Moneywise.nl » Weblog » Ontslagvergoeding » De helft van ontslagen werknemers heeft ontslagvergoeding nodig om rond te komen na ontslag

De helft van ontslagen werknemers heeft ontslagvergoeding nodig om rond te komen na ontslag

woensdag 21 maart 2012 om 09:44:21 Jeroen Wolfsen 2 reacties
gouden handdrukBijna de helft van de ontslagen werknemers die een ontslagvergoeding (ook wel gouden handdruk genoemd) meekrijgt, heeft deze vergoeding nodig om rond te kunnen komen na het ontslag. Dit blijkt uit onderzoek van MoneyWise.nl. MoneyWise vroeg aan meer dan 60.000 sitebezoekers of wat zij met de ontslagvergoeding denken te gaan doen. Zo'n 46% van de sitebezoekers gaf aan dat zij de ontslagvergoeding direct nodig denkt te hebben als aanvulling op het inkomen. Een kleine 14% gaf aan nog niet te weten wanneer zij een beroep moeten doen op de ontslagvergoeding. 40% gaf aan de ontslagvergoeding niet direct nodig te hebben als aanvulling op het inkomen.

Verschuiving
Het onderzoek laat tevens een verschuiving zien. In het 3e kwartaal van 2011 gaf 45% van de respondenten aan de ontslagvergoeding niet nodig te hebben als aanvulling op het inkomen. In het 4e kwartaal van 2011 daalde dat percentage naar 40% en in het eerste kwartaal van 2012 daalde dat percentage verder naar 38%.

Ontslagvergoeding en de belasting
Een ontslagvergoeding wordt door de fiscus belast als loon. Werknemers die een ontslagvergoeding krijgen betalen daar al gauw 52% belasting over. Dit komt omdat het loon progressief belast wordt, m.a.w. hoe hoger het salaris in een bepaald jaar is, hoe hoger het belastingpercentage is.

De fiscus biedt via het zogeheten 'stamrecht' de mogelijkheid om hoge belastingheffing te voorkomen. Door een beroep te doen op het stamrecht zorgt u ervoor dat u uw ontslagvergoeding niet in een keer uitgekeerd krijgt, maar verspreidt over bijvoorbeeld 2 of 3 jaar. Hierdoor stijgt uw salaris fiscaal gezien niet exorbitant, waardoor u in de lagere belastingschijf belast blijft.
Daarnaast is het stamrecht is een uitstekende manier om een aanvulling op uw inkomen te realiseren. Een populaire manier om dit te regelen is banksparen.

Banksparen
Banksparen met een ontslagvergoeding heet officieel 'stamrechtsparen'. Dit is feitelijk niets anders dan een geblokkeerde spaarrekening waarop uw (ex-)werkgever de ontslagvergoeding bruto overmaakt.
De bank keert periodiek (bijvoorbeeld iedere maand) een bedrag uit voor een periode van bijv. 2 of 3 jaar. De bank houdt over de uitkeringen belasting in en draagt dat direct af aan de fiscus. Zo krijgt u een netto uitkering als aanvulling op bijvoorbeeld uw WW-uitkering.

Het is overigens niet verplicht om direct te starten met uitkeren. U kunt ook uw ontslagvergoeding een tijdje parkeren op een bankspaarrekening. De fiscus schrijft voor dat de uitkeringen uiterlijk op 65-jarige leeftijd moeten ingaan.
Banksparen is daarmee een ideaal product. Zowel consumenten die direct een aanvulling nodig hebben, als  consumenten die het nog niet weten of en wanneer ze een beroep moeten doen op hun ontslagvergoeding kunnen een bankspaarrekening openen.

Vergelijken loont
Er zijn diverse banken op de markt die zogeheten stamrechtspaarrekeningen aanbieden. Ze verschillen in voorwaarden en in rente. Wilt u weten welke bank de hoogste rente  biedt tegen de beste voorwaarden?
Vergelijk dan zelf online alle stamrechtspaarrekeningen.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van ontslagvergoeding.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

M. Dijk

1 februari 2018 0:24:25

Ik heb nu nog ww tot eind 2019. Daarna kan ik in principe in aanmerking komen voor een IOW uitkering tot AOW leeftijd (in 2022). Mijn ontslagvergoeding, die ik in 2013 als Gouden handdruk opbouwbedrag heb gestort bij n bank (banksparen)(bruto) wil ik in die IOW periode aanspreken als aanvulling (ongeveer € 40000 p. jaar bruto). Kan dat zonder dat de IOW gekort wordt of wordt dat als inkomen gezien?? De regels zijn niet duidelijk hieromtrent.

reageer op M. Dijk

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

1 februari 2018 16:47:27

Geachte heer Dijk,
Het is inderdaad een onduidelijk verhaal. Volgens mij geldt voor de IOW het zelfde als de IOAW en worden deze niet gekort door de uitkering uit een gouden haddruk. Ik afviseer u om meer info hierover in te winnen bij de gemeente.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662