Ontslagvergoeding

Mijn stamrecht bv staat onder water, mag ik afkopen?

Jeroen Wolfsen vrijdag 18 juli 2014 - bijgewerkt op: 22 oktober 2017
Veel stamrecht bv’s hebben minder geld op de rekening staan dan dat er als schuld is opgebouwd op de balans. Het lukt de eigenaren van stamrecht bv’s niet om voldoende rendement te maken op het vermogen dat in de stamrecht bv aanwezig is. En omdat de stamrecht bv een oprentingsverplichting heeft, wordt het verschil tussen de aanwezige waarde en de opgebouwde schuld steeds groter. Dit komt bij veel stamrecht bv’s voor, ongeveer  de helft van de stamrecht bv’s staan onder water.

Gebruik maken van de stamrechtvrijstelling
Nu er de mogelijkheid is om de stamrecht bv in 2014 af te kopen met 20% belastingvoordeel wordt men geconfronteerd met deze problemen. De bv opheffen in 2014 en maar over 80% van het kapitaal belasting te hoeven betalen lijkt veel mensen interessant. Belastingvoordeel wil iedereen en daarnaast willen veel mensen eigenlijk wel af van die dure en ingewikkelde bv.

Te weinig vermogen aanwezig
Als er te weinig in de pot zit is er dus wel een probleem.  De grote vraag is over welk vermogen er nu precies afgerekend moet worden. Hierbij kijkt de fiscus naar de situatie per bv. Over het algemeen zijn er twee redenen waarom er te weinig geld in de bv aanwezig is. De eerste reden is dat de bv daadwerkelijk verlies heeft geleden, de tweede reden is dat de DGA van de bv geld heeft onttrokken aan de bv voor privé doeleinden. Als voorbeeld nemen we een stamrecht bv met een bedrag €  60.000 dat aanwezig is op de rekening en een schuld op de balans van € 100.000. Er is dus een tekort van € 40.000.

Verlies door slecht rendement
Als het tekort van € 40.000 is ontstaan door slecht rendement op beleggingen, bijvoorbeeld verlies op aandelen, dan moet men afrekenen over de aanwezige waarde van € 60.000. Als hierover 52% belasting betaald moet worden dan gaat er dus een bedrag van € 31.200 naar de fiscus. Er blijft een netto bedrag over van € 28.800.

Er kan geen gebruik gemaakt worden van de 20% regeling. Er wordt dus belasting geheven over 100% van de aanwezige waarde. De fiscus gaat niet zonder meer akkoord met deze afrekenmethode. Men moet aannemelijk maken dat het verlies is ontstaan door slechte beleggingen. De tweede voorwaarde is dat de bv na het afrekenen ontbonden moet worden.

Tekort door onttrekkingen
De stamrecht bv werd nogal eens gebruikt als fiscale grabbelton. Wanneer de DGA geld nodig had, haalde men dat uit de bv. Dit gebeurde onder het mom van een lening of gewoon als directe opname.  Dit is dus niet de bedoeling en de fiscus is hierop zeer alert.

Toch kunnen ook deze bv’s gebruik maken van de stamrechtvrijstelling. Men kan zelfs afrekenen met 20% belastingkorting. Maar men rekent af over de schuld die de bv heeft opgebouwd.  In dit geval moet er dus belasting betaald worden over  € 80.000 ( namelijk 80% van € 100.000)  en bij een belastingtarief van 52% is dat dus € 41.600 aan te betalen belasting. In de bv is aanwezig een bedrag van € 60.000 dus blijft er netto over € 18.400. Ruim € 10.000 minder dan de andere variant.

Afwikkeling is complex
Het mag duidelijk zijn dat de afwikkeling van de stamrecht bv dus best complex kan zijn.  De twee voorbeelden die ik in dit artikel geef zullen in de praktijk als snel ingewikkelder zijn. We adviseren u dan ook om u hierin goed te laten begeleiden door een specialist.  Een partij waarvan we weten dat ze hier goed en eerlijk over adviseren is Meester Vos belastingadviseurs

Andere oplossing: stamrecht banksparen
Er is nog een andere oplossing. Als u van uw stamrecht bv af wilt omdat u deze te duur of te ingewikkeld vind dan kunt u ook de bv opheffen en fiscaal geruisloos doorgaan met stamrecht banksparen. U rekent dan niet af met de fiscus maar draagt de aanwezige waarde over naar een geblokkeerde stamrecht bankspaarrekening.   Hierbij kunt u kiezen voor een stamrecht uitkeerrekening die uw ontslagvergoeding maandelijks aan u uit gaat keren gedurende een afgesproken periode of een opbouwrekening waarbij u verder door spaart. U bepaalt dan zelf op welk moment u over gaat  tot een  periodieke uitkering. U kunt heel gemakkelijk vergelijkingen welke bank u de hoogste rente kan bieden voor een stamrecht bankspaarrekening via onze vergelijking. We adviseren u wel om vooraf goedkeuring te vragen van de fiscus. Dat voorkomt latere discussies met de fiscus en de bank waar u een bankspaarrekening opent zal hier ook om vragen.
In dit artikel

Gouden Handdruk

Wilt u uw stamrecht laten uitkeren?

Gouden Handdruk

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.030 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube