfsen 5 reacties
lijfrenteStaatssecretaris Klijnsma is van mening dat banksparen geen alternatief is voor een pensioenvoorziening. Al jaren speelt de gedachte in de markt dat banksparen een prima oplossing is om te komen tot een hogere pensioenuitkering maar Klijnsma ziet te veel bezwaren.

Banksparen niet levenslang
Het grootste bezwaar is het feit dat een pensioenuitkering levenslang moet zijn. Een bankspaarrekening kent altijd een vaste looptijd.  Die looptijd kan 20 jaar en zelfs langer zijn maar nooit levenslang. Dat is op te lossen door middel van een extra verzekeringsconstructie. De kosten hiervan zouden te hoog zijn waardoor het rendement tegen zou kunnen vallen. In ieder geval is er een kans op een lagere uitkering in de jaren na de bankspaaruitkering. En dat past volgens Klijnsma niet pensioen.

Waarom moet pensioen levenslang uitkeren
De pensioenwet is duidelijk, een pensioen moet levenslang worden uitgekeerd. Klijnsma blijft hier aan vasthouden. Het maatschappelijke karakter van een pensioen is belangrijk. Aan de ene kant betuttelend van de overheid maar aan de andere kant ook wel weer begrijpelijk. Zelf kunnen beslissingen over opgebouwd pensioen geld past bij deze tijd maar het kan ook tot problemen leiden als mensen langer leven dan verwacht en onvoldoende inkomen hebben omdat de pensioenpot eerder leeg is.

Hoger pensioen door doorbeleggen
De behoefte aan een hoger pensioen blijft. Zeker nu de rentestand zo laag is dat de pensioenuitkeringen lager zijn. Daarom is het mooi dat er nu een nieuwe mogelijkheid is om de pensioenuitkering te verhogen: doorbeleggen. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van doorbeleggen met uw pensioen. Lees dan onze andere artikelen.

 
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van pensioen.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Han Kooiman

16 april 2017 10:05:57

Ik zou graag een bedrag reserveren voor mijn uitvaart om dat bedrag op die manier niet langer te laten meetellen in de vermogensvrijstelling in verband met het recht op huursubsidie. Is er al een mogelijkheid om dat te doen zonder me al bij voorbaat te verbinden aan een uitvaartondernemer? Bij welke bank zou ik moeten zijn voor een bankspaarproduct met die mogelijkheid?

reageer op Han Kooiman

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

17 april 2017 17:46:55

Beste Han,
Ik heb een ander artikel over banksparen voor je uitvaart geschreven. Daar staat alles in dat er te vertellen valt. Het belangrijkste voor jou: het is afgeschaft.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Peter

27 augustus 2017 13:08:40

Beste Jeroen, Vraagje: Wat zijn mogelijkheden om fiscaal vriendelijk te sparen voor een sabbatical of ander doel voor de korte/middellange termijn. zeg binnen 3 jaar?

reageer op Peter

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

28 augustus 2017 8:35:39

Beste Peter,
Dat is heel simpel: Geen mogelijkheden. Tenminste niks fiscaal vriendelijk. Dus gewoon sparen en ontslag of verlof op opnemen.
Jeroen

reageer op Jeroen Wolfsen

inge

19 oktober 2017 20:59:57

Ik heb nog een BV waar nog een groot pensioendeel instaat, ik ben hier DGA van, al 14 jaar terug gestopt met een winkel en niet meer in loondienst van mijn bv , er staat vnl pensioen in , nu had ik gebruik willen maken van de afkoopkorting van pensioen voor DgA 's in 2017. Waar een korting geboden wordt. Er staat ook nog bedrag van fiscale oudedags reserve (FOR) is ooit in gebracht in de BV , daar de eenmanszaak in de BV over ging. Nu werd mij verteld bij de adviseur bij mijn accountantskantoor dat het FOR bedrag in een banksparen kan worden omgezet. EN een groot bedrag voor pensioengereserveerd geld (voor de fiscale waarde) dat in de B.V staat , zou naar prive kunnen gaan, dan moet er afgerekend worden met de fiscus over dat bedrag. en zou ik er dan vrij over kunnen beschikken. Nu is er blijkbaar bij het advies nog geen rekening gehouden met het feit dat ik veel jonger ben dan mijn echtgenoot, hij ontvangt een partnertoeslag AOW voor mij. We hebben meermaals met het SVB gebeld , maar krijg de indruk dat men daar over afkoop kleine pensioenen spreekt en de medewerker van SVB zegt dat dit ook op een bedrag van over een ton kan worden toegepast. Dat zou dan voor 1 maand inkomen tellen en er zou maar een maand toeslag worden ingehouden. Maar als ik vraag of ze dit zwart op wit willen zetten , zegt men dit niet te mogen en ook niet te mogen mailen. Er zijn inderdaad zaken voor de rechter geweest, maar zover ik dit op internet vind , gaat het daar om een afkoop kleine pensioenen , met de grens kleine pensioenen , ergens bij de 400, oo per jaar Het accountantskantoor heeft me gevraagd dit zelf uit te zoeken daar men dit nog niet waren tegengekomen in hun praktijk.... IK heb gelukkig nog geen verdere stappen genomen, met overboeken naar een andere rekening of bankspaarrekening, ik ben bang dat we de toeslag anders kwijt raken. Krijg de indruk dat het een risico is dat het SVB de kans ziet dit stop te zetten. EN ik aan het rechten kom, de tekst op de Website van het SVB is verschillend uit te leggen En ik heb ook niet zo'n riant pensioen opgebouwd, om deze toeslag (waar we al een aantal jaren recht op hebben)mis te lopen , een toeslag van Euro 680 in de maand keer vele komende jaren , dit vanwege een leeftijdsverschil met mijn partner van 22 jaar . Ik ben van 1961 , dus ergens pas in 2028 ( +3 maand )of 2029 pensioengerechtigd .. WE wonen in Nederland en de BV is ook in Nederland . Met vriendelijke groet !

reageer op inge
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662