Ontslagvergoeding

MoneyWise op RTL Z: Afkoopregeling stamrecht geen succes

Jeroen Wolfsen dinsdag 27 mei 2014 - bijgewerkt op: 18 januari 2016
RTL Z besteedt vandaag aan een onderzoek van MoneyWise waaruit blijkt dat de afschaffing van de stamrechtvrijstelling voor stamrecht bv’s en stamrechtbankspaarrekeningen  niet de belastingbesparing van 2 miljard op zal leveren die minister Dijsselbloem het kabinet heeft voorgeschoteld.Op Prinsjesdag 2013 kondigde het kabinet aan dat de stamrechtvrijstelling per 1 januari 2014 zou verdwijnen. Werknemers die een gouden handdruk als ontslagvergoeding krijgen kunnen met ingang van 2014 geen gebruik meer maken van de mogelijkheid om de belastingen hierover uit te stellen en te spreiden over toekomstige jaren. Over nieuwe ontslagvergoedingen vanaf 2014 moet in één keer belasting betaald worden. Deze wijziging van het kabinet zou de schatkist zo’n 750 miljoen euro moeten opleveren in 2014.Daarnaast hoopt het kabinet dat mensen die in het verleden hebben gekozen om hun ontslagvergoeding onder te brengen in een stamrecht bv, polis of bankspaarrekening gebruik gaan maken van de mogelijkheden om het geld met 20% belastingkorting uit te laten keren. Dat zou de schatkist in 2014 een bedrag moeten opleveren van 1,25 miljard euro. Minister Dijsselbloem verwachtte dat 25% van de mensen hiervan gebruik zou gaan maken.

Uit onderzoek van MoneyWise.nl bij de verschillende banken en stamrecht bv administratiekantoren blijkt dat dit percentage bij lange na niet bereikt is.  Nog geen 10 % van de mensen heeft gebruik gemaakt van de regeling. De Rabobank geeft aan dat 11% van de rekeningen is opgeheven, ABN minder dan 6%, SNS/REAAL 8% en Delta Lloyd bank, Aegon en NN zien nog lagere percentages. Alle partijen geven aan dat ze verwacht hadden dat meer mensen er gebruik van zouden maken.

Jeroen Wolfsen van MoneyWise.nl: “Het opheffen van de stamrechtvrijstelling was een leuke truc van het kabinet om de begroting voor 2014 op papier rond te krijgen, maar op voorhand twijfelden veel partijen er al aan of dit de beloofde besparing van 2 miljard zou opleveren. Zoals het er nu naar uitziet zal slechts een klein deel overgaan tot afkoop en uitkeren. Het lokkertje van 20% belastingvoordeel is niet voor iedereen interessant. Men lijkt te kiezen voor inkomenszekerheid voor de nog komende jaren in plaats van het geld nu te besteden en in de economie te pompen. Een ontslagvergoeding is immers ook bedoeld om het tekort aan inkomen in de komende jaren op te vangen en niet voor aanschaf van luxe goederen om de economie weer op gang te krijgen.”
In dit artikel

Gouden Handdruk

Wilt u uw stamrecht laten uitkeren?

Gouden Handdruk

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.041 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube