Moneywise.nl » Weblog » Lijfrente » Ik wil een overbruggingslijfrente. Kan dat met banksparen?

Ik wil een overbruggingslijfrente. Kan dat met banksparen?

woensdag 24 juli 2013 om 11:11:07 Jeroen Wolfsen 97 reacties
jeroen-lijfrente-expertIk ben 55 en mijn lijfrentepolis komt vrij met een bedrag van € 45.000. Ik wil het geld gebruiken om vanaf mijn 60ste  tot 65ste een aanvulling op mijn inkomen te krijgen. Is het verstandig om te gaan banksparen? De polis is gestart in 1996 en ik heb tot 2010 premie betaald.

Antwoord:
U bent nu 55 jaar. Het verder laten groeien van uw lijfrente tot uw 60ste kan via banksparen. Maar de uitkeringen die u vanaf uw 60ste wenst, kunnen niet worden geregeld via banksparen. Toch zijn er wel mogelijkheden voor u.

Gezien de startdatum van uw vrijkomende polis, is dit een zogeheten nieuw regime lijfrente. Daarmee mag u fiscaal wettelijk gezien een overbruggingslijfrente mee aankopen.
De complexiteit zit hem in het feit dat u na 1-1-2006 nog premie heeft betaald. Met de waarde van uw lijfrentepolis op 31-12-2005 mag u een overbruggingslijfrente aankopen, maar met de waarde die u heeft opgebouwd na 31-12-2005 mag dat niet. U heeft als het goed is hier bericht over gehad van uw verzekeraar of tussenpersoon.

U kunt er voor kiezen de vrijkomende lijfrente te storten op een bankspaarrekening voor de gewenste 5 jaar tot leeftijd 60. Vervolgens kunt u voor de waarde van de polis die u heeft opgebouwd tot 31-12-2005 een overbruggingslijfrente aankopen. Omdat er via banksparen geen overbruggingslijfrente mag worden aangekocht, zult u zich moeten wenden tot een lijfrenteverzekeraar. Het overige deel, kunt u laten staan op de bankspaarrekening. Dit kunt u laten staan tot uw 65ste of zelfs tot uw 70ste jaar. Na uw 65ste kunt u het saldo verspreid over minimaal 5 jaar kunt laten uitkeren via bijvoorbeeld een direct uitkerende lijfrenterekening (banksparen).

Toelichting:
Er zijn voor lijfrentepolissen verschillende fiscale spelregels. Dit komt omdat in de loop der jaren de fiscale spelregels steeds verder versoberd zijn. Welke spelregel voor uw polis van toepassing is, hangt  af van de ingangsdatum. We onderscheiden de volgende regimes:

1. Oud regime:
Polis waarvoor jaarlijks of maandelijks premie werd betaald. Afgesloten voor 16 oktober 1990.
Polis waarvoor een éénmalige koopsom is betaald. Afgesloten voor 1 januari 1992.

2. Nieuw regime met overbruggingsrechten:
Polis waarvoor jaarlijks of maandelijks premie werd betaald. Afgesloten na 16 oktober 1990.
Polis waarvoor een éénmalige koopsom is betaald. Afgesloten na 1 januari 1992.

3. Nieuw regime zónder overbruggingsrechten:
Dit regime is het meest recente regime. Dit regime is ontstaan toen per 1-1-2006 de wet VPL in werking trad. Deze wet verbiedt het vervroegd met pensioen gaan. Een lijfrente met dit regime kunt u dus niet als overbruggingslijfrente gebruiken.
Lijfrentepolissen opgebouwd na 1-1-2006 vallen onder dit regime. Ook als u na 1-1-2006 premie betaalt aan een lijfrentepolis die voor 1-1-2006 is afgesloten, dan mag u de opgebouwde waarde vanaf  1-1-2006 niet gebruiken als overbruggingslijfrente.

Banksparen en overbruggingslijfrente
De wet banksparen trad per 1-1-2008 in werking en is ingericht op de nieuwste wetgeving. Er is in de wet banksparen geen rekening gehouden met lijfrentes uit een ouder regime. Dit betekent dat banksparen alleen kan met de nieuwste fiscale spelregels. U kunt uw overbruggingslijfrente dus niet laten uitkeren door een bank.
U kunt wel uw oud regime polis tijdelijk stallen op een bankspaar opbouwrekening. U verliest dan niet uw recht op een overbruggingslijfrente maar u bent wel uw oud regime recht kwijt. U kunt de polis dus niet meer in één keer laten uitkeren of schenken. De overbruggingslijfrente kan dan nog steeds alleen maar worden uitgekeerd door een verzekeraar.

Eerst banksparen dan weer verzekeren
Omdat bij verzekeraars nog wel een overbruggingslijfrente mag worden aangekocht, is het toegestaan om eerst te gaan banksparen en de uitkeringen te laten verzorgen door een verzekeraar. Banken en verzekeraars nemen de administratie van elkaar over, waardoor door de fiscus altijd te traceren is hoe een lijfrente is opgebouwd.
Dit geldt overigens niet voor oud regime polissen. Als die op een bankspaarrekening wordt gestort, dan verliest u het oud regime.

Lijfrente voor 65 laten uitkeren via banksparen
Voor de volledigheid, het is wel mogelijk om een lijfrente uit te laten keren voor leeftijd 65 maar dan moet deze doorlopen tot leeftijd 85. In dit voorbeeld moet de uitkering dus 25 jaar lopen. En dat vinden veel mensen niet interessant.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van lijfrente.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Fred Hesselmann

30 juli 2013 16:37:47

Ik ben 65 jaar en heb een lijfrenteverzekering (€ 4.880) die op 1 mei jl. expireerde. Het adviescentrum (Zicht) van mijn verzekeraar (ASR) heeft mij gevraagd wat ik met het kapitaal wilde doen. Aanvankelijk wilde ik het bedrag ineens laten uitkeren, maar dat zou mij volgens Zicht, i.v.m. 'nieuw regime' (52% + 20%=) 72 % belasting kosten (advies- en afsluitkosten ca. € 400,--). Gedurende 5 jaar tot uitkering laten komen zou dat niet. Ik wil echter zo min mogelijk (advies e.a.) kosten maken. Wat zijn mijn mogelijkheden?

reageer op Fred Hesselmann

Jochem Kessens
Productexpert
Tel: 085-760 7600

31 juli 2013 6:07:29

Beste Fred,
Ineens uit laten keren is inderdaad niet mogelijk. Daarvoor is het bedrag net te groot. Bij kleine lijfrente tot € 4.242,- mag dat wel. U zou dan alleen inkomstenbelasting betalen en niet de revisierente van 20%.
Uit uw verhaal maak ik op dat u eigenlijk precies weet wat u wilt en geen advies nodig heeft. U kunt een bankspaarrekening via onze website openen op basis van 'execution only'. U geeft MoneyWise dan alleen de opdracht om de rekening te openen en niet om u een advies te geven. Voor het openen van de rekening rekenen wij eenmalig € 169,-. Zodra de rekening is geopend geeft u ASR Verzekeringen de opdracht de lijfrente over te maken naar de bank van uw keuze.

Zo gaat u te werk:
Stap 1: vergelijk alle bankspaarrekeningen (kies voor vrijkomende lijfrente en periodieke uitkering)
Stap 2: Kies een bank waar u de bankspaarrekening wilt openen. U krijgt dan direct online een offerte.
Stap 3: Gaat u akkoord? Volg dan de instructies om de bankspaarrekening te openen.

Ik hoop u hiermee op weg te hebben geholpen.

Met vriendelijke groet,
Jochem Kessens

reageer op Jochem Kessens

Eilard Jacobs

5 december 2013 22:10:30

Ik wil een overbruggingslijfrente afsluiten vanaf 1 januari a.s. tot mijn WAO-leeftijd, half 2016. Ik heb mijn lijfrentepolis per 1/1/2006 premievrij gemaakt, dus dat zou geen probleem moeten zijn. Tot nog toe lukt het mij echter niet om een maatschappij te vinden die dit aanbiedt. Wat nu?

reageer op Eilard Jacobs

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

6 december 2013 8:20:13

Geachte heet Jacobs,
Er zijn inderdaad steeds minder verzekeraars die nog een Direct Ingaande Lijfrente aanbieden. En de partijen die het aanbieden hebben lage rendementen, door de lage rentestand en de hoge kosten in deze producten. Maar voor een overbruggingslijfrente kunt u inderdaad alleeen bij een verzekeraar terecht. En omdat u de polis in 2006 premievrij gemaakt heeft, is dat geen enkel probleem.
Wij hebbben op onze website een aantal vergelijkingen staan van de meest gekozen varianten. Dit zijn standaardprofielen maar die geven wel weer welke verzekeraars het beste tarief hebben. Vanuit daar kunt u ook offertes aanvragen. Binnenkort zal MoneyWise ook een online vergelijking van Lijfrenteverzekeringen aanbieden op de website.
Wij helpen u graag verder, kijkt u rustig rond op de site:http://www.moneywise.nl/lijfrenteverzekering/intro.aspx En als u vragen heeft, dan kunt u altijd bellen.

reageer op Jeroen Wolfsen

Marco

15 december 2013 0:13:54

Ik wil graag wat advies volgend jaar 2014 komt een lijfrente verzekering vrij die is gestart 31-12-1994 hij is geschonken door mijn moeder die elk jaar geld heeft geschonken in de polis. aangezien ik volgend jaar 47 ben wil ik graag weten wat de mogelijkheden zijn en of er iets mee kan met mijn hypotheek. gaarne wat adviesen over direct uitkeren. overbruggings periode of andere mogelijkheden, het is een behoorlijk doolhof geworden met alle regels

reageer op Marco

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

15 december 2013 7:42:29

Beste Marco,
Ik denk dat je ons maar even moet bellen. Dat werkt beter dan dat ik hier en heel verhaal ga typen want ik zie nu al het eerste waar ik aan jou iets over wil vragen. Volgens mij kun je een polis uit 1994 niet schenken, dus ik ben allereerst benieuwd hoe dat is gegaan. Alleen een ud regime polis kn je schenken maar dan moet deze ouder zijn dan 1994. bel maar even 085 7607600 en vraag maar even naar Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Teus Jansen

16 maart 2014 11:24:22

Ik heb een koopsompolis afgesloten op 30-12-1991.
Deze kwam vrij op 30-12-2013
Deze wil ik gebruikenvoor een overbruggingslijfrente uitkering.
Ik ben nu 60 jaar en wil deze tot mijn pensioen laten uitkeren dat wordt tot 66 jaar en enkele maanden.
Afgesloten bij rabo nu is dat interpolis geworden.
Waar het beste afsluiten bij verzekeraar of toch bij de rabo bank.
Hopend op een goed advies Teus Jansen

reageer op Teus Jansen

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

17 maart 2014 19:14:03

Geachte heer Jansen,
Helaas kunt u geen overbruggingslijfrente aankopen bij een bank. Dat mag alleen bij een verzekeraar. Een overbruggingslijfrente is een lijfrente die ingaat op een bepaalde leeftijd en door moet lopen tot 65 jarige leeftijd of AOW leeftijd. U moet dus een Direct Ingaande Lijfrente aankopen bij een verzekeraar. Op onze website is nu nog geen online vergelijking van de verschillende verzekeraars. Over enkele weken wel. Toch kunnen we u helpen, daarvoor kunt u telefonisch contact opnemen met ons 085 7607600.

reageer op Jeroen Wolfsen

Lisette Seinen

25 maart 2014 21:24:01

Geachte heer Wolfsen,

Vooral de zin in uw antwoord aan de heer Jansen trok mijn belangstelling, namelijk: "een overbruggingslijfrente is een lijfrente die ingaat op een bepaalde leeftijd en moet lopen tot 65 jarige leeftijd of AOW leeftijd".
Bij navraag bij Nationale Nederlanden begreep ik dat de overbruggingslijfrente uitkeert tot 65 jaar. Opbouw na 2006 mag dan pas uitkeren vanaf de AOW leeftijd, in mijn geval is dat 66 jaar en 4 maanden.
Is dat een regeling van Nationale Nederlanden of is dat wettelijk? Of heb ik het niet goed begrepen?
Graag zou ik uw mening hierover horen.

reageer op Lisette Seinen

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

26 maart 2014 8:11:43

Geachte mevrouw Seinen,
Er lopen allerlei fiscale spelregels en datums door elkaar heen door steeds veranderende wetgeving. Hierdoor is het nog wel eens lastig om het overzicht te houden.
Als u een lijfrente polis heeft waaraan geen premie meer is betaald na 31-12-2005, dan mag u het hele kapitaal in deze polis gebruiken voor een overbruggingslijfrente. Een overbruggingslijfrente mag op ieder monment ingaan maar moet doorlopen tot het jaar waarin u 65 wordt, het jaar waarin u de AOW gerechtigde leeftijd bereikt of het jaar waarin u met pensioen gaat. Een overbruggingslijfrente mag maximaal € 63.288 per jaar uitkeren.
Als u nog wel premie heeft ingelegd na 31-12-2005 dan mag u alleen de aanwezige waarde in de polis op 31-12-2005 gebruiken voor een overbruggingslijfrente. De ingelegde premie en het rendement in de polis na 31-12-2005 mag alleen gebruikt worden voor een oudedagslijfrente (levenslang) of een tijdelijke oudedagslijfrente. Een tijdlijke oudedagslijfrente kan ingaan in het jaar waarin u 65 wordt en moet minimaal 5 jaar lopen. De uitkering mag maximaal € 20.953 per jaar bedragen.
Maar het wordt nog iets ingewikkelder. Heeft u na 31-12-2013 nog premie betaald aan de lopende lijfrentepolis dan mag u alleen het kapitaal dat aanweizg was op 31-12-2013 laten uitkeren op leeftijd 65. De waarde die u na 31-12-2013 opbouwt mag alleen worden uitgekeerd in het jaar waarin u uw AOW leeftijd bereikt. Dat is waar NN het over heeft. Maar voor u is het dus belangrijk of u na 31-12-2013 nog premie heeft betaald. Is dat niet het geval dan mag u voor dat deel een tijdelijke oudedagslijfrente starten in het jaar waarin u 65 wordt. heeft u na 31-12-2005 geen premie meer betaald dan mag u voor de hele waarde van de polis een overbruggingslijfrente starten die loopt tot 65.
Ik hoop dat het op deze menier duidelijk is voor u. Zo niet, belt u ons dan gerust. We leggen het u graag dan telefonisch nogmaals uit.

reageer op Jeroen Wolfsen

Jo Hoeppener

27 september 2017 22:39:48

Beste Jeroen ik heb mijn laatste premie in Juni 2013 betaald en ben bij independer de datum van 1 Jan.2013 als laatste premie inleg tegen gekomen. Nu weet ik het even niet meer.

reageer op Jo Hoeppener

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

27 september 2017 22:44:30

Beste Jo,
Bel gewoon morgen maar even. Ik heb nu te weinig info om antwoord te geven. Je krijgt dan een collega aan de lijn en die kan je alles uitleggen.
Jeroen

Lisette Seinen

26 maart 2014 17:18:08

Geachte heer Wolfsen,
Hartelijk dank voor uw antwoord, het is me nu duidelijk.
Mijn polis heb ik per 31-12-2005 premievrij gemaakt toen duidelijk werd dat na deze datum opbouw niet meer gebruikt mag worden als overbruggingslijfrente.

Zuur is wel, dat het rendement, wat opgebouwd is na 31-12-2005, pas mag uitkeren vanaf mijn 65e.
Het bedrag is al geen wereldkapitaal, we praten over ca. 24000 totaal, maar de waarde op 31-12-2005 bedroeg ca. 14.000.
Enfin, het is niet anders.
Nogmaals, dank voor uw antwoord.

Vriendelijke groet
Lisette Seinen

reageer op Lisette Seinen

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

26 maart 2014 19:38:29

Geachte mevrouw Seinen,
Het was blijkbaar toch nog niet helemaal duidelijk:
Als u na 31-12-2005 geen premie meer heeft betaald mag u de hele waarde die nu beschikbaar is gebruiken voor een overbruggingslijfrente. Dus u mag de hele 24000 laten uitkeren voor uw 65e.
Jeroen

reageer op Jeroen Wolfsen

Dirry

28 maart 2014 7:56:53

Ik ben inmiddels 59 jaar; wil vanaf medio 2015 stoppen met werken, mijn pensioengerechtigde leeftijd is 67 jaar (dus in 2022).
Binnenkort (2014 tot 2018) komen een aantal lijfrentepolissen vrij, koopsommen gestort in de jaren 1997 t/m 1999. Betreffen dus nieuw-regime met tevens de mogelijkheid om de waarde te gebruiken voor een overbruggingslijfrente.
Op welke wijze zou ik deze polissen nu dus het beste kunnen verzamelen, een uitkering gedurende de jaren 2018 tot pensioenleeftijd zou zeer opportuun zijn.

reageer op Dirry

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

28 maart 2014 8:47:46

Geachte heer of mevrouw,

Als u de komende jaren meerdere lijfrente polissen heeft die allemaal op een verschillend moment vrijkomen dan kunt u een lijfrente opbouw bankspaarrekening openen. Op deze spaarrekening kunt u de waarde van elke vrijkomende polis laten storten en zo verzameld u al het kapitaal van de polissen die de komende jaren vrijkomen.
Op het moment dat u het kapitaal wilt gaan gebruiken voor een uitkering zet u de opbouw rekening om naar een uitkeerrekening. Dat kan bij zelfde bank maar u bent ook vrij om naar een andere bank te gaan als die een beter rentevoorstel heeft op dat moment. Ook bepaalt u op dat moment de gewenste looptijd van de uitkering. De minimum looptijd is overigens 5 jaar.


Voor zo’n opbouw rekening heeft u de keuze om het geld op variabel rente te laten staan of u kunt elke storting vastzetten in een deposito tegen een vast rente en een vaste looptijd.

De rente op een deposito is over het algemeen hoger maar u moet er dan wel op letten dat alle deposito’s op hetzelfde moment vrijkomen. Dan kunt u immers op dat moment met het hele kapitaal de uitkering aankopen. U mag zoveel stortingen doen als u wilt. Als u eenmaal een rekening heeft geopend dan zijn er verder geen kosten aan een lijfrente opbouw bankspaarrekening. Ook het openen van één of meerdere deposito’s is kosteloos. Op één bankspaarrekening kunnen dus meerdere deposito’s worden geregeld.

De keuze tussen een variable rente of een vaste rente is een personlijke keuze. Hier kunt u de verschillende rentes vergelijken.

Het overboeken van een vrijkomende polis naar een lopende bankspaarrekening gaat heel gemakkelijk. U geeft gewoon per brief door aan de verzekeraar dat het vrijkomende lijfrente kapitaal moet worden gestort op uw lopende lijfrente bankspaarrekening.

reageer op Jeroen Wolfsen

Dirry

28 maart 2014 10:32:50

Jeroen, bedankt, maar toch nog een klein vraagje.

Raak ik door te verzamelen op Banksparen nu mijn mogelijkheid voor een overbruggingslijfrente 2018-2022 kwijt?
Ik begrijp dat via Banksparen (bancaire lijfrente) de minimale looptijd 5 jaar is ofwel 2018-2023.
Alvast bedankt.

reageer op Dirry

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

28 maart 2014 12:31:13

U verliest uw recht op een op overbruggingslijfrente niet als u gaat banksparen. Het is nog steeds mogelijk om een overbruggingslijfrente aan te kopen ( voor het deel dat is opgebouwd tot 31-05-2005). Echter een overbruggingslijfrnete kan alleen maar via een verzekering. Dit noemen we een Direct ingaande Lijfrente ( DIL). Een DIl heeft in bijna alle gevallen als nadeel dat de uitkering lager is dan bij banksparen en dat er kapitaal verloren gaat bij overlijden. Zie het MoneyWise lijfrente onderzoek 2013
U kunt een direct ingaande lijfrente verzekering afsluiten via MoneyWise voor eenmalig € 199. Voor uw beeldvorming dat loigt ver onder de prijs van andere online vergelijkers, die vragen voor het zelfde product € 349 en zelfs € 649!
Mijn vorige antwoord ging eigenlijk meer over het doorzetten van uw lijfrente tot na 65 en dan pas uitkeren. Uw vraag ging eigenlijk meer over de periode voor 65, de zogenaamde overbruggingslijfrente.

Mario Hertog

15 april 2014 11:25:29

Ik ben een man van 56 jaar en heb een lijfrentepolis(beleggingsverzekering)bij de Aegon.
Deze verzekering is op 29-04-1996 ingegaan en ik heb deze deels vanuit mijn spaarloon bekostigd (tot de tijd dat spaarloon er nog was)
Daarna gewoon jaarlijks betaald. Ik trek deze echter nog steeds af van de belasting.
Einddatum is 29-09-2022
Nu gaat het niet om een gigantisch bedrag (waarde belegging 31-12-2013 was ca. 16000 euro), maar toch de moeite waard hier goed over na te denken.

Nu is er het volgende aan de hand.
Ik ben ongeneeslijk ziek en de verwachting is dat mijn dienstverband per augustus wordt ontbonden.
Ook is de verwachting dat ik dit jaar zal komen te overlijden.

Mijn vrouw kan en mag deze verzekering niet voortzetten, dus zal men op de een of andere manier gaan uitkeren.

Heeft u suggesties wat het meest voordelig uitkomt voor mijn vrouw. M.a.w. In welke vorm zou zij het beste rendement krijgen zonder dat het kapitaal verloren gaat.

Met vriendelijke groet,
Mario Hertog

reageer op Mario Hertog

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

15 april 2014 17:34:39

Geachte heer Hertog,
Allereerst wens ik u en uw vrouw veel sterkte in deze situatie.
Als u een lijfrentepolis heeft en u komt te overlijden dan is uw vrouw de begunstigde op deze polis (tenzij u iets anders heeft geregeld op de polis maar dat lijkt me niet). Zij zal voor de uitkering uit de polis een nabestaandenlijfrente moeten aankopen.
Voor een nabestaandenlijfrente gelden de volgende voorwaarden:
- Deze uitkering moet direct ingaan. - De looptijd moet minimaal 5 jaar zijn. - Ontvangt uw echtgenote een ANW uitkering? Dan mag de uitkering uitgesteld worden totdat de ANW is uitkering is afgelopen.
Meer hierover vindt u dit artikel:http://weblog.moneywise.nl/banksparen/wat-gebeurt-er-met-lijfrente-banksparen-bij-overlijden/

reageer op Jeroen Wolfsen

Bri. O

16 april 2014 18:34:29

Geachte heer Hertog,

Ik heb vandaag bericht ontvangen van nationale nederlanden dat mijn lijfrente per 1 juni ten einde komt. Ik was zo naïef om te denken dat ik dit bedrag direct volledig op mijn bankrekening word gestort. Dat is toentertijd toegezegd i.v.m dat ik dan eventueel eerder met pensioen zou kunnen gaan. Maar ik begrijp uit de brief dat dit niet mogelijk is en dat ik het bedrag in termijnen ontvang als ik mijn aow leeftijd heb ontvangen. Dat is voor mij een behoorlijke tegenslag, vooral omdat ik nu werkeloos ben en op 55 jarige leeftijd weinig perspectief heb op een nieuwe baan. Dus ik zou het geld nu goed kunnen gebruiken. Het gaat om een bedrag van 10.000 euro.

Ik begrijp uit de antwoorden van de vorige vragen dat ik ook het bedrag op een geblokkeerde rekening kan zetten. Maar dat word dan ook weer in termijnen gestort vanuit de verzekering en als ik dan mijn aow leeftijd heb bereikt dan word dat bedrag weer via de bank ook weer in termijnen uitbetaald. Helaas ben ik bij het afsluiten verkeerd voorgelicht vandaar dat ik mu nu bedrogen voelt dat ik niet bij mij eigen geld kan komen.

Wat zou voor mij de optie zijn?

Alvast dank voor uw inzet,

Met vriendelijk groet, Bri

reageer op Bri. O

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

16 april 2014 20:21:03

Geachte heer,

Dat is vervelend en we horen het wel vaker. De snelle woekerpolis verkopers van vroeger gaven bewust of onbewust verkeerde informatie waardoor zaken op einddatum anders blijken te zijn dan verwacht.

Als u een lijfrentepolis heeft dan heeft u een verzekering aangekocht waar veel fiscale spelregels voor gelden. Zo is de ingelegde premie aftrekbaar (ik hoop dat u dat dan ook gedaan heeft), de fiscus betaald mee aan de opbouw van het lijfrentekapitaal. Maar daar staat tegen over dat u over de uitkering belasting moet betalen. Die belasting betaald u niet in een keer maar in termijnen. U bent ook verplicht om in termijnen de lijfrente uit te laten keren. Doet u dat niet dan betaald u in een keer belasting en daarover heen nog 20% revisierente (boete). Alles bij elkaar kan dat oplopen tot 72%.
Als u 55 bent dan kunt u een overbruggingslijfrente aankopen. Dat is een uitkering van 55 tot leeftijd 65. Dat moet via een verzekeraar. Dat kan niet via banksparen.

Als u wilt weten welke verzekeraar de hoogste uitkering biedt dan kunt u dat hier vergelijken: http://www.moneywise.nl/lijfrente/direct-ingaande-lijfrente/

Als u hierover vragen heeft, belt u dan gerust. We leggen graag telefonisch uit welke mogelijkheden er zijn en met welke spelregels u te maken krijgt.

reageer op Jeroen Wolfsen

H. Bruggeman

11 mei 2014 7:54:41

Hallo,

Ik heb vandaag van ASR verzekeringen een brief ontvangen dat er een nieuw regime lijfrente per 1-10-2014 tot uitkering komt, is maar een klein bedrag van ongeveer € 8.500,- op dit moment.
Polis is in 1998 afgesloten als koopsompost, in 1999, 2000 en 2002 zijn er nog extra stortingen gedaan, daarna niet meer. Ik wil daarom dan ook een direct ingaande lijfrente sluiten per 1-10-2014. Ik ben namelijk al sinds 1-12-2009 werkloos thuis en leef nu alleen van mijn ontslagvergoeding die ik heb meegekregen in 2009 en van een beetje spaarrente. dus elk klein bedrag is meegenomen. Nu heb ik op jullie vergelijkingssite gekeken en vast een voorlopige verzekeraar gekozen. Nu stond er in de brief van ASR dat ze over 2 maanden een herinnering sturen om te kijken of ik al weet wat ik ga doen. Ben ik nu verplicht om dat via een tussenpersoon van ASR te doen, of mag dat ook via jullie. Ik zag dat jullie € 199,- in rekening brengen?
En hoe komt mijn geld bij jullie of bij de verzekeraar die ik heb gekozen? Kan ik dat wel zelf regelen met ASR.

Met vr groet,

H. Bruggeman

reageer op H. Bruggeman

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

12 mei 2014 7:29:05

Geachte heer Bruggeman,
Ik ga er vanuit dat u nog geen 65 jaar bent en dan kunt u het kapitaal in een lijfrentepolis gebruiken om een uitkering te starten. Dat noemen we een overbruggingslijfrente. Dat mag niet door een bank gedaan worden maar moet door een verzekeraar. U mag zelf bepalen wanneer de uitkering ingaat en deze loopt door tot het moment waarop u 65 jaar wordt.
U bent niet verplicht deze lijfrente ( Direct Ingaande Lijfrente) aan te kopen bij de huidige verzekeraar ASR en u bent ook helemaal vrij om dat te doen zonder uw huidige tussenpersoon. U kunt bij MoneyWise online vergelijken welke verzekeraar de hoogste uitkering voor u heeft en als u wilt kunnen wij de Direct Ingaande Lijfrente ook voor u regelen. Dat koste inderdaad eenmalig €199.
Voor het overboeken van de waarde van de polis bij ASR naar een andere verzekeraar ontvangt u van ons voorbeeld brieven. U kunt dat helemaal zelf verzorgen en indien nodig helpen we u. U kunt er ook voor kiezen om het hele traject door ons te laten regelen. In dat geval vragen we daarvoor € 60 extra. Soms kiezen mensen hiervoor als het om veel polissen bij verschillende partijen gaat of omdat men gewoon gemak wenst. maar in alle eerlijkheid, de meeste mensen regelen het gewoon zelf en dat gaat ook prima. Mocht er iets niet helemaal goed gaan bij de overdracht, dan helpen we u altijd!

reageer op Jeroen Wolfsen

Hans

13 juli 2014 20:41:06

Ik heb een (kleine) lijfrenteverzekering , die blijkbaar mede i.v.m. het bereiken van de einddatum per 1-12-2014, (ongevraagd) verlengd is met 10 jaar tot 1-12-2024. Daarom is een nieuwe polis afgegeven.
Ik wilde het per 1-12-2014 vrijkomende bedrag echter gebruiken voor een overbruggingslijfrente. (de verzekering is ingegaan per 1-11-1996 en de premiebetaling is stopgezet vóór 01-01-2006). Als ik deze nieuwe verzekeringspolis gewoon laat doorlopen, kan ik dan op een later moment alsnog een overbruggingslijfrente aankopen, of is deze mogelijkheid dan niet meer van toepassing?

reageer op Hans

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

14 juli 2014 13:17:15

Beste Hans,
Ik neem aan dat je bedoelt dat je polis per 1-12-2013 is vrijgekomen immers de datum van 01-12-2014 moet nog komen.
We zien wel vaker dat polissen worden voortgezet. Dat staat dan in de voorwaarden en is meestal een flexibele einddatum met een maximum van 10 jaar. Dat wil overigens niet zeggen dat je de volledige 10 jaar moet uitzitten. Meestal is er gewoon de mogelijkheid om het geld in de uitstelperiode op te nemen voor de aankoop van een lijfrente. En die mag je ook elders aanschaffen. In de meeste gevallen loont het shoppen met een lijfrente zeker. Als het geld is dat voor 2006 in de polis aanwezig was, dan mag je er inderdaad een overbruggingslijfrente mee aan kopen. Dat kan niet bij een bank maar dat moet bij een verzekeraar. Zo’n overbruggingslijfrente loopt topt je 65.
Hier kun je zelf vergelijken welke verzekeraar de beste deal voor je heeft: http://www.moneywise.nl/lijfrente/intro.aspx

reageer op Jeroen Wolfsen

Hans

14 juli 2014 13:55:57

Hallo Jeroen,

De genoemde datum van 1-12-2014 klopt wel degelijk. De polis is dus vóór de werkelijke einddatum gewijzigd en de einddatum van de niuw afgegeven polis is gesteld op de vlg. de maatschappij fiscaal wettelijke einddatum t.w. 01-12-2024.
Er is mij vooraf niet gevraagd wat ik met het bedrag van de polis op einddatum (01-12-2014) wil gaan doen.Volgens de maatschappij biedt de nieuwe polis "alle voordelen van mijn huidige verzekering." Ik vraag mij echter af of ik de rechten van de oude polis niet kwijtraak als ik de polis (of i.i.g. het waardebedrag van de poli)s nog enige tijd wil laten renderen in deze nieuwe polis. Of zou ik dat berdag beter op aan bankspaarrekening kunnen zetten? ik begrijp uit wat ik hier zoal lees, dat ik dan later toch weer een overbruggingslijfrente ermee kan aanschaffen. Dan weer weliswaar via een verzekeringsmaatschappij. Je noemt overigens de leeftijd van 65 jaar als einddatum van een overbruggingslijfrente. Ik "mag" inmiddels blijven werken tot 66 jaar en 6 maanden. Is mijn 65e jaar dan toch de einddatum van zo'n lijfrente.
Al met al een heel epistel geworden. Sorry daarvoor en heel erg bedankt alvast voor de moeite.

m. vr. gr.

Hans

reageer op Hans

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

14 juli 2014 14:13:50

Beste Hans, dat is een vreemd verhaal. Ik ben benieuwd welke verzekeraar dit dan zo doet. Een polis met alle voordelen van de huidige verzekering.....doet bij mij enkele alarmbellen afgaan. Uit bijna alle onderzoeken blijkt dat banksparen meer oplevert dan een verzekering.

bel me maar even op 085 7607600.

Verder mag je een overbruggingslijfrente laten lopen tot 65 mits er na 31-12-2013 geen premie meet is betaald. Hier lees je daar meer over: http://weblog.moneywise.nl/vraag-van-de-maand/vraag-van-de-maand-de-aow-leeftijd-stijgt-heeft-dit-invloed-op-mijn-lijfrent/

Frans

15 augustus 2014 13:16:00

Ik heb een vrijkomende eenmalige koopsompolis (startdatum 1-10-1004). Premie geheel betaald voor 31-12-2005. Ik ben 55 jaar en wil de overbruggingslijfrente die ik hiervoor aan zou kunnen kopen uitstellen. Om zo flexibel mogelijk te zijn denk ik er aan om te gaan banksparen. Begrijp ik het goed dat wanneer ik dit doe ik alleen nog een overbruggingslijfrente kan starten bij een verzekeringsmaatschappij in plaats van een bank, op het moment dat ik dat wens?
Is de overbruggingslijfrente dan nog gebonden aan een minimale termijn? Ik weet dat hij tot 65 jaar of pensioendatum moet doorlopen?
Kan ik een 2e lijfrentepolis met periodieke premiebetaling geheel voor 31-12-2005, afgesloten in 1997, ook voor hetzelfde doel gebruiken? Deze polis loopt premie door tot mijn 70ste, maar vermoedelijk wil ik ook dit geldt eerder gaan gebruiken. Hoor graag

reageer op Frans

Jochem Kessens
Productexpert
Tel: 085-760 7600

18 augustus 2014 13:30:22

Beste Frans,
Met beide polissen kunt u gaan banksparen. Maar zoals u al schrijft, u kunt bij de bank geen overbruggingslijfrente aankopen. Wel kunt u uw lijfrente op het moment dat u het wenst weer omzetten in een lijfrenteverzekering om zo een overbruggingslijfrente aan te kopen. De looptijd voor een overbruggingslijfrente is minimaal tot 65 jarige leeftijd. Als u de rente op de bankspaarrekening niet vastzet, kunt u op ieder gewenst moment uw geld weer overboeken naar een verzekeraar. Houdt er wel rekening mee dat de rendementen bij overbruggingslijfrentes in veel gevallen erg laag zijn (soms zelf negatief). Actuele rentes vindt u in onze lijfrentevergelijking.
Mocht u vragen hebben, dan kunt u altijd bellen met onze klantenservice: 085-760 7600.
Met vriendelijke groet,
Jochem Kessens

reageer op Jochem Kessens

Fred

21 september 2014 15:53:30

Erg duidelijke antwoorden hierboven - dit verheldert veel!
Er wordt in de antwoorden steeds gesproken van premie-inleg voor of na 1-1-2006 (ivm met wetswijzigingen). Ik heb een koopsompolis met eenmalige inleg uit 1994. Deze loopt af dec. 2014 en ik zou graag enkele jaren gaan banksparen om op mijn 63e bij een verzekeraar een overbruggingslijfrente te kopen.
Wordt waardeaangroei (rente) beschouwd als premie-inleg? Indien dit het geval is kan ik pas vanaf mijn 65e (of zelfs nog later, AOW leeftijd) een tijdelijek lijfrente afsluiten.

reageer op Fred

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

21 september 2014 19:45:31

Beste Fred,
Dat is dan geen enkel probbleem, het gaat echt om betaalde premie na 2006. Dus niet om waarde aangroei. Dit betekent dat je voor de volledige aanwezige waarde een overbruggingslijfrente aan kan kopen. En dus ook eerst nog een aantal jaren doorsparen via banksparen.
Hier helpen we je bij MoneyWise graag mee. Als je meer vragen hebt, neem dan gerust contact op.

reageer op Jeroen Wolfsen

Adriana

29 september 2014 12:50:05

Beste, in 2014 ( 20 januari)expireert mijn lijfrente polis oud regiem. Voor zover ik weet is het mogelijk om het op een bankspaarrekening te laten storten . Ik wil echter het bedrag splitsen in twee delen. 50/50 de helft op naam van mijn man... en de andere helft op naam van mijzelf. Kan dat?...en als dat kan... hoe ver van te voren moet ik deze wijziging aan mijn verzekeraar melden?

Met vr. Groet,

Adriana

reageer op Adriana

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

29 september 2014 17:41:42

Beste Adriana,
U kunt inderdaad gebuikmaken van banksparen om een oud regime lijfrente te laten uitkeren. Dat levert in alle gevallen meer op dan uitkeren via een verzekeraar. ( hier kunt u dat vergelijken)
Het is ook mogelijijk om de oud lijfrente te splitsen en de helft op naam van uw man te zetten maar dat wil niet zeggen dat dit belastingvoordeel oplevert. Hier is de fiscus heel duidelijk in: http://weblog.moneywise.nl/lijfrente/schenken-van-oud-regime-lijfrente-hoe-werkt-dat/
Uiteindelijk staat de fiscus niet toe dat er op die manier belasting voordeel ontstaat. Dus het lijkt het meest logisch om te kiezen voor een bankspaarrekening op naam van degene op wiens naam de verzekering ook stond.

reageer op Jeroen Wolfsen

Adriana

29 september 2014 19:58:58

Beste Jeroen Wolfsen,

Ik dank u vriendelijk voor deze duidelijke en nuttige informatie,

Met vriendelijke groet,

Adriana

reageer op Adriana

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

29 september 2014 20:05:59

Graag gedaan en als u vragen heeft dan mag u altijd even bellen ( 085 7607600) of rechtsreeks mailen met mij of een van mijn collega's!

BertBier

15 oktober 2014 23:21:50

Beste Jeroen,
mijn lijfrente kwam in 2013 vrij en bij de NN ben ik gaan banksparen voor aanvulling van mijn pensioen. Deze zit nu vast tot 2017, waarschijnlijk heb ik hem toen voor 4 jaar vast gezet. Ik ben nu 67 en heb een direct ingaande lijfrente hard nodig, kan ik deze nu wel laten uitkeren door de NN denk je? Hoop van je te vernemen.

reageer op BertBier

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

16 oktober 2014 6:13:59

Geachte heer,

Ondanks het feit dat u het geld op uw lijfrente bankspaarrekening heeft vastgezet kunt u wel beginnen met uitkeren. Daarvoor moet u dan eerst de rente afspraak met NN beindigen. U koopt het deposito af. NN kan u hiervoor kosten inrekening brengen omdat u eerder stopt dan afgesproken. Die kosten zijn afhankelijk van de afgesproken rente en de huidige rente. Omdat de huidige rente waarschijnlijk lager is dan de rente die u nu heeft, verwacht ik niet veel kosten. Ik zie dat u de rekening bij NN via MoneyWise heeft geopend, dus ik zal mijn collega's vragen om de eventuele boeterente bij NN op te vragen.
Daarna zullen ze zorgen dat er voor u een uitkeerrekening geopend wordt. Dan kan bij NN maar als een andere bank een betere rente voert, kunt u ook overstappen.
Eén van mijn collega's zal contact met u opnemen.

reageer op Jeroen Wolfsen

Jan Mobers

10 november 2014 13:51:23

Beste Jeroen,

Ik heb een Nieuw regime lijfrente polis en met het deel dat opgebouwd is voor 31-12-2005 gebruiken voor een Overbruggingslijfrente.
Nu is de voorwaarde:
De einddatum van deze lijfrente is uiterlijk het kalenderjaar waarin u 65 jaar wordt, u de AOW gerechtigde leeftijd bereikt of uw pensioenregeling tot uitkering komt.

Vraag wie bepaalt dat de pensioenregeling tot uitkering komt?
In het pensioen fonds PME Metaalelektro is het zelfs mogelijk om met 55 jaar met pensioen te gaan.
Ik zou 2 jaar overbruggingslijfrente willen hebben start in 1-1-2015 gedurende 2 jaar en op 1-1-2017 (dan ben ik 64 jaar) met pensioen willen gaan (dat bepaal ik zelf).

Kunt u enige uitleg geven of aangeven of dat mogelijk is en waar ik deze wetgeving kan vinden?

Bij voorbaat dank Jan Mobers

reageer op Jan Mobers

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

10 november 2014 14:11:58

Geachte heer Mobers,

Als een pensioenregeling de mogelijkheid biedt om op verschillende momenten het pensioen in te laten gaan kan er onduidelijkheid zijn over het moment waarop een overbruggingslijfrente mag eindigen. Men kijkt dan ook naar de daadwerkelijke datum waarop u met pensioen gaat. En niet zozeer welke mogelijkheden u theoretisch heeft.

Dus u moet vooraf bij het ingaan van de lijfrente goed bepalen wat de ingangsdatum voor uw pensioen wordt. Want dat is dan de eerst mogelijke datum waarop de overbruggingslijfrente te stoppen.

reageer op Jeroen Wolfsen

Jan Mobers

10 november 2014 14:34:29

Beste Jeroen voor de snelle reactie.
Dus als ik van het pensioenfonds PME een schriftelijke verklaring krijg dat ik mijn pensioen wil laten ingaan op mijn 64 jaar dan is dat dan ook mijn pensioenleeftijd 64 jaar.

Met vriendelijke groet Jan

reageer op Jan Mobers

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

10 november 2014 14:43:26

Beste Jan,
Als u het op deze manier doet dan is dat een duidelijke zaak en zal er nooit discussie kunnen ontstaan met de fiscus. Op onze website kunt u zien welke verzekeraar de hoogste overbruggingslijfrente uitkeert.Hierbij kunt u in maanden rekenen en op die manier de datums op elkaar aan laten sluiten.

Geert Meijerink

17 november 2014 23:32:02

Beste meneer Wolfson,

Uw weblog over de verschillende mogelijkheden met vrijkomende lijfrente heb ik met belangstelling gelezen. Uw transparante wijze van adviseren vind ik een verademing in de gesloten financiele wereld. Op uw website heb ik mogelijkheden verkend voor lijfrente banksparen en direct ingaande lijfrente bij verzekeraars.
Toch blijft het lastig om te bepalen wat de beste en fiscaal correcte mogelijkheden zijn voor mij.

Op 27 december 2014 komt via ASR een koopsompolis met ingangsdatum 27-12-1989 vrij voor een bedrag van $ 23.439, vervangen door een kapitaal in euro, met lijfrenteclausule. Overigens laat ASR nog niet van zich horen.
Ik ben 55 jaar en heb geen behoefte dat dit bedrag vanaf 2015 tot uitkering komt. Fiscaal is dit onvoordelig. Wellicht wil ik over 5 jaar korter gaan werken, zodat mijn inkomen dan lager wordt. Overigens kan ik dan ook gebruik maken van levensloop en een andere bescheiden koopsompolis uit 2000 bij Loyalis.

Wat adviseert u mij om te doen met de binnenkort vrijkomende lijfrentepolis bij ASR? Duidelijk is dat het oude regime geldt. En aan een direct ingaande lijfrente bij een verzekeraar heb ik nu geen behoefte, wel mogelijk over vijf jaar: van mijn 60 ste tot mijn 65 of 67ste, Als ik het goed begrijp is onderbrengen bij een verzekeraar blijkbaar nodig om de 'oude' rechten te behouden. En als ik goed begrijp is lijfrente banksparen niet mogelijk voor polissen uit het oude regime. Wat is dan wel verstandig en mogelijk om de komende vijf jaar te overbruggen?

Ik ben benieuwd naar uw reactie.

Met vriendelijke groet,

Geert Meijerink

reageer op Geert Meijerink

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

18 november 2014 11:11:07

Geachte heer Meijerink,
U heeft meerdere mogelijkheden met uw polis. U kunt er voor kiezen om het Oud Regime te behouden waardoor u e waarde of uitkeringen van de polis op een later moment nog kunt schenken aan derden. Indien u dit wenst kunt u de polis enkel voortzetten bij een Verzekeraar. Hiervoor zijn nog enkele aanbieders beschikbaar waarvan ook één met zeer goede tarieven. We hebben hier geen vergelijkingsmodule voor. De tarieven kunnen wij voor u berekenen na het invullen van een inventarisatieformulier. Dat formulier kunt u even per mail opvragen bij ons.
Indien u, zoals u aangeeft, de polis ten gunste van uzelf wilt laten uitkeren kunt u er nu voor kiezen om de waarde in Banksparen te storten. Hiermee verliest u wel uw Oud Regime. Voordeel is wel dat de waarde onder het Depositogarantiestelsel valt en ook bij overlijden is alles geregeld zonder extra kosten. U kunt banksparen niet laten uitkeren als overbrugging. Dat wil zeggen een uitkering van bijvoorbeeld 60 tot 65/aowleeftijd. Als u een opverbruggingslijfrente wil dan moet u dat uiteindelijke weer regelen via een verzekeraar. Maar ook dat kunne we regel;en voor u.
Banksparen kunt u vergelijken via: http://www.moneywise.nl/lijfrente/vrijkomende-lijfrente/ U kiest dan de opbouwvariant.
Indien u meer informatie wenst kunt u ons altijd bellen, wij zijn u graag van dienst.

reageer op Jeroen Wolfsen

Geert Meijerink

18 november 2014 11:34:51

Dank voor uw reactie. Via uw mail ga ik het inventarisatieformulier bij u opvragen .

reageer op Geert Meijerink

John Kusters

17 februari 2015 21:27:21

Beste Jeroen, ik heb een zogenaamde Avéro garantieverzekering bij Avéro Achmea. Ingangsdatum 01-02-1994. Op 01-02-2003 premievrij gemaakt. Komt op 01-09-2015 tot uitkering.
Na uitkering zou ik dit lijfrentekapitaal graag willen "parkeren" door middel van banksparen en vanaf 01-10-2016 tot aan mijn AOW leeftijd (20-06-2022) maandelijks te laten uitkeren als overbruggingslijfrente. Gaarne uw advies over de mogelijkheden en evt. beperkingen.

reageer op John Kusters

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

18 februari 2015 19:31:52

Geachte heer Kusters,
Wat u wil is zeker mogelijk. Uw vrijkomende lijfrente gedurende zo'n relatief korte periode parkeren op een bankspaarrekening levert absoluut meer op dan uitstellen bij een verzekeraar. U kunt nog kiezen tussen variabele rente en een vaste rente en looptijd, waarbij de variabele rente voor een korte looptijd momenteel iets hoger is dan een vaste rente voor 1 jaar. Met (een deel van) het tot 01-01-2006 opgebouwde lijfrentekapitaal mag u in september 2016 weer terug naar een verzekeraar om een overbruggingslijfrente(verzekering) te starten die loopt tot in het jaar waarin u leeftijd 65 bereikt óf het jaar waarin u de AOW leeftijd bereikt. Het nadeel van een overbruggingslijfrente is momenteel de lage en soms negatieve rente en er wordt nog relatief veel loonbelasting ingehouden op de uitkeringen in vergelijking met uitkeren vanaf AOW leeftijd. Daarnaast valt een verzekeraar niet onder het depositogarantiestelsel en is er géén standaard (en gratis) dekking bij overlijden. Met banksparen kunt u helaas niet overbruggen, want dan is de looptijd het aantal jaren tot uw AOW leeftijd + 20 jaar. Vanaf leeftijd 65 kunt u uw lijfrentekapitaal laten uitkeren via banksparen in minimaal 5 jaar. Vanaf AOW leeftijd wordt er minder loonbelasting ingehouden op de uitkeringen.
Zowel lijfrente opbouwrekeningen als overbruggingslijfrentes vergelijken doet u op https://www.moneywise.nl/lijfrente/vrijkomende-lijfrente/. Richt u eerst op de lijfrente opbouwrekening en t.z.t. op de overbruggingslijfrente. Als u toch alvast een beeld wil krijgen van de uitkeringen, dan kunt u in de vergelijking 'spelen' met uw geboortejaar, want té ver in de toekomst vergelijken kan niet. Succes en als u vragen heeft, mag u mij altijd bellen!
Met vriendelijke groet,
Maarten Docter Specialist Lijfrente

reageer op Jeroen Wolfsen

Marcel

12 maart 2015 21:54:45

Hallo,
Ik heb in 1995 een cumulent totaal plan afgesloten bij Interpolis en deze loopt af in 1-01-2016 en het bedrag dat vrijkomt is ongeveer 34000.
Ik begrijp van de rabobank dat ik het bedrag dat gerealisseerd was op 31-12-2005 ( 14000 ) kan gebruiken in een overbruggingslijfrente en dat de rest pas kan worden uitgekeerd op mijn pensioen ( 67ste )
Ik zou graag vanaf mijn 60ste ( over 6 jaar ) het totale bedrag ( 34000 ) via de overbruggingslijfrente in termijn willen laten uitbetalen zelfs tot na mijn pensioendatum, is dit mogelijk.

Alvast bedankt,
Marcel

reageer op Marcel

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

13 maart 2015 15:14:31

Beste Marcel,
Als je na 31-12-2005 niet meer heb betaald (dus geen premie hebt ingelegd) mag je de waarde van 31-12-2005 plus het rendement dat daarna is genaakt gebruiken voor een overbruggingslijfrente. Heb je na 31-12-2005 nog wel ingelegd op de polis dan mag je alleen de waarde op dat moment gebruiken voor een overbruggingslijfrente.
Een overbruggingslijfrente mag op ieder moment ingaan, dus ook op leeftijd 60. Deze moet uiterlijk lopen tot het jaar waarin je 65 wordt of het jaar waarop je de AOW leeftijd bereikt. Je mag dus kiezen. Zo'n overbruggingslijfrente mag alleen worden uitgekeerd door een verzekeraar. Het is helaas niet mogelijk om dit te laten uitkeren via banksparen.
Als de polis nu vrjkomt mag je wel eerst het lijfrentekapitaal laten overboeken naar een bankspaar opbouwrekening. Dan kan het doorgroeien tot het moment dat je een overbruggingsuitkering wil. Op dat moment beeindig je de bankspaarrekening en start je een polis die gaat uitkeren. Als je een deel van het geld na je pensioendatum wil t laten uitkeren moet je niet alles overboeken naar een verzekeraar meer laat je een deel op de bankspaaropbouw rekening staan. Dat kun je dan vanaf 65 jaar laten uitkeren. Dat kan dan wel door een bank. Je moet het geld dan in minimaal 5 jaar laten uitkeren. Je kunt hier zien bij welke bank je het geld het beste nog een aantal jaren kan stellen:https://www.moneywise.nl/lijfrente/vrijkomende-lijfrente/
Als je hier vragen over hebt, mag je altijd bellen. We helpen je graag verder.

reageer op Jeroen Wolfsen

Yvon

13 maart 2015 3:04:53

Beste Jeroen,

Ik had in 2014 mijn banksparen volledig uit laten betalen waarvan 52% ingehouden was voor de belasting. Nu wil ik mijn aangifte inkomstenbelasting invullen. Ik heb een pensioen van € 1100,- p.mnd. en ontvang huursubisdie en zorgtoeslag.

Heb mij laten vertellen dat de huursubsidie en zorgtoeslag komt te vervallen als mijn inkomstenbelasting invult en geld terug mocht krijgen. Klopt het en kunt u mij een advies geven wat ik moet doen.

Bvd, en vriendelijke groet,
Yvon.

reageer op Yvon

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

13 maart 2015 14:51:43

Beste Yvon,
Ik kan je hier helaas niet echt mee helpen. We zijn een vergelijkingssite. We geven graag informatie en antwoord op vragen maar we geven geen persoonlijk advies. Dat kan meestal ook niet op basis van de beperkte info die een klant ons verstrekt.
Maar ook belangrijk, dit soort vragen hoort eigenlijk bij een belastingadviseur en niet bij een vergelijker.
Overigens, als het een lijfrente betreft, dan hoop ik dat de uitkering lager was dan € 4.281. Dan hebben we het over de regeling afkoop kleine lijfrente 2015. Als het bedrag hoger was moet je namelijk ook nog maximaal 20% revisierente betalen aan de fiscus.
Overigens is er wel weer een kans dat je geen 52% inkomstenbelasting hoeft te betalen over de afkoop van je lijfrente. Banken houden dat in op basis van de loonbelasting maar uiteindelijk wordt met de aangifte inkomsten belasting het juiste belastingpercentage berekend. Duw wellicht valt dat dan weer mee.
Het spij tme dat ik je niet verder kan helpen.
Jeoren Wolfsen FFP

reageer op Jeroen Wolfsen

Cok

12 september 2015 20:00:43

Beste Jeroen,
In januari en december komen er 2 lijfrentepolissen vrij welke ik heb aangekocht in 1997 en 1998.
Vanaf december 2022 heb ik recht op AOW. Afgaande op wat ik hierboven heb gelezen ben ik van plan een lijfrente opbouw bankspaarrekening te openen en de waarde van de vrijkomende polissen hierop te laten storten. Vervolgens zie ik 3 mogelijkheden waarvan de 1e het meest waarschijnlijk is.
1. Een overbruggingslijfrente aan te kopen bij een verzekeraar als aanvulling op naar voren gehaald pensioen vanaf mijn 64e of 65e tot mijn AOW leeftijd.
2. In 5 jaar uit laten betalen vanaf mijn 67e via een bank.
3. Wellicht mag er in de toekomst vanuit een lijfrente product afgelost worden op de hypotheek.
Hierbij heb ik de volgende vragen. Bij mogelijkheid 1 gaat de waarde van verzekeraar naar bank en vervolgens weer naar verzekeraar. Wordt hier door banken en verzekeraars voldoende aan meegewerkt en ik maak waarschijnlijk 2x kosten? Tevens meen ik gelezen te hebben dat het verstandig is dit vooraf met de belastingdienst te overleggen. Zijn er nog andere zaken die ik over het hoofd zie.

Met vriendelijke groet, Cok

reageer op Cok

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

14 september 2015 8:48:10

Beste Cok,
Je hebt inderdaad de mogelijkheid op je pollissen uit te laten keren via een overbruggingslijfrente van 64 tot 65. Nadeel is dat dat alleen via een verzekeraar kan, dus het levert niet zo heel veel op. Daarnaast zijn er maar een paar verzekeraars die een uitkering voor een jaar aanbieden. Misschien handig als je ons even belt (085 7607600) dan kijken we met je mee.
Banksparen mag uitkeren vanaf 65 jaar (als je geld is opgebouwd voor 31-12-2005 en je na die datum geen premie meer hebt betaald). ALs de polissen nu vrijkomen neem je dus eerst een opbouwrekening en die zet je dan later om naar de gewenste uitkering.
Optie 3 zie ik niet zo snel gebeuren want dat kost de staat heel veel geld.
Je wordt niet geconfronteeerd met kosten als je de verzekeraar opdracht geeft om het geld over te boeken naar een andere partij. Je betaald alleen de kosten voor het afsluiten van het nieuwe product ( via moneywise zijn die erg laag). Je hoeft ook zeker niet vooraf te overleggen met de fiscus. Je gaat van het ene lijfrente product aaar het andere lijfrente product. Dat noemen we fiscaal geruisloze overdracht. De bank en verzekeraar leggen dat ook allemaal vast in een PSK kformulier (protocol stroomlijning kapitaaloverdracht). Daarin leggen ze vast wat de fiscale achtergrond is van het geld dat wordt overgeboekt.
ALs je vragen hebt, neem gerust contact op. Ik of eenmvan mijn collega's helpt je graag!
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Huub

12 november 2015 23:27:37

dan toch nog een keer!
als ik oud regime geld op een bankspaarlijfrente rekening stort.
En ik wil dit zelfde geld enkele jaren later gaan gebruiken voor een overbruggingslijfrente bij een verzekeraar.
Is dit dan toegestaan?

reageer op Huub

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

16 november 2015 21:58:37

Beste Huub,
Sorry voor de vertraging. Ik heb de vraag wederom aan een aantal fiscaal juristen voorgelegd. De vorige keer kwam daar als antwoord uit dat het omzetten van een oud regime lijfrente naar banksparen het gevolg had, dat je geen overbruggingslijfrente meer aan kon kopen. Nu sprak ik echter een jurist die aangaf dat hij voor een klant toestemming heeft gehad van de belastingdienst. Daarom heb ik de kennisgroep belastingen (een soort intern overlegorgaan van de fiscus) gemailed en een duidelijk antwoord op de vraag gevraagd. Ik hoop dat snel te hebben. Wordt dus vervolgd. Ik hou je op de hoogte.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

jan

1 december 2016 22:42:37

Dag jeroen,
Is (bovenstaand) bericht van 16 november 2015 om 21:58:37 inmiddels mogelijk via de fiscus? (betreft een antwoord aan ene Huub.)Graag een berichtje terug. Groeten,
Jan

reageer op jan

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

5 december 2016 13:07:28

Beste Jan,

De fiscus heeft helaas nooit een antwoord gegeven op mijn vraag maar men heeft de vraag wel beantwoord in een door de fiscus gepubliceerd document:

Omzetting van een lijfrente (overbruggingslijfrente) waarvoor eerbiedigende werking geldt in een LSR

Kan een belastingplichtige een lijfrente waarvoor eerbiedigende werking voor een overbruggingslijfrente geldt,
laten omzetten in een LSR?

Voor bepaalde lijfrenteverzekeringen bestaat het recht om de waarde daarvan geheel of gedeeltelijk na 2005
te gebruiken voor het doen ingaan van een overbruggingslijfrente (artikel 10a.1 juncto artikel 3.125, eerste lid,
onderdeel c, van de Wet IB 2001, zoals die bepaling luidde tot en met 2005). Als een belastingplichtige een dergelijke lijfrente laat omzetten in een LSR, is het echter niet mogelijk daarbij en overbruggingslijfrente te doen ingaan. Overbruggingslijfrenten hebben namelijk nooit onderdeel uitgemaakt van het regime van de LSR.
Het is wel mogelijk om de LSR op enig tijdstip weer om te zetten in een lijfrenteverzekering . Voor zover de oorspronkelijke lijfrenteverzekering had kunnen worden aangewend voor een overbruggingslijfrente kan ook de weer in een lijfrenteverzekering omgezette LSR worden aangewend voor een overbruggingslijfrente.


Met vriendelijke groet,

Jeroen Wolfsen

Leendert Smit

17 november 2015 15:14:58

Begrijp ik het nu goed dat met een vrijkomende lijfrente per 1/1/2016 uit een koopsompolis afgesloten na 1/1/1992 een bankspaarproduct kan worden gekocht die ik bijv over 3 of 4 jaar kan omzetten in een lijfrenteverzekering zodat ik dit toch als overbruggingslijfrente kan gebruiken. Ik wordt in december 2015 60 en zou graag over 3 of 4 jaar 3 dagen willen gaan werken (dus 2 dagen met pensioen) en de dan vrijkomende lijfrente als aanvullend inkomen gebruiken omdat ik minder ga werken.

reageer op Leendert Smit

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

17 november 2015 17:30:42

Geachte heer Smit,
Ja, aLs u een polis heeft van na 1992 dan mag u de waarde gebruiken om eerst te banksparen en vervolgens weer als overbrugging te laten uitkeren via een verzekeraar.
Let op: u mag het hele kapitaal gebruiken als u na 31-12-2005 geen premies meer heeft ingelegd. Heeft u nog wel betaald na 31-12-2015 dan mag u alleen de waarde op 31-12-2005 gebruiken voor de overbrugging.
ALs u vragen heeft, belt u dan gerust: 085 7607600. En hier kunt u zelf uitrekenen welke bank de hoogste rente biedt voor banksparen: http://www.moneywise.nl/banksparen/intro.aspx
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Leendert Smit

18 november 2015 8:55:47

Bedankt voor het heldere antwoord. Zijn er nog voorwaarden verbonden aan die uitkering? Ik meende gelezen te hebben dat er een minimale uitkeringsperiode is vastgesteld ( 20 jaar?). Ik wil zelf de uitkering spreiden over een periode van slechts 2 jaar als overbrugging tot mijn pensionering op 67 jarige leeftijd.

reageer op Leendert Smit

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

18 november 2015 9:13:11

Geache heer Smit,
De uitkering mag op ieder moment ingaan en moet lopen tot uiterlijk uw pensioendatum, 65 jaar of AOW leeftijd. Dus als u bijvoorbeeld 62 bent moet de uitkering 3 jaar lopen.
Die looptijd van 20 jaar geldt voor banksparen. Als u een lijfrente laat uitkeren via banksparen voor leeftijd 65 dan moet de uitkering het aantal jaren tot 65 plus 20 jaar lopen. Op leeftijd 62 is dat dus 3+20=23 jaar.
Ikk mail u onze gratis lijfentewijzer nog even, daar kunt u het allemaal in nalezen.
Jeroen Wolfsen

J. van der Does

14 december 2015 22:53:12

Geachte heer,

In januari en februari komen er 2 lijfrentepolissen vrij welke ik heb aangekocht in 1990 en 1995.
De eerste is een eenmalige storting en op de tweede is jaarlijks premie betaald, ook na 31-12-2005.
Ik wil de twee bedragen samenvoegen en via banksparen de uitkering nog 5 jaar uitstellen.
Ik ben 60 jaar(1-12-1955) en wil graag laten uitkeren op 65 jarige leeftijd over een periode van 5 jaar.
Is dit mogelijk of zit ik vast aan een uitkeringstermijn van 20 jaar?

Op 65 jarige leeftijd ben ik van plan in Spanje te gaan wonen.
Heeft dit nog consequenties?

mvg,

reageer op J. van der Does

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

15 december 2015 8:38:11

Geachte heer van der Does,
Het is mogelijk om beide bedragen samen te voegen. De polis van 1990 is waarschijnlijk een oud regime polis en de polis van 1995 is een nieuw regime polis. U verliest het oude regime op de oude polis maar dat is helemaal niet erg als u kiest voor een uitkering van 5 jaar vanaf leeftijd 65.
U kunt dus gewoon eerst gaan banksparen om nog 5 jaar door te bouwen en daarna een uitkering starten voor minimaal 5 jaar. Het verhaal van 20 jaar speelt pas als u wilt laten uitkeren voor uw 65e.
Wat wel heel belangrijk is , is dat u een uitkering start voordat u verhuist naar Spanje. Als u eenmaal in het buitenland woont kunt u namelijk bij geen enkele bank meer terecht voor een uitkering. En ook nog nauwelijks bij een verzekeraar. Dus regel de uitkering voordat u Nederland verlaat, als u daarna verhuist is het geen probleem.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

J. van der Does

15 december 2015 9:12:40

Dank voor de snelle en heldere uitleg.

Het is mij nu geheel duidelijk.

Mvg,
Jan van der Does

reageer op J. van der Does

Frank 't Hart

3 februari 2016 21:21:57

Ik ben net 61 en er valt een lijfrente vrij van euro 13479 op 15 april a.s. De premies zijn betaald van 1995 t/m 2005.(daarna premievrij gemaakt) is het fiscaal slim om hiermee een overbruggingslijfrente tot mijn 65e... aan te kopen? ik kan eventueel wel wachten tot mijn aow leeftijd (67 3mnd momenteel) maar wil het geld eigenlijk zo snel mogelijk in kunnen zetten om mijn hypotheek extra af te lossen...

reageer op Frank 't Hart

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

3 februari 2016 21:55:15

Beste Frank,
Het is in ieder geval wel mogelijk om met deze lijfrente een overbruggingslijfrente aan te kopen. Je mag een overbruggingslijfrente aankopen (bij een verzekeraar, niet bij een bank) voor het lijfrentekaptaal van deze polis omdat je geen premies meer hebt ingelegd na 31-12-2005. Of het slim is hangt van een heleboel factoren af. Ik zal er een aantal noemen:
- Wat is je inkomen? - Hoe hoog is je hypotheek? - Wat voor hypotheekconstructie heb je? - Welke rente betaal je? - Hoe lang staat je rente nog vast? - Heeveel spaargeld heb je (vermogen box 3) - Hoeveel rendement maak je op dit vermogen? - Hoeveel bedraagt je inkomen na pensionering? - Wil je binnenkort gaan verhuizen?
Zomaar een paar vragen die ik kan bedenken die invloed op dit verhaal hebben. En daar komt nog een hele belangrijke vraag bij: Wat vind je eigenlