Lijfrente

MoneyWise Lijfrente onderzoek 2013: Banksparen levert in alle gevallen meer op.

Jeroen Wolfsen vrijdag 18 oktober 2013 - bijgewerkt op: 01 november 2023
UPDATE: Het MoneyWise lijfrente onderzoek 2014 is inmiddels uit: Moneywise lijfrente onderzoek 2014

MoneyWise.nl onderzoekt ieder najaar de aanbieders van uitkerende lijfrente producten.  Hierbij worden zowel verzekeraars als banken met elkaar vergeleken. MoneyWise.nl vergeleek 15 verschillende scenario’s met 150 uitkomsten.

Uit het onderzoek blijkt dat ook dit jaar een lijfrente uitkering via een bankspaarrekening in alle gevallen  meer oplevert dan de uitkering via een verzekeraar.

Centraal Beheer bank duidelijke winnaar
In meer dan 80% van de berekeningen geeft Centraal Beheer bank de hoogste uitkering. Alleen op de looptijd van 30 jaar staat Centraal Beheer op de derde plaats. Op alle andere looptijden heeft Centraal Beheer bank de hoogste uitkeringen. De verschillen tussen de banken zijn relatief klein. De verschillen tussen banken en verzekeraars zijn enorm. De verschillen kunnen oplopen tot meer dan   € 10.000 euro.

Verzekeraars in alle gevallen de verliezers
In alle situaties levert uitkeren via een verzekeraar minder op dan via een bank. Er zijn 2 redenen waarom de consument toch nog laat uitkeren via een verzekering.
Ten eerste een fiscale reden, sommige uitkeringen moeten uitgekeerd worden via een verzekering. Bijvoorbeeld de uitkering  voor een overbrugging van 60 tot 65 jaar.
De tweede reden is dat nog steeds veel mensen niet weten dat ze mogen ‘shoppen’ met hun lijfrentekapitaal. Uit recent onderzoek van de AFM bleek dat consumenten hierover onvoldoende worden geïnformeerd door verzekeraars.

Levenslange verzekering of 30 jaar banksparen
Bij een verzekeraar is een levenslange uitkering mogelijk. Bij banksparen zijn looptijden van 30 jaar  (en langer) mogelijk. Een 65-jarige die € 75.000 gedurende 30 jaar een uitkering wil, ontvangt  dus tot zijn 95e een uitkering. De beste verzekeraar keert in deze 30 jaar in totaal € 104.310 uit. Banksparen levert in dezelfde 30 jaar € 124.920 op. Een verschil van € 20.610. Pas wanneer men ouder wordt dan 101 jaar,  levert een levenslange uitkering meer op.

De voordelen  van banksparen
Naast het feit dat banksparen altijd meer oplevert dan een uitkering via een verzekeraar, kent banksparen nog meer voordelen. Zo is er het depositogarantiestelsel dat tot  € 100.000 dekking biedt als de bank failliet gaat. Daarnaast keert de bank ook uit als de rekeninghouder komt te overlijden. Bij verzekeraars is daar een aparte dekking voor benodigd waar weer premie voor betaald dient te worden.

Kosten advies en openen
MoneyWise.nl heeft ook de kosten voor advies en openen van een uitkerende lijfrente mee genomen in de vergelijking. Ook hier zijn de verschillen groot. De top 5 verzekeraars zijn alleen af te sluiten via tussenpersonen. De kosten voor advies en het afsluiten verschillen per tussenpersoon en zijn dan ook niet meegenomen in de vergelijking. Wel ziet MoneyWise.nl indicatie tarieven in de markt die beginnen bij € 350 en oplopen tot duizend euro en meer.

De kosten voor advies en het openen van een bankspaarrekening zijn wel meegenomen in de vergelijking. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen banken die samenwerken met tussenpersonen en banken die rechtstreeks werken. Ook zijn er banken die beide mogelijkheden aanbieden, dus via een tussenpersoon en rechtstreeks. Bij een aantal banken is advies verplicht,  maar er zijn ook banken waarbij geen advies verplicht is. Dit heet 'execution only'. De consument moet dus goed onderzoeken welke dienstverlening er wordt aangeboden en tegen welke prijs.

De belangrijkste conclusies:
- Consumenten doen er verstandig aan bij een vrijkomende lijfrente om banken en verzekeraars te vergelijken;
- In alle gevallen levert uitkeren via banksparen meer op dan uitkeren via een lijfrenteverzekering;
- De bank met de laagste uitkering levert meer op dan de beste verzekeraar;
- Bij korte looptijden (minder dan 5 jaar) keren verzekeraars minder uit dan het bedrag dat gestort wordt;
- Een levenslange uitkering (via een lijfrenteverzekering) levert alleen meer op dan banksparen als de verzekerde ouder wordt dan 101 jaar;
- De kosten voor advies en openen van een bankspaarrekening verschillen enorm.

Vergelijken
Vergelijk zelf alle bankspaarrekeningen op rente, voorwaarden en kosten

Bekijk ook de onderzoeksresultaten: Moneywise lijfrente onderzoek 2013

In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.947 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube