Lijfrente

Moneywise lijfrente onderzoek 2021. Slechtste jaar ooit voor vrijkomende lijfrente.

Jeroen Wolfsen geschreven op zondag 12 december 2021 om 16:46:10
Ieder najaar onderzoekt Moneywise de markt voor vrijkomende lijfrentes. In de laatste maanden van het jaar komen er veel lijfrentekapitalen vrij die consumenten moeten omzetten naar een uitkering.
In het Moneywise lijfrente onderzoek vergelijkt Moneywise de uitkeringen voor een lijfrente met verschillende kapitalen en looptijden. Hierbij wordt de uitkering uit banksparen afgezet tegen de uitkeringen die consumenten bij verzekeraars kunnen krijgen.

De belangrijkste conclusies over de lijfrente markt in 2021:

- 2021 het slechtste lijfrente jaar ooit
- Steeds minder banken en verzekeraars bieden lijfrente aan
- Verzekeraars worden weer aantrekkelijker
- Lijfrente uitkering op basis van beleggen populairder
- Lijfrente in het buitenland laten uitkeren is een uitdaging
- Vergelijken blijft lonen

2021 het slechtste jaar ooit voor aankoop lijfrente-uitkering

De laatste jaren is de rente structureel gedaald. Met 2021 als dieptepunt. Dit is echt het slechtste jaar tot nu toe om een lijfrente-uitkering aan te kopen.
Consumenten die nu hun vrijkomende lijfrentekaptaal moeten of willen omzetten in een uitkering voor meerdere jaren krijgen hierdoor een fors lagere uitkering. Moneywise vergeleek de huidige uitkering met een uitkering van 3 jaar geleden. In 2018 ontving men voor een kapitaal van € 75.000 dat in 10 jaar tijd werd uitgekeerd nog maandelijks € 663,35. Nu ontvangt men slechts € 631,32. Dat is een verschil van meer dan € 32 per maand. In 10 jaar tijd loopt het verlies op tot € 3843,60. Het verschil ontstaat door de lagere rente van dit moment. Die daalde van 0,9% in 2018 naar 0.2% in 2021.

Steeds minder banken en verzekeraars

De consument die wil ‘shoppen’ met zijn lijfrente voor de hoogste uitkering kan bij steeds minder banken en verzekeraars terecht. Recentelijk is Aegon bank gestopt als aanbieder van lijfrente banksparen. Daarvoor was het al onmogelijk om een Direct Ingaande lijfrente verzekering af te sluiten bij Aegon als verzekeraar. Ook andere grote verzekeraars zoals Nationale Nederlanden heeft de lijfrente verzekering al lang geleden van het schap gehaald. Afhankelijk van de hoogste van de koopsom en de looptijd blijven soms alleen Reaal en de Goudse als enige alternatief over voor klanten die een verzekerde lijfrente willen sluiten. Het goede nieuws is dat deze twee verzekeraars vaak wel de hoogste uitkering bieden als men een direct ingaande lijfrente af wil sluiten bij een verzekeraar.

Verzekeraars worden weer aantrekkelijker

De laatste jaren konden verzekeraars eigenlijk niet op tegen de banken die lijfrente banksparen aanboden. De kosten bij een verzekering waren hoger, de uitkering daardoor lager en dan was er nog het risico dat het gespaarde lijfrente kapitaal niet werd uitgekeerd als de verzekerde overlijdt. Dat risico loopt men bij banksparen niet. Maar nu de rente lager is, zien we steeds vaker dat een lijfrente uitkering bij een verzekeraar interessanter kan zijn. Zeker bij een uitkering op 1 leven en een langere looptijd. Omdat een verzekeraar alleen uitkeert zolang de verzekerde in leven is, is er bij 1 oudere verzekerde kans dat de verzekeraar winst kan maken als de klant eerder overlijdt. Een deel van die winst wordt gebruikt om de verzekerde een hogere uitkering te geven bij in leven zijn. Bij langere looptijden levert dat een hogere uitkering op dan bij banksparen.

Een man van leeftijd 66 die een lijfrentekapitaal van € 75.000 in 20 jaar laat uitkeren bij Brand New Day als beste bank € 328,41 bruto per maand. Zou hij een verzekering op 1 leven sluiten dan betaalt verzekeraar De Goudse hem 20 jaar lang iedere maand € 350,00 bruto uit. Over de hele looptijd levert de verzekering hem € 5.181 meer op. Zou de man echter overlijden, dan ontvangen zijn nabestaanden geen uitkering meer.

Lijfrente uitkering op basis van beleggen als alternatief maar risicovol en niet transparant

Door de lage rente is een lijfrente laten uitkeren bij een bank of verzekeraar minder aantrekkelijk geworden. De afgelopen twee jaar zien we steeds meer lijfrente uitkeringen op basis van beleggen. Men krijgt dan geen vast uitkering gedurende de afgesproken periode. De uitkering is afhankelijk van het behaalde rendement van de beleggingen en kan hoger of lager worden. De uitkering bij een beleggingslijfrente is in aanvang hoger en dat lijkt natuurlijk aantrekkelijk maar bij tegenvallende rendementen  kan de uitkering hard dalen. Het is belangrijk dat klanten met een vrijkomende lijfrente die willen beleggen hier goed van bewust zijn.
Op zich is de beleggingsvariant wel een interessante ontwikkeling in de lijfrentemarkt. Die mogelijkheid is ontstaan doordat vermogensbeheerders nu ook een lijfrente uitkering mogen aanbieden. Omdat er steeds minder banken en verzekeraars een lijfrente product aanbieden is het goed dat de consument weer meer keuze krijgt. Wel maakt Moneywise zich zorgen over de transparantie in de markt voor lijfrente beleggen. De producten zijn moeilijk te vergelijken. De rendementen en kosten waar mee gerekend worden zijn in veel gevallen onduidelijk. Moneywise is voorstander van een betere controle van de AFM op deze producten en aanbieders. De afgelopen twee jaar is er een wildgroei ontstaan van zo’n 20 vermogensbeheerders die lijfrente aanbieden.

Lijfrente in het buitenland laten uitkeren is een uitdaging

Genieten van je lijfrente uitkering is de buitenlandse zon. Het lijkt een mooi plan. Toch kan het lastig worden om je uitkering te regelen als je in het buitenland bent gaan wonen. De keuze waar je terecht kan met je lijfrente is dan erg beperkt. De verzekeraar waar het vrijkomt is een optie, mits deze het product nog aanbied en anders heeft de klant in Europa nog maar mogelijkheden bij 1 bank en 1 verzekeraar.
Heeft men dus plannen om te emigreren dan kan het verstandig zijn om de lijfrente uitkering te starten als men nog in Nederland woont. Verhuizen naar het buitenland is over het algemeen geen probleem. Kan men geen lijfrente uitkering krijgen omdat men in het buitenland woont dan is er geen andere optie dan afkopen. Dat betekent in één keer afrekenen over de hele lijfrente en 20% boete in de vorm van revisierente.

Vergelijken blijft lonen

Juist bij een lage rente is het zaak om zoveel mogelijk uit je lijfrente te halen door de verschillende aanbieders goed te vergelijken. En dat loont. Afhankelijk van de hoogte van het lijfrentekapitaal en de looptijden kunnen de verschillen oplopen tot duizenden euro’s.
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 14.132 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube