Lijfrente

Ik heb een lijfrentepolis die vrijkomt maar ik woon in het buitenland. Waar kan ik nog een lijfrente regelen?

Rob van Lingen dinsdag 02 september 2014 - bijgewerkt op: 04 maart 2024
We spreken veel klanten bij Moneywise die in het verleden een lijfrente, stamrecht of pensioenpolis hebben afgesloten maar nu niet meer in Nederland wonen. Als deze polis vrijkomt en men hiervoor een lijfrente uitkering moet regelen, ontdekken deze niet-ingezetenen dat het erg lastig en soms onmogelijk is om een uitkering aan te kopen. Dit kan grote gevolgen hebben, want de fiscus verplicht u om een lijfrente aan te kopen.

Fiscale spelregels

De fiscus is erg duidelijk over de spelregels voor vrijkomende lijfrente polissen. Als u in het verleden een lijfrentepolis heeft afgesloten met belastingvoordeel dan moet het kapitaal dat in deze polis is opgebouwd periodiek worden uitgekeerd. In de meeste gevallen kiest men dan voor een maandelijkse uitkering gedurende een aantal jaren. Zo’n uitkering heet een Direct Ingaande Lijfrente (DIL) en sluit u af bij een verzekeraar. Ook is het mogelijk om  te gaan banksparen. Dan noemen we het een uitkerende bankspaarrekening.
Koopt u géén uitkering aan dan heeft u een probleem met de fiscus. Het hele kapitaal wordt in dat geval in één keer belast (vaak ineens tegen 52%) en daarover heen komt nog een fiscale boete in de vorm van 20% revisie rente. Het kan u dus 72% van het kapitaal kosten.

Verzekeraar of bank weigert u als klant

Als u jarenlang bij een verzekeraar premie heeft ingelegd op een lijfrente verzekering en deze komt tot uitkering dan kan het zo zijn dat uw eigen verzekeraar weigert om een Direct Ingaande Lijfrente polis voor u te sluiten. En ook de zoektocht langs andere verzekeraars en banken levert gesloten deuren op. Dat is natuurlijk erg frustrerend en voor veel klanten ook onbegrijpelijk.  De fiscus verplicht u om een lijfrente uitkering aan te kopen maar niemand wil u als klant met als gevolg fiscaal afrekenen tegen 72% belasting.

De reden dat men deze producten niet aanbiedt is, dat veel verzekeraars en banken geen vergunning hebben om niet Nederlands ingezetene als klant te mogen hebben. Daarnaast vinden ze het ook geen interessante klanten omdat men vaak niet in Nederland belasting wil betalen maar in het woonland. Het hele systeem van banken en verzekeraars is er op in gericht dat zij de verplichte loonbelasting in houden en afdragen aan de Nederlandse belastingdienst. Klanten die geen belasting hoeven te betalen, wijken af van deze standaard werkwijze en zijn daarom lastiger en arbeidsintensiever voor verzekeraars en banken.

Banken en verzekeraars die u wel als klant willen hebben

Moneywise kan u wel helpen met het onderbrengen van uw lijfrentekapitaal als u niet meer in Nederland woont. Wij hebben afspraken met een aantal banken en verzekeraars en weten dus precies waar u wel terecht kunt. Wij hebben de aanbieders die u wel kunnen helpen op een rij gezet: lijfrente in het buitenland

Tevens vindt u daar informatie over het voorkomen van dubbele belastingheffing en de belastingverdragen die Nederland met andere landen heeft.
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.955 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube