Lijfrente

Vergelijken van aanvullend pensioen op basis van beleggen erg ingewikkeld

Jeroen Wolfsen woensdag 03 februari 2021 - bijgewerkt op: 02 april 2021
Als je een aanvullend pensioen wilt opbouwen kun je terecht bij banken voor een lijfrenterekening. Maar door de lage rente van dit moment is dat niet zo interessant meer. Begrijpelijk dat steeds meer mensen kiezen voor beleggen.

Er zijn de afgelopen jaren steeds meer aanbieders van lijfrente beleggingsrekeningen op de markt gekomen. Er zijn inmiddels 19 aanbieders. De nieuwe aanbieders op deze markt zijn vooral vermogensbeheerders die sinds kort ook lijfrente producten aan mogen bieden.
Om het product te kiezen dat het beste bij je past wil je de producten goed kunnen vergelijken, maar dat blijkt nogal een uitdaging. Jeroen Wolfsen, pensioenexpert bij Moneywise.nl, bekeek een aantal producten en neemt je mee in zijn bevindingen.

Behaald rendement, prognoses of kosten? Waar baseer je als consument je keuze op?
Voor een consument is het een hele klus om alle informatie boven water te krijgen. Welke aanbieder heeft het beste rendement behaald? Welke kosten rekent een aanbieder? Waar zijn de voorbeeld kapitalen op gebaseerd? Staat alles duidelijk op de website of moet je zoeken naar deze info?
Ik zal aan de hand van een aantal voorbeelden laten zien hoe lastig het is om lijfrenterekeningen op basis van beleggen te vergelijken.

Een simpele vergelijking
Alle aanbieders die ik vergelijken wil, bieden op hun website een rekentool aan. Zo'n tool geeft een indicatie van het eindkapitaal op einddatum. Ik noem dat het prognosekapitaal.
Bij alle aanbieders ga ik uit van dezelfde uitgangspunten: Een man van 37 jaar die start met een eenmalige inleg van € 2.000 en 30 jaar lang iedere maand € 200 inlegt.

Mijn vragen
Als ik een consument was die een dergelijk product zou willen afsluiten, dan zou ik antwoorden willen hebben op de volgende vragen:

-Wat is de hoogte van het eindkapitaal en hoe is dat berekend?
-Welke kosten rekent men?
-Welke rendement heeft men tot nu tot gehaald?
-Is men op de website transparant hierover en kan ik alle antwoorden vinden?

Zes aanbieders vergeleken
In dit artikel behandel ik slechts 6 aanbieders. Het zijn de aanbieders die ik in Google prominent aanwezig zijn als ik zoek op termijnen als 'lijfrente beleggen' en 'pensioen beleggen'. Er zijn dus meer aanbieders en dit is dus geen volledig overzicht. De komende maanden zal Moneywise alle producten onderzoeken.

Aanbieder 1: Het ASR ZZP pensioen
Begonnen als "het" zzp pensioen van Nederland. Ondersteund door belangenorganisaties als Zelfstandigen Bouw, ZZP Nederland PZO ZZP. Gestart door Loyalis maar inmiddels onderdeel van de commerciële verzekeraar ASR. Je inleg wordt verdeeld over 3 fondsen. Afhankelijk van je leeftijd verandert de samenstelling. Hou ouder je wordt, hoe voorzichtiger er wordt belegd. Dit heeft lifecycle beleggen.

Prognosekapitaal
Met de ingevoerde gegevens komt er een eindkapitaal van € 204.526 in beeld. Bij een looptijd van 30 jaar rekent men met een voorbeeld rendement van 6,72%. Dit stond overigens nergens op de website. Na een telefoontje van mijn kant met een vraag hierover werd ik keurig teruggebeld en gaf men aan dat men een nieuwe site had en de deze informatie per ongeluk niet was opgenomen. Dezelfde dag werd het toegevoegd.

kosten
Even kijken naar de kosten:
De eenmalige kosten zijn: € 40
De beheerskosten zijn € 35 per jaar
De fondsbeheerkosten zijn 0,35% per jaar over het vermogen
De transactiekosten zijn 0,10% tot 0,23%  over je inleg

Transparantie
😊 Het rendement waarmee men het prognosekapitaal berekent is te vinden op de site
😊 De kosten zijn goed te vinden op de website.
😊 Het behaalde rendement is goed vindbaar, over de afgelopen 5 jaar.

De berekening op www.zzppensioen.nl
zzppensioen

 

 

 

 

 

 

 

 

Aanbieder 2: Doelbeleggen
Doelbeleggen is een product van vermogensbeheerder Velthuyse en Mulder Vermogensbeheer.
Als je in Google zoekt op lijfrente beleggen kom je al snel advertenties tegen van Doelbeleggen.
Doelbeleggen werkt met vijf verschillende beleggingsportefeuilles. Voor elk doel (bijvoorbeeld je pensioen) wordt een uniek beleggingsplan opgesteld.  Het systeem berekent iedere dag de meest optimale beleggingsmix om dat doel te bereiken.

Prognosekapitaal
Op de website van Doelbeleggen kan ik een berekening maken. Er komt een doelvermogen van € 166.346 op het scherm te staan. Het is niet duidelijk is met welk rendement er gerekend wordt. Als ik klik op ‘Volgende’ kom ik meteen in een aanvraagstraat terecht om het product af te sluiten.
Met wat zoeken ontdek ik dat Doelbeleggen drie jaar op een rij door IEX is verkozen tot beste online vermogensbeheerder van het jaar. Dat klinkt goed. Maar ik weet nog steeds niet hoe mijn pensioenkapitaal berekent wordt.

Kosten
De vaste kosten zijn:               0,75% per jaar
De transactiekosten zijn:       0,1% over transactiewaarde
De fondskosten zijn:               0,21% per jaar

Transparantie
😡Geen voorbeeld rendement voor het prognosekapitaal
😊kosten goed vindbaar
😊Behaald rendement: goed vindbaar, over de afgelopen 4 jaar.

Berekening op www.doellbeleggen.nl
Doelbeleggen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aanbieder 3: Jouw pensioen
Ook deze aanbieder vind ik al snel door een advertentie in Google. Jouw pensioen is onderdeel van vermogensbeheerder Wijs en van Oostveen. Voordat je een berekening kan maken moet je je emailadres en telefoonnummer achterlaten. Je kunt kiezen in welk profiel je wil beleggen: Defensief, neutraal of offensief. Er wordt belegd in eigen fondsen van Wijs en van Oostveen. Je moet zelf in de gaten houden of het gekozen profiel blijft passen bij je persoonlijke situatie.

Prognosekapitaal
De standaard berekening met een neutraal profiel geeft een eindkapitaal van € 142.492.
Ook hier kan ik helaas nergens op de website vinden met welk rendement er gerekend wordt.

Kosten
Ik moest er even naar zoeken maar onder veel gestelde vragen vind ik een kostenoverzicht.
De aankoopkosten zijn 0,5%.
De beheervergoeding varieert van 0,8 %tot 1%.
Voor een gedetailleerd overzicht moet ik verder zoeken en het prospectus lezen. Als ik dat doe voor het W&O Europees aandelenfonds kom ik nog andere kosten tegen: uitstapvergoeding 1,25% en 2,77% lopende kosten. Ik vind het jammer dat ik moet zoeken in een ingewikkelde prospectus om alle kosten te vinden.

Transparantie
😡 Geen voorbeeld rendement voor het prognosekapitaal.
😡 Kosten zijn slecht vindbaar.
😡 Behaalde rendementen heb ik niet kunnen vinden op de website.

De berekening op www.jouw-pensioen.nl
jouwpensioen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aanbieder 4: Aegon
Maar eens even kijken op de website van een grote verzekeraar. Ook Aegon biedt lijfrente beleggen aan. Aegon beheerd beleggen, is eenvoudig en kent lage kosten, zo staat te lezen op Aegon.nl. Na een lange vragenlijst kun je een profiel kiezen en Aegon doet daarna het werk. Aegon belegt in eigen fondsen. Aegon Beheerd Beleggen kent 4 risicoprofielen. Het is mogelijk om te kiezen voor automatische risico afbouw (lifecycle) richting pensioendatum.

Prognosekapitaal
Ik vul dezelfde uitgangspunten in en bij een gemiddeld scenario komt Aegon na 30 jaar uit op € 174.204,85. Mooi bedrag, maar ook hier heb ik geen idee met welk rendement dit berekent is.

Kosten
De vaste kosten zijn: € 30 per jaar
De beheersvergoeding is : 0,35% per jaar
De fondskosten zijn: 0,18% tot 0,2% per jaar.

Transparantie
😡Geen voorbeeld rendement voor het prognosekapitaal.
😊kosten goed vindbaar.
😡Behaalde rendementen: slecht te vinden. ik moet meerdere keren door klikken en dan vind ik alleen maar een rendement over het afgelopen jaar.

De berekening op www.aegon.nl
aegon

 

 

 

 

 

Aanbieder 5: BrightPensioen
BrightPensioen doet dingen anders dan andere aanbieders, staat te lezen op hun website. Een van de unieke kenmerken van BrightPensioen is dat er belegd wordt tegen kostprijs. Daarnaast betaal je jaarlijkse kosten. Bij BrightPensioen word je lid van een coöperatie en krijg je certificaten van aandelen BrightPensioen. Als BrightPensioen winst maakt, dan deel jij mee.
Bright wil eerlijk, transparant en duurzaam zijn. Geen vage kosten, dus meer onder de streep. Klinkt goed, ik ga het onderzoeken.

Prognosekapitaal
BrightPensioen komt uit op een voorbeeldkapitaal van € 164.000. BrightPensioen rond de prognose altijd af op € 500.
Eindelijk zien we weer een aanbieder die aangeeft met welk rendement er gerekend wordt, namelijk 6% bruto. Maar ik kan ook een ander voorbeeldrendement kiezen. Daar kan ik als consument iets mee. Tenminste, als er voldoende andere aanbieders waren die ook duidelijk zouden zijn met welk rendement ze rekenen.

Kosten
De beheerskosten zijn tussen de 0,17% en 0,23%.
De eenmalige startkosten zijn € 50
De jaarlijkse lidmaatschapskosten zijn € 210.  Die betaal je bovenop je inleg en zolang je inlegt. Het eerste jaar betaal je geen lidmaatschap, zolang je vermogen onder de € 5.000 blijft.
Voor hetzelfde lidmaatschap mogen Bright-leden een extra beleggingsrekening (box 3) openen. Op die manier kunnen ze ook in box 3 profiteren van lage beleggingskosten.

De beleggingskosten zijn inderdaad de laagste kosten in de markt. Dus tot zover gaat het goed. Maar toch een kritische noot.
De jaarlijkse kosten van € 210 betaal je naast je inleg. Dus als  je bijvoorbeeld € 2.400 per jaar inlegt moet je ook nog je de jaarlijkse lidmaatschapskosten van € 210 betalen.
De inleg op een lijfrente mag je (onder voorwaarden) aftrekken van de inkomstenbelasting. De jaarlijkse lidmaatschapskosten echter niet.
De lidmaatschapskosten van € 210 netto kunnen dus flink aantikken. De tool van BrightPensioen waarschuwt hier wel voor maar doet dat in mijn voorbeeld alleen bij een maandelijkse inleg van € 30 per maand. In de samenvatting ga ik hier verder nog op in.

Transparantie
😊 Het voorbeeldrendement wordt keurig getoond in de berekening en je kan zelfs kiezen voor een ander voorbeeldrendement. Dat zouden meer aanbieders moeten doen!
😡 De kosten zijn goed vindbaar maar de kosten van € 210 worden niet meegenomen in de berekening van het prognosekapitaal.
😊 Behaalde rendementen: Goed te vinden, uitgebreid en vanaf startdatum.

Berekening op www.brightpensioen.nl
Bright

 

 

 

 

 

 

 

Aanbieder 6: Brand New Day
Bij Brand New Day (BND) wordt je geld belegd in indextrackers. Je geeft aan in welk van de 5 risicoprofielen je wilt beleggen en BND doet de rest. BND is een van de grootste aanbieders van lijfrente beleggen in de markt. Op de website lees ik dat al 75.325 klanten een pensioenrekening beleggen hebben geopend bij BND. Eens kijken of dat een goede keuze was.

Prognose kapitaal
De berekening op de site van BND komt uit op een kapitaal van € 129.138,78. Men rekent met een bruto rendement van 4%. Een laag voorbeeld rendement, maar het is slechts een voorbeeld. Ik ben al blij om weer een aanbieder te zien die aangeeft met welk rendement men rekent.

Kosten
De eenmalige afsluitkosten zijn: 45 euro
De stortingskosten zijn 0,50%
De servicekosten 0,44% (per jaar)
De fondskosten 0,15% – 0,17% (per jaar)

Dit zijn de kosten van de normale lijfrente beleggingsrekening van BND. Je kan bij BND ook kiezen voor een ander product: het  ZZP pensioen. Het is eigenlijk hetzelfde product maar met een iets andere kosten structuur.
Je hoeft geen ZZP-er te zijn om dat af te kunnen sluiten. Er is van de ZZP variant geen rekentool te vinden op de site van BND. De beheerskosten zijn iets lager, namelijk 0,4% en daarnaast betaal je dan € 60 per jaar aan servicekosten. Ik begrijp als consument het verschil niet zo goed en kan niet snel bepalen welk product gunstiger zou zijn. Een goede tool die beide varianten vergelijkt zou verstandig zijn. Nu blijft het voor mij onduidelijk.

Transparantie
😊Het voorbeeldrendement wordt keurig getoond in de berekening van het prognosekapitaal.
😊/😡kosten zijn goed vindbaar, maar ik snap het verschil tussen de normale en de ZZP variant niet.
😊Behaalde rendementen: Goed te vinden, uitgebreid en vanaf startdatum.

De berekening op www.brandnewday.nl
bnd

 

 

 

 

Wat vind ik hier nu allemaal van?
Ik heb 6 aanbieders van lijfrente beleggingsrekeningen met elkaar proberen te vergelijken. Dat is door het gebrek aan relevante informatie bij sommige aanbieders, niet gemakkelijk. Door de verschillende fondsen waar je uit kunt kiezen krijg je al snel het gevoel dat je appels met peren aan het vergelijken bent.

Allereerst zijn er inhoudelijke verschillen in de producten. Het ene product belegt bijvoorbeeld in indextrackers en het andere product wordt actief beheerd. Verder is het lastig om een goed beeld te krijgen bij de kosten. Iedere aanbieder noemt de kosten anders: beheerskosten, fondskosten, servicekosten, vaste kosten, lidmaatschapskosten, enzovoort. Soms zijn de kosten duidelijk en soms moet je er naar zoeken.
Rendementen uit het verleden zijn verder geen garantie over de toekomst maar bij een aantal aanbieders is er weinig of geen informatie over te vinden.
Tot slot lukt het ook niet om een goed beeld te vormen van het eindkapitaal omdat 3 van de 6 aanbieders niet aangeven met welk voorbeeld rendement men rekent. En de drie partijen (ZZPpensioen, BrightPensioen en BND) die wel een voorbeeldrendement noemen, rekenen met verschillende rendementen.

Het is daardoor knap lastig om hier een keuze in te moeten maken. Zelfs voor mij als pensioenexpert is moeilijk om hier een keuze in te maken. En dan zijn dit nog maar 6 van de 19 aanbieders van dergelijke producten.

Het wordt nog ingewikkelder
Een paar zaken wil ik nog iets verder uitwerken. Dit geeft je als lezer van dit artikel een goed beeld van de complexiteit.
Hiervoor vergelijk ik Brand New Day en BrightPensioen. Ik kies voor BrightPensioen omdat dit de enige aanbieder is waarbij ik kan spelen met het voorbeeldrendement. Standaard staat deze bij BrightPensioen in de rekentool op 6% Maar ik kan ook rekenen met 4% in de tool. En dat is het percentage waar Brand New Day mee rekent. Door beide aanbieders op 4% uit te rekenen kan ik ze misschien wat beter vergelijken.

Ik ga weer uit van de standaard invoer: eenmalig € 2.000 en 30 jaar lang iedere maand €200.
Ik had al uitgerekend dat dat bij Brand New Day een bedrag oplevert van € 129.138,78 bij 4%.
Als ik dat ook invoer bij BrightPensioen komt er prognosekapitaal van €137.500 uit bij 4%. Volgens de berekening levert BrightPensioen dus € 8.362 meer op dan Brand New Day.

Een consument die dit ziet kan dus besluiten om zijn pensioen onder te brengen bij BrightPensioen. En dat klinkt niet eens onlogisch. Immers op de site van BrightPensioen lees ik: Jouw volledige inleg wordt tegen kostprijs belegd, zo blijft er meer over onder de streep. Wij zijn tegen variabele kosten. Wij verdienen niet aan jouw pensioen. Zo houd je meer over.

Rekening houden met belastingvoordeel
In werkelijkheid ligt het wat genuanceerder. Je betaalt bij BrightPensioen namelijk ook nog die € 210 netto aan jaarlijkse lidmaatschapskosten. En hoe je het ook went of keert, die kosten gaan wel uit je portemonnee.

