Lijfrente

Levensloopregeling omzetten in een lijfrente of bankspaarrekening voor extra pensioen?

Jeroen Wolfsen maandag 22 november 2021 - bijgewerkt op: 31 mei 2022
Het einde van de levensloopregeling is nu echt in zicht. Heb je nog steeds een tegoed staan in een levensloopregeling dan wordt dat in december 2021 aan je uitgekeerd. En dan betaal je in één keer alle belasting over die uitkering. Dat betekent dus dat je in 2021 een hoger inkomen hebt en mogelijk in een hogere belastingschijf terecht komt. Veel mensen vragen ons daarom of het mogelijk is om het levenslooptegoed om te zetten naar een lijfrente. Het antwoord daarop is: 'Ja, dat is mogelijk'. Maar niet rechtstreeks, het gaat met een kleine omweg. We leggen het je uit in dit artikel.

Levensloop via jaarruimte en reserveringsruimte in lijfrente

Je kunt het saldo van je levensloopregeling niet in één keer overmaken naar een lijfrente bankspaarrekening. Je ontkomt er niet aan dat het brutobedrag dat je nog als levenslooptegoed hebt staan eerst uitgekeerd krijgt. Je ontvangt dus een netto bedrag in één keer op je rekening. Vervolgens kun je dat weer via een jaarruimte en reserveringsruimte berekening overzetten naar een lijfrente. In de praktijk kiest men dan voor een lijfrente bankspaarrekening (rente of op basis van beleggen). Dat betekent dat de inleg aftrekbaar is en dat je voor het bedrag op de lijfrenterekening, na AOW-datum, maandelijkse uitkeringen gaat ontvangen. Over die uitkeringen betaal je dan weer belasting maar als je dat slim doet, is de belasting die je betalen moet lager dan het belastingvoordeel dat je had toen je het kon aftrekken.

Voorwaarde om geld te mogen storten op basis van jaarruimte en reserveringsruimte: aantoonbaar pensioentekort.

Om geld op een lijfrente te mogen storten en af te mogen trekken moet je aantonen dat je een pensioentekort hebt. En dat doe je met een jaarruimte berekening. Wil je nog meer storten en aftrekken als lijfrente? Dan kun je ook gebruik maken van de reserveringsruimte. De reserveringsruimte is de jaarruimte van de afgelopen 7 jaren als je die niet gebruikt hebt. Hier kun je zelf je jaarruimte en reserveringsruimte uitrekenen. Je kunt het ook doen op de site van de fiscus. Die berekening is wat uitgebreider.

Voorbeeld levensloop omzetten naar lijfrente

Voor de meeste mensen blijft het een ingewikkeld verhaal. Daarom werken we het uit in een voorbeeld.

Erik is 60 jaar heeft nog een levenslooptegoed van € 40.000. Hij krijgt van de bank het bericht dat ze dit in december 2021 gaan uitkeren aan hem. De bank is verplicht om hierover belasting in te houden. Erik werkt in 2021 nog gewoon en ontvangt deze uitkering van € 40.000 naast zijn jaarsalaris van € 60.000. Zijn inkomen in 2021 is dus € 100.000 en hij valt met een groot deel van zijn inkomen in de hoogste belastingschijf van 49,5%. Omdat Erik het zonde vindt dat hij zoveel belasting moet betalen over zijn levenslooptegoed én omdat hij weinig pensioen heeft opgebouwd, wil hij het graag storten in een lijfrente om zo zijn pensioen aan te vullen.

Daarom maakt Erik een jaarruimte berekening. Daar komt uit dat hij een jaarruimte heeft van € 4.727. Daarvoor rekent Erik met het inkomen van het vorige jaar ( 2020) en de factor A (pensioen aangroei) van 2020. Die is € 250 en vindt hij op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Op de site van Moneywise maakt Erik een jaarruimte berekening:

jaaruimte levensloop

Reserveringsruimte

Erik wil graag meer storten en maakt daarom ook een berekening van de reserveringsruimte. Om dat uit te kunnen rekenen vult Erik zijn inkomens van de afgelopen 7 jaren in en de pensioen aangroei in die jaren. Omdat Erik inderdaad een pensioengat heeft is de bij elkaar opgetelde jaarruimte van de afgelopen 7 jaar bij elkaar € 35.001.
Maar helaas mag hij dat bedrag niet aftrekken als lijfrente. De maximale reserveringsruimte voor Erik bedraagt in 2021 € 14.785. Samen met de jaarruimte van € 4.727 mag Erik in 2021 dus een bedrag storten en aftrekken van € 19.512.

reserveringsruimte

Belastingvoordeel levensloop omzetten naar lijfrente

Erik kan dus in 2021 zijn inkomen waar hij belasting over moet betalen verlagen van € 100.000 naar € 80.488 door € 19.512 aan jaarruimte en reserveringsruimte af te trekken. Over bijna € 20.000 ontvangt Erik 49,% aan belasting terug. Dat is bijna € 10.000. Het bedrag van € 19.512 staat vat tot zijn AOW leeftijd en groeit de komende jaren nog lakker door. Omdat Erik vanaf AOW leeftijd het geld laat uitkeren kan hij het dan zo uitsmeren dat hij niet meer dan 19% aan belasting moet betalen over de uitkeringen.

Wat kan hij met restant van zijn levensloop?

Erik kon in 2021 maar €19.512 van zijn levensloop bedrag aftrekken van zijn inkomen. Hij had in die 7 jaar een reserveringsruimte van € 35.001. Het wettelijk maximum per jaar is echter 14.785. Dat betekent dat Erik de komende jaren nog een keer geld kan storten op zijn lijfrente en af mag trekken. Net zolang tot hij zijn reserveringsruimte op heeft gemaakt.
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.936 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube