Moneywise.nl » Weblog » Overlijdensrisicoverzekering » Nabestaandenpensioen slecht geregeld

Nabestaandenpensioen slecht geregeld

dinsdag 31 oktober 2017 om 19:35:04 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
overlijdensrisicoverzekeringAls we het over pensioen hebben, denkt iedereen aan het inkomen dat men heeft als men met pensioen gaat. Het nabestaandenpensioen, het pensioen dat uitgekeerd wordt aan de partner als men overlijdt, is echter net zo belangrijk. En dat is in veel gevallen slecht geregeld, concludeert pensioendenktank Netspar.

Versobering Algemene Nabestaanden Wet (ANW)
De laatste jaren is het nabestaandenpensioen fors versoberd. Door aanpassingen in de wet hebben nog maar heel weinig mensen recht op een uitkering van de staat: Het ANW pensioen. Je krijgt nu nog alleen maar ANW als je partner is overleden en je een kind onder de 18 jaar hebt of zelf voor meer dan 45% arbeidsongeschikt bent.

De hoogte van de ANW is 90% van het minimumloon. Voor 2017 is dat een bedrag van € 1.189 bruto per maand. Dat is geen vetpot. Het inkomen dat je zelf verdient, levert een korting op de ANW uitkering op.

Dat werkt als volgt:
De eerste € 782,70 van het inkomen wordt niet meegeteld. Boven het bedrag van € 782,70 wordt voor twee derde deel van de nabestaandenuitkering afgetrokken.

Voorbeeld van korting op de ANW:
Stel dat je € 900 per maand verdient. De eerste € 782,70 telt niet mee. Er blijft € 117,30 over. Twee derde daarvan is € 78,20. Dit bedrag wordt afgetrokken van je ANW uitkering
Als je € 1.800 bruto per maand verdient , trekt men € 678,20 af van de ANW uitkering.
Verdien je meer dan € 2.541 bruto per maand, dan ontvang je geen ANW uitkering meer.

Minder nabestaandenpensioen in pensioenregelingen
Ook in pensioenregelingen is het nabestaandenpensioen (ook wel partnerpensioen genoemd) niet goed geregeld. Veel pensioenregelingen kennen een nabestaandenpensioen op risicobasis. Daarmee is er wel een nabestaandenpensioen zolang je in dienst bent maar op het moment dat je naar een andere werkgever of pensioenregeling gaat, verlies je het nabestaandenpensioen.
In het verleden bouwde je bij de meeste pensioenregelingen een deel van het nabestaandenpensioen op per gewerkt dienstjaar.
Net als je oudedagspensioen leverde ieder jaar dat je in dienst was meer nabestaandenpensioen op en dat bleef in tact als je overging naar een andere pensioenregeling. Tegenwoordig is het partnerpensioen steeds vaker op risicobasis verzekerd. Dat is goedkoper omdat de dekking vervalt als je niet meer onder de pensioenregeling valt. Verder heb je ook minder nabestaandenpensioen als je regelmatig wisselt van baan, tijdelijk zelfstandig werkt, gaat scheiden of ongeregistreerd samenwoont.

Overlijdensrisicoverzekering

Je kan als achterblijvende partner dus blijven zitten met een flink lager inkomen als het nabestaandenpensioen tegenvalt. Dat is heel makkelijk en ook heel goedkoop op te lossen. Sluit zelf een levensverzekering af op het leven van je partner. De premies voor overlijdensrisicoverzekeringen zijn de afgelopen jaren flink gedaald. Je bent tegenwoordig voor een paar euro per maand verzekerd voor een flink bedrag dat kan helpen om het inkomen aan te vullen als je partner overlijdt. Bereken zelf maar eens hoeveel de premie van een overlijdensverzekering bedraagt.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van overlijdensrisicoverzekering.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons