Ontslagvergoeding

Hoe moet ik mijn gouden handdruk opgeven in de aangifte inkomstenbelasting?

Jeroen Wolfsen donderdag 13 maart 2014 - bijgewerkt op: 21 oktober 2017
Ik heb in 2013 een gouden handdruk gehad van mijn werkgever en deze ondergebracht in banksparen. Wat moet ik nu precies opgeven in de aangifte voor de inkomstenbelasting 2013?
Een gouden handdruk is voor de meeste mensen iets waar ze geen ervaring mee hebben en we zien dat veel mensen dezelfde vragen hebben. Daarom geven we graag in ons weblog antwoord op deze vraag.
Als u een gouden handdruk of stamrecht heeft ondergebracht in een gouden handdruk bankspaarrekening is het belangrijk om onderscheid te maken tussen een opbouwrekening en een uitkeerrekening.
Opbouwrekening
Als u heeft gekozen voor een opbouwrekening dan staat het geld op een spaarrekening en ontvangt u geen maandelijkse uitkeringen. Het saldo op de rekening groeit door. U mag het laten doorgroeien tot uiterlijk 31 december van het jaar waarin u de AOW leeftijd bereikt. Gedurende de opbouwperiode komt de bankspaarrekening en het saldo daarop niet voor in uw belastingaangifte. Ook de rente die jaarlijks wordt bijgeschreven blijft volledig buiten de belastingaangifte. U betaalt hierover dus geen inkomstenbelasting en ook geen vermogensrendementsheffing (box 3 belasting).
Uitkeerrekening
Als u de ontslagvergoeding van de werkgever meteen heeft laten storten op een uitkeerrekening en een periodieke uitkering ontvangt,  is deze wel van invloed op uw aangifte inkomstenbelasting. De bank die de (maandelijkse) uitkering doet is namelijk verplicht om loonbelasting in te houden.  Daarom ontvangt u dus geen bruto-uitkering maar wordt maandelijks het netto bedrag aan u over gemaakt. De bank houdt bij de inhouding van de loonbelasting rekening met de zogenaamde ‘Groene Tabellen’. Hier staat precies in omschreven wat de bank in moet houden.
Verder houden alle banken standaard geen rekening met loonheffingskorting.
De bank kijkt dus naar de hoogte van bedrag dat zij uitkeert en houdt het daarbij behorende belastingbedrag in. Omdat de bank niet weet of u nog andere inkomsten heeft,  is het belangrijk dat u belastingaangifte doet voor de inkomstenbelasting. Op dat moment wordt namelijk het juiste belastingtarief berekend.
Voorbeeld
De heer Jansen heeft een ontslagvergoeding gehad en ondergebracht op een uitkeerrekening. In 2013 heeft hij elke maand een bruto bedrag van € 2.000 ontvangen. Netto keerde de bank € 1.147 uit. Er is dus  € 853 aan loonbelasting ingehouden. Maar de bank weet natuurlijk niet of de heer Jansen ook nog andere inkomsten heeft.  Als de heer Jansen naast de uitkering van de bank ook nog inkomen uit arbeid heeft, gaat het plaatje er anders uitzien en moet hij mogelijk nog inkomsten belasting bij gaan betalen omdat zijn totale inkomen hoger is dan de loonbelasting die is ingehouden op zijn bankspaaruitkering en inkomen uit arbeid.
In dit artikel

Gouden Handdruk

Wilt u uw stamrecht laten uitkeren?

Gouden Handdruk

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.047 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube