Overlijdensrisicoverzekering

Nabestaandenpensioen slecht geregeld

Jeroen Wolfsen geschreven op dinsdag 31 oktober 2017 om 21:59:19
Als we het over pensioen hebben, denkt iedereen aan het inkomen dat men heeft als men met pensioen gaat. Het nabestaandenpensioen, het pensioen dat uitgekeerd wordt aan de partner als men overlijdt, is echter net zo belangrijk. En dat is in veel gevallen slecht geregeld, concludeert pensioendenktank Netspar.

Versobering Algemene Nabestaanden Wet (ANW)
De laatste jaren is het nabestaandenpensioen fors versoberd. Door aanpassingen in de wet hebben nog maar heel weinig mensen recht op een uitkering van de staat: Het ANW pensioen. Je krijgt nu nog alleen maar ANW als je partner is overleden en je een kind onder de 18 jaar hebt of zelf voor meer dan 45% arbeidsongeschikt bent.

De hoogte van de ANW is 90% van het minimumloon. Voor 2017 is dat een bedrag van € 1.189 bruto per maand. Dat is geen vetpot. Het inkomen dat je zelf verdient, levert een korting op de ANW uitkering op.

Dat werkt als volgt:
De eerste € 782,70 van het inkomen wordt niet meegeteld. Boven het bedrag van € 782,70 wordt voor twee derde deel van de nabestaandenuitkering afgetrokken.

Voorbeeld van korting op de ANW:
Stel dat je € 900 per maand verdient. De eerste € 782,70 telt niet mee. Er blijft € 117,30 over. Twee derde daarvan is € 78,20. Dit bedrag wordt afgetrokken van je ANW uitkering
Als je € 1.800 bruto per maand verdient , trekt men € 678,20 af van de ANW uitkering.
Verdien je meer dan € 2.541 bruto per maand, dan ontvang je geen ANW uitkering meer.

Minder nabestaandenpensioen in pensioenregelingen
Ook in pensioenregelingen is het nabestaandenpensioen (ook wel partnerpensioen genoemd) niet goed geregeld. Veel pensioenregelingen kennen een nabestaandenpensioen op risicobasis. Daarmee is er wel een nabestaandenpensioen zolang je in dienst bent maar op het moment dat je naar een andere werkgever of pensioenregeling gaat, verlies je het nabestaandenpensioen.
In het verleden bouwde je bij de meeste pensioenregelingen een deel van het nabestaandenpensioen op per gewerkt dienstjaar.
Net als je oudedagspensioen leverde ieder jaar dat je in dienst was meer nabestaandenpensioen op en dat bleef in tact als je overging naar een andere pensioenregeling. Tegenwoordig is het partnerpensioen steeds vaker op risicobasis verzekerd. Dat is goedkoper omdat de dekking vervalt als je niet meer onder de pensioenregeling valt. Verder heb je ook minder nabestaandenpensioen als je regelmatig wisselt van baan, tijdelijk zelfstandig werkt, gaat scheiden of ongeregistreerd samenwoont.

Overlijdensrisicoverzekering

Je kan als achterblijvende partner dus blijven zitten met een flink lager inkomen als het nabestaandenpensioen tegenvalt. Dat is heel makkelijk en ook heel goedkoop op te lossen. Sluit zelf een levensverzekering af op het leven van je partner. De premies voor overlijdensrisicoverzekeringen zijn de afgelopen jaren flink gedaald. Je bent tegenwoordig voor een paar euro per maand verzekerd voor een flink bedrag dat kan helpen om het inkomen aan te vullen als je partner overlijdt. Bereken zelf maar eens hoeveel de premie van een overlijdensverzekering bedraagt.
In dit artikel

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

Vergelijk alle verzekeraars en vraag direct een offerte aan!

Vergelijk & sluit direct af

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.022 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube