Moneywise.nl » Weblog » Ontslagvergoeding » Banksparen met een ontslagvergoeding

Banksparen met een ontslagvergoeding

zaterdag 09 juni 2012 om 14:23:39 Jochem Kessens 2 reacties
gouden handdrukKrijgt u een ontslagvergoeding en laat u deze door uw werkgever in 1 keer uitkeren? Dan betaalt u over uw ontslagvergoeding tot wel 52% inkomstenbelasting. Dit kunt u echter voorkomen. Deze animatie laat u zien hoe dat werkt.

Hoge belastingheffing voorkomen
Door te gaan banksparen met uw ontslagvergoeding kunt u deze hoge heffing voorkomen. U laat dan uw werkgever de ontslagvergoeding bruto overmaken op een daarvoor ingerichte bankspaarrekening. Zolang uw geld op deze bankspaarrekening staat, betaalt u geen belasting.

Flexibele aanvulling
U kunt het saldo van uw bankspaarrekening gebruiken voor bijvoorbeeld de aanvulling van uw WW-uitkering. Het deel wat u dan van de bankspaarrekening afhaalt is wel belast, maar de heffing is doorgaans lager dan het hoge 52% tarief.

Aanvulling voor uw pensioen
Heeft u  uw ontslagvergoeding niet (geheel) nodig als inkomensaanvulling, dan kunt u het laten staan tot bijvoorbeeld uw 65ste. U kunt het saldo dan gebruiken om in bijvoorbeeld 5 of 10 jaar uw pensioen aan te vullen. Bijkomend voordeel is dat 65 plussers doorgaans minder belasting betalen en uw fiscaal voordeel dus toeneemt.

Rente banksparen
Over uw bankspaarsaldo ontvangt u een aantrekkelijke rente. U kunt daarbij kiezen tussen een vaste of variabele rente.
Omdat er inmiddels diverse banken zijn die banksparen aanbieden, loont het de moeite alle banken met elkaar te vergelijken op rente en voorwaarden. Zo weet u zeker dat u het beste product kiest voor uw ontslagvergoeding.
Jochem Kessens

Jochem is medeoprichter van Moneywise en weet veel van financiële producten. Hij houdt je op de hoogte van o.a. ontslagvergoeding.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

mark van der Ploeg

24 september 2012 23:07:07

Die 'aantrekkelijke' rente op dat bankspaarsaldo: krijg je dat periodiek uitgekeerd of blijft dat op die bankspaarrekening? En betaal je over die rente dan belasting? Want als je over die rente ook nog eens belasting moet betalen, is die rente verre van aantrekkelijk... De antwoorden op deze vragen bepalen voor mij grotendeels of ik wel of geen banksparen zou gaan doen... Bij uitkering ineens ben je weliswaar in 1x de pineut qua belastingen, en valt het geld wel in box 3, maar de rente op een deposito is als je het goed doet, wel zoveel hoger dan de rente die je op je bankspaarproduct vangt dat je volgens mij relatief snel break even bent... Of mis ik hier wat?

reageer op mark van der Ploeg

Jochem Kessens
Productexpert
Tel: 085-760 7600

25 september 2012 13:45:59

Beste Mark, De rente die wordt vergoedt op een bankspaarrekening wordt ook bijgeschreven op de bankspaarrekening. Als het saldo (nu of in de toekomst) periodiek tot uitkering komt, betaalt u belasting over deze uitkering, dus ook over het rentedeel. Producten als deze zijn eigenlijk alleen interessant als de belastingdruk bij het in een keer laten uitkeren van de ontslagvergoeding substantieel hoger ligt dan de belastingdruk bij het (nu of in de toekomst) verspreid laten uitkeren van de ontslagvergoeding. Veel ontslagenen betalen 52% over het grootste deel van hun ontslagvergoeding als ze het in een keer laten uitkeren, maar betalen 42% als ze het verspreid laten uitkeren. De winst zit dus in het fiscale voordeel. De rente die vergoed wordt is in veel gevallen vergelijkbaar met de rente op 'gewone spaarrekeningen'. Overigens kent banksparen ook depositorente, oplopend tot meer dan 4% bij 20 jaar vast.

reageer op Jochem Kessens
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662