Ontslagvergoeding

Gedeeltelijke opname van stamrecht mogelijk maar werkt de bank er aan mee?

Jeroen Wolfsen donderdag 11 september 2014 - bijgewerkt op: 21 oktober 2017
Als u een gouden handdruk heeft ondergebracht in  stamrecht banksparen is het vanaf 01 januari 2014 mogelijk om dit stamrecht af te kopen en in één keer uit te laten betalen. Voor deze datum kreeg u bij afkoop naast de volledige belasting over het bedrag ook nog een boete van 20% in de vorm van revisierente.
Maar vanaf 2014 is dat niet meer van toepassing. Sterker nog: als u afkoopt in 2014 ontvangt u zelfs 20% korting over het bedrag waar u belasting over dient te betalen. U moet dan wel het hele stamrecht in een keer afkopen. De korting van 20% geldt niet als u slecht een deel van het stamrecht afkoopt.
De belastingdienst heeft deze week duidelijk aangegeven dat gedeeltelijke afkoop wel mogelijk is maar dan ontvangt u niet 20% belastingkorting.
Maar wat verstaat men onder gehele en gedeeltelijke afkoop?
Gehele afkoopAls u uw ontslagvergoeding heeft ondergebracht op banksparen moet het hele saldo dat thans op de rekening staat in een keer worden opgenomen. Als u meerdere rekeningen heeft, dienen alle rekening te worden opgeheven. Ook als deze rekeningen bij verschillende banken lopen. Dat moet ook allemaal omstreeks hetzelfde moment gebeuren. Dus niet de ene rekening in januari 2014 en de andere rekening in december 2014. U loopt dan grote kans dat de fiscus het niet ziet als afkoop in één keer en dan verliest u mogelijk uw 20% korting. Natuurlijk hoeft de feitelijke uitbetaling van de afkoop niet precies op dezelfde dag plaats te vinden, u kunt immers bij twee verschillende banken niet zelf exact bepalen wanneer ze administratief gezien gaan uitkeren. Zorg er wel voor dat het verzoek om afkoop omstreeks het zelfde moment plaatsvindt.
Gedeeltelijke afkoopAls u niet de volledige ontslagvergoeding afkoopt maar slechts een gedeelte van het geld wenst te ontvangen, dan keurt de fiscus dat goed maar heeft u dus geen recht op 20% korting.  Het maakt niet uit of u een opbouwrekening afkoopt of een uitkeerrekening heeft. U bepaald wat u afkoopt en daar is fiscaal geen verschil in.
Niet alle banken werken mee aan gedeeltelijke afkoop van stamrechtFiscaal is (gedeeltelijke) afkoop dan wel toegestaan maar u heeft ook een contract bij de bank en daar kunnen voorwaarden in staan die uw afkoopmogelijkheden beperken. In de voorwaarden van alle bankspaarrekeningen staat dat afkoop niet is toegestaan. Die bepaling kwam voort uit de oude fiscale spelregels van voor 2014 maar kan door banken gebruikt worden om niet mee te werken aan gedeeltelijke afkoop. Dat afkoop nu fiscaal is toegestaan staat dus los van de afspraak die u met de bank heeft gemaakt.
Alle banken hebben aangegeven dat ze in ieder geval mee werken aan volledige afkoop. Gedeeltelijke afkoop levert meer problemen op.
Hier ziet u in een overzicht hoe de banken daar mee omgaan:
BankGedeeltelijke afkoop mogelijk?
Abn AmroJa, voor alle rekeningen maar via een adviseur van de bank
RabobankNee,  deel afkoop van 1 rekening is niet mogelijk
Delta LloydNee,  deel afkoop van 1 rekening is niet mogelijk
OHRANee,  deel afkoop van 1 rekening is niet mogelijk
ReaalNee,  deel afkoop van 1 rekening is niet mogelijk
Regio bankNee,  deel afkoop van 1 rekening is niet mogelijk
BLG wonenNee,  deel afkoop van 1 rekening is niet mogelijk
SNS BankNee,  deel afkoop van 1 rekening is niet mogelijk
AEGONNee,  deel afkoop van 1 rekening is niet mogelijk
Nationale NederlandenNee,  deel afkoop van 1 rekening is niet mogelijk
 
MoneyWise biedt oplossing
Er zijn in onze ogen twee redenen waarom banken niet meewerken aan deel afkoop. De eerste is dat banken er van uit gaan dat er weinig kosten gepaard gaan met banksparen. Een rekening die loopt brengt geen werk en dus nauwelijks kosten met zich mee. Maar als u om de zoveel  tijd een gedeelte wilt afkopen dan is de bank daar administratief gezien druk mee. Er moet geld worden vrij gemaakt, rekeningen worden aangepast, belastingtarieven worden uitgerekend en uitbetalingen aan u en de fiscus.  Gezien het feit dat de marge op deze producten laag is, zitten banken simpelweg niet te wachten op al deze handelingen.
Daarnaast kunnen hun administratiesystemen het meestal niet aan. Dus ze hebben technische beperkingen in de mogelijkheden om zaken te regelen.
Bij MoneyWise denken we niet in beperkingen maar in oplossingen en daarom kunnen we in een aantal gevallen wel zorgen dat u een deel van een rekening kunt afkopen. We openen een nieuwe rekening voor u bij dezelfde bank, sluizen een deel over en kopen daarna die rekening af. We zijn op dit moment dit voor een aantal klanten aan het regelen en in de meeste gevallen komen we dan ook wel met de gewenste oplossing. U kunt ons hierover altijd even bellen.
Houd rekening met boetesHoud u in ieder geval rekening met een boete als u geld heeft vaststaan in een deposito of uitkeerrekening. De bank moet dan het contract openbreken en kan daarvoor kosten in rekening brengen.
In dit artikel

Gouden Handdruk

Wilt u uw stamrecht laten uitkeren?

Gouden Handdruk

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.047 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube