Moneywise.nl » Weblog » Lijfrente » Saldo bankspaarrekening beschermd bij faillissement vanaf 1 oktober

Saldo bankspaarrekening beschermd bij faillissement vanaf 1 oktober

dinsdag 10 juli 2012 om 10:34:13 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
familiehypotheekVanaf 1 oktober zal het saldo voor bancaire lijfrentes buiten het faillissement blijven, daartoe is de Faillissementswet aangepast. Zelfstandigen (ZPP-er en Freelancers) die via een lijfrente sparen voor hun pensioen lopen het risico de opgebouwde lijfrente kwijt te raken als hun onderneming failliet gaat. Omdat dat lijfrenteverzekeringen wel al een lange tijd faillissementsbescherming gold kozen veel zelfstandigen voor de lijfrenteverzekering, die doorgaans minder lijfrente oplevert dan banksparen.
Met deze wetsaanpassing is dat verschil tussen banksparen en verzekeren gelijk getrokken.

Beslagbescherming
Naast bescherming bij faillissement zal er ook bescherming gelden bij beslag. Schuldeisers kunnen beslag laten leggen op bepaalde waardevolle spullen van de schuldenaar. Een aantal zaken zijn beschermd tegen beslag zoals eten, drinken, kleren en een bed. Per 1 oktober zal ook de bankspaarrekening worden beschermd tegen beslag.

Net als bij de faillissementsbescherming wordt de voorwaarde gesteld dat er slechts bescherming is voor zover de stortingen voor de inkomstenbelasting in aftrek konden komen.

Gelijk speelveld
Door de wetwijziging is er nu op het terrein van de faillissementsbescherming een gelijk speelveld is ontstaan. Opmerking is wel dat er voor de beslagbescherming een ongelijk speelveld is gecreëerd. Op verzekerde lijfrenten kan namelijk ‘gewoon’ beslag worden gelegd. Bij banksparen niet. Dit betekent concreet dat de rekeninghouder bijvoorbeeld kan shoppen of omzetten naar eigen inzicht, waar de verzekeringnemer niets kan met zijn lijfrenteverzekering.

VOF en eenmanszaak
De bescherming bij faillissement speelt vooral voor ondernemers die een eenmanszaak of VOF hebben. Zij kunnen alleen fiscaal gefaciliteerd pensioen opbouwen via een lijfrente. Hen werd vaak geadviseerd te kiezen voor het minder gunstige verzekeren, omdat daar het vermogen beschermd was bij eventueel faillissement. Na 1 oktober 2012 is dat dus geen argument meer.

Banksparen
Banksparen is het fiscaal gunstig sparen bij de bank voor bijvoorbeeld een pensioenaanvulling. Banksparen blijkt in bijna alle gevallen voordeliger dan verzekeren. Banksparen niet alleen voordelig, maar ook transparant. Steeds meer consumenten kiezen voor banksparen als het gaat om sparen voor een pensioenaanvulling.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van lijfrente.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662