Ontslagvergoeding

Eindelijk duidelijkheid: stamrecht banksparen met ontslagvergoeding ook mogelijk tot 30-06-2014

Jeroen Wolfsen woensdag 13 november 2013 - bijgewerkt op: 22 oktober 2017
Staatsecretaris Weekers heeft op 13 november eindelijk duidelijkheid gegeven over de mogelijkheid voor ontslagen werknemers om een gouden handdruk ook onder te brengen in stamrecht banksparen na 31-12-2013. Hierdoor is het  tot 30-06-2014 mogelijk om een ontslagvergoeding onder te brengen in een stamrecht bankspaarrekening.

Eindelijk duidelijkheid: stamrecht banksparen tot 30-06-2014
Gelukkig is er nu duidelijkheid voor medewerkers die in een ontslagsituatie zitten en recht hebben op een gouden handdruk. Deze duidelijkheid liet echter lang op zich wachten. Al geruime tijd schrijven wij  in ons weblog en andere sociale media over het onduidelijke overgangsrecht waardoor ontslagen werknemers verkeerde informatie krijgen. Veel mensen dachten dat men nog tot 30-06-2014 de ontslagvergoeding op een stamrecht banskpaarrekening kon storten. De staatsecretaris had namelijk aangekondigd dat er een overgangsregeling zou komen. Maar deze bleek alleen maar voor stamrecht bv's en stamrecht verzekeringen te gelden. En dat zijn zeker niet altijd de meeste verstandige oplossingen voor het onderbrengen van een gouden handdruk.

De onduidelijkheid is ontstaan doordat stamrecht in twee verschillende wetsartikelen in de loonbelasting wordt behandeld. Herdoor ontstond er dus een verschil in de mogelijkheden tussen banksparen en de stamrecht bv. Als men de plannen doorgevoerd had, kon men dus alleen nog maar stamrechtbanksparen tot 31-12-2013. Na die tijd was men 'veroordeeld'  tot de dure en ingewikkelde stamrecht bv.

Foute berichtgeving en de media
MoneyWise maakte zich al geruime tijd zorgen over de foutieve berichtgeving in de media en de ongelijkheid in de plannen van het kabinet. In bijna alle krantenartikelen die hierover verschenen stond dat het overgangsrecht gold voor alle vormen van stamrecht. Daarnaast gingen de artikelen vooral over stamrecht bv's waardoor veel mensen dachten dat men een stamrecht bv moest oprichten om nog te profiteren van de voordelen van de stamrechtvrijstelling.

Artikel in de Telegraaf
MoneyWise heeft hierover vragen gesteld aan de kennisgroep van de belastingdienst en die gaf aan dat op basis van de huidige plannen men alleen kon banksparen als de werkgever de ontslagvergoeding voor 31-12-2013 op een bankspaarrekening zou storten. Deze vorm van ongelijkheid kon nooit de bedoeling van het kabinet zijn. Daarom zijn we met dit verhaal naar de Telegraaf gegaan ( artikel). Enkele uren na publicatie werd de Telegraaf gebeld met de mededeling dat Weekers heeft toegezegd dat de termijn om een ontslagvergoeding onder te brengen in stamrecht banksparen ook met 6 maanden verlengd wordt.

Voorwaarden voor stamrecht banksparen tot 30-06-2014
Net als voor de stamrecht bv gelden voor stamrecht banksparen wel voorwaarden om hiervan gebruik te kunnen maken:
- Het ontslag moet zijn aangezegd voor 31-12-2013 en voor  30-06-2014 ingaan.
- De hoogte van de ontslagvergoeding moet vastliggen.

Meer informatie op de site van de belastingdienst
Op de site van de belastingdienst kunt u dit allemaal nalezen://www.belastingdienstpensioensite.nl/Informatie%20overgangsrecht%20vervallen%20stamrechtvrijstelling.htm

De fiscus is hierin heel formeel en geeft aan dat dit onder voorbehoud is. Dat komt omdat de wet nog goedgekeurd moet worden. Als de wet niet door zou gaan (we achten deze kans zeer gering) dan is er helemaal niks aan de hand en kunt u zondermeer uw ontslagvergoeding onderbrengen in banksparen. Alles blijft dan immers bij het oude.

 
In dit artikel

Gouden Handdruk

Wilt u uw stamrecht laten uitkeren?

Gouden Handdruk

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.947 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube