Moneywise.nl » Weblog » Lijfrente » Help! Ik heb mijn lijfrente niet afgetrokken.

Help! Ik heb mijn lijfrente niet afgetrokken.

woensdag 17 juni 2015 om 19:56:21 Jeroen Wolfsen 31 reacties
lijfrenteAls u geld heeft gestort in een lijfrente (banksparen of lijfrenteverzekering), dan mag u de inleg aftrekken van de inkomstenbelasting. De Belastingdienst betaalt dus mee aan de opbouw van uw lijfrentekapitaal. Dat is mooi. Daar staat tegenover dat u uiteindelijk wel belasting moet betalen als het geld vrijkomt en wordt uitgekeerd. Met het lijfrentekapitaal moet u namelijk een periodieke uitkering aanvragen en over elke (maandelijkse) uitkering moet u dan belasting betalen. Het voordeel van een lijfrente ontstaat door af te trekken tegen een zo hoog mogelijk belastingtarief en uit te laten keren tegen een zo laag mogelijk belastingtarief vanaf de AOW-gerechtigde leeftijd.

Het gebeurt nogal eens dat mensen hun inleg niet aftrekken. Dat is vervelend, want de bank of verzekeraar die het uiteindelijk gaat uitkeren, is verplicht om loonbelasting in te houden. U gaat dan belasting betalen terwijl u geen belastingvoordeel heeft gehad. U snapt wellicht dat dit u geld gaat kosten.

Lijfrente vergeten af te trekken? Of meer gestort dan u aan jaarruimte heeft?


Misschien bent u gewoon vergeten de lijfrente af te trekken. Of wist u niet dat u het af mocht trekken. Dan moet u actie ondernemen. Gewoon afwachten is geen optie. U heeft een aantal mogelijkheden:

Doe opnieuw aangifte


Is uw aanslag nog niet definitief? Stuur dan gewoon opnieuw een gecorrigeerde aangifte in. De Belastingdienst zal uitgaan van uw laatste aangifte.

Verzoek tot ambsthalve vermindering


Zijn de aanslagen over de voorgaande jaren wel definitief, dan kunt u een verzoek tot ambtshalve vermindering sturen aan de inspecteur van de Belastingdienst. Dit is een verzoek om de aanslagen te corrigeren. Dit kan met terugwerkende kracht over de afgelopen 5 jaren.

Saldoverklaring


Als laatste redmiddel is er dan nog de saldoverklaring. U kunt wachten tot de einddatum van de lijfrente en op het moment dat de bank of verzekeraar gaat uitkeren proberen te regelen dat men minder belasting in gaat houden, omdat u niet alles heeft afgetrokken. De uitkerende partij is echter verplicht om uit te keren op basis van de geldende loonbelasting en zal zonder verklaring van de fiscus alle verplichte belasting inhouden.

U doet er dan ook verstandig aan om zo snel mogelijk een saldoverklaring op te vragen bij de fiscus. Met deze verklaring is duidelijk welk gedeelte van de uitkering niet hoeft te worden meegenomen in de loonbelasting en wat u dus netto mag ontvangen.

Maximum bedrag saldoverklaring: € 2.269


De saldoverklaring kent helaas wel een maximum en die bedraagt € 2.269. Dus tot dat deel mag men de uitkering netto ontvangen en daarboven moet er gewoon belasting over betaald worden.

Voorbeeld saldoverklaring


Peter van de Berg heeft van 2000 tot en met 2015 ieder jaar € 5.000 premie betaalt aan een lijfrenteverzekering. De eerste jaren heeft hij de bedragen netjes afgetrokken, maar vanaf 2005 is hij dat vergeten. Hij is in dat jaar naar een andere accountant overgestapt en is vergeten te vertellen dat hij ook geld inlegde voor een lijfrente.
In 2015 valt de polis vrij en moet Peter voor het opgebouwde kapitaal van € 100.000 een lijfrente uitkering aankopen. Hij kiest een banksparen uitkeerrekening voor een periode van 10 jaar. De maandelijkse uitkering bedraagt € 910. De bank houdt loonbelasting in en keert maar € 690 netto aan Peter uit. Dat zet hem aan het denken en hij realiseert zich dat hij jarenlang de inleg niet heeft afgetrokken van zijn inkomstenbealsting. Hij neemt contact met zijn adviseur en samen gaan ze aan de slag om alsnog zo min mogelijk belasting te moeten betalen.

Als eerste gaan ze de belastingaangifte voor 2014 opnieuw indienen. Dat kan nog net, omdat deze nog niet defenitief is. Omdat Peter voldoende jaarruimte heeft, wordt zijn aangifte aangepast en krijgt hij 52% van zijn inleg terug van de fiscus. De andere jaren zijn de aanslagen helaas wel defenitief en daarom moet Peter een brief sturen naar de inspecteur van de Belastingdienst. Hij verzoekt om ambtshalve vermindering en vraagt om een correctie van de aangiften van de afgelopen 5 jaren. Gelukkig heeft hij alle stukken bewaard. De inspecteur vraagt om een kopie van de polis, kopieën van zijn betalingsbewijzen en zijn aangiftes. Ook in deze jaren is er voldoende jaarruimte. De aangiftes worden gecorrigeerd en Peter ontvangt een flink bedrag aan belasting retour.

Inmiddels hij het belastingvoordeel over 6 jaren binnen. Voor de 4 jaren die hij nu nog mist, moet hij een saldoverklaring aanvragen. En die krijgt hij ook. Niet voor het bedrag van € 5.000 per jaar, maar tot het maximum van € 2.269.

Hij heeft dus recht op de saldomethode voor een bedrag van  4 maal € 2.269 = € 9.076. Hij ontvangt iedere maand een uitkering van € 910 en dat betekent dat Peter bijna 10 maanden lang de uitkering van € 910 volledig netto mag ontvangen. Aleen over de laatste maand betaalt hij over een klein stukje belasting.
Al met al is de schade meegevallen. Een groot deel van het belastingvoordeel is weer terug bij Peter.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van lijfrente.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Simon

12 mei 2016 14:30:01

Als een lijfrente vrij komt en je stort dit kapitaal in een nieuwe lijfrente (omdat uitkering lijfrente pas vanaf 65 jaar mag worden uitgekeerd) mag je deze storting dan als aftrekpost opnemen (uiteraard binnen de jaarruimte(s) )?

reageer op Simon

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

12 mei 2016 14:41:26

Beste Simon,
Dat zou betekenen dat je tweemaal belastingvoordeel hebt over dezelfde lijfrente.
Destijds heb je de storting bij het starten van de polis af kun trekken en dat wil je bij het verlengen van de polis in een andere lijfrente nog een keer doen.
Die fiscale vlieger gaat helaas niet op. Het vrijgekomen lijfrentekapitaal kun je fiscaal neutraal doorstorten in een nieuwe lijfrente tot AOW leeftijd. De meest logische keuze is dan lijfrente banksparen.
Als je hier vragen over hebt, stel ze dan gerust aan ons.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Pauline

2 augustus 2016 15:27:47

is het zinvol om een paar jaar voor de einddatum van de lijfrentepolis alvast een verklaring niet afgetrokken premies op te vragen?

reageer op Pauline

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

18 augustus 2016 8:48:42

Beste Pauline,
Ja dat kan zeker geen kwaad. Je moet immers aantonen dat je dat in het verleden niet hebt gedaan en hoe langer je terug moet, hoe meer kans er is dat he gegevens niet meer hebt of kunt terugvinden. Dus mijn advies is, regel het zo snel mogelijk.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Hilbert

25 februari 2017 18:17:52

Beste Jeroen, Ik heb een lijfrentepolis waarvan ik naar het schijnt nooit de bedragen hiervan bij mijn jaaropgave inkomstenbelasting heeft opgevoerd. t'gaat om / over een periode van 01-01-1996 tot 01-01-2002. -1-1-2002 is deze polis premie vrijgemaakt. Heb een Polisblad en mail van mijn verzekeringsmaatschappij dat deze bedragen zijn betaal een maatschappij zijn overgemaakt, heb geen afschriften hiervan meer in mijn bezit. Ben bang dat ik aan het einde looptijd toch bij uitkering inkomstenbelasting moet betalen. Heb jij advies voor mij ??
Groetjes

reageer op Hilbert

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

6 maart 2017 15:44:02

Beste Hilbert,
Met enige vertraging beantwoord ik je vraag. Ik had deze even gemist in de vele vragen die wij dagelijks binnenkrijgen bij Moneywise.
Dit komt veel voor. Mensen komen er op einddatum achter dat ze belasting moeten betalen over de uitkering en realiseren zich dan dat ze de stortingen nooit hebben afgetrokken. De fiscus is hier heel simpel in: Wie eist, bewijst. De wet gaat er vanuit dat u het heeft afgetrokken, tenzij u anders kunt bewijzen. Als u zelf geen stukken meer heeft, wordt dat lastig. De fiscus kan in de meeste gevallen terug tot 2001. Dus voor de laatste twee jaar kunt u een saldoverklaring aanvragen.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Henri

14 maart 2017 17:06:47

Beste jeroen,
ik heb in 1994 een koopsomstorting gedaan in een pensioenpolis. extra storting in 1996 en in 1998 . In totaal F 165000.Dit op advies van een adviseur. klein pensioen en Aow gat in de toekomst. De premies konden niet worden afgetrokken. Dit bij verzekeraar R. verzekeraar A heeft dit overgenomen zijn samengegaan en geconverteerd en een andere datum aan toegevoegd 2027 ipv 2017. 80 jaar kan nooit een pensioenpolis/levensverzekering zijn. Op mijn waardeoverzichten staat steeds 7-6-2017. Nu wil ik dat dit op 7-6-2017 ophoudt. ik heb nooit 2027 afgesproken maar dit is eenzijdig door A vastgelegd. voor de conversie moesten ze een datum vastleggen.?
IS DIT DAN AFKOOP ? Inmiddels heb ik enkele weken geleden een brief naar de ficus gestuurd voor een saldolijfrente verklaring. ik heb aangegeven dat ik dit nooit heb afgetrokken. niet met aangiftes maar met alle stukken .Daarnaast heb ik aangegeven dat ik van de fiscus wil weten welk bedrag hij wel in aanmerking wil nemen. Feitelijk wil ik het totale bedrag overhevelen naar verzekeraar CB banksparen).en maandelijks laten uitkeren als aanvulling op mijn pensioen. moet er dan nog revisie rente worden betaald. welk fiscaal nadeel heeft de fiscus? of te wel ik wil van een pensioen/levensverzekering(A) naar banksparen(CB) en maandelijks een uitkering tot eerste schijf laten uitkeren. ik kan mij voorstellen dat ik dus belasting moet betalen van aow + pensioen en maandelijkse uitkering eerste schijf . maar die revisie is mij nog niet duidelijk. moet CB dan revisierente eenmalig inhouden en dan afdragen aan de fiscus ? Het Totale afkoopbedrag ? is rond de €80.000. Is dit afkoop . wat als dit de einddatum is . is dit dan ook afkoop . wat is wijsheid ?
alvast bedankt . groeten Henri

reageer op Henri

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

14 maart 2017 19:40:02

Beste Henri,
De fiscus ziet een lijfrente alleen als afgekocht als je het geld uit de polis rechtstreeks op je eigen bankrekening laat storten en er dus geen lijfrente uitkering voor aankoopt. In dat geval wordt er in een keer maximaal 52% belasting ingehouden door de verzekeraar en moet je 20% revisierente betalen aan de fiscus (aparte aanslag van de belastingdienst) Dus eerder opnemen dan de einddatum mag, zolang als je maar een uitkering aankoopt bij een bank of verzekeraar. Dat is de basis spelregel.
Dan komt in jouw geval de volgende uitdaging, Het verkrijgen van een saldoverklaring. Als je aan kunt tonen dat je nooit aftrek hebt genoten kun je die krijgen en een deel van de polis netto ontvangen. Als je het hele bedrag laat uitkeren via een lijfrente bankspaarrekening is er geen afkoop en dus geen revisierente. Je ontvangt een deel van de uitkering netto (het deel waar je een saldoverklaring voor hebt) en je moet over het meerdere loonbelasting betalen. De bank heeft de saldoverklaring nodig en zal dus rekening houden met de netto uitkering.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Susan

18 april 2017 20:44:43

Goedendag,ik heb een vraag over een lijfrente premie die nooit is afgetrokken van de belasting omdat er geen pensioengat was.Nu gaan we over tot het product aankopen maar een saldi verklaring gaat hier dan toch niet op daar je geen pensioengat hebt,lijkt me.Alvast bedankt voor de informatie. Groeten Susan.

reageer op Susan

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

18 april 2017 21:32:14

Beste Susan,
Juist nu heb je de saldoverklaring nodig omdat de bank (ik neem aan dat je voor banksparen kiest, gaat uitbetalen met inhouding van loonbelasting. Je moet dus zorgen dat dat niet gebeurt anders betaal je belasting, zonder dat je belastingvoordeel hebt gehad en dat is echt geld weggooien.
Je kunt een saldoverklaring krijgen als je aantoont dat je geen lijfrentepremie hebt afgetrokken in de inkomstenbelasting, terwijl je die wel betaald hebt. Of je wel of geen aantoonbaar pensioentekort (jaarruimte) hebt maakt daarbij niet uit. Dus aanvragen die verklaring.
Je moet nog steeds een bankspaar uitkeerrekening (uitkering vanaf 65e jaar) of een direct ingaande lijfrente ( uitkering voor 65e) afsluiten.
Je kunt zelf vergelijken welke partij je de hoogste opbrengst op- levert via www.moneywise.nl
Succes,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

christien Blome

12 juli 2017 8:37:47

Hallo, Onze lijfrentepolis is vrijgekomen. Wij hebben een saldoverklaring van de belastingdienst ontvangen. Het bedrag is nu in 1 x gestort zonder de splitsing dmv de saldoverklaring. Ik krijg het niet voor elkaar om dit los te ktijgen. Heb jij advies?.
Met vriendelijke groet

reageer op christien Blome

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

12 juli 2017 9:51:50

Beste Christien,
Mijn advies was geweest om ons dit te laten regelen. Maar daar heb je nu niks meer aan want het is al in gang gezet begrijp ik. Wij kunnen het wellicht voor je regelen als je ons verteld bij welke verzekeraar dit speelt. We kunnen het bij de meeste verzekeraars wel regelen alleen verzekeraars zoals ABN AMRO en Interpolis zijn onbereikbaar voor ons. De meeste andere verzekeraars hebben we meer dan goed contact mee en kunnen we dingen goed bij regelen. Ik denk dat we hiervoor tussen de € 60 tot € 90 als kosten voor in rekening zouden brengen voor je. Dan hoef je er dus niet meer zelf achteraan maar pakt een van mijn collega's het op en uiteraard met de benodigde kennis en het juiste netwerk binnen een verzekeraar. Dus geen ellenlange gesprekken meer met de jongens en meisjes van een helpdesk maar een expert die het oplost voor je.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

van Hummel

15 september 2017 11:37:08

Beste Bij wie kan ik een saldoverklaring aanvragen? Volgend jaar moet ik een keuze maken voor mijn bankspaarrekening van de RABO om deze te laten uitkeren. Ik heb wel diverse keren de jaarruimte benut maar ik heb de meeste jaren meer gespaard dan er kon worden afgetrokken. Kan de RABO dit voor mij regelen zodat ik niet over alles belasting hoef te betalen? Bedankt voor uw antwoord

reageer op van Hummel

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

15 september 2017 12:18:09

Beste Thea,

De rabo regelt niks voor je, dat kan ik alvast wel vertellen. Je zult de saldoverklaring zelf aan moeten vragen.

Een saldoverklaring aanvragen gaat makkelijk. In deze artikelen lees je daar meer over:

https://weblog.moneywise.nl/lijfrente/hoe-vraag-ik-saldoverklaring-lijfrente-aan/

https://weblog.moneywise.nl/lijfrente/hoe-vraag-ik-een-saldoverklaring-aan/

Als je een lijfrente aan moet kopen, maak dan een vergelijking op Moneywise voor de bank met de hoogste uitkering voor je lijfrente. Je zal zien dat niet bij de Rabo zal zijn. Daarbij komt nog dat de Rabo iedere maand € 2,50 aan kosten rekent.

Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Rob

30 maart 2018 8:02:56

Beste Voor een aantal jaren t/m 2003 had ik geld opzij gelegd in een Lijfrentepolis. Echter vanwege de recessie bleek dat het gespaarde geld (van guldens naar euro's) voor zo'n eur 8000,00 gezakt was. Op advies van de Verzekeringsman was het beter om het overgebleven geld Eur 1900,00 vast te laten leggen in een kapitaal plan en deze op de einddatum uit te laten betalen. (per maand over een x aantal jaren ) het bedrag zou dan van eur 1.900,00 verhoogd zijn naar eur 2.900,00 . Ik heb tot en met 2003 nooit de premie opgegeven aan de belastingdienst (wist niet dat dat kon) Als ik het nu laat uitbetalen dan moet ik over dit geld weer belasting betalen. Ik begrijp dat er een mogelijkheid bestaat om aan de Belastingdienst te vragen hier geen belasting over te betalen. Wat is je advies wat ik allemaal eventueel moet doen.
Ik ben benieuwd en wacht je advies af. Alvast bedankt voor je moeite.
Met vriendelijke groet, Rob

reageer op Rob

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

30 maart 2018 10:46:26

Beste Rob,
Als je een lijfrnete hebt moet je inderdaad belasting betalen. En als je de premie niet hebt afgetrokken is dat niet erg prettig. Dus kun je bij de fiscus een saldoverklaring aanvragen. Met die verklaring kan de verzekeraar of bank uitkeren zonder inhouding van belasting.
In dit artikel lees je meer over de saldoverklaring voor je lijfrente. Succes!
Jeroen

reageer op Jeroen Wolfsen

Berend

14 april 2018 13:40:32

Berend 14 april 2018 11:23:59
Hallo Jeroen, Op internet las ik over niet bij belasting afgetrokken lijfrente premies het volgende; Geen verplichte lijfrente over saldodeel. Dat deel mag u ook in één keer ontvangen. Klopt dat? M.v.g Berend

reageer op Berend

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

15 april 2018 21:55:56

Berend,
Ja, dat klopt.
Jeroen

reageer op Jeroen Wolfsen

klaus

22 mei 2019 18:07:04

Hallo Jeroen,
Is het ook mogelijk een saldoverklaring te vragen voor premies gestort na de AOW leeftijd.
Met vriendelijke groet, Klaus

reageer op klaus

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

22 mei 2019 18:25:36

Klaus, Goede vraag. Eerste keer dat ik die hoor. Ik weet het niet zeker maar ik zou zeggen van wel.
Jeroen Wolfsen

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

13 juni 2019 21:13:50

Klaus,
Geen ervaring mee, maar het lijkt mij van wel. Dus altijd doen.
Jeroen Wolfsen

Berend

16 april 2018 8:55:06

Hallo Jeroen,
"Geen verplichte lijfrente over saldodeel. Dat deel mag u ook in één keer ontvangen."
Dat is gunstig, mijn vrouw heeft vanaf 2002 slechts in 2 jaren de premie van haar belasting afgetrokken. Er staat nu een saldodeel van 14000. Dus dat betekent dat ze 14000 Euro zonder belasting inhouding na einddatum van haar levensverzekeringpolis in één keer terug kan krijgen, ze is dan 65 jaar. Zal over dat bedrag geen 20 % revisierente worden afgetrokken? Het overgebleven restant kunnen we dan voor banksparen inzetten.
Groeten Berend

reageer op Berend

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

16 april 2018 14:02:51

Berend, klopt. En dat banskapren kun je hier regelen:https://www.moneywise.nl/banksparen/lijfrente/

Succes!

Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Delia

13 september 2018 14:08:20

ik zit op dit moment in ww en ben 54. Mijn man heeft sinds 5 jaar een werkgever zonder pensioenvoorziening.Hij doet aan banksparen. Ikzelf heb geen pensioen en wil nu graag wat reserveren hiervoor. Kan ik dit toch nog via banksparen doen met aftrek?

reageer op Delia

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

14 september 2018 13:16:14

Delia,
Zelf iets aan je pensioen doen kan vie een lijfrente. Dan moet je eerst een jaarruimte berekening maken bij de fiscus. Daaruit volgt hoeveel je af mag trekken en hoeveel je dus op die lijfrente kunt storten. Bij een laag inkomen zal dat helaas niet veel zijn.
Meer info in dit Ebook over lijfrente opbouwen
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Jerry

30 november 2018 12:28:16

Dag Jeroen,
Geldt de saldomethode ook indien geen recht op premie aftrek bestond in de polis (dit in tegenstelling tot het vergeten/geen ruimte hebben voor aftrek)? En het een polis is van na het jaar 2010? Of is er dan ook alleen recht op de beperkte saldomethode € 2.269?

reageer op Jerry

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

30 november 2018 12:40:08

Jerry, de fiscus zegt hierover:

U hebt premies en stortingen in 2010 of later niet afgetrokken
Hebt u met ingang van 2010 premies of stortingen (gedeeltelijk) niet afgetrokken? Dan mag u bij het berekenen van de belasting over de uitkeringen rekening houden met maximaal € 2.269 niet-afgetrokken premies of stortingen per jaar. Dit bedrag geldt voor alle lijfrenteverzekeringen, -spaarrekeningen en -beleggingsrechten samen.

Jeroen

reageer op Jeroen Wolfsen

Jerry

30 november 2018 12:43:51

Bedankt voor de reactie!

reageer op Jerry

hilly

2 juli 2019 15:01:00

In 1993 middels een eenmalige storting een aegon fundplan afgesloten met einddatum 2014. in 2014 mocht ik niet het gehele bedrag laten uibetalen voor een overbruggingslijfrente met 55; er was een max. bedrag. dit maximale bedrag laat ik mij nu per jaar uitkeren tot aan mijn 65st. alles goed. Echter: voor het restant bedrag ( uit de opgebouwde waarde van de ouda aegon fundplanpolis) moest ik een uitgestelde lijfrente garantie koopsom afsluiten met einddatum 2024 >( mijn 65ste) dit bedrag is groot €.34.000. en ondergebracht in een nieuwe polis. Voor deze polis heb ik geen aftrek genoten, daar ik niet in NL woonachtig of belastingplichtig of was in 2014 ( al sinds jaren ge emigreerd) Bij de expiratie van deze 2e polis (die van 34.000 die in 2024 met een garantiebedrag van 40.000 exireert heb ik een vraag:
hoe wordt de saldotechniek toegepast..
slechts 1 x €.2.269? of per jaar van uitkering ? of per jaar van ingang polis (2014) tot expiratie ( 2024) is 10 jaar? ik kan het niet herleiden daar nergens een voorbeeld staat hoe het zit met een eenmalige storting. graag Uw gewaardeerde input.

reageer op hilly

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

2 juli 2019 16:31:09

Beste Hilly,
Een overbruggingslijfrente mag niet hoger zijn dan zo'n €60.000 per jaar ( bedrag 2014 moet ik even opzoeken). Als jij van 55 tot 65 een overbruggingslijfrente wil dan was dat dus 10 keer €60.000. Dat zou dan een kapitaal in 2014 van €500.000-€ 550.000 geweest zijn. Dat moet dan een flinke koopsom geweest zijn in 1993. Los daarvan als je in 1993 een koopsom heb gestort mag je voor het volledige bedrag gewoon een overbruggingslijfrente aankopen.
Tot slot als er al een reden zou zijn waarom je die 34.000 heb moeten doorstorten dan is dat ook gewoon belast en heb je geen recht op een saldoverklaring. De koopsom voor die polis heb je niet af kunnen trekken omdat het al een onderdeel was van de koopsom in 1993 en toen heb je toch aftrek gehad.
Ik lees wat onlogische dingen in het verhaal en ben bang dat je in het verleden slecht geïnformeerd bent.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

hilly

2 juli 2019 19:05:52

okay, bedankt voor de vlotte reactie. met vriendelijke groet

reageer op hilly
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662