Lijfrente

Ik wil een overbruggingslijfrente. Kan dat met banksparen?

Jeroen Wolfsen woensdag 24 juli 2013 - bijgewerkt op: 08 juli 2020
jeroen-lijfrente-expertIk ben 55 en mijn lijfrentepolis komt vrij met een bedrag van € 45.000. Ik wil het geld gebruiken om vanaf mijn 60ste  tot 65ste een aanvulling op mijn inkomen te krijgen. Is het verstandig om te gaan banksparen? De polis is gestart in 1996 en ik heb tot 2010 premie betaald.

Antwoord:
U bent nu 55 jaar. Het verder laten groeien van uw lijfrente tot uw 60ste kan via banksparen. Maar de uitkeringen die u vanaf uw 60ste wenst, kunnen niet worden geregeld via banksparen. Toch zijn er wel mogelijkheden voor u.

Gezien de startdatum van uw vrijkomende polis, is dit een zogeheten nieuw regime lijfrente. Daarmee mag u fiscaal wettelijk gezien een overbruggingslijfrente mee aankopen.
De complexiteit zit hem in het feit dat u na 1-1-2006 nog premie heeft betaald. Met de waarde van uw lijfrentepolis op 31-12-2005 mag u een overbruggingslijfrente aankopen, maar met de waarde die u heeft opgebouwd na 31-12-2005 mag dat niet. U heeft als het goed is hier bericht over gehad van uw verzekeraar of tussenpersoon.

U kunt er voor kiezen de vrijkomende lijfrente te storten op een bankspaarrekening voor de gewenste 5 jaar tot leeftijd 60. Vervolgens kunt u voor de waarde van de polis die u heeft opgebouwd tot 31-12-2005 een overbruggingslijfrente aankopen. Omdat er via banksparen geen overbruggingslijfrente mag worden aangekocht, zult u zich moeten wenden tot een lijfrenteverzekeraar. Het overige deel, kunt u laten staan op de bankspaarrekening. Dit kunt u laten staan tot uw 65ste of zelfs tot uw 70ste jaar. Na uw 65ste kunt u het saldo verspreid over minimaal 5 jaar kunt laten uitkeren via bijvoorbeeld een direct uitkerende lijfrenterekening (banksparen).

Toelichting:
Er zijn voor lijfrentepolissen verschillende fiscale spelregels. Dit komt omdat in de loop der jaren de fiscale spelregels steeds verder versoberd zijn. Welke spelregel voor uw polis van toepassing is, hangt  af van de ingangsdatum. We onderscheiden de volgende regimes:

1. Oud regime:
Polis waarvoor jaarlijks of maandelijks premie werd betaald. Afgesloten voor 16 oktober 1990.
Polis waarvoor een éénmalige koopsom is betaald. Afgesloten voor 1 januari 1992.

2. Nieuw regime met overbruggingsrechten:
Polis waarvoor jaarlijks of maandelijks premie werd betaald. Afgesloten na 16 oktober 1990.
Polis waarvoor een éénmalige koopsom is betaald. Afgesloten na 1 januari 1992.

3. Nieuw regime zónder overbruggingsrechten:
Dit regime is het meest recente regime. Dit regime is ontstaan toen per 1-1-2006 de wet VPL in werking trad. Deze wet verbiedt het vervroegd met pensioen gaan. Een lijfrente met dit regime kunt u dus niet als overbruggingslijfrente gebruiken.
Lijfrentepolissen opgebouwd na 1-1-2006 vallen onder dit regime. Ook als u na 1-1-2006 premie betaalt aan een lijfrentepolis die voor 1-1-2006 is afgesloten, dan mag u de opgebouwde waarde vanaf  1-1-2006 niet gebruiken als overbruggingslijfrente.

Banksparen en overbruggingslijfrente
De wet banksparen trad per 1-1-2008 in werking en is ingericht op de nieuwste wetgeving. Er is in de wet banksparen geen rekening gehouden met lijfrentes uit een ouder regime. Dit betekent dat banksparen alleen kan met de nieuwste fiscale spelregels. U kunt uw overbruggingslijfrente dus niet laten uitkeren door een bank.
U kunt wel uw oud regime polis tijdelijk stallen op een bankspaar opbouwrekening. U verliest dan niet uw recht op een overbruggingslijfrente maar u bent wel uw oud regime recht kwijt. U kunt de polis dus niet meer in één keer laten uitkeren of schenken. De overbruggingslijfrente kan dan nog steeds alleen maar worden uitgekeerd door een verzekeraar.

Eerst banksparen dan weer verzekeren
Omdat bij verzekeraars nog wel een overbruggingslijfrente mag worden aangekocht, is het toegestaan om eerst te gaan banksparen en de uitkeringen te laten verzorgen door een verzekeraar. Banken en verzekeraars nemen de administratie van elkaar over, waardoor door de fiscus altijd te traceren is hoe een lijfrente is opgebouwd.
Dit geldt overigens niet voor oud regime polissen. Als die op een bankspaarrekening wordt gestort, dan verliest u het oud regime.

Lijfrente voor 65 laten uitkeren via banksparen
Voor de volledigheid, het is wel mogelijk om een lijfrente uit te laten keren voor leeftijd 65 maar dan moet deze doorlopen tot leeftijd 85. In dit voorbeeld moet de uitkering dus 25 jaar lopen. En dat vinden veel mensen niet interessant.
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.065 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube