Ontslagvergoeding

Geldgids: Gouden Handdruk jagers op de loer

Jochem Kessens dinsdag 10 april 2012 - bijgewerkt op: 30 april 2016
De Geldgids waarschuwt ontslagen werknemers voor gretige gouden handdruk adviseurs. Door het groeiend aantal reorganisatie zijn ontslagvergoedingen booming business geworden. Adviesbedrijven proberen een graantje mee te pikken. Ze komen het bedrijf vaak binnen om voorlichting te geven aan de werknemers over de  fiscale consequenties van de ontslagvergoeding.
Volgens de Geldgids laten dit soort adviesbedrijven vaak maar een beperkt beeld van de mogelijkheden zien en zinspelen vooral op de oprichting van de Stamrecht-bv.

De stamrecht BV wordt 'verkocht' als meest flexibel en voordeliger, maar in werkelijkheid is de Stamrecht BV duur in oprichting en onderhoud en slechts interessant voor een kleine groep ontslagen werknemers. Bovendien blijkt uit de praktijk dat de meeste gemoedsrust wordt ontleend aan de bankspaarrekening.

Welke mogelijkheden heb ik met mijn ontslagvergoeding?
Wie een ontslagvergoeding krijgt heeft feitelijk 4 opties:

- Direct uitlaten keren en afrekenen met de fiscus
Uw werkgever houdt loonbelasting in van de ontslagvergoeding en stort het netto deel op uw rekening.
U betaalt nu afhankelijk van uw totale inkomen in het jaar van ontslag, maximaal 52%  belasting over uw  ontslagvergoeding

Het geld laten storten op een bankspaarrekening;
Uw werkgever stort de bruto ontslagvergoeding op een speciaal daarvoor ingerichte bankspaarrekening. Vanaf deze bankspaarrekening kunt u uw ontslagvergoeding beheren. U kunt kiezen voor een maandelijkse aanvulling op bijvoorbeeld uw ww-uitkering. Maar u kunt uw geld ook laten staan en er rente over ontvangen.
Kiest u voor een periodieke uitkering? Dan betaalt u over die uitkeringen inkomstenbelasting.

- Het geld laten storten op een lijfrenteverzekering;
De lijfrenteverzekering is zeer vergelijkbaar met de bankspaarrekening. Echter lijfrenteverzekeringen kennen een lagere rentevergoeding en zijn doorgaans minder flexibel. Bovendien betaalt u een extra premie als u wilt dat uw geld bij voortijdig overlijden wordt nagelaten aan uw partner of kinderen.

- Het geld storten op de rekening van een op te richten Stamrecht BV
U richt een Stamrecht BV op. De werkgever maakt de bruto ontslagvergoeding over op de rekening van deze BV. U dient, als directeur van de BV, de ontslagvergoeding te laten renderen door bijvoorbeeld te beleggen of te investeren.

Wel of geen stamrecht BV?
Een stamrecht BV is eigenlijk alleen interessant als u de ontslagvergoeding wilt gebruiken voor het oprichten van een eigen onderneming. De bruto ontslagvergoeding kan dan dienen als startkapitaal.
Ook als u denkt een beter rendement te kunnen behalen dan de bank of andere beleggingsinstelling, dan kan en stamrecht BV interessant zijn. In bijna alle andere gevallen is een stamrecht bv een dure en risicovolle keuze.

Adviseurs verkopen de stamrecht BV als flexibel. U houdt zo zelf controle over uw geld zodat u gemakkelijk uw inkomen kunt aanvullen. Daarnaast kan de stamrecht BV een deel van uw hypotheek overnemen, waardoor u de hypotheekrente over dat bedrag betaalt aan uw eigen BV. Dergelijke constructies zijn mogelijk maar ook riskant. Om problemen met de fiscus te voorkomen moeten dergelijke constructies zeer goed ingericht worden.

Overweegt u een stamrecht BV bedenk dan:
- dat een stamrecht BV oprichten € 2.000 ,- tot € 3.000,- kost;
- dat een stamrecht BV jaarlijks zo'n € 1.000,- aan administratieve  kosten met zich meebrengt;
- u verplicht bent om tenminste 4% rente per jaar te realiseren over uw ontslagvergoeding;
- adviseurs van stamrecht BV u helpen bij de oprichten, maar meestal geen advies geven hoe u rendement moet gaan maken.

Banksparen geeft gemoedsrust
Uit de praktijk blijkt dat consumenten die kiezen voor banksparen daar de meeste gemoedsrust aan ontlenen. Dit komt voornamelijk omdat banksparen een simpel en transparant product is. Het betreft immers een geblokkeerde spaarrekening. Over het saldo krijgt u een rentevergoeding en zolang het op de bankspaarrekening staat betaalt u nog geen inkomenstenbelasting.
Daarnaast is banksparen flexibel. Blijkt dat u een aanvulling op uw inkomen nodig heeft, dan zet u (een deel) van uw saldo om in een gouden handdruk uitkeerrekening. Zo ontvangt u maandelijks een aanvulling op bijvoorbeeld uw ww-uitkering. Sommige banken bieden zelfs de optie om de uitkering weer stop te zetten, als u bijvoorbeeld sneller dan verwacht weer aan het werk gaat.

Inmiddels zijn er diverse banken die bankspaarrekeningen voor een gouden handdruk aanbieden. U doet er verstandig aan alle banken te vergelijken op rente en voorwaarden.
Vergelijk gouden handdruk banksparen

 
In dit artikel

Gouden Handdruk

Wilt u uw stamrecht laten uitkeren?

Gouden Handdruk

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 16.363 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube