Lijfrente

Vraag van de maand: Oud regime en banksparen. Is dat verstandig?

Jeroen Wolfsen woensdag 03 december 2014 - bijgewerkt op: 01 april 2021

Ik heb een oud regime lijfrente polis die nu vrijkomt. Ik heb begrepen dat ik hiermee kan gaan banksparen en dat dit interessant is omdat banksparen veel meer oplevert dan een verzekering. Ik ben nu 58 jaar en wil pas op mijn 66e een uitkering.
Maar is banksparen wel verstandig met een oud regime lijfrente?

Dit is een mooi voorbeeld van de vragen die we bij Moneywise krijgen van consumenten die zich op internet oriënteren over de mogelijkheden met een oud regime lijfrente. Omdat deze situatie eigenlijk heel vaak voorkomt hebben we alles voor u opgeschreven in dit weblog artikel.

Wat is een oud regime lijfrente?

De meeste mensen die een oud regime lijfrente hebben, zijn hiervan wel op de hoogte. Maar voor de zekerheid toch even een korte uitleg. We spreken over een oud regime lijfrente in de volgende twee gevallen:

- Een lijfrentepolis afgesloten vóór 16 oktober 1990 en waarvoor premie is betaald tot uiterlijk 31 december 2000.
- Of een lijfrentepolis, die is afgesloten voor 1 januari 1992 en waarvoor de premie in één keer is betaald (koopsom)Wat zijn de voordelen van een oud regime lijfrente.

- Flexibiliteit: u bepaalt zelf hoe lang een uitkering moet lopen en wanneer deze moet ingaan;
- Vrije begunstiging, u bepaalt zelf aan wie u uitkeert;
- Geen leeftijdsbeperking bij het uitstellen van de uitkering;
- Ineens uit laten keren (afkoop)
- Schenken aan uw (klein)kinderen.

Oud Regime en banksparen: U verliest het oude regime

Het allerbelangrijkste is dat u het oude regime verliest als u gaat banksparen. Hierbij maakt het niet uit of u kiest voor een lijfrente opbouw rekening of een lijfrente uitkeerrekening. Zodra u gaat banksparen is het oude regime voorbij en kunt u geen gebruik meer maken van de flexibel mogelijkheden van hierboven.

Banksparen en oud regime is geen probleem

Als u geen gebruik wilt maken van al die flexibele mogelijkheden van oud regime is banksparen geen probleem. Als u niet in een keer wenst af te kopen of te schenken. Als het gewoon de bedoeling is om de lijfrente uitkering te gebruiken voor een aanvulling op uw pensioen, dan is banksparen geen enkel probleem. U verliest inderdaad het oude regime en de lijfrente moet via banksparen minimaal 5 jaar uitkeren maar als dat toch uw doel is, is er geen enkele reden om het oude regime in stand te houden.

Als u kiest voor banksparen heeft u een product dat veel meer oplevert dan een lijfrente verzekering. Zowel op einddatum als bij overlijden. Immers bij banksparen gaat er bij overlijden nooit geld verloren en dat is bij een verzekering wel anders.

De enige spelregels die er zijn is een minimale uitkeringsduur van 5 jaar ( langer mag) en de uitkering mag in zo’n geval niet hoger zijn dan € 22.443 (2021). Is uw kapitaal te hoog om in deze 5 jaar uit te keren, dan moet u dus een langere looptijd kiezen. Als u lijfrentes en banksparen gaat vergelijken zult u zien dat de berekeningsmodule hier rekening mee houdt en aangeeft wat de minimale looptijd voor u is.

Oud regime laten uitkeren voor 65 middels banksparen

Als u een oud regime polis wil laten uitkeren voor uw 65e dan kan dat alleen via een verzekeraar. Banksparen is op zich wel mogelijk voor 65 maar dan moet de uitkering lang lopen. Namelijk het aantal jaren voor 65 plus 20 jaar. Dus een uitkering op leeftijd 62 via banksparen zou een looptijd van 23 jaar betekenen.

Bent u nu 57 en wil u eerst nog 5 jaar doorsparen? Dan kunt u kiezen voor banksparen. U kunt dan nog steeds een lijfrente aankopen op leeftijd 62 tot 65. Ook dan verliest u het oude regime. De uitkering (we noemen dit een overbruggingslijfrente) kan alleen via een verzekeraar.
Omdat het rendement op een verzekering vaak tegenvalt en men voor 65/AOW leeftijd vaak meer belasting betaald dan erna, kiezen veel mensen er uiteindelijk voor om door te sparen tot 65/AOW leeftijd.

Kiest u voor extra rendement of extra flexibiliteit?

De vraag of banksparen met een oud regime verstandig is heeft dus te maken met de keuze die u maakt. Is de uitkering voor u zelf bedoeld en wilt u een goed rendement en geen risico bij overlijden? Dan is banksparen waarschijnlijk de beste optie.

Wilt u flexibiliteit en de mogelijkheden van oud regime behouden? Kies dan niet voor banksparen maar voor verzekeren. De prijs die u hiervoor betaalt is een lager rendement.

Meer informatie over oud regime lijfrente?

Wilt u meer weten. Belt u dan gratis met één van onze lijfrente experts: 085 7607600.
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 16.363 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube