Moneywise.nl » Weblog » Ontslagvergoeding » Rechter houdt nu al rekening met transitievergoeding en zegt lagere ontslagvergoeding toe aan werknemer

Rechter houdt nu al rekening met transitievergoeding en zegt lagere ontslagvergoeding toe aan werknemer

maandag 29 september 2014 om 10:10:21 Jeroen Wolfsen 2 reacties
gouden handdrukDe kantonrechter uit Utrecht heeft op 1 september een opmerkelijke uitspraak gedaan bij een ontslagsituatie waar werknemer recht had op een ontslagvergoeding.

Ontslagvergoeding wordt Transitievergoeding
Vanaf juli 2015 zal de transitievergoeding in de plaats komen van de huidige kantonrechtersformule. Werknemers in een ontslagsituatie hebben eerder recht op een transitievergoeding dan een ontslagvergoeding op basis van de kantonrechtersformule. Daar staat tegenover dat de vergoeding veel lager zal zijn dan nu bij de meeste gouden handdrukken op basis van de kantonrechtersformule.

Kantonrechter Utrecht
De kantonrechter Utrecht heeft nu al rekening gehouden met de wijzigingen die er volgend jaar aan komen. In deze zaak was er sprake van een ontslagsituatie waarbij zowel werknemer en werkgever verwijtbaar waren voor het ontstane arbeidsgeschil. De neutrale kantonrechtersformule op basis van de huidige regels zou de werknemer een vergoeding van  € 300.000 opleveren. Maar de rechter koos er voor om de hoogte van de vergoeding te baseren op de nieuwe regels voor de transitievergoeding. Dit betekent dat werknemer slechts recht heeft op € 180.000 als ontslagvergoeding.

Stamrecht niet meer mogelijk
Deze werknemer ervaart waarschijnlijk een groot verschil met werknemers die in dezelfde situatie zaten maar een jaar eerder hiermee te maken hadden. Betreffende werknemer ontvangt niet alleen een fors lagere ontslagvergoeding maar hij kan deze gouden handdruk ook niet meer fiscaal vriendelijk onderbrengen op een stamrecht bankspaarrekening of stamrecht bv.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van ontslagvergoeding.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

John

11 juli 2019 22:50:44

Stel - ik ben 63.. ontvang een transitie vergoeding van ff ruim € 30.000,00, kan en mag ik dat nog in een toekomstspaarrekening plaatsen om eventueel als aanvulling te gebruiken ( uitkeringsrek. bruto / netto) ter overbrugging of eventueel na mijn AOW datum indien arbeid nog mogelijk mocht blijken?... Of moet ik het gewoon op mijn lopende rekening laten boeken en dus afrekenen of middelen over 3 jaar?...

reageer op John

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

12 juli 2019 8:12:47

Beste John,
Je kunt een transitievergoeding helaas niet zomaar onderbrengen in een lijfrente bankspaarrekening. Ik heb daar in 2014 al een artikel over geschreven. De getallen zijn gedateerd maar het verhaal blijft hetzelfde.
https://weblog.moneywise.nl/ontslagvergoeding/vraag-van-de-maand-ik-krijg-een-ontslagvergoeding-hoe-voorkom-ik-dat-ik-veel-belasting-betaal-over-mijn-gouden-handdruk/
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons