Overlijdensrisicoverzekering

Moet ik altijd medisch gekeurd worden voordat ik een overlijdensrisicoverzekering afsluit?

Rob van Lingen dinsdag 30 december 2014 - bijgewerkt op: 12 augustus 2019
Een overlijdensrisicoverzekering is een verzekering die een bedrag uitkeert als u komt te overlijden.
Als u een levensverzekering wilt afsluiten die moet uitkeren als u komt te overlijden, wil een verzekeraar weten of u gezond bent.

Hoe bepaalt een verzekeraar of u gezond bent?

Om een goede inschatting te maken naar de kans op uw overlijden en om te voorkomen dat alleen mensen met een verhoogd gezondheidsrisico zich verzekeren, stelt een verzekeraar gezondheidsvragen. Afhankelijk van het bedrag wat u wil verzekeren gebeurt dat middels een vragenlijst of middels een keuring.

Gezondheidsverklaring

Tot een bepaald verzekerd bedrag moet u een gezondheidsverklaring invullen. Deze grens wordt de keuringsgrens genoemd. Bij de meeste verzekeraars is dat tot € 250.000,-. Op basis van uw antwoorden op de medische vragen, bepaalt de verzekeraar of zij u accepteert tegen de aangeboden premie. Komen er uit de keuring zaken naar voren die invloed kunnen hebben op uw levensverwachting dan kan men u een aanvullende premie voorstellen of zelfs niet accepteren.

Keuring

Wenst u een bedrag te verzekeren wat boven de zogenaamde keuringsgrens ligt, dan eist de verzekeraar een keuring. Er zijn twee soorten keuringen. Een huisartsenkeuring en een internistenkeuring. Een huisartsenkeuring is bij de meeste verzekeraars nodig bij een verzekerd bedrag tot € 500.000,-. Boven dit bedrag hebben de meeste verzekeraars een internistenkeuring nodig.

 Verschil tussen huisartsenkeuring en internistenkeuring

-          Een (huis)artsenkeuring:

Bij een huisartsenkeuring neemt een huisarts samen met u de vragenlijst door. Vervolgens doet de huisarts daarnaast nog een klein lichamelijk onderzoek naar uw longen en hart.

-          Een internistenkeuring.

De internistenkeuring gaat net een stuk verder. Er wordt bij een dergelijke keuring uitgebreid onderzoek gedaan naar uw bloed, longen en hart. Zo zal er bijvoorbeeld een ECG (hartfilmpje) gemaakt worden, maar wordt er ook urinetest gedaan. In sommige gevallen wordt zelfs een inspanningstest vereist.

Waar kan ik gekeurd worden voor het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering?

De meeste verzekeraars hebben afspraken met speciale keuringsburo’s als Meditel en Mediplus. Afspraken kunnen zelfs bij u thuis of op uw werk. U kan zelf de afspraak met een keuringsinstituut maken, dus u laten keuren wanneer het u het beste uitkomt.

Wie betaalt de kosten van een medische keuring?

De kosten van een keuring zijn altijd voor rekening van de verzekeraar. Zelfs als u besluit om de verzkering niet af te sluiten als men u bijvoorbeeld een premie opslag aanbiedt in verbankd met de uitslag van de keuring.

Uitslag van de keuring

De uitslag van de keuring gaat altijd rechtstreeks naar de verzekeraar. Heeft de verzekeraar niks aan te merken op uw gezondheid dan zal men u accepteren. En de gewenste polis daarna opmaken. Blijkt uit de keuring dat u volgens de richtlijnen van de verzekeraar een hoger risico loopt, dan zullen ze u een voorstel doen voor een hogere premie (we noemen dat een premie-opslag). In het ergste geval kan een verzekeraar u afwijzen en u niet accepteren.

Heeft u al een overlijdensrisicoverzekering?

Als u al een overlijdensrisicoverzekering heeft afgesloten met bijvoorbeeld een verzekerd bedrag van € 100.000,-? Dan telt dit verzekerde bedrag van € 100.000,- ook mee met de keuringsgrens.


Voorbeeld: u heeft een verzekering die bij overlijden € 125.000,- uitkeert. Nu wilt u een nieuwe verzekering afsluiten die bij uw overlijden € 200.000,- uitkeert. In totaal bent u dan verzekerd voor € 325.000,-. Ook al vraagt u een nieuwe verzekering aan met een bedrag onder de keuringsgrens, het totale verzekerde bedrag komt er bovenuit. En daarom moet u een keuring ondergaan. Vervangt u met de nieuwe verzekering de oude polis? Dan geldt dit weer niet en hoeft u vaak niet meer medisch gekeurd te worden.

 
In dit artikel

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

Vergelijk alle verzekeraars en vraag direct een offerte aan!

Vergelijk & sluit direct af

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.964 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube