Moneywise.nl » Weblog » Over Moneywise » 2018: Online hypotheek advies wordt de trend

2018: Online hypotheek advies wordt de trend

zondag 31 december 2017 om 09:38:10 Jochem Kessens nog geen reacties
uilHet jaar 2017 zit er op. We kijken terug op een succesvol jaar waarin we veel mensen hebben geholpen bij het kopen van hun droomwoning en we mensen flink hebben laten besparen op hun maandlasten door hun hypotheek over te sluiten.

We hebben dit jaar gezien dat de hypotheekbranche graag wil vernieuwen, maar dat er in de praktijk nog niet heel veel zichtbaar is. Wel is duidelijk geworden dat hypotheken steeds meer online geregeld gaan worden.

Execution only hypotheek
Waar er in 2016 en 2017 veelvuldig werd gesproken over roboadvice en ‘artificial intelligence’, is de branche nog niet veel verder gekomen dan ‘execution only’, een dienstverlening waarbij er nota bene géén hypotheekadvies wordt gegeven.

Execution only is populair omdat je de hypotheek zo online kunt regelen. Je hoeft er de deur niet voor uit. Bovendien bespaar je al snel € 2.000,- op de afsluitkosten.
Maar er kleven ook nadelen aan execution only. Zo kun je maar bij 11 van de 30 banken terecht. Bovendien moet je zeer goed weten wat je doet.

2018: Online hypotheekadvies wordt de trend
De behoefte van de consument is duidelijk. Steeds meer consumenten kiezen voor online hypotheekadvies. Je krijgt dan hypotheekadvies via de webcam, telefoon en email. En je regelt je hypotheek volledig online.

We hebben in december zo'n 1.000 oriënterende consumenten gevraagd of ze hypotheekadvies willen of niet.
40% van de ondervraagden kiest voor hypotheekadvies.
35% kiest voor execution only.
25% weet het nog niet.

Bovendien blijkt dat consumenten die kiezen voor execution only alsnog voor hypotheekadvies kiezen als blijkt dat ze dan een hypotheek kunnen krijgen met een lagere rente.

Het jaar 2018 zal in het teken staan van online hypotheekadvies.
We hebben het dan nog niet over een volledig geautomatiseerd advies. Computers zullen op termijn een beter hypotheekadvies geven dan een adviseur van vlees en bloed, maar consumenten kiezen (voorlopig) nog voor het intermenselijk contact. Het kiezen van een hypotheek is immers één van de belangrijkste financiële beslissingen in je leven en dat durven mensen nu nog niet in handen te leggen van een algoritme.

Wij wensen je een fijne jaarwisseling en een financieel gezond 2018 toe.
In 2018 staat ons team weer voor je klaar.
Jochem Kessens

Jochem is medeoprichter van Moneywise en weet veel van financiële producten. Hij houdt je op de hoogte van o.a. over moneywise.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons