Moneywise.nl » Weblog » Overlijdensrisicoverzekering » Hoe regel je een nieuwe overlijdensrisicoverzekering voor je hypotheek?

Hoe regel je een nieuwe overlijdensrisicoverzekering voor je hypotheek?

maandag 06 oktober 2014 om 13:04:04 Rob van Lingen 2 reacties
overlijdensrisicoverzekeringAls u een hypotheek heeft afgesloten, is de kans groot dat u ook een overlijdensrisicoverzekering heeft. Banken willen naast de aflossing op einddatum ook zeker weten dat er tijdens de looptijd bij een onverhoopt overlijden voldoende geld is om de hypotheek af te lossen. Daarom verplichten banken vaak dat er naast de hypotheek een levensverzekering wordt gesloten op een of twee levens, die uitkeert bij overlijden gedurende de looptijd van de hypotheek.

Verpanding
Om er zeker van te zijn dat u de polis niet zomaar tussentijds beëindigt, stelt de bank meestal als voorwaarde dat de polis aan de bank verpand wordt. Daarmee wordt de bank als het ware eigenaar van de polis. U kunt de polis niet opzeggen of iets veranderen aan de polis zonder toestemming van de bank. Daarvoor wordt namelijk een verpandingclausule opgemaakt en die wordt gekoppeld aan de polis. De verzekeraar weet dat hij niet zomaar iets mag wijzigen, ook al verzoekt de verzekeringsnemer dit. Er is altijd toestemming van de bank nodig.

Retro-verpanding
Als u een nieuwe overlijdensrisicoverzekering wilt afsluiten, omdat u tegenwoordig veel lagere premies betaalt voor zo’n overlijdensrisicoverzekering, dan kan de oude polis pas opgezegd worden als u hiervoor toestemming heeft van de bank. Deze goedkeuring noemt men ook wel een retro-verpanding.

Eerst een nieuwe polis
De bank zal alleen toestemming geven voor het beëindigen van de lopende polis als men zeker weet dat er een nieuwe polis gesloten is. Daarnaast is het voor u zelf ook erg belangrijk dat u de lopende polis pas opzegt als u zeker weet dat de nieuwe polis medisch akkoord is.

Stel dat er iets in uw gezondheid gewijzigd is en u geen nieuwe polis kunt afsluiten, of alleen maar tegen een fors hogere premie, dan ontstaat er een probleem als uw lopende polis inmiddels beëindigd is. U heeft dan geen dekking meer en daar zal de bank niet mee akkoord gaan. Dus eerst de nieuwe polis regelen en dan pas de oude polis opzeggen.

Bank werkt mee aan andere polis
Banken hebben geen enkele reden om een nieuwe overlijdensverzekering te weigeren, mitst de dekking hetzelfde is. Dus als u dezelfde looptijd en hetzelfde verzekerd bedrag aanhoudt, dan maakt het de bank die de lening verstrekt heeft niet uit of u bij verzekeraar A of B verzekerd bent.

Bank kan administratiekosten rekenen
Er zijn banken die kosten in rekening brengen voor het verpanden van een nieuwe polis. Informeer hiernaar bij uw bank, want dat voorkomt verrassingen achteraf.

Overlijdensrisicoverzekering oversluiten
Wilt u bereken hoeveel u kunt besparen als u uw overlijdensrisicoverzekering oversluit naar een goedkopere aanbieder? Bereken dit dan via onze online tool: overlijdensrisicoverzekering oversluiten
Rob van Lingen

Rob werkt al jaren in de financiele sector. Hij weet alles van financiele producten Hij houdt je op de hoogte van o.a. overlijdensrisicoverzekering.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Wendy

14 januari 2018 14:43:25

Wij hebben een zgn woekerpolis en willen onze overlijdensrisico polis los koppelen van deze polis en elders onderbrengen om zodoende meer op te bouwen in de bestaande polis. Nu hebben wij een garantiekapitaal op onze woekerpolis en deze wordt hierdoor iets hoger echter heb ik het idee dat deze niet voldoende verhoogd wordt ervan uitgaande dat wij 15 jaar premie betaald hebben en je in de eerste jaren veel premie betaald en op het einde steeds minder. De zgn premiepot zou volgens mij mee genomen moeten worden in het grarantiekapitaal of zien we dat verkeerd ?

reageer op Wendy

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

14 januari 2018 19:56:52

Beste Wendy,
Ik schat de kans groot in dat je geen recht meer hebt op het zogenaamde garantiekapitaal als je iets wijzigt aan de polis. Dus dat moet je even goed uitzoeken. Een losse ORV is in ieder geval verstandig en veel goedkoper. Hier kan je uitrekenen wat een overlijdensrisicoverzekering kost.
Overigens valt de zogenaamde garantie in een woekerpolis vaak best wel tegen, reken dat goed door. ALs je hulp nodig hebt, wil ik best even meekijken.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662