Ik ben van mening dat een vergelijking op basis van 4% tussen deze twee aanbieders moet uitgaan van €200 per maand inleg bij BrightPensioen en € 227 bij Brand New Day. Ik zal dat uitleggen.

De inleg op je lijfrente beleggingsrekening mag je op basis van de zogenaamde jaarruimte aftrekken van de inkomstenbelasting. In gewoon Nederlands de belastingdienst betaalt mee aan de opbouw van je kapitaal. Ik ga in dit voorbeeld uit van een belastingvoordeel van 37,1%.

Van je storting van € 2.400 per jaar (€ 200 per maand) krijg je dan € 890 terug. Je netto investering is dan € 1.510.
Maar bij BrightPensioen moet je daarnaast ook nog die € 210 netto betalen. En dus is je werkelijke netto investering € 1.720.
Rekening houdend met hetzelfde belastingvoordeel van € 37,1% kun je bij een andere aanbieder dan bruto € 2.734 (€ 227 per maand) inleggen in plaats van € 2.400.

Als ik nu bij Brand New Day dezelfde berekening maak met deze € 227 per maand, komt daar bij 4% een prognosekapitaal uit van € 145.837,89. Dus Brand New Day levert € 8.337 meer op dan BrightPensioen.

Snap je het nog?
Als je het niet snapt, ben je niet de enige. Vorige week stond er een artikel in het Financieel Dagblad dat BrightPensioen bij een kapitaal van € 100.000 een van de goedkoopste aanbieders is. Het betrof een onderzoek van Adviesbureaus Deal Consultancy en AF Advisors.
Ik snap dat BrightPensioen blij is met de uitkomsten uit zo'n onderzoek. Maar ook hier vind ik dat enige nuance op zijn plaats is.
Je hebt namelijk niet zomaar € 100.000 op je lijfrente bankspaarrekening staan. Je moet namelijk 13 jaar lang, ieder jaar € 5.000 inleggen én ieder jaar 6% netto rendement (dus zonder kosten) behalen om op € 100.000 uit te komen. Lijfrente beleggen voor aanvullend pensioen bestaat nog niet zo lang. Ik schat in dat het gemiddelde saldo op deze rekeningen op dit moment onder de € 100.000 ligt. BrightPensioen wordt zeker goedkoper naarmate het belegde vermogen hoger wordt.  Maar voor de gemiddelde pensioenbelegger, die nog geen € 100.000 op zijn rekening heeft staan, is de kostenstructuur van BrightPensioen door de netto lidmaatschapskosten juist aan de hoge kant. Dat wil overigens niet zeggen dat het een slecht product is. Ik wil hier geen oordeel vellen over BrightPensioen of Brand New Day of één van de andere aanbieders. Ik wil vooral uitleggen hoe ingewikkeld deze materie is. En hoe moeilijk het is voor een consument (en een expert) om goed te vergelijken.

Welk product is het beste?
Misschien had je gehoopt dat ik je zou vertellen welk product het beste is en waar jij je pensioen moet regelen. Dat was echter niet het doel van dit artikel. De titel is 'Vergelijken van aanvullend pensioen op basis van beleggen is erg ingewikkeld' en niet 'Wat is volgens Moneywise het beste product'.
De verschillen zijn te groot en het is maar net wat jij belangrijk vind. Maar mijn onderzoek is nog niet afgelopen en misschien vind ik wel een manier om alle aanbieders zo eerlijk mogelijk te gaan vergelijken.

Tot slot: waar blijft de AFM?
Wat ik mij wel afvraag is: wat blijft de AFM? In mijn ogen laat de toezichthouder steken vallen als het gaat om deze producten. Dit zijn erg complexe producten zonder duidelijke richtlijnen. Producten die niet of nauwelijks te vergelijken zijn. Ingewikkelde kostenstructuren, fiscale spelregels, verschillende beleggingsvarianten, 19 nieuwe spelers in een paar jaar tijd, rekenvoorbeelden zonder uitleg, rechtsreeks aanvragen zonder advies. Het is een beetje een cowboymarkt wat mij betreft.
Ik zou als adviseur, maar vooral als consument, heel blij worden van bijvoorbeeld een verplicht vergelijkingsrendement van 4%, 5% of 6% waarbij rekening gehouden wordt met alle kosten. Dat voorkomt verborgen kosten of andere 'slimmigheidjes' en maakt eerlijk vergelijken een stuk makkelijker.
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.022 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube