Moneywise.nl » Weblog » Lijfrente » Ik heb een lijfrentepolis die vrijkomt maar ik woon in het buitenland. Waar kan ik nog een lijfrente regelen?

Ik heb een lijfrentepolis die vrijkomt maar ik woon in het buitenland. Waar kan ik nog een lijfrente regelen?

dinsdag 02 september 2014 om 07:55:01 Rob van Lingen 101 reacties
lijfrenteWe spreken veel klanten bij MoneyWise die in het verleden een lijfrente, stamrecht of pensioenpolis hebben afgesloten maar nu niet meer in Nederland wonen. Als deze polis vrijkomt en men hiervoor een lijfrente uitkering moet regelen, ontdekken deze niet-ingezetenen dat het erg lastig en soms onmogelijk is om een uitkering aan te kopen. Dit kan grote gevolgen hebben, want de fiscus verplicht u om een lijfrente aan te kopen.

Fiscale spelregels
De fiscus is erg duidelijk over de spelregels voor vrijkomende lijfrente polissen. Als u in het verleden een lijfrentepolis heeft afgesloten met belastingvoordeel dan moet het kapitaal dat in deze polis is opgebouwd periodiek worden uitgekeerd. In de meeste gevallen kiest men dan voor een maandelijkse uitkering gedurende een aantal jaren. Zo’n uitkering heet een Direct Ingaande Lijfrente ( DIL) en sluit u af bij een verzekeraar. Ook is het mogelijk om  te gaan banksparen. Dan noemen we het een uitkerende  bankspaarrekening. Koopt u een uitkering aan dan heeft u een probleem met de fiscus. Het hele kapitaal wordt in dat geval in één keer belast ( vaak ineens tegen 52%) en daarover heen komt nog een fiscale boete in de vorm van 20% revisie rente. Het kan u dus 72% van het kapitaal kosten.

Verzekeraar of bank weigert u als klant.
Als u jarenlang bij een verzekeraar premie heeft ingelegd op een lijfrente verzekering en deze komt tot uitkering dan kan het zo zijn dat uw eigen verzekeraar weigert om een Direct Ingaande Lijfrente polis voor u te sluiten. En ook de zoektocht langs andere verzekeraars en banken levert gesloten deuren op. Dat is natuurlijk erg frustrerend en voor veel klanten ook onbegrijpelijk.  De fiscus verplicht u om een lijfrente uitkering aan te kopen maar niemand wil u als klant met als gevolg fiscaal afrekenen tegen 72% belasting.

De reden dat men deze producten niet aanbiedt is, dat veel verzekeraars en banken geen vergunning hebben om niet Nederlands ingezetene als klant te mogen hebben. Daarnaast vinden ze het ook geen interessante klanten omdat men vaak niet in Nederland belasting wil betalen maar in het woonland. Het hele systeem van banken en verzekeraars is er op in gericht dat zij de verplichte loonbelasting in houden en afdragen aan de Nederlandse belastingdienst. Klanten die geen belasting hoeven te betalen, wijken af van deze standaard werkwijze en zijn daarom lastiger en arbeidsintensiever voor verzekeraars en banken.

Banken en verzekeraars die u wel als klant willen hebben
MoneyWise kan u wel helpen met het onderbrengen van uw lijfrente kapitaal als u niet meer in Nederland woont. Wij hebben afspraken met een aantal banken en verzekeraars en weten dus precies waar u wel terecht kunt. Wij hebben de aanbieders die u wel kunnen helpen op een rij gezet: lijfrente in het buitenland

Tevens vindt u daar informatie over het voorkomen van dubbele belastingheffing en de belastingverdragen die Nederland met andere landen heeft.
Rob van Lingen

Rob werkt al jaren in de financiele sector. Hij weet alles van financiele producten Hij houdt je op de hoogte van o.a. lijfrente.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

TA Kuijpers

1 november 2014 10:32:12

Goedendag, Ik heb een lijfrente die 21-12-2014 afloopt, ik woon in Turkije, maar heb wel een en/of rekening bij de ING in Nederland met mijn dochter. Tevens ontvang ik mijn aow op deze rekening. Hoe pak ik het aan met mijn lijfrente rekening bij Nationale Nederlande? Ik ben in nl uitgeschreven al inwonende.

mvg. TA Kuijpers

reageer op TA Kuijpers

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

1 november 2014 18:01:26

We zullen even contact met u opnemen via uw dochter en per mail. Ik verwijder even uw telefoonnummer uit ons weblog ivm uw privacy.
We zullen kijken of we iets kunen doen bij NN en anders hebben we nog wel een andere bank of verzekeraar voor u. Mijn collega's nemen contact op.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

ruud van der plaats

20 december 2018 14:14:28

Geachte heer mevrouw Ik woon ook in het buitenland ik heb contact met Moneywise via hun E-mail adres gehad inzake mijn lijfrente , geen fiscaal inwoner meer van Nederland dan gooit ASR /en /of je /een verzekeraar je er gewoon uit. Ook de adviseur van Moneywise schrijft dat Moneywise niets voor ons te kunnen doen gewoon de boete van ca 72 accepteren helaas pindakaas
ik snap dus niet goed waarom Pietje schrijft dat er mogelijkheden zijn en ga je spijkers met koppen slaan dan zegt jan nee sorry gewoon afkopen ook las ik op de web-site van de consumentenbond dat er sinds kort nieuwe afspraken zijn gemaakt met belastingen en verzekeraars is alles nu Donald Duck verhalen ?? heeft iemand een zin volle reactie /antwoord/oplossing ?
mvg Ruud

reageer op ruud van der plaats

Hogedoorn Max

18 november 2014 10:33:21

Zelf ben ik op zoek naar een instantie die voor mij een periodieke uitkering kan verzorgen wanneer ik in Canada zou gaan wonen. Mijn eigen speurtocht brengt me niet verder dan een eenmalige uitkering met alle gevolgen van dien.
Is er een oplossing of blijft het bij wat ik tot op heden heb kunnen vinden?

Met vriendelijke groete,
M. Hogedoorn

reageer op Hogedoorn Max

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

18 november 2014 11:06:56

Geachte heer Hogendoorn,
Belt of mailt u ons uw gegevens even door. We kunnen, denk ik, wel iets voor u betekenen. Het hangt even van uw situatie af. Mijn collega's hebben een uitgebreide lijst met verzekeraars die wel mogelijkheden hebben.
We zijn bereikbaar onder telefennonummer 0031 857607600 of info@moneywise.nl

reageer op Jeroen Wolfsen

Maurice van Ettro

4 februari 2015 14:38:40

Goedendag,

Ik heb een GoudenHanddrukspaarrekening bij de Rabobank. Ik ben vorig jaar geemigreerd naar Australie en wil nu een uitkering regelen. Ik weet dat niet iedere instantie daar producten voor heeft,.
Kunt u mij helpen dit af te sluiten.

Mvgr
Maurice van Ettro

reageer op Maurice van Ettro

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

5 februari 2015 19:42:47

Beste Maurice,
Ik moet je teleurstellen, Je kunt bij geen enkele bank een bankspaarrekening openen. Geen enkele bank heeft de vergunning om voor klanten die in het buitenland wonen een stamrecht rekening te openen. Misschien is er nog een verzekeraar waar je een stamrechtpolis kan aflsuiten. Dat moeten we even nakijken. En anders is een stamrecht bv nog een optie.
Waarom heb je de rekening niet in 2014 afgekocht? Da had je maar over 80% van de waarde belasting hoeven te betalen.
Jeroen Wolfsen FFp

reageer op Jeroen Wolfsen

Thea

4 mei 2015 15:59:30

Goede middag!

Ik heb sinds 1-8-2014 een (levenslange) lijfrenteuitkering van Nationale Nederlanden (uit de omzetting van een stamrecht bij mijn voormalige werkgever, een BV waaraan ik 10 jaar eerder mijn bedrijf verkocht had en bij wie ik toen in dienst ben gegaan).
Daarnaast heb ik in 2005 een lijfrenteproduct bij AEGON afgesloten, dmv. een eenmalige (belasting aftrekbare) premiestorting. Deze komt tot uitkering in als in 65 wordt, in 2027.

Ik wil emigreren naar een land waarmee NL geen belastingverdrag heeft (en op middellange termijn verwacht ik dat ook niet).

1. Omdat er geen belastingverdrag is kom ik dan kennelijk niet in aanmerking voor een vrijstelling van de inhouding Loonheffingen door NN, maar ik kan bij mijn belastingaangifte (die ik moet doen omdat ik nog vermogen in NL heb toch verzoeken om aftrek ivm. voorkoming dubbele belasting? Waardoor ik per saldo geen belasting in NL betaal. (Premies volksverzekeringen hoef ik hoe dan ook niet te betalen).

2. Voor het lijfrenteproduct bij AEGON krijg ik voor zover mij bekend een conserverende aanslag met max. 10 jaar uitstel van betaling en aansluitend mogelijke kwijtschelding. Of valt deze wel direct in het inkomen en moet ik erover betalen, omdat ik verhuis naar een land waarmee er geen bel.verdrag is?

Met dank en vriendelijke groet!

reageer op Thea

Roy

7 mei 2015 7:02:49

Geachte heer,
Mijn gouden handdrukpolis levert niets op. Gelet op de hoogte van het bedrag wil ik het oversluiten. Zonder poespas van afdracht. Het gaat toch om een groot bedrag.
Kan het zondermeer naar een lijfrente. Ik ben pas 50 dus hoef het geld niet. Kan ik het gebruiken voor een hypotheek. Op welke wijze dan?

reageer op Roy

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

11 mei 2015 9:53:23

Beste Roy,
Je kunt een gouden handdruk polis zonder problemen overzetten naar een gouden handdruk bankspaarrekening. Dat gaat fiscaal geruisloos. Je vergelijkt bij welke bank je de hoogste rente kan krijgen, opent online een rkenienbg en laat het geld overboeken van de verzekeraar naar je nieuwe bankspaarrekening. Dat moet een gouden handdruk rekening zijn en geen lijfrente rekening. Producttechnisch zijn er geen verschillen maar fiscaal wel. Een gouden handdruk is iets anders dan een lijfrente.
Je kunt het niet gebruiken voor je hypotheek, het is immers geld waar eerste nog belasting oiver betaald moet worden.
Als je vragen hebt, bel ons dan gerust we helpen je graag.

reageer op Jeroen Wolfsen

Petra L.

28 mei 2015 23:10:10

Goedemorgen,

Mijn lijfrente is onlangs vrijgevallen. Ik woon in Australië en heb van mijn bank te horen gekregen, dat er maar een mogelijkheid is om het vrijgevallen bedrag te krijgen, n.l. afkopen, tegen 72 % belasting. Gezien het contract dat NL heeft met Australië wordt deze heffing in NL gedaan, ik kan geen vrijstelling krijgen. Zijn er mogelijkheden om te voorkomen dat ik 52% belasting plus 20% boete moet betalen?

Hartelijk dank voor uw advies,
Met vriendelijke groet,
Petra

reageer op Petra L.

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

1 juni 2015 10:52:26

Beste Petra,
Als u afkoopt dan zult u altijd te maken krijgen 20% revisierente. En u betaalt ook altijd inkomstenbelasting. Dat hoeft overigens uiteindelijk geen 52% te zijn. U betaalt alleen 52% als u meer verdient ( oof uitgekeerd krijgt) dan ongeveer 56.000 euro. Komt u wel over de 52% schijf heen, maak dan gebruik van fiscale middeling.
Jeroen Wolfsen FFP

reageer op Jeroen Wolfsen

hans van loon

20 maart 2021 11:23:59

Geldt dat ook als je in Verenigde Arabische Emiraten woonachtig ben? Al jaren uitgeschreven in Nederland en de VEA kent geen inkomsten belasting.

reageer op hans van loon

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

22 maart 2021 10:50:25

Hans,
Helaas is volgens het belastingverdrag tussen NL en jouw woonland vastgelegd dat de lijfrente in NL belast is. Koop je hem af omdat je geen aanbieder kan vinden die wil uitkeringen in VAE dan betaal je dus in NL 49,5% plus 20% revisierente.
Ik stuur je een mail met een bladzij uit het belastingverdrag en ik zet daar ook in waar je wel terecht kunt. Er is namelijk wel een aanbieder die je kan helpen. Ik zet dat niet meer op de site omdat we heel veel luie adviseurs hebben in Nederland die zelf geen zaken uitzoeken en de kennis steeds vaker bij ons weg halen en daar hun klanten dan kosten voor gaan rekenen...
Jeroen Wolfsen

Sander Klein

27 juli 2015 13:43:45

Goedendag.

Wij zijn mijn vrouw en ik zelfstandig ondernemer en onze VOF is in Nederland gevestigd. We wonen in Duitsland. Al ons inkomen is in Nederland en betalen ook alle belastingen in Nederland, behalve die te maken hebben met wonen. Daarnaast werkt mijn vrouw voor een aantal uren in loondienst in Nederland. Mijn vrouw en ik hebben beiden bankspaarrekeningen voor ons pensioen. Zij bouwt tevens nog pensioen op bij haar werkgever. Ik ben geboren in 56 en mijn vrouw in 58. We horen allerlei verhalen over lijfrente uitkeringen. Kan dit in Duitsland met een Nederlandse bank of verzekering en waar moeten we ter zijner tijd belasting betalen? Blijft dat net dan nu in Nederland of wordt dat Duitsland. Ik begrijp dat er ondertussen nog heel veel kan veranderen maar hoe is het nu?
Laatste vraag is belastingtechnisch vergelijkbaar met Nederland of is dit heel anders in Duitsland.
Vriendelijke groet, Sander

reageer op Sander Klein

Hans

28 januari 2016 17:22:28

Hallo, Ik heb een lijfrenteopbouwrekening van ongeveer 19 duizend euro. Het betreft nieuwe stijl. Het ingelegde kapitaal staat tot en met oktober 2018 op een vast deposito van BLG wonen (hebben in 2015 Reaal Bancaire Diensten overgenomen, daar zat ik) en via het banksparen wordt daar jaarlijks een bedrag aan toegevoegd. Ik leg zelf al jaren niet meer in. Ik vertrek per 1.1.2017 naar Spanje en vraag me af wat te doen. Een lijfrente aankopen lukt in veel gevallen niet omdat je geen ingezetene meer bent van Nederland. Met het oog op de naderende verhuizing stel ik de vraag dus nu. Kan ik het ingelegde kapitaal overhevelen naar een bak of verzekeraar en hoe zeker is het dat je over 8 jaar een uitkering kan aankopen? Tenslotte wijzigt de overheid voortdurend de spelregels.

reageer op Hans

Hans

28 januari 2016 17:22:44

Hallo, Ik heb een lijfrenteopbouwrekening van ongeveer 19 duizend euro. Het betreft nieuwe stijl. Het ingelegde kapitaal staat tot en met oktober 2018 op een vast deposito van BLG wonen (hebben in 2015 Reaal Bancaire Diensten overgenomen, daar zat ik) en via het banksparen wordt daar jaarlijks een bedrag aan toegevoegd. Ik leg zelf al jaren niet meer in. Ik vertrek per 1.1.2017 naar Spanje en vraag me af wat te doen. Een lijfrente aankopen lukt in veel gevallen niet omdat je geen ingezetene meer bent van Nederland. Met het oog op de naderende verhuizing stel ik de vraag dus nu. Kan ik het ingelegde kapitaal overhevelen naar een bak of verzekeraar en hoe zeker is het dat je over 8 jaar een uitkering kan aankopen? Tenslotte wijzigt de overheid voortdurend de spelregels.

reageer op Hans

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

28 januari 2016 21:48:39

Beste Hans,

In dit geval is niet de overheid het probleem. Fiscaal gezien is het geen probleem als een lijfrente wordt uitgekeerd aan iemand die in het buitenland woont. Nederland heeft belastingverdragen met vele landen en daar staat precies in welk land men uiteindelijk belasting betaald.

Het probleem zit in het feit dat veel verzekeraars en banken geen producten kunnen, mogen of willen sluiten voor klanten die in het buitenland wonen. Voor banksparen is het simpel, geen enkele Nederlandse bank opent een rekening voor een niet Nederlands ingezetene. Voor verzekeraars geldt dat er een aantal verzekeraars zijn die een zogenaamde notificatie hebben voor een aantal landen en dat die dus een lijfrente kunnen regelen voor Nederlanders in het buitenland. En we zien steeds vaker dat verzekeraars geen klanten willen die in het buitenland wonen. En het beleid wijzigt ook regelmatig. Soms doet men het wel en dan opeens weer niet.

Het beste advies wat we mensen kunnen geven is: regel je uitkering voordat je Nederland verlaat. Een eenmaal lopende lijfrente wordt dan gewoon doorbetaald. Maar als je het moet regelen als je in het buitenland woont, kun je problemen krijgen. Neem altijd contact met ons op. Omdat we voor veel verzekeraars een belangrijke partij zijn, kunnen we het soms voor elkaar krijgen maar ik kan niks garanderen omdat er nog wel eens iets wijzigt in de mogelijkheden.

Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Pieter Sonneville

10 december 2018 23:40:32

Johan, voor mij geldt hetzelfde probleem.... ben sinds vorig jaar resident in Spanje, dit jaar kwam in juli mijn lijfrente(oude regime) vrij. Ben 65 jaar, maar nu wil Delta Lloyd deze lijfrente niet uitkeren, omdat ik woonachtig ben in Spanje! Heb contact gehad met de belastingdienst in Nederland. Een vast persoon van deze dienst helpt mij om de belastingzaken op een rij te krijgen. Zei vond het vreemd dat Delta Lloyd niet gewoon het geld uitkeert. Het is mijns inziens niet een wettelijk of belastingsprobleem, maar onwil of vinden ze klanten die in het buitenland wonen lastig! Wat is nu de echte reden dat de verzekeringsmaatschappij of bank niet tot uitkering komt?? Groeten Pieter

reageer op Pieter Sonneville

Harrie

12 april 2016 11:22:33

Toen ik nog in Nederland woonde heb ik een lijfrente aangekocht uit een ontslagvergoeding. Nu ben ik fiscaal resident in Spanje. De Nederlandse belasstingdienst beweert dat Nederland belasting (geen premies) mag heffen over de uitkering. In het belastingverdrag wordt een lijfrente niet als zodanig genoemd. En mag Spanje ook heffen?

reageer op Harrie

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

13 april 2016 11:04:35

Allereerst is het belangrijk dat je kijkt naar de fiscale spelregels voor een gouden handdruk / ontslagvergoeding. Dat is iets anders dan een lijfrente. Het wordt een beetje onduidelijk omdat de periodieke uitkeringen die je aan koopt bij een gouden handdruk ook wel eens lijfrente uitkeringen worden genoemd. Maar fiscaal gelden er andere spelregels en kan het ook anders belast worden. Gouden handdruk staat niet genoemd in het belastingverdrag met Spanje. Lijfrente wel en die worden in Spanje belast.
Als je wilt kan ik je wel in contact zetten met een specialist op het gebeid van de Spaanse belastingen.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Jan-Willem

20 oktober 2016 19:54:48

Jeroen, Ik heb een soortgelijke situatie. Ik ben sinds medio 2015 (fiscaal)resident in Spanje. Ik heb twee "lijfrente" uitkeringen. Eentje van gewoon zelf bij elkaar gespaard geld (destijds elk jaar een bedrag gestort). De andere is banksparen geworden met een uitkering in het kader van ontslag bij reorganisatie.
Volgens de NL belastingdienst wordt de ene nu belast in NL, en de andere in Spanje.
Als daarover niets in het belastingverdrag staat - hoe zit dat dan? Hoe bepaal je dan welke periodieke uitkering wel geldt als "lijfrente" en dus in Spanje belast wordt, en welke periodieke uitkering niet? Wat is dan het criterium?

reageer op Jan-Willem

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

20 oktober 2016 21:49:12

Beste Jan Willem,
Het lastige is dat de term lijfrente op verschillende manieren wordt gebruikt. Fiscaal gezien is een lijfrente geld dat gestort is in een lijfrente verzekering of bankspaarrekening en waarbij de inleg is afgetrokken van de inkomsten belasting. Over de uitkeringen moet dan weer belasting betaald worden. Verzekeringstechnisch noemt men een lijfrente een periodieke uitkering (rente) op iemands leven (lijf). zo kun je dus ook een periodieke uitkering aan kopen voor de gouden handdruk. Dat wordt dan soms ook een lijfrente genoemd. Maar fiscaal gezien is dat wat anders.
De gouden handdruk wordt fiscaal dus anders behandeld dan de lijfrente en dat zal ook wel zo zijn in het belastingverdrag met Spanje en andere landen. Ik ben geen specialist in het verdrag met Spanje maar ik kan je wel in contact zetten met iemand die dat wel kan. Neem dan even contact op met me: 085 7607600.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

Jos

19 mei 2016 22:09:00

Beste Jeroen, mijn vrouw erft van haar broer een lijfrente polis en is nu 63 jaar, wij wonen permanent in zuid frankrijk en zijn daar ook belasting plichtig, echter omdat wij nog wat onroerend goed in nederland bezitten doe ik daar wel aangifte in box 3 kunt u ons adviseren hoe wij behalve de erfbelasting op de lijfrente polis die nu uitgekeerd mag worden moeten handelen? met vriendelijke groet Jos en Anke van der Mijl

reageer op Jos

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

19 mei 2016 22:26:58

Beste Jos,
Als financieel planner hoor ik het te weten hoe het zit met eventuele erfbelasting maar je kunt nu eenmaal niet overal goed in zijn en dus moet ik bekennen dat ik niet voldoende op de hoogte ben van de fiscale regels in die situatie.
Waar we wel goed in zijn bij MoneyWise is het regelen van een lijfrente uitkering voor iemand die in het buitenland woont. Dat is namelijk geen standaard verhaal. Afhankelijk bij welke verzekeraar het geld vrijkomt kunnen we een uitkering regelen bij een bank of verzekeraar.
Als u ons de gegevens per mail of telefoon ( 085 7607600) doorgeeft, kunnen mijn collega er mee aan de slag.
Of u laat uw gegevens achter op onze speciale pagina over Frankrijk en lijfrente.
We vinden dan zeker een oplossing voor u.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Graham TAYLOR

13 januari 2017 18:31:06

Hallo,
Waar vind ik uw "speciale pagina over Frankrijk en lijfrente." ?
b.v.d.

reageer op Graham TAYLOR

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

17 januari 2017 9:05:19

Beste Graham,
De pagina over lijfrente in frankrijk vind je hier: https://www.moneywise.nl/lijfrente/buitenland/frankrijk/
met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

20 mei 2016 13:22:24

Beste jos,
Nog een aanvulling. Voor Nederland geldt dat er geen erfbelasting verschuldigd is als het een nieuw regime polis is. Als het een oud regime polis ( van voor 1992) is er wel sprake van erfbelasting. Hierbij mag u rekening houden met 30% belastinglatentie. Dus een lijfrente van € 10.000 wordt voor 7.0000 belast.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen
Ik weet niet wat er gebeurt nu u in Frankrijk woont. Dat moet u laten uitzoeken door een specialist als u daar behoefte aan heeft.

reageer op Jeroen Wolfsen

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

20 mei 2016 13:26:54

Beste Jos,
Nog even een aanvulling :
Er is geen sprake van erfbelasting als het een nieuw regime polis betreft. Als het een oud regime polis betreft ( dus uit de periode voor nieuwe regime) dan is er wel sprake van erfbelasting. Wel hoeft u dan maar belasting te betalen over 70% van de waarde van de uitkering.
Als u in Frankrijk woont kan het zijn dat de polis belast wordt volgens Frans erfrecht. Als ze het zien, tenminste. Hoe dat werkt weet ik niet.
Belt u gerust voor een oplossing om de polissen uit te laten keren voor uw vrouw.
Belt u ons gerust om samen te zoeken naar de juiste oplossing.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Theresa

26 juni 2016 14:47:16

Beste Jeroen, Zoals meerdere mensen hier heb ik ook een lijfrente polis die met een "Gouden Handruk / Oprotpremie" (afhankelijk van standpunt) gefinancierd is en welke de basis van mijn ouderdomspension vormt. Direct na mijn ontslag meer als 20 jaar geleden heb ik Nederland geheel en definitief verlaten en woon inmiddels in Zuid Duitsland. Bij navraag bij de verzekeringsmaatschappij (NN) valt het mij op dat deze zeer beperkt of geheel niet communiceert/ vragen beantwoord. Mijn vragen zijn denk ik redelijk standaard: daar het hier mijn levensonderhoud betreft zit ik er niet op te wachten op "waardeverdamping". Daarom eigenlijk een meer nieuwsgierige vraag. Zoals ik al vermeldde woon ik al meerdere decaden niet in Nederland. Hoe kan het dan zijn dat, met de grondbeginselen van Europa (vrij verkeer van personen, werk, geld) dat personen zoals ik moeten hannesen met Nederlandse bankrekeningen, belastingen, of zelfs adressen? En als er belastingverdragen zijn, haken die niet in op dit soort Europese situaties? Het lijkt er een beetje op dat NL alleen maar deze verdragen heeft om zichzelf rijk te rekenen...

reageer op Theresa

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

27 juni 2016 9:15:30

Beste Theresa,
Het 'gezamenlijk Europa 'met vrije grenzen werkt inderdaad erg slecht als je een fiscaal product zoals lijfrente, pensioen of gouden handdruk uitkering wilt regelen terwijl je in het buitenland woont.
Er zijn geen banken waar je een gouden handdruk bankspaarrekening kunt regelen als je een buitenlands adres hebt. Dat komt omdat ze daar geen vergunning voor hebben. We lopen daar regelmatig tegen aan en het os erg vervelend voor klanten.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Paula

5 juli 2016 13:00:36

Er komt in Nederland een lijfrente vrij, oud regime en een nieuw regime. Ik kan ontheffing in Heerlen aanvragen, omdat ik het bruto wil ontvangen. Ik ben Spaans fiscaal resident. Nu hoorde ik dat in Spanje de uitkering van een lijfrente niet belast word. Wat klopt er van dit bericht?

reageer op Paula

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

5 juli 2016 14:36:49

Beste Paula,
Voor Spanje geldt dat je belastingplichtig bent in het land waar je een vaste verblijfplaats tot je beschikking hebt en waar de sociale en economische banden het sterkste zijn, of als je langer dan 183 dagen in Spanje verblijft. Voor Nederland gelden andere regels en die zijn erg vaag. In principe kijkt men naar de sociale en economische binding met Nederland, maar de criteria worden van geval tot geval beoordeeld en toegepast. Volgens de wet wordt de woonplaats " naar de omstandigheden bepaald".
Voor lijfrente uitkeringen geldt in Spanje een zeer gunstig regime. Allereerst wordt alleen gekeken naar het werkelijk behaalde rendement. Dus als een polis een inleg heeft gehad van 100.000 en een eindkapitaal van 120.000 wordt alleen de 20.000 belast. Dit geldt bij afkoop van een polis ( dus een oud regime polis). Daarnaast geldt dat jaarlijkse uitkeringen worden belast als vermogenswinst . Het tarief ( 20-24%) is lager dan de normale inkomstenbelasting. En dan komt het: de uitkering wordt alleen belast voor een fictief rendement. Dit fictieve rendement is afhankelijk van de looptijd van de uitkering. Als de uitkering levenslang is dan is bij een aanvangsleeftijd van 60 jaar maximaal 24% van de uitkering belast ( tegen maximaal 24% ). Dus de effectieve heffing is dan 5,76 % van de bruto uitkering. Tijdelijke lijfrentes korter dan 15 jaar zijn nog gunstiger belast. Ik attendeer er op dat Nederland in onderhandeling is met Spanje om het Belastingverdrag aan te passen. De bedoeling van Nederland is dan om te kunnen heffen als er in Nederland ook aftrek is genoten. Dat geldt dus meestal en vooral voor pensioenen en lijfrenten. De uitkomst van de onderhandelingen is nog niet bekend; het loopt inmiddels al een paar jaar.
Voor alle duidelijkheid. Ik ben geen specialist in de Spaanse belastingwetgeving. Dit zijn de zaken dei we vanuit de dagelijkse praktijk meekrijgen. Wil je meer weten over de fiscale regels in Spanje dan heb ik wel een goed adres voor je:http://www.t-axisadvies.com/
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

bierman

31 juli 2016 11:52:00

ik heb een lijfrente polis oud regime die afgelopen december tot uitkering kwam.Omdat ik niet weet wat het beste is staat het geld er nog.180... ik heb begrepen dat ik in nederland dan 60% belasting moet betalen.Nu hadden we toch al plannen om naar spanje te emigreren maar komen er maar niet achter wat de financiële voordelen zijn.Uitkering door N.N kan belastingvrij naar spanje als we een g20 formulier in vullen .Heb daarbij een waz uitkering die bruto uitbetaald zou worden in spanje Maar wij willen graag vooruit zekerheid en het voorgerekend hebben.

reageer op bierman

Bettie

30 december 2016 17:44:26

Ik ben woondachtig in Canada sinds 2004 In Jan 2003 heb ik een lijfrentepolis afgesloten die loopt tot Dec 01 2016.
Ik moet hem nu overzetten naar een vervolgproduct. Is dit mogenlijk?

reageer op Bettie

Jochem Kessens
Productexpert
Tel: 085-760 7600

31 december 2016 15:01:45

Beste Bettie,
Mijn collega's kunnen precies voor u uitzoeken of u nog ergens terecht kunt met uw lijfrente en wat dan de mogelijkheden zijn. Zij hebben dan echter meer informatie van u nodig. Op deze pagina kunt u uw gegevens achterlaten. https://www.moneywise.nl/lijfrente/buitenland/. Mijn collega's gaan dan zsm voor u aan de slag. Met vriendelijke groet,
Jochem Kessens

reageer op Jochem Kessens

Teun

27 maart 2017 17:01:29

Ik heb een oud-regime levensverzekering / koopsompolis en ben anderhalf jaar geleden naar Spanje geëmigreerd. Ik mag de polis vanwege arbeidsongeschiktheid afkopen. Ik voldoe aan de voorwaarden. Gelden dan de (gunstige) Spaanse tarieven voor mij? Iemand liet mij weten dat een oud-regime polis niet bij de vaststelling van de conserverende aanslag hoeft te worden opgegeven. Klopt dat, en geeft dat meer vrijheid? Teun.

reageer op Teun

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

27 maart 2017 17:05:46

Beste Teun,
Dat durf ik je zo niet te vertellen. Ik weet veel van oud regime maar weinig van de spaanse fiscale regels en het belastingverdrag tussen Nederland en Spanje. Hier zul je echt even een specialist moeten raadplegen. Bijvoorbeeld Jongbloed juristen.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Tom Berntsen

8 april 2017 23:37:41

In 1992 heb ik een ontslagvergoeding geplaatst in een lijfrenteverzekering bij NN. De ingangsdatum van de lijfrente is 18/11/2021. Ik heb Nederland verlaten in 2000, na 10 jaar in Zuid-Afrika ben ik thans woonachtig in Nieuw-Zeeland en verwacht niet meer terug te keren naar NL. Ik heb onlangs een verzoek ontvangen van ABN/AMRO mijn product, zijnde een prive rekening, te beeindigen. Ik voorzie grote problemen in 2021, fiscaal en bank technies. Kunt u mij adviseren?

reageer op Tom Berntsen

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

10 april 2017 9:53:30

Beste Ton,
Je mag blij zijn dat het een een ontslagvergoeding betreft. Geen enkele bank of verzekeraar zal namelijk een polis willen sluiten als je in Nieuw Zeeland Woont. Maar in 2014 is de wet gewijzigd en hoef je voor je ontslagvergoeding geen periodieke uitkering (lijfrente) meer aan te kopen. Je mag de waarde uit deze polis in een keer laten uitkeren zonder dat er sprake is van fiscale afkoop. Je betaalt dan wel in een keer belasting over de uitkering maar geen 20% revisierente, die is in 2014 afgeschaft.
Dus ik acht de kans groot dat in een keer uitkeren je enige optie is. Overleg voor de zekerheid even met een fiscaal specialist want ik weet niet welke fiscale gevolgen er zijn omdat je in NZ woont.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

M Brandon

4 mei 2017 16:14:50

Goede dag,
Het lijkt erop dat ik een afwijkende vraag heb, maar misschien kunt u me toch helpen, dat zou prachtig zijn.
Mijn vrouw en ik hebben in 1996 beiden een kapitaalverzekering afgesloten en betalen daar maandelijks een bedrag voor. In 2002 zijn we naar Canada ge-emigreerd. Ik begrijp dat bij het verstrijken van de looptijd (of bij vroegtijdige be-eindiging), we geen belastingen betalen in NL. Zouden we ook geen belasting betalen in Canada als we dit geld zouden overmaken naar Canada of als we het in NL op de bank lieten staan?
Hartelijk dank voor de hulp!

reageer op M Brandon

hetty

4 mei 2017 18:42:33

Wij hebben in 1995 een lijfrente[eenmalige koopsom] afgesloten.In 2001 zijn we verhuisd naar Canada . En niet bij stil gestaan dat dit gevolgen heeft bij uitkering. In juni 2017 komt deze vrij. Onze enigste optie is laten uitbetalen vlgs onze verzekerings maatschappij.Wij zijn niet meer belastingplichtig in Nederland maar hebben nog wel een bankrekening in Nederland . Mijn vraag :Zijn er andere mogelijkheden of komt het tot een uitkering van 52% belasting met boete rente. Ons uitgekeerde bedrag is €11.224 Bedankt alvast.

reageer op hetty

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

8 mei 2017 9:22:18

Beste Hetty,
Het is heel vervelend maar er is inderdaad geen enkele aanbieder die een lijfrentepolis of bankspaarrekening wil regelen voor iemand die in Canada woont.
Dus dat wordt een fiscale afkoop met inhouding van belasting en revisierente. Daarnaast kan het zo zijn dat er tussen Nederland en Canada andere afspraken zijn. Maar daar ben ik niet van op de hoogte.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Sietje

5 juni 2017 5:31:09

Beste Hetty, mijn man en ik zitten "in hetzelfde bootje". Ik heb net een email naar Avero/Achmean gestuurd en wacht op antwoord. Heeft u iets kunnen regelen om de hoge belasting te kunnen ontwijken of in ieder geval verminderen? Ik hoop voor u, en voor ons, van wel... Met vriendelijk groet, Sietje

reageer op Sietje

mannie

20 mei 2017 12:14:10

Ik ben een expat in China, en mijn vrouw heeft sinds 2004 bij Hooge Huys (nu Reaal) een Koopsom Garantieverzekering. Haar ex-werkgever heeft daar een ontslagvergoeding in gestort. Verder heeft zij geen premies ingelegd. Deze koopsom komt over een paar jaar vrij, en ik vraag mij af of zij die kan afkopen, en fiscaal in China kan afrekenen (en dus niet in NL).
Is dat mogelijk - of is zij altijd revisie en loonbelasting schuldig in Nederland?
Dank

reageer op mannie

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

22 mei 2017 8:51:26

Beste Mannie,
Sinds 2014 is het mogelijk om een gouden handdruk polis in een keer uit te laten betalen. Uiteraard is er dan wel in een keer belasting verschuldigd maar de 20% revisierente die je moet betalen bij afkoop, is toen afgeschaft. Ik ken het belastingverdrag tussen NL en China niet maar ik neem aan dat ze in NL inkomstenbelansting moet betalen. Hierover kan de belastingdienst u verder informeren.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Cornelis

17 juni 2017 16:53:07

Ik ben in het bezit van diverse oud regime polissen (voor 1989 gesloten kapitaalverzekeringen met lijfrenteclausule).Deze polissen zijn gesloten in de periode dat ik in NL woonde,een bij de ASR, de rest bij de AEGON. Begin 2016 ben ik geemigreerd naar Suriname. Een polis van de AEGON expireert eind dit jaar en ik wil voor het vrijkomende bedrag ( ca € 75000,-) een tijdelijke lijfrente aankopen.Welke maatschappij kan dit voor mij regelen ? Heb er geen bezwaar tegen dat over de lijfrentetermijnen inkomstenbelasting moet worden betaald.Loonheffing is ook akkoord.

reageer op Cornelis

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

21 juni 2017 11:28:16

Beste Cornelis,
Excuses voor de late reactie. We zijn op dit moment weer met Aegon in gesprek hierover. Dit speelt natuurlijk voor heel veel klanten die Nederland verlaten hebben. Binnen de Europese Unie zijn er nog wel mogelijkheden bij een paar banken/verzekeraars maar daarbuiten is het erg moeilijk.
Aegon doet het in principe niet is ons altijd meegedeeld maar we hebben er recent weer over gesproken en ze gaan er nu weer naar kijken, zegt men. In alle eerlijkheid verwacht ik er niet teveel van. Maar ik zou u adviseren om aan het eind van het jaar weer even contact met ons te zoeken.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Els Breukelen

4 augustus 2017 11:12:06

1 november van dit jaar! word mijn levens verzekering sparen uitbetaald,per 1 november is de einddatum bereikt, heb al s contact gehad en t word gegarandeerd voor 100% uitgekeerd,nu hebben wij een eigen huis waar veel aan moet gebeuren,zodat de verkoop van ons huis ook aantrekkelijker word ,dus daar wil ik mijn spaargeld aan besteden,is dit mogelijk .en of komt er iets meer bij kijken,heb er jaren voor gespaard en heb geen zin om allerlei poes pas aan te horen,de bank is ingelicht omdat ik het eerst wou afkopen maar hun zeiden gelijk....niet doen spaar nog ff door want het word 100% gegarandeerd uit gekeerd,zo staat het ook in mijn polis!mvg Els.

reageer op Els Breukelen

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

6 augustus 2017 16:45:47

Beste Els,
Als ik het goed begrijp heb je een spaarpolis. Is deze gekoppeld (verpand) aan de hypotheek)?. Zo ja dan zul je waarschijnlijk verplicht worden om de hypotheek af te lossen.
Als de polis niet verpand is, ben je vrij om te doen wat je wil. Meestal is het zo dat het bij een gegarandeerde polis verstandig is om de einddatum af te wachten maar dat kan ik in jouw geval op basis van deze info niet beoordelen.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

C.J. Pronk

20 november 2017 22:30:32

ca 14 jaar geleden een gouden handdruk in een stamrecht bv gestopt. Na 4 jaar naar Curacao geemigreerd. Ik weet niet of ik een conserverende aanslag heb gekregen. Mijn leeftijd is 71 jaar.
Ik kan mij vaag herinneren dat als je 10 jaar geemigreerd bent, de nederlandse fiscus eea kwijtscheldt zodat het kapitaal dat in de bv zit vrij kan worden opgenomen.
Klopt dat?
vr gr Cor Pronk

reageer op C.J. Pronk

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

21 november 2017 10:21:37

Geachte heer Pronk,
Dit is meer een vraag voor een fiscaal jurist. Misschien kan dit u helpen: https://www.stamrechtbv.com/emigratie-stamrecht-bv/
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

pierre

10 januari 2018 15:41:23

beste Jeroen, ik heb een lijfrente pensioen via banksparen bij nationale nederlanden enkele jaren geleden afgesloten en sta nu op het punt om voor enkele jaren naar het buitenland (geen verdrag met NL) te verhuizen. daarmee wordt de lijfrente gestopt en de rekening geblokkeerd. wat is her slimste om te doen mbt deze lijfrente en een eventueel ooit weer terugkeren naar Europa?

reageer op pierre

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

14 januari 2018 12:33:08

Beste Pierre,
DIt is een lastig verhaal, de kans is groot dat je te maken krijgt met afkoop. Dus belasting in een keer en 20% revisierente.
Keert de lijfrente al uit? Wanneer verwacht je weer terug te komen en hou oude ben je?
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Rien de Vos

31 januari 2018 17:41:12

In april 2017 kwam het eindbedrag vrij waar ik na 18 jaar premie betalen voor de bij Nationale Nederlanden (NN) lopende, maar destijds nog bij RVS afgesloten lijfrenteverzekering recht op had/heb. Ik hoef u niet te vertellen hoe het bij de Belastingdienst is geregeld en hoe ik kan voorkomen, dat ik direct de volle belasting moet betalen over het eindbedrag, maar Nationale Nederlanden gaf in hun laatste brief aan dat zij mij niet verder "kon" verzekeren en ik het totaalbedrag moest laten uitkeren. Ik heb NN gevraagd, waarom dit niet kon en wie of welke instantie dit dan tegenhield, maar kreeg in eerste instantie daarop niet eens een antwoord. Inmiddels had ik via een andere verzekeraar gehoord, dat AFM en/of de Nederlandse Bank vergunning moet(en) verlenen aan de verzekeraar ingeval het gaat om een in het buitenland wonende Nederlander. NN stelde het later iets genuanceerder, maar het komt volgens mij op hetzelfde neer: zij, aldus directeur Bosklopper, zijn niet verplicht om een verzekering af te sluiten met iemand die in het buitenland woont. Overigens hebben meer verzekeraars dienovereenkomstig gereageerd op mijn pogingen elders een verzekering af te sluiten. Nergens in de polis is echter iets dergelijks aangegeven en ook na emigratie (adreswijziging) is er niemand die je vertelt wat de consequenties zijn voor de uitkering van het eindbedrag van je lijfrenteverzekering. Wat daarbij uiterst irritant is bij NN is, dat antwoorden op brieven zo ontzettend lang op zich laten wachten dat je er vanzelf moedeloos van wordt. Ik heb daarom in december maar besloten "de handdoek in de ring te werpen" en dan toch maar te laten uitkeren, wat me op termijn een bedrag van meer dan 12000€ aan anders kwijtgescholden belasting kost. Nu kreeg ik echter de tip van iemand die reageerde op mijn klacht bij Radar om het eens bij Moneywise te proberen. Omdat, na een kwaaie mail mijnerzijds aan NN, zij nu vorige week hebben beloofd de zaak zo spoedig mogelijk af te handelen is er wellicht wat haast bij. Ik wil de zaak niet direct stopzetten, omdat het dan weer een eeuwigheid duurt voordat er iets gebeurt, maar zou graag voorkomen, dat ik zo'n 12000€ aan kwijtgescholden belasting misloop (dus moet betalen). Kortom: kunt u wat voor mij betekenen?

reageer op Rien de Vos

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

1 februari 2018 16:59:24

Beste Rien,

Vervelend verhaal, erg lastig om de juiste info te krijgen bij zo'n verzekeraar. Ik herken het van de opmerkingen van andere klanten.

De belangrijkste vragen hier zijn:

In welk land woon je? Als het een land is binnen de EU kunnen wij gewoon een banskpaarrekening of verzekering regelen. Daarbuiten is het niet meer mogelijk.

En als je binnen de EU woont kan het uitkeren dan nog worden tyeruggedraaid? Ik denk dat daar een kans voor is met een goed verhaal richting de fiscus maar zeker weten doe je dat pas nadat je het verzoek hebt ingediend bij de fiscus.

Ik hoor graag in welk land je woont. Maar als ik je mailadres zie met CZ denk ik Tjechie en daar kunnen we het zeker regelen.
Dus bel ons maar snel want dan gaan we aan de slag om de schade te beperken!

Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Willem

8 maart 2018 17:30:01

Beste Jeroen,
Ik Nederlander en woon en ben belastigplichtig in Zuid Afrika. Vaak werk ik een paar maanden per jaar in het buitenland. In Zuid Afrika is pensioen betaald door een buitenlands pensioen/lijfrente fonds dat gefinancierd is uit buitenlandse inkomsten uit arbeid belastingvrij. Ik zoek daarom naar een pensioenrekening waar ik netto buitenlanse inkomsten uit arbeid kan storten, belastingvrij laten groeien en na pensioenering flexibel kan afbouwen. Zonder dure afkoop en belasting. De Nederlandse lijfrente rekening heeft het probleem van de verplichte, voor buitenlanders moeilijke, lijfrente aankoop. Welke alternatieven zijn er? Het liefste een fonds waarin tegen lage kosten en met minimale beperkingen flexibel belegd kan worden. Zoiets als de pensioenrekening van deGiro maar zonder de Nederlandse beperkingen. Ik begrijp dat diverse staten beperkingen opleggen als voor contributies belastingaftrek gegeven is maar dat zou in mijn geval niet van toepassing zijn.

reageer op Willem

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

9 maart 2018 9:14:32

Willem,

Er zijn niet zoveel mogelijkheden en ik zou het je ook niet zo snel adviseren om zaken buiten je woonland te regelen. En zeker geen lijfrente in Nederland als je in het buitenland woont.

Veel nederlandse partijen accepteren je ook niet als je in het buitenland woont.

Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Ator

20 maart 2018 21:45:01

Hi,
Vorig jaar is mijn zwager overleden. Destijds woonachtig in het buitenland en getrouwd met een vrouw uit dit land. Er zijn diverse pensioen en lijfrente polissen die via een bancaire lijfrente in 15 jaar uitgekeerd zouden moeten worden. Maar tot op heden is er geen bank/verzekeraar die dit wil/kan/mag? Is er toch een mogelijkheid om de polissen opmdeze manier uit te keren aan de weduwe?

reageer op Ator

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

27 maart 2018 12:48:59

Beste Ator,
Excuses voor de late reactie, ik heb het bericht gemist. In welk land woont mevrouw?
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Ben

27 maart 2018 21:00:55

Mijne dames, heren, forumleden, Ik ben Nederlander en woon in Duitsland en werk in Nederland. Ik doe aangifte van inkomstenbelasting in zowel NL als D. Nu is er een lijfrente rekening vrijgekomen bij de NN. Zij dwingen mij zsm te beslissen dit bedrag door te zetten naar een spaarproduct van hen. Ik wil echter dit bedrag tegen een zo laag mogelijke belasting hebben, liefst helemaal onbelast. Wat zijn de mogelijkheden? Ook als ik het nu periodiek laat uitkeren kost het mij ook 52% omdat ik vanuit mijn werkzaamheden ook een redelijk hoog inkomen geniet.

reageer op Ben

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

28 maart 2018 10:11:12

Beste Ben,
Een lijfrente is altijd een uitkering waar belasting op ingehouden moet worden. Op de premies die je hebt ingelegd is immers ook belastingvoordeel geweest omdat de premie aftrekbaar is van de inkomstenbelasting (tenminste, ik hoop dat je dat gedaan hebt).
Je moet dus altijd een uitkeringsproduct aankopen. Vroeger kon dat alleen bij een verzekeraar, tegenwoordig ook bij een bank en dat is eigenlijk altijd interessanter. Omdat u in Duitsland woont, kunt u niet bij alle partijen terecht. Wij kunnen het wel regelen bij ASR. Volgens mijn gegevens kunt u niet bij NN een bankspaarrekening openen. Als dat wel zo is, dan zou ik dat graag horen.
Wilt u een bankspaarrekening open bij ASR dan kunt u dat hier op starten: https://www.moneywise.nl/lijfrente/buitenland/ Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Frits

18 oktober 2018 11:42:07

Beste Jeroen,
Jouw opmerking over residentie in Duitsland en de "gewilligheid" van NN om een bankspaar product af te sluiten klopt. Recentelijk ben ik ook zo gelukkig geweest om bericht van NN te hebben mogen ontvangen dat niet op mij als klant zitten te wachten. Toch typisch dat de EU regels altijd alleen maar werken als iemand anders er beter van wordt...

reageer op Frits

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

18 oktober 2018 12:45:57

Frits,
Het is in het kader van een verenigd Europa inderdaad vreemd. Maar we hebben een oplossing voor je, dus neem contact op: https://www.moneywise.nl/lijfrente/buitenland/offerte/
Jeroen Wolfsen

Henk

7 april 2018 22:44:07

Hallo, als je toch langer dan 10 jaar in het buitenland woont vindt er toch nooit inhouding en revisierente plaats in Nederland? Ik woon (16 jaar) in Frankrijk, ben 50 jaar en m'n lijfrente loopt af. Grote twijfels wat te doen. In 1 keer uitkeren is in 1 keer (alleen de winst of het hele bedrag ?) belasten in Frankrijk. Zou het periodiek kunnen laten uitkeren tot m'n 65é waardoor de jaarlijkse bedragen lager zijn maar deze worden dan wel over de volledige maandelijkse uitkering belast en tevens is het rendement over deze periode bedroevend laag. Hoe zit het dus precies, is alleen de windt in FR belast of het hele bedrag. Omdat ik niet meer onder NL val, moet ik me toch aan de nl regels houden (uitspreiden tot 65) of zou ik het ook in 5 keer kunnen laten uitkeren?

reageer op Henk

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

9 april 2018 9:07:48

Beste Henk,
Dat is helaas een misverstand. De conderverende aanslag voor de revisierente bedraagt 10 jaar. Als je Nederland verlaat legt men meteen een aanslag op. Met andere woorden je zou meteen moeten betalen. Maar je krijgt ook meteen uitstel van betaling. Als je binnen die 10 jaar een verboden handeling uitvoert (afkopen van je lijfrente) dan moet er meteen worden betaald. En nu het misverstand: Na 10 jaar is de conserverende aanslag eraf maar moet je nog steeds revisierente betalen als je de lijfrente afkoopt! Alleen moet de fiscus daar dan eerst weer een aanslag opleggen.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

andree de jong

1 juli 2018 13:44:23

Hallo Jeroen, Ik weet niet of je hier ook e.e.a. van weet, ik woon in het buitenland en in september loopt mijn kapitaalverzekering af. Deze verzekeringen zijn afgesloten in 1995 en de uitkering wordt dus niet meer belast (heb ik begrepen). Nu kom ik tot de ontdekking dat de maatschappij niet per expiratiedatum uitkeert, maar dit tot 4 weken kan duren. Ik heb alle papieren en formulieren opgestuurd, en op mijn vraag waarom dit zo lang moet duren (het is geen plots gebeuren) kreeg ik een flauw verhaal over de vele polissen die zij uit moeten keren. Ik kan nergens vinden of er een wettelijke termijn is voor deze uitbetalingen. Ik was bezig met de koop van een woning en had bijna getekend met betaling op 1 september, gelukkig hoorde ik van de bank dat ze dus beslist niet op 1 september uitbetalen want dan had me dit heel veel (financiële) ellende op kunnen leveren. Er is weinig te vinden op internet, vandaar mijn vraag hier. Het enige wat ik vond ging over kapitaaloverdracht en dan is er wel een termijn.... "De overdragende deelnemer voert de betaling uit uiterlijk 14 dagen nadat alle benodigde documenten zijn ontvangen. Indien de 14e dag in het weekend of op een feestdag valt, geldt de eerstvolgende werkdag. Indien de betaling later plaats vindt, dan vergoedt de overdragende deelnemer over de periode vanaf het moment, dat de benodigde documenten zijn ontvangen, tenminste de wettelijke rente zonder dat hiervoor een ingebrekestelling is vereist. Het kapitaal inclusief eventueel verschuldigde rente wordt in één bedrag overgemaakt." Ik hoop dat u mij antwoord kan geven. Met vriendelijke groet A. de Jong

reageer op andree de jong

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

5 juli 2018 10:04:25

Beste Andre,
Het is inderdaad belachelijk dat men daar zo lang over doet. Op het moment dat de polis gesloten werd, wist men al op welke datum men moest uitkeren. Standaard is het 10 werkdagen en als het langer duurt kun je vragen om een vergoeding. Mijn advies: hele duidelijke mail waarin je stelt dat ze snel moeten betalen en dat je ze aansprakelijk stelt voor schade door te late betaling.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

C

18 juli 2018 4:07:37

Ik heb een vraag. Wij zijn dit jaar tijdelijk verhuisd naar VS. Ik heb een lijfrente product lopen bij Aegon. Van Aegon kreeg ik nog geen 2 WEKEN na de verhuizing een email dat ik mijn product moet beeinden: afkopen of waardeoverdracht. Reden: Ze mogen geen niet-NL klanten hebben. Aangezien ik nergens anders een nieuwe lijfrenterekening kan openen zolang ik in buitenland woon, verplicht dus Aegon mij gewoon om af te kopen tegen 72% belasting.
Mijn lijfrente product zou pas in 2043 tot uitkering komen. Ik weet dat ik er geen geld kan inleggen (het is een beleggingsrekening zonder verplichting tot inleg). Ik begrijp dus niet wat hun probleem is. Wat is uw advies?

reageer op C

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

18 juli 2018 23:19:53

Dit inderdaad een probleem. Aegon accepteert inderdaad geen lijfrente producten voor klanten die in de VS wonen. Afkoop lijkt dan de enige optie aangezien er geen andere bank of verzekeraar u kan helpen een nieuw product te sluiten. Maar aangezien uw verblijf in de VS tijdelijk is, zou ik dat zeker bespreken. Afkoop is zeer nadelig voor u.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Pieter Sonneville

10 december 2018 23:56:23

Jeroen, had hierboven al gereageerd, wil het toch nog eens vragen. Het gaat om een lijfrente, oude regime. Ben 65 jaar en sinds vorig jaar resident in Spanje. Mijn lijfrente bij Delta Lloyd liep in juli dit jaar af. Heb een pensioen en betaal hier in Spanje belasting. Heb vrijstelling hiervoor van de belastingdienst vanuit Nederland gekregen. Ook voor de uitkering van Delta Lloyd geldt dit ook. Heb contact gehad met de belastingdienst gehad, via mailuitwisseling. Mijn vaste contactpersoon vond het vreemd dat Delta Lloyd niet tot uitkering gaat. Wettelijk of vanuit de belastingdienst is dit geen probleem. Dus de verzekeringsmaatschappij of bank vindt het misschien lastig of willen vanwege andere redenen niet uitkeren aan mensen die in het buitenland wonen!! Wat is nu de echte reden? Groeten Pieter Sonneville

reageer op Pieter Sonneville

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

11 december 2018 8:01:52

Pieter,
Het verhaal staat eigenlijk verteld in een ander artikel dat ik hierover heb geschreven:
Problemen bij lijfrente laten uitkeren in het buitenland Ieder jaar komen er lijfrentes vrij van Nederlanders die inmiddels zijn geëmigreerd naar het buitenland. Deze groep mensen komt vaak in de problemen. Ze kunnen namelijk ze geen lijfrente af sluiten omdat ze geweigerd worden door Nederlandse verzekeraars. Deze hebben namelijk niet de benodigde vergunning (notificatie) Het gevolg hiervan is dat de fiscus dit behandelt als afkoop. Bij banken kunnen de geëmigreerde Nederlanders ook niet terecht De uitkering wordt bij afkoop met maximaal 52% belast en daarover heen komt nog een fiscale boete van 20% in de vorm van revisierente. Zo blijft er van de lijfrente netto nog maar 28% over en verdwijnt 72% in de zak van de fiscus.
Het Verbond van Verzekeraars heeft weliswaar in maart 2018 aangekondigd dat dit probleem is opgelost omdat is afgesproken dat bestaande lijfrenteverzekeringen bij dezelfde verzekeraar alsnog kunnen worden omgezet in een lijfrente. Dus eigen geld wordt wel geaccepteerd. De gedachte is mooi, de praktijk is echter anders. Ten eerste is 'shoppen' voor een hogere uitkering er niet meer bij en ten tweede, zelfs grote verzekeraars als Nationale Nederlanden, Delta Lloyd, OHRA, ASR en Interpolis bieden helemaal geen uitkerende lijfrentes meer aan. Voor deze klanten gaat de deur dus dicht. Ook geldt deze regeling alleen maar voor de Europese Unie. Woont men buiten de EU dan is met helemaal overgeleverd aan de grillen van de eigen verzekeraar. Gelukkig kan Moneywise bij één verzekeraar toch nog terecht voor Nederlanders die wonen binnen de EU.
Wij kunnen dus wel een uitkering voor je regelen bij een Verzekeraar. Vul hier je gegevens in en je ontvangt de gewenste offerte:
https://www.moneywise.nl/lijfrente/buitenland/offerte/
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Pieter Sonneville

13 december 2018 22:02:35

Bedankt Jeroen, heb inmiddels een offerte bij Moneywise aangevraagd.

reageer op Pieter Sonneville

Bas Bezemer

5 januari 2019 10:56:52

Goedemorgen, over ongeveer 3 jaar komt voor mij een lijfrente polis vrij. Om alvast een beetje voor te sorteren op de mogelijkheden graag uw advies. Het betreft een lijfrentepolis destijds (1995) afgesloten als "bedrijfsspaarregeling". Na onze emigratie naar Frankrijk (2008) is de premiebetaling voortgezet. Voorkeur zou zijn om het kapitaal om te zetten in een lijfrente met een looptijd van 5 jaar. Is dit mogelijk? Ik ben belastingplichtig in Frankrijk vwb mijn inkomen en heb dus een Frans fiscaal nummer. Alvast bedankt voor uw reactie.

reageer op Bas Bezemer

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

16 januari 2019 11:45:59

Beste Bas,
Als je in een EU land woont kunnen we nu alleen nog een uitkering regelen bij slechts 1 verzekeraar. Banken doen het helemaal niet meer. De uitkering kan ingaan op leeftijd 65 of AOW leeftijd en moet dan minimaal 5 jaar lopen. Eerder kan ook, dan start u een overbruggingslijfrente.
Ik kan niet garanderen dat deze verzekeraar over een aantal jaren nog steeds deze mogelijkheid biedt. Om die reden kiezen mensen som om nu al een overbruggingslijfrente te starten.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Paula

18 februari 2019 14:01:28

Goedemiddag,
Ik ben woonachtig in Belgie en wil mijn lijfrente afkopen (waarde ca. € 2.000,--) welke ik in het verleden bij Delta Lloyd heb afgesloten.
Volgens mij hoef ik geen revisierente te betalen ivm omvang bedrag, maar in welk land moet ik inkomstenbelasting betalen?

reageer op Paula

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

18 februari 2019 14:16:54

Paula,
Je valt onder de regeling afkoop kleine lijfrente dus inderdaad geen revisierente. Volgens belastingverdrag is afkoopwaarde belast (volgens mij) in Nederland.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Saskia

3 december 2019 17:43:21

Beste Jeroen, Bedankt voor dit artikel. Ik ben momenteel aan het beslissen of ik als zzp-er een pensioen(spaar/beleggings)rekening bij BND wil openen. Maar, misschien wil ik wel ooit emigreren, ofwel voor ofwel na AOW datum. Wat zou dat betekenen voor mijn pensioenrekening bij BND in de opbouw- of uitkeringsfase (geen verzekering)? Als die dan afgekocht zou moeten worden, wordt het niet meer interessant.

reageer op Saskia

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

3 december 2019 19:15:36

Saskia,
Als je van plan bent te emigreren is het belangrijk om te weten naar welk land je gaat . Binnen Europa zijn er nu nog wel mogelijkheden om je lijfrente uit te laten keren. Daarbuiten nauwelijks. en het is heel belangrijk wat de fiscale afspraken tussen Nederland en je nieuwe woonland zijn. Waar wordt de lijfrente belast?
Laat je hierover goed adviseren!
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Dorte

30 januari 2020 20:06:19

Beste Jeroen, Mijn Nederlandse lijfrente verzekering heeft het einddatum bereikt, maar ik woon nu in Engeland (en betaal daar ook belasting)en ik heb nog niet de pensioen leeftijd bereikt. Mijn verzekeraar kan of wil mij geen product voor de uitkering van mijn geld aanbieden. Op 11.12.2018 U hebt gezegt, dat U een verzekeraar kent, die zoiets aanbiedt. Ook in mijn situatie? Is die offerte, die ik misschien kan aanvragen, vrijblijvend? Bedankt voor Uw tijd.

reageer op Dorte

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

3 februari 2020 15:32:23

Dorte,
Een onbeleefde vraag, maar wat is je geboortedatum?
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Bert hogewoning

7 maart 2020 21:17:39

Jeroen, ik ga volgend jaar emigreren naar Indonesië mijn lijrente polis komt in 2024 vrij, als ik nu gewoon een woonadres opgeef van mijn zus,en ik kom in 2024 een maand terug om de lijfrente uitkering te regelen en op haar bank laat storten, dan weet toch niemand hier iets van?

reageer op Bert hogewoning

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

9 maart 2020 12:05:51

Bert, Sommige banken doen een check of hebben een koppeling met het gemeentelijke basisregister. Dus garanties zijn er niet.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Alex

16 mei 2020 15:28:17

Ik ben nog woonachtig in NL. Plan is om naar Oostenrijk of Spanje te gaan in de komende jaren. Ik heb een gouden handdruk bankspaarrekening. Als ik deze periodiek wil laten uitkeren, waar zitten eventuele problemen bij het nu alvast laten beginnen bij een bank of verzekeraar? Als de uitkeringen eenmaal lopen, hoe gaat de fiscus er dan mee om? Kan je met verzoek eenvoudig regelen dat vanaf moment van emigratie de uitkeringen als inkomen tellen in Oostenrijk of Spanje? Als de belasting voor deze uitkeringen doorloopt, met welk percentage wordt dan gerekend (Zeg 10K uitkering per jaar)? Alvast bedankt!

reageer op Alex

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

17 mei 2020 17:02:16

Alex, ik kan je maar 1 goede tip geven. Regel je gouden handdruk uitkering voordat je Nederland verlaat. Als je eenmaal weg bent kun je namelijk bij geen bank meer terecht. Maar zolang als je in Nederland woont is het geen probleem om een uitkering te starten. En als je daarna verhuist loopt de uitkering gewoon door. Je kunt bij de belastingdienst in Heerlen een vrijstelling aanvragen zodat de Nederlandsche bank geen inhouding van loonbelasting en zvw premie hoeft te doen. De uitkering wordt dan in je nieuwe woonland belast. Op onze site kun je zelf berekenen hoe hoog je uitkering is en hoeveel belasting er wordt ingehouden in Nederland. Ik kan je niet vertellen wat de belastingen voor Oostenrijk of Spanje zijn.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Hans

31 mei 2020 13:03:11

Ik heb nog ruim vijf jaar een overbruggingslijfrente via Aegon. Ik wil naar Spanje verhuizen. Waar wordt lijfrente belast? Heb ik vrije keuze NDL of Spanje? Ik vraag het omdat er naar het schijnt belangrijke veranderingen op komst zijn mbt belastingaangifte lijfrente en pensioen tussen Spanje en NDL. En valt deze lijfrente van Aegon (garantieinkomen), die ik niet kan afkopen, later wel onder afkoop kleine lijfrente tot bijv. 3000 euro?

reageer op Hans

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

2 juni 2020 10:47:23

Hans, Ik kan je niet vertellen hoe de lijfrente in Spanje belast wordt. Dat is echt een vak apart. Het is namelijk nog niet zo gemakkelijk en vooral afhankelijk van je persoonlijke situatie. Ik zou je adviseren om hier een specialist voor in te schakelen die bekend is met de spaanse belasting wetgeving.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Wilko

1 juli 2020 0:29:09

Dag Jeroen. Ik heb een tweetal lijfrente polissen op basis van banksparen, waarvan 1 voorkomt uit een ontslagvergoeding. Ik ben van plan naar Frankrijk te emigreren maar heb de keuze wanneer de uitkeringen te laten ingaan. Ik begrijp inmiddels dat het b=verstandig is de uitkeringen te laten ingaan voordat ik emigreer, omdat ik anders niet bij de meeste NL banken/verzekeraars terecht kan. Ik heb een 2-tal vragen: 1. Zou ik in principe ook naar een Franse bank mogen gaan om een lijfrente aan te kopen voor de kapitalen die vrijkomen? Of ben ik gebonden aan NL banken of verzekeraars? 2. Frankrijk belast lijfrenten (nu nog-) heel aantrekkelijk. Maar ik lees dat voor lijfrentes afkomstig uit een ontslagvergoeding Nederland het recht heeft voorbehouden om belasting te heffen over de uitkeringen - niet Frankrijk als woonland. Klopt dat?

reageer op Wilko

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

1 juli 2020 11:44:09

Wilko,
Voor zowel de lijfrente als de gouden handdruk geldt dat je deze alleen door een Nederlandse bank kan laten uitkeren.
Voor lijfrente in het buitenland hebben we 1 bank waar we een uitkering kunnen regelen als je in Frankrijk woont. Over het algemeen hebben ze goede rentes. Maar het kan slim zijn om de uitkering te regelen als je nog in Nederland woont omdat je dan de keus hebt uit meerdere banken. We kunnen vaak door slim te schuiven met de ingangsdatum regelen dat je dan de uitkering ontvangt op het moment dat je in Frankrijk woont.
Voor een gouden handdruk heb ik geen enkele bank, alleen een verzekeraar. Dus die zou ik zeker regelen als je nog in Nederland woont. Ik probeer zoveel mogelijk zaken op ons werkgebied te weten en te onthouden maar ik kan je niet vertellen wat de fiscale spelregels tussen Nederland en frankrijk zijn ten aanzien van een ontslagvergoeding. Ik adviseer altijd om een fiscaal specialist in te schakelen die kennis heeft van alle regeltjes an dat land. Dat kan je veel voordeel opleveren.
Au revoir!
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Elly

3 augustus 2020 15:59:03

Ik heb 2 expirerende lijfrentes afkomstig uit een gouden handdruk. Daarvoor ga ik een lijfrenteuitkering aankopen. Begunstigde op de polis na overlijden woont in Sri Lanka. Welke banken kunnen de uitkeringen aan Sri Lanka overmaken ? Wat moet ik regelen dat dan ook de uitkering in Sri Lanka wordt belast ?

reageer op Elly

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

3 augustus 2020 16:27:09

BEste Elly,
Dat is best een lastige. In principe zal de bank waar de lijfrente loopt wel willen uitkeren aan de nabestaanden maar dat kan ik je niet garanderen. Zeker niet in Sri lanka. Er is altijd een kans dat de bank dan geen nabestaanden lijfrente rekening wil of kan openen. VIa de fiscus kun je vrijstelling vragen en zorgen dat de uitkering in Sri lanka belast wordt. Meer daarover lees je in het belastingverdrag met Sri Lanka: https://www.moneywise.nl/lijfrente/buitenland/ Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Rien

13 november 2020 7:54:52

Leuke website alleen ik woon in Thailand en ik heb ook een probleem met mijn koopsom polis.. ASR biedt geen lijfrentes aan en bij andere maatschappijen kan ik blijkbaar nergens terecht.. helaas kunt u ook niks voor me betekenen heb ik begrepen. Vind wel dat er een oplossing moet komen want 72% betalen van 5000 euro is ook niet niks en dat terwijl WIJ er niks aan kunnen doen

reageer op Rien

Leo

2 april 2021 16:19:52

Beste Jeroen,
Ik ben 61 jaar, woon en werk sinds 1999 in Frankrijk. Ik heb een beleggingverzekering by Centraal Beheer die afloopt op 1 Juni 2021.
De waarde bedraagt 28.000€
Ik ben belastingplichtig in Frankrijk.
Ik ga per 1 Jan. 2023 met pensioen en zou het liefst de polis afkopen, maar ik heb begrepen dat de Nederlandse belastingdienst om en nabij 70% zal inhouden.
Ann de andere kant is het ook bijna niet mogelijk om in Nederland een aanbieder te vinden voor het aankopen van een lijfrente en dan het bedrag over de minimale looptijd te laten uitkeren.
Is het zinvol om ontheffing van loonbelasting te vragen in Heerlen, het bedrag in een keer bruto te laten uitkeren en dan maar zien wat dat me gaat kosten hier in Frankrijk aan belasting?
Bij voorbaat dank alvast voor een advies.
Met vriendelijke groet,
Leo.

reageer op Leo

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

5 april 2021 12:52:34

Leo,
Afkopen is zonden en wordt inderdaad 'beloond' met 69,5% aan te betalen belating. Gelukkig kunnen we een uitkering voor je regelen: https://www.moneywise.nl/lijfrente/buitenland/ Dat gaat ook nog eens heel gemakkelijk en goedkoop online.
Het is inderdaad zo dat er nauwelijks aanbieders zijn maar dat is nu eenmaal de markt, alhoewel ik wel van mening ben dat bijna alle verzekeraars weglopen voor hun verantwoordelijkheid.
De verzekeraar die uitkeert is verplicht om belasting in te houden tenzij jij goedkeuring krijgt van de fiscus om het in Frankrijk te laten belasting. Je krijgt dan een verklaring van de fiscus en dan hoeft de Nederlandse verzekeraar niet in te houden.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Leo

5 april 2021 15:21:18

Jeroen,
Hartelijk dank voor je snelle reactie. Goed om te weten dat er mintsens 1 aanbieder is waar ik een uitkering kan regelen. Ik zie wel dat er een heel groot verschil is tussen bruto en netto bedragen.
Dat is slecht nieuws voor mij aangezien ik een groot deel van de premies betaald heb toen ik al niet meer belastingplichtig was in Nederland, dus heb ik over dat gedeelte nooit belastingvoordeel genoten. Achteraf dom natuurlijk, dat moet ik toegeven.
Ik ga eens proberen om iets met de Nederlandse fiscus te regelen, mocht dat niet lukken dan kom ik bij jullie terug om een uitkering te regelen.
Vriendelijke Groet,
Leo.

reageer op Leo

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

5 april 2021 15:28:39

Leo,
Daar is ook weer een oplossing voor: de saldoverklaring
jeroen

Mio

6 april 2021 16:04:07

Goedemiddag, ik heb plannen om te emigreren naar Portugal binnen nu en een aantal jaar. Ik heb een lijfrentepolis (ontstaan uit spaarloonregeling die sinds 2012 niet meer wordt aangevuld) en een gouden handdruk regeling die sinds 2009 ook vaststaat. Mijn pensioen duurt nog een jaartje of 20, dus emigratie zal voor die tijd zijn.
Wat is verstandig om te regelen voor mijn emigratie om toch nog een mooi bedrag over te houden aan mijn lijfrente en mijn gouden handdruk (zonder dat het maximale naar de belasting gaat)?

reageer op Mio

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

6 april 2021 17:07:22

Beste Mio,
Als ik jou was zou ik uitzoeken waar je het minste belasting betaald over de lijfrente en de gouden handdruk. Als dat in Portugal is dan zou ik het laten uitkeren als je in Portugal woont. Alleen is dat nu al lastig. Er is maar 1 aanbieder die dat doet voor deze producten en ik kan je niet garanderen of die dat over 20 jaar ook nog doet. Misschien is het 1 Europa dat beter geregeld en dat elke aanbieder het .
Afkopen ( alles in 1 keer uitkleren) is in ieder geval met je lijfrente onvoordelig. Naast alle belasting in één keer betaal je ook nog 20% boete. Voor de GH geldt die boete niet.
Kortom, je kunt nu niet zoveel doen.
Jeroen

reageer op Jeroen Wolfsen

Mio

9 september 2021 11:14:25

Ik wil toch even verder gaan informeren. Welke aanbieder is dat als ik vragen mag ?

reageer op Mio

hwa

2 september 2021 21:03:52

Hi Jeroen,
Kudo’s voor deze weblog, met kapitaalsverzekering informatie die vrijwel nergens zo duidelijk is beschreven.
Ik heb in 1994 in lijfrenteverzekering nieuw regime afgesloten bij ASR (niet uit ontslag-vergoeding oid) en ben vlak daarna naar de Verenigde Staten geemigreerd, waar ik nog steeds woonachtig en belastingplichtig ben.
Voor een uitbetaling in 2024 ga ik er van uit dat ik idd geen bankspaarrekening kan openen in Nederland en zodoende een revisierente van 20% zal moeten afdragen.
Mijn vraag is betreffende inkomstenbelasting. Volgens het Verdrag ter voorkoming van dubbele belasting tussen de VS en Nederland wordt de belastingheffing over een lijfrente toegewezen aan het woonland, in dit geval de VS.
Kan ik er zodoende vanuit gaan dat ASR uitsluitend de 20% zal inhouden waarop ik het restant in the VS aangeef of zijn er andere addertjes onder het gras? :)
Met veel dank, HWA

reageer op hwa

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

3 september 2021 10:01:24

HWa, Er is op dit moment geen enkele aanbieder die een lijfrente aanbied voor inwoners van USA. Dus inderdaad afkoop is je enige optie. Als je wilt dat de lijfrente in NL belast wordt zul je ontheffing aan moeten vragen bij de belastingdienst. anders is de Nederlandse verzekeraar verplicht om loonbelasting in te houden. Dat kun je uiteraard ook achteraf verrekenen maar dan moet je dus aangifte doen.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662