Ontslagvergoeding

Vrijstelling ontslagvergoeding mogelijk afgeschaft. Wat betekent dit voor u?

Jeroen Wolfsen dinsdag 17 september 2013 - bijgewerkt op: 22 oktober 2017
Als de plannen van het kabinet doorgaan, is er vanaf 1 januari 2014 geen mogelijkheid meer om een ontslagvergoeding onder te brengen in een Stamrecht BV of een Stamrecht Bankspaarrekening (gouden handdruk sparen). Dit moet nog wel goedgekeurd worden door de Eerste en Tweede kamer. Pas eind december zal hierover meer duidelijkheid zijn.

Dit staat in de Macro Economische Verkenning van het Centraal Plan Bureau die met Prinsjesdag is gepubliceerd.De tekst hierover is duidelijk: "De stamrechtvrijstelling wordt per 1 januari 2014 afgeschaft voor nieuwe gevallen voor BV’s, bankspaar- en verzekeringsproducten.”

Wat verandert er als u ná 1 januari 2014 een ontslagvergoeding ontvangt?
Voor ontslagvergoedingen na 1 januari 2014 geldt dat er meteen moet worden afgerekend met de fiscus. Uitstellen tot een later moment om daarmee belastingvoordeel te halen, is daarmee niet meer mogelijk. Men kan geen nieuwe stamrecht BV oprichten of een gouden handdruk bankspaarrekening openen.

Wat verandert er als u al een stamrecht BV, gouden handdrukpolis of gouden handdruk bankspaarrekening heeft?
Ook voor bestaande stamrecht BV’s, gouden handdrukpolissen of gouden handdruk bankspaarrekeningen komen er belangrijke veranderingen. Men wil de eigenaren hiervan fiscaal stimuleren om eerder het geld uit het stamrecht te gaan gebruiken en te besteden. Op bestaande stamrechten komt een belastingkorting van 20% over de uitkering. Het kabinet hoopt hierdoor 1,25 miljard aan extra belastingen binnen te halen. Daarnaast hoopt men dat men het geld ook daadwerkelijk gaat besteden om op die manier bij te dragen aan de benodigde economische groei. Of dit daadwerkelijk gaat gebeuren is de grote vraag, het is namelijk niet verplicht om het geld daadwerkelijk te gaan besteden. Zodra men afrekent en het geld vrij besteedbaar is, krijgt men te maken met 1,2% vermogensrendementsheffing als men meer spaargeld heeft dan € 21.139 . Daarnaast is het zo dat een flink deel van een stamrecht dat in een keer met de fiscus wordt afgerekend, in de derde belastingschijf van 52% kan vallen. Een korting van 20% betekent dan een uiteindelijk belasting van 41,6%. Dit ligt erg dicht bij de 42% die men normaal zou kunnen betalen. Of lager als men de gouden handdruk gebruikt voor pensioenaanvulling. Het zogenaamde voordeel van 20% is dus niet altijd voordelig.

Wat is wijsheid als u vóór 1 januari 2014 nog een ontslagvergoeding ontvangt?
Als u voor 1 januari 2014 nog een gouden handdruk ontvangt dan is en blijft banksparen in veel gevallen de beste optie. Ook als u besluit om toch het geld uit te laten keren met 20% belastingvoordeel. Als de maatregel daadwerkelijk wordt goedgekeurd kunt u altijd nog besluiten om in één keer af te rekenen met de fiscus. Daarom is het verstandig om nu niet zonder meer het geld vast te zetten in een deposito voor meerdere jaren. Het stopzetten van zo’n deposito kan namelijk een boete van de bank betekenen omdat u zich niet aan de afspraak met bank houdt. Zo raakt u een mogelijk belastingvoordeel snel weer kwijt. De meeste vrijheid en flexibiliteit houdt u als u kiest voor een opbouwrekening op variabele rente. Hiermee heeft u alle vrijheid en kunt u zonder kosten op ieder moment besluiten om het geld uit te laten keren.

Nu nog kiezen voor een stamrecht BV is echt zonde van uw geld.
Als u voor 1 januari nog een ontslagvergoeding ontvangt, is het in ieder geval niet slim om te kiezen voor een stamrecht BV. Het oprichten van een stamrecht BV kost al snel meer dan € 1000 met hier en daar zelfs uitschieters naar bedragen boven de € 2500. Als zo’n BV nu nog wordt opgericht met de bedoeling om na 1 januari 2014 het stamrecht kapitaal uit te gaan keren met 20% belastingvoordeel, is dat wel een hele dure oplossing. Temeer omdat het officieel beëindigen (fiscaal liquideren) van zo’n BV ook al snel weer € 500 kosten met zich meebrengt.

Banksparen: goedkoop en alle vrijheid.
Een gouden handdruk bankspaarrekening opent u bij MoneyWise voor € 229. En als u kiest voor een opbouwrekening op variabele rente kunt u op elk gewenst moment de beste keuze maken. Hier kunt u alle banken vergelijken. Als de Eerste en Tweede Kamer de plannen inderdaad goedkeuren, kunt u laten uitkeren met belastingvoordeel. U kunt er ook voor kiezen om de rekening aan te houden en het geld vast te zetten in een deposito voor een aantal jaren met een hogere rente. Hiermee bespaart u mogelijk 1,2% vermogensrendementsheffing. U kunt kiezen voor uitkeren na 65 jaar met een veel lager belasting tarief. En u kunt alsnog het geld overzetten naar een stamrecht BV als dit uiteindelijk de beste vorm voor u is. In ieder geval houdt u met banksparen zelf de handen aan het stuur tegen de laagste kosten.
In dit artikel

Gouden Handdruk

Wilt u uw stamrecht laten uitkeren?

Gouden Handdruk

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.955 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube