Overlijdensrisicoverzekering

Financiële problemen voor huurders bij overlijden partner

Jeroen Wolfsen donderdag 23 juni 2016 - bijgewerkt op: 22 oktober 2017
Huurders lopen meer kans op financiële problemen als gevolg van een overlijden van een van de partners dan woningeigenaren. Huurders hebben in tegenstelling tot bezitters van een koopwoning vaak geen aparte overlijdensverzekering. Dat betekent dat het enige vangnet dat overblijft voor de achterblijvende partner het nabestaandenpensioen is. Eventueel aangevuld met een uitkering van de overheid. En dat is geen vetpot.

Minder problemen voor woningeigenaren
Bezitters van een eigen woning moeten in bijna alle gevallen een overlijdensrisicoverzekering sluiten als men voor de aankoop van de woning een hypotheek nodig heeft. Deze overlijdensverzekering zorgt ervoor dat een deel van de hypotheek of, in sommige gevallen de gehele hypotheek, kan worden afgelost als een van de partners overlijdt. De achterblijvende partner blijft dan met veel lagere maandlasten achter.

Dit levert grote verschillen op tussen huurders en woningeigenaren. Als de partner van een huurder overlijdt zal de huur gewoon doorlopen. En zeker als de kostwinnaar overlijdt, kan dit al snel tot financiële problemen leiden.

Uitkeringen uit nabestaandenpensioen steeds lager
Natuurlijk kan de achterblijvende partner recht hebben op een nabestaandenuitkering en ook nog eigen inkomen hebben. De grote vraag is of dat inkomen voldoende om de huurlasten door te kunnen blijven betalen. In de praktijk vallen de uitkeringen voor nabestaande echter flink tegen. Men kan recht hebben op de volgende nabestaandenuitkeringen:

De ANW
De achterblijvende partner kan recht hebben op een nabestaandenuitkering van de overheid, de ANW. Dit is een basis uitkering maar niet iedereen heeft hier recht op. Men heeft alleen recht op ANW als men jonger is dan de AOW leeftijd en men een kind heeft dat nog geen 18 jaar is, of zelf arbeidsongeschikt is voor meer dan 45%. De uitkering bedraagt € 1.173 bruto per maand. Heeft de achterblijvende partner eigen inkomen dat wordt men gekort op de uitkering. Woont er nog iemand in huis die 21 jaar of ouder is, dan wordt de uitkering ook gekort. De ANW uitkering is dus zeker geen vetpot.

Nabestaandenpensioen
Gelukkig is er in veel gevallen nog het nabestaandenpensioen, ook wel partnerpensioen genoemd. Maar ook het nabestaandepensioen kan flink tegenvallen. In het beste geval bedraagt het partnerpensioen 70% van het oudedagspensioen. Dat komt neer op 49% van het huidig inkomen. Maar vaak komt het partnerpensioen veel lager uit. Dat heeft een aantal oorzaken. Pensioenregelingen zijn de laatste jaren sterk versoberd om kosten te besparen. Ook het wisselen van werkgever levert vaak een lager partnerpensioen op. Pensioenbreuk is dus ook een risico voor het partner pensioen.

Overlijdensverzekering broodnodig voor huurders
Veel mensen, maar zeker huurders, doen er verstandig aan om een goede overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Het goede nieuws is dat de premies voor zo’n overlijdensverzekering de laatste jaren enorm gedaald zijn. Een uitkering van € 100.000 voor een man van 35 jaar kost nog geen 10 euro per maand. Voor dat bedrag heeft de achterblijvende partner 30 jaar lang recht op een uitkering van €100.000 bij overlijden. En worden grote financiële problemen dus voorkomen.
In dit artikel

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

Vergelijk alle verzekeraars en vraag direct een offerte aan!

Vergelijk & sluit direct af

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.010 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube