Uitvaartverzekering

Banksparen voor uitvaart sterft eenzame dood.

Jeroen Wolfsen donderdag 10 juli 2014 - bijgewerkt op: 21 oktober 2017
Staatssecretaris Wiebes heeft op 10 juli kamervragen beantwoord over banksparen voor uitvaartkosten. Het CDA kamerlid van Hijum vroeg Wiebes waarom er geen enkele bank is die uitvaartsparen aanbiedt.

De staatssecretaris heeft hierop geantwoord dat er inderdaad geen enkele bank is die uitvaart sparen aanbiedt en dat hij van de vereniging van banken heeft doorgekregen dat de reden ligt in de kleine bedragen die met een dergelijke rekening gespaard kunnen worden. Blijkbaar is dat voor banken dan niet interessant genoeg omdat de kosten voor een dergelijk product dan hoger zijn dan de verdiensten.

Fiscale voordeel niet interessant
Het fiscale voordeel van het saldo van een uitvaart bankspaarrekening wordt niet meegeteld in het box 3 vermogen, de staats-secretaris geeft aan dat dit niet heeft geleid tot een vraag uit de markt van consumenten naar dit product. Het fiscale voordeel ook gering. Men bespaart 1,2% vermogensrendementsheffing over het saldo ( tot een maximum bedrag van € 6.859) op de bankspaarrekening. Op een uitvaar rekening met een saldo van € 5.000 hebben we het dan over een jaarlijks fiscaal voordeel van € 60. Voor dit voordeel geldt dan de voorwaarde dat het saldo alleen is op te nemen bij overlijden. Eerder opnemen is niet mogelijk.

Daarnaast werkt sparen voor een uitvaart natuurlijk alleen als er voldoende tijd is geweest om een flink spaarsaldo bij elkaar te sparen. Wanneer er nog maar korte tijd gespaard is en iemand komt te overlijden zal het saldo natuurlijk nooit voldoende zijn om een uitvaart te bekostigen. In zo'n geval kan een begrafenisverzekering dus verstandiger zijn.

Banksparen voor uitvaart afschaffen in 2015
Staatsecretaris Wiebes geeft aan dat hij niet van plan is om banken aan  te gaan sporen om banksparen voor een uitvaart wel aan te gaan bieden. Een verplichting om het product aan te gaan bieden zal er zeker niet komen. Het is aan de partijen in de markt om te bepalen of een product interessant is om op de markt te brengen. Wel stelt Wiebes heel duidelijk dat hij overweegt om banksparen voor een uitvaart af te schaffen als er in 2015 geen producten door banken worden geïntroduceerd.
In dit artikel

Uitvaartverzekering afsluiten?

Vergelijk alle uitvaartverzekeraars en vindt de laagste premie!

Bereken jouw premie!

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.016 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube