Ontslagvergoeding

Gouden handdruk en echtscheiding, hoe zit dat?

Jeroen Wolfsen woensdag 26 maart 2014 - bijgewerkt op: 22 oktober 2017
Als u in gemeenschap van goederen getrouwd bent en gaat scheiden, dan worden alle vermogensbestanddelen op een gelijke manier verdeeld. In gewoon Nederlands: 50% voor de ene en 50% voor de andere echtgenoot. Voor een gouden handdruk kunnen echter andere spelregels gelden. We leggen u graag uit welke situaties er zijn en waar u rekening mee moet houden.

Gouden handdruk in één keer laten uitkeren en contant maken
Heeft bijvoorbeeld de man in het verleden een gouden handdruk ontvangen en deze in één keer laten uitkeren door de werkgever, dan valt het nettobedrag in de gemeenschap. Het geld is inmiddels spaargeld voor het gezin en daarmee is bij een scheiding zowel de ene als de andere partner voor 50% eigenaar geworden van de gouden handdruk die het in het verleden is uitgekeerd. Het geld (of wat er nog van over is) moet dus verdeeld worden.

Gouden handdruk periodiek laten uitkeren middels stamrecht banksparen
Is de gouden handdruk op een daarvoor bestemde stamrecht bankspaarrekening gestort en wordt er maandelijks een uitkering gedaan als aanvulling op het inkomen van de gerechtigde (degene die de gouden handdruk ontving), dan gelden andere spelregels.

In dat geval moet er onderscheid worden gemaakt tussen de periode van het huwelijk en na de echtscheiding. De uitkeringen tijdens het huwelijk vallen in de gemeenschap en waren bedoeld als aanvulling op het inkomen van de echtgenoten.

Als de echtscheiding is uitgesproken komen de uitkeringen die daarna worden gedaan toe aan degene die destijds de gouden handdruk heeft ontvangen. Dus na de echtscheiding hoeven de uitkeringen niet verdeeld te worden.

Verder sparen met gouden handdruk middels stamrecht banksparen
Heeft bijvoorbeeld de man in het verleden een gouden handdruk niet in één keer laten uitkeren, maar laten storten op een stamrecht bankspaarrekening met de bedoeling om dat geld op latere leeftijd pas te gaan gebruiken als aanvulling op het inkomen, dan is de situatie duidelijk anders. In dat geval valt de gehele gouden handdruk in de gemeenschap en vindt er dus een verdeling plaats.

Wil een echtgenoot de gouden handdruk (gedeeltelijk) buiten de gemeenschap van goederen laten vallen, dan zal de betreffende echtgenoot aannemelijk moeten maken dat de gouden handdruk (gedeeltelijk) bedoeld is als vervanging van inkomen dat de echtgenoot na de echtscheiding en bij voortzetting van het dienstverband zou hebben ontvangen. Net als loon dat de echtgenoot na de echtscheiding ontvangt, vallen de uitkeringen van de gouden handdruk na de echtscheiding niet in de gemeenschap.

Als een gouden handdruk wordt gestort op een stamrecht bankspaarrekening is het vrij eenvoudig vast te stellen welk deel tijdens en welk deel na de echtscheiding is uitgekeerd, althans uitgekeerd had moeten worden, omdat er sprake is van inkomensverlies.

Gevolgen afschaffing stamrechtvrijstelling
Door de afschaffing van de stamrechtvrijstelling zal een gouden handdruk in één keer worden uitgekeerd en contant worden gemaakt. In dat geval is het moeilijker om onderscheid te maken tussen het deel dat tijdens het huwelijk is uitgekeerd en het deel dat na de echtscheiding is uitgekeerd of uitgekeerd had moeten worden.

Door de afschaffing van de stamrechtvrijstelling kan de gouden handdruk in geval van echtscheiding vaker voor verdeling in aanmerking komen. Eén en ander is ook op te nemen in de vaststellingsovereenkomst.

Het maakt overigens niet uit of er sprake is van stamrecht banksparen (bancaire oplossing), een stamrechtverzekering (via een verzekeraar) of een stamrecht BV.

Gouden handdruk en alimentatie
Als een gouden handdruk (gedeeltelijk) buiten de gemeenschap van goederen valt, dan zal de gouden handdruk wel invloed hebben op het vaststellen van alimentatie. De uitkeringen van de gouden handdruk worden namelijk gezien als aanvulling op het inkomen.

Het is belangrijk dat de verdeling van de gouden handdruk niet los wordt gezien van de alimentatie.

Met andere woorden: het is belangrijk dat de gouden handdruk niet eerst als inkomen wordt gezien bij het vaststellen van de alimentatie en vervolgens in het kader van de verdeling volledig in de gemeenschap van goederen valt en daarmee dubbel wordt meegenomen.

Tot slot een samenvatting in onderstaand schema.

Gouden handdruk     Ontvangen tijdens huwelijk           Ontvangen na echtscheiding

Contant gemaakt              Valt in gemeenschap                                   Valt buiten gemeenschap
GH verder sparen             Valt volledig in gemeenschap                 Valt buiten gemeenschap
GH uitkeren                         Uitkeringen vallen in gemeenschap      Uitkeringen vallen buiten gemeenschap

 
In dit artikel

Gouden Handdruk

Wilt u uw stamrecht laten uitkeren?

Gouden Handdruk

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.961 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube