Moneywise.nl » Weblog » Lijfrente » Saldo bankspaarrekening voortaan beschermd bij faillissement

Saldo bankspaarrekening voortaan beschermd bij faillissement

woensdag 28 maart 2012 om 10:33:31 Jeroen Wolfsen 3 reacties
familiehypotheekHet saldo op bankspaarrekeningen zoals bijvoorbeeld een lijfrenterekening of een gouden handdruk rekening zullen voortaan beschermd worden bij faillissement. Tenminste als het als het aan de tweede kamer ligt. Momenteel ligt het wetsvoorstel ter beoordeling bij de eerste kamer. Naar verwachting wordt het voorstel medio 2012 goedgekeurd.

Bescherming  bij faillissement
Door een  foutje in de huidige wetgeving wordt het saldo op een bankspaarrekening nog betrokken bij de waarde van de failliete onderneming. Zo loopt een zelfstandige ondernemer het risico dat hij zijn bij elkaar gespaarde pensioen in een lijfrente bij faillissement kwijt raakt als de onderneming failliet gaat.
De waarde van lijfrenteverzekeringen was altijd al beschermd bij faillissement, waardoor ondernemers vaak voor de lijfrenteverzekering kiezen. Dit belangrijke verschil tussen banksparen en verzekeren wordt dus waarschijnlijk medio 2012 weggenomen.

VOF en eenmanszaak
De bescherming bij faillissement speelt vooral voor ondernemers die een eenmanszaak of VOF hebben. Zij kunnen alleen fiscaal gefaciliteerd pensioen opbouwen via een lijfrente. Hen werd vaak geadviseerd te kiezen voor het minder gunstige verzekeren, omdat daar het vermogen beschermd was bij eventueel faillissement. Na 2012 is dat dus geen argument meer.

Banksparen
Banksparen is het fiscaal gunstig sparen bij de bank voor bijvoorbeeld een pensioenaanvulling. Banksparen blijkt in bijna alle gevallen voordeliger dan verzekeren. Banksparen niet alleen voordelig, maar ook transparant. Steeds meer consumenten kiezen voor banksparen als het gaat om sparen voor een pensioenaanvulling.

Update


De wet is inmiddels aangenomen. Zie ook het volgende artikel: Saldo bankspaarrekening beschermd bij faillissement vanaf 1 oktober:
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van lijfrente.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Johan

30 maart 2012 13:21:53

Beste Jeroen,
Hoe zeker is dat deze wetswijziging een feit wordt? Ik moet momenteel de keuze maken tussen banksparen en een lijfrenteverzekering. Ik wil graag banksparen maar ben inderdaad huiverig voor het faillissementsrisico.

reageer op Johan

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

30 maart 2012 17:10:30

Beste Johan,
Dit wordt geregeld in de Faillissementswet, in artikel 21 op precies te zijn. In dit artikel wordt geregeld wat er allemaal buiten een faillissement blijft. Het hangt uiteindelijk van de politiek af maar er is in dit stadium geen enkel aanleiding om te vrezen dat dit niet doorgevoerd zal worden.
letterlijke tekst:
ARTIKEL 1.9 De Faillissementswet wordt als volgt gewijzigd: 1. In artikel 21 wordt na onderdeel 6, onder vervanging van de punt aan het slot van het zesde onderdeel door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende: 7°. een aanspraak op het tegoed van een lijfrentespaarrekening of op de waarde van een lijfrentebeleggingsrecht als bedoeld in artikel 1.7, eerste lid, onderdeel b, van de Wet inkomstenbelasting 2001 voor zover de ter zake ingelegde bedragen voor de heffing van de inkomstenbelasting in aanmerking konden worden genomen voor de bepaling van het belastbare inkomen uit werk en woning. 2. In artikel 295, vierde lid, onder c wordt «artikel 21, onder 1°, 3°, 5° en 6°» vervangen door: artikel 21, onder 1°, 3°, 5°, 6° en 7°.

reageer op Jeroen Wolfsen

Johan

30 maart 2012 20:58:13

Jeroen,
Dank voor je reactie. Niets is dus nog zeker, maar als de 2e kamer al akkoord is dan lijkt mij de kans dat de 1e kamer het voorstel afwijst klein. Ik denk dat ik wacht tot na de zomervakantie met het nemen van mijn besluit.
Groet, Johan

reageer op Johan
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662