Moneywise.nl » Weblog » Pensioen » Kleine pensioenen niet afkopen maar samenvoegen

Kleine pensioenen niet afkopen maar samenvoegen

maandag 18 april 2016 om 22:06:38 Jeroen Wolfsen 6 reacties
lijfrenteAls je regelmatig van werkgever wisselt, bouw je overal een klein pensioenbedrag op.  Pensioen- verzekeraars en fondsen kunnen deze afkopen als de jaarlijkse uitkering lager is dan € 465.

Staatssecretaris Klijnsma vindt het zonde als kleine pensioenen steeds afgekocht worden. Zo bouwen parttimers of mensen met banen in bepaalde sectoren steeds te weinig pensioen. Dit speelt bijvoorbeeld in de schoonmaakbranche en de Horeca. Klijnsma gaat daarom zorgen dat kleine pensioenpotjes kunnen worden samengevoegd. De regeling voor het afkopen van een klein pensioen wordt aangepast en zoveel mogelijk gecombineerd met de spelregels voor het overdragen van pensioen naar een andere verzekeraar of fonds.

Het streven is om het samenvoegen van pensioen vanaf 2017 mogelijk te maken.

Samenvoegen kleine pensioen voorkomt te hoge kosten
Pensioenfondsen zien het samenvoegen van kleine pensioenen ook graag gebeuren. De reden dat kleine pensioenen nu worden afgekocht is dat de kosten voor zo’n klein pensioen te hoog zijn. Door kleine pensioenpotjes samen te voegen bij één partij, neemt het pensioenbedrag toe en zijn de kosten daardoor lager. Op die manier kan de verzekeraar of het pensioenfonds het pensioen wel in stand houden.

Hoger pensioen
Moet u zelf uw pensioenkapitaal omzetten naar een pensioenuitkering? Dan mag u shoppen met uw pensioenkapitaal. U kunt dus kiezen voor de verzekeraar met de hoogste uitkering. Ook dan is het samenvoegen van verschillende pensioenpotten interessant. Een pensioenverzekeraar rekent namelijk poliskosten. En daarom is het verstandig om zoveel mogelijk pensioen samen te voegen tot één uitkering. MoneyWise heeft een vergelijker ontwikkeld waarmee u zelf pensioenverzekeringen kunt vergelijken.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van pensioen.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

annelies evers

19 april 2016 14:55:20

mijne heren,
van ongeveer 1980 tot 1984 heb ik bij de akzo in deventer en amersfoort gewerkt. graag zou ik van u te weten komen of ik nog een eventuele pensioenopbouw bij uw firma heb uitstaan. mijn naam is annelies h.m. evers **** **** malaga, spanje gebdatum 27 maart 1954 burgerservicenr. *******

reageer op annelies evers

Jochem Kessens
Productexpert
Tel: 085-760 7600

19 april 2016 15:04:27

Beste Annelies,
Je hebt dit bericht op de website van MoneyWise gezet. Wij hebben geen inzicht in uw pensioenopbouw. U kunt met uw burgerservicenummer inloggen op https://www.mijnpensioenoverzicht.nl/pensioenregister/ en daar bekijken wat er bekend is aan pensioen op uw naam. Ik heb u persoonlijke gegevens in verband met de gevoeligheid daarvan weggehaald.
Met vriendelijke groet,
Jochem Kessens

reageer op Jochem Kessens

Dick Smaling

30 augustus 2016 15:38:00

Geachte heren,
Ik heb een klein pensioentje bij Centraal Beheer Achmea van één van mijn vorige werkgevers. Ik ben binnenkort aan mijn pensioenleeftijd toe. CBA stelt nu voor om eventueel het pensioen af te kopen of maandelijks uit te laten betalen. Deze beslissing kan ik zelf wel nemen, maar CBA zegt dat het in één keer afkopen op de AOW-datum, belastingtechnisch voordeliger is. Kunt u mij aangeven hoeveel dat scheelt? Ik heb nu geen werk of uitkering. mvgr Dick Smaling

reageer op Dick Smaling

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

30 augustus 2016 17:33:56

Beste Dick,
Het lijkt me sterk dat dit zo is. Als je een bedrag in 1 keer ontvangt is je inkomen hoger dan als je jaarlijks een pensioen uitkering ontvangt. En hoe hoger je inkomen hoe meer belasting je betaald. Heveel belasting je betaald is afhankelijk van de belastingschijf waar je in valt. En daarnaast weet men Bij CB niet hoeveel je jaar inkomen is.
Vraag hen dus waarom ze dat beweren en wat volgens CB dan het verschil is.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Weerd

21 januari 2017 16:48:01

Ik heb een andere vraag over een klein pensioen. Ik heb in 2016 de aow-gerechtigde leeftijd behaald. Door de verzekeringsmaatschappij wordt mij de afkoop van een klein pensioen aangeboden. Dit bedrag wil ik gaan storten op mijn speciaal te openen bankrekening om door mijn bank dit te laten uitbetalen als pensioen. Daar stort ik ook het bedrag van mijn banksparen op, dat nu vrij is gekomen. Mijn vraag aan u is: Houdt de verzekeringsmaatschappij nou mijn belastingen in of houdt de bank dat in bij zijn maandelijkse betalingen aan mij. En berekend de verzekeringsmaatschappij ook nog kosten om het kleine pensioen uit te keren? Alvast bedankt voor uw reactie.

reageer op Weerd

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

23 januari 2017 14:05:42

Geachte meneer Weerd,
Eerst even antwoord op de vraag of de verzekeraar koste inhoudt op de afkoop van een klein pensioen. Mijn antwoord daarop is in principe niet. Als er een bepaalde waarde in de pensioen zit zal deze waarde worden uitgekeerd. Maar goed verzekeraars hebben nog wel eens voorwaarden die zomaar anders kunnen zijn, vandaar mijn voorbehoud.
Nu over uw plan om deze waarde te storten op een bankspaarrekening. U ontvangt de afkoopwaarde netto op uw prive rekening. Stel dat de pensioen polis € 5000 groot is dan ontvant u bijvoorbeeld € 3.800 netto. En als u deze € 3.800 op uw bankspaarrekening stort gaat u over de uitkeringen hiervan wel belansting betalen. Tenzij u e storting kon aftrekken op basis van de jaarruimte. Maar jaarruimte is niet meer mogelijk in het jaar waarop u de AOW leeftijd bereikt. Misschien heeft u nog reserveringsruimte? Die mag u nog wel benutten na het bereiken van de AOW leeftijd.
Mijn advies stort geen geld op een bankspaarrekening zonder dat u het af kunt trekken. Klinken termen als jaarruimte en reserveringsruimte u niet bekend in de oren? Dan gaat u waarschijnlijk dingen doen die meer gaan kosten dan het zal opleveren.
Neemt u dan even contact met mij op en ik zal het u graag telefonisch uitleggen.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662