Moneywise.nl » Weblog » Uitvaartverzekering » Banksparen voor uitvaart sterft eenzame dood.

Banksparen voor uitvaart sterft eenzame dood.

donderdag 10 juli 2014 om 12:51:59 Jeroen Wolfsen 2 reacties
uiltjeStaatssecretaris Wiebes heeft op 10 juli kamervragen beantwoord over banksparen voor uitvaartkosten. Het CDA kamerlid van Hijum vroeg Wiebes waarom er geen enkele bank is die uitvaartsparen aanbiedt.

De staatssecretaris heeft hierop geantwoord dat er inderdaad geen enkele bank is die uitvaart sparen aanbiedt en dat hij van de vereniging van banken heeft doorgekregen dat de reden ligt in de kleine bedragen die met een dergelijke rekening gespaard kunnen worden. Blijkbaar is dat voor banken dan niet interessant genoeg omdat de kosten voor een dergelijk product dan hoger zijn dan de verdiensten.

Fiscale voordeel niet interessant
Het fiscale voordeel van het saldo van een uitvaart bankspaarrekening wordt niet meegeteld in het box 3 vermogen, de staats-secretaris geeft aan dat dit niet heeft geleid tot een vraag uit de markt van consumenten naar dit product. Het fiscale voordeel ook gering. Men bespaart 1,2% vermogensrendementsheffing over het saldo ( tot een maximum bedrag van € 6.859) op de bankspaarrekening. Op een uitvaar rekening met een saldo van € 5.000 hebben we het dan over een jaarlijks fiscaal voordeel van € 60. Voor dit voordeel geldt dan de voorwaarde dat het saldo alleen is op te nemen bij overlijden. Eerder opnemen is niet mogelijk.

Daarnaast werkt sparen voor een uitvaart natuurlijk alleen als er voldoende tijd is geweest om een flink spaarsaldo bij elkaar te sparen. Wanneer er nog maar korte tijd gespaard is en iemand komt te overlijden zal het saldo natuurlijk nooit voldoende zijn om een uitvaart te bekostigen. In zo'n geval kan een begrafenisverzekering dus verstandiger zijn.

Banksparen voor uitvaart afschaffen in 2015
Staatsecretaris Wiebes geeft aan dat hij niet van plan is om banken aan  te gaan sporen om banksparen voor een uitvaart wel aan te gaan bieden. Een verplichting om het product aan te gaan bieden zal er zeker niet komen. Het is aan de partijen in de markt om te bepalen of een product interessant is om op de markt te brengen. Wel stelt Wiebes heel duidelijk dat hij overweegt om banksparen voor een uitvaart af te schaffen als er in 2015 geen producten door banken worden geïntroduceerd.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van uitvaartverzekering.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Devoi J.T.H

25 september 2014 13:33:44

De vragen die kamerlid van Hijm heeft gesteld zijn n.a.v.een schrijven door mij gericht aan het CDA.Ben het eens dat met sparen van kleine bedragen voor de banken aanzienlijke kosten met zich meebrengt.Mijn intentie was laat mij van mijn vermogen het maximum bedrag in een keer afzonderen en plaatsen op een geblokkeerde bankrekening waarvan tegoed alleen op eisbaar is bij overlijden en laat ook deze onder de vermogensvrijstelling vallen.
Ik kan bij geen enkele bank een geblokkeerde spaarrekening voor dat doel afsluiten terwijl b.v.de rabo bank tich andere spaarsoorten kent zoals doelsparen en noem maar op.Ik zie het verschil niet tussen de doormij beoogde vorenomschreven vorm
t.o.v.doelsparen

reageer op Devoi J.T.H

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

25 september 2014 14:27:31

Geachte heer of mevrouw Devoi,

Ik ben het helemaal met u eens dat een uitvaart bankspaarrekening niet zoveel hoeft af te wijken van een andere spaarrekening met bepaalde productvoorwaarden waardoor men niet zomaar geld op kan nemen. Banken denken daar blijkbaar anders over en zien het commercieel dus niet als een interessant product.

Ik verwacht niet dat er een product op de markt gaat komen. Persoonlijk vindt ik het voor de consument ook niet zo'n heel interessant product. Over een bedrag van rond de € 6000 1,2% vermogensrendementsheffing besparen levert een jaarlijk belastingvoordeel op van 72 euro. Daar tegen over staat dan misschien een rente die helemaal niet zo hoog is en de spelregel dat u niet over het geld kunt beschikken.

72 euro besparen is natuurlijk leuk maar 1 minuut korter douchen per week levert misschien net zo veel voordeel op....

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662