Lijfrente

Help! Ik heb mijn lijfrente niet afgetrokken.

Jeroen Wolfsen woensdag 17 juni 2015 - bijgewerkt op: 21 oktober 2017
Als u geld heeft gestort in een lijfrente (banksparen of lijfrenteverzekering), dan mag u de inleg aftrekken van de inkomstenbelasting. De Belastingdienst betaalt dus mee aan de opbouw van uw lijfrentekapitaal. Dat is mooi. Daar staat tegenover dat u uiteindelijk wel belasting moet betalen als het geld vrijkomt en wordt uitgekeerd. Met het lijfrentekapitaal moet u namelijk een periodieke uitkering aanvragen en over elke (maandelijkse) uitkering moet u dan belasting betalen. Het voordeel van een lijfrente ontstaat door af te trekken tegen een zo hoog mogelijk belastingtarief en uit te laten keren tegen een zo laag mogelijk belastingtarief vanaf de AOW-gerechtigde leeftijd.

Het gebeurt nogal eens dat mensen hun inleg niet aftrekken. Dat is vervelend, want de bank of verzekeraar die het uiteindelijk gaat uitkeren, is verplicht om loonbelasting in te houden. U gaat dan belasting betalen terwijl u geen belastingvoordeel heeft gehad. U snapt wellicht dat dit u geld gaat kosten.

Lijfrente vergeten af te trekken? Of meer gestort dan u aan jaarruimte heeft?

Misschien bent u gewoon vergeten de lijfrente af te trekken. Of wist u niet dat u het af mocht trekken. Dan moet u actie ondernemen. Gewoon afwachten is geen optie. U heeft een aantal mogelijkheden:

Doe opnieuw aangifte

Is uw aanslag nog niet definitief? Stuur dan gewoon opnieuw een gecorrigeerde aangifte in. De Belastingdienst zal uitgaan van uw laatste aangifte.

Verzoek tot ambsthalve vermindering

Zijn de aanslagen over de voorgaande jaren wel definitief, dan kunt u een verzoek tot ambtshalve vermindering sturen aan de inspecteur van de Belastingdienst. Dit is een verzoek om de aanslagen te corrigeren. Dit kan met terugwerkende kracht over de afgelopen 5 jaren.

Saldoverklaring

Als laatste redmiddel is er dan nog de saldoverklaring. U kunt wachten tot de einddatum van de lijfrente en op het moment dat de bank of verzekeraar gaat uitkeren proberen te regelen dat men minder belasting in gaat houden, omdat u niet alles heeft afgetrokken. De uitkerende partij is echter verplicht om uit te keren op basis van de geldende loonbelasting en zal zonder verklaring van de fiscus alle verplichte belasting inhouden.

U doet er dan ook verstandig aan om zo snel mogelijk een saldoverklaring op te vragen bij de fiscus. Met deze verklaring is duidelijk welk gedeelte van de uitkering niet hoeft te worden meegenomen in de loonbelasting en wat u dus netto mag ontvangen.

Maximum bedrag saldoverklaring: € 2.269

De saldoverklaring kent helaas wel een maximum en die bedraagt € 2.269. Dus tot dat deel mag men de uitkering netto ontvangen en daarboven moet er gewoon belasting over betaald worden.

Voorbeeld saldoverklaring

Peter van de Berg heeft van 2000 tot en met 2015 ieder jaar € 5.000 premie betaalt aan een lijfrenteverzekering. De eerste jaren heeft hij de bedragen netjes afgetrokken, maar vanaf 2005 is hij dat vergeten. Hij is in dat jaar naar een andere accountant overgestapt en is vergeten te vertellen dat hij ook geld inlegde voor een lijfrente.
In 2015 valt de polis vrij en moet Peter voor het opgebouwde kapitaal van € 100.000 een lijfrente uitkering aankopen. Hij kiest een banksparen uitkeerrekening voor een periode van 10 jaar. De maandelijkse uitkering bedraagt € 910. De bank houdt loonbelasting in en keert maar € 690 netto aan Peter uit. Dat zet hem aan het denken en hij realiseert zich dat hij jarenlang de inleg niet heeft afgetrokken van zijn inkomstenbealsting. Hij neemt contact met zijn adviseur en samen gaan ze aan de slag om alsnog zo min mogelijk belasting te moeten betalen.

Als eerste gaan ze de belastingaangifte voor 2014 opnieuw indienen. Dat kan nog net, omdat deze nog niet defenitief is. Omdat Peter voldoende jaarruimte heeft, wordt zijn aangifte aangepast en krijgt hij 52% van zijn inleg terug van de fiscus. De andere jaren zijn de aanslagen helaas wel defenitief en daarom moet Peter een brief sturen naar de inspecteur van de Belastingdienst. Hij verzoekt om ambtshalve vermindering en vraagt om een correctie van de aangiften van de afgelopen 5 jaren. Gelukkig heeft hij alle stukken bewaard. De inspecteur vraagt om een kopie van de polis, kopieën van zijn betalingsbewijzen en zijn aangiftes. Ook in deze jaren is er voldoende jaarruimte. De aangiftes worden gecorrigeerd en Peter ontvangt een flink bedrag aan belasting retour.

Inmiddels hij het belastingvoordeel over 6 jaren binnen. Voor de 4 jaren die hij nu nog mist, moet hij een saldoverklaring aanvragen. En die krijgt hij ook. Niet voor het bedrag van € 5.000 per jaar, maar tot het maximum van € 2.269.

Hij heeft dus recht op de saldomethode voor een bedrag van  4 maal € 2.269 = € 9.076. Hij ontvangt iedere maand een uitkering van € 910 en dat betekent dat Peter bijna 10 maanden lang de uitkering van € 910 volledig netto mag ontvangen. Aleen over de laatste maand betaalt hij over een klein stukje belasting.
Al met al is de schade meegevallen. Een groot deel van het belastingvoordeel is weer terug bij Peter.
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.951 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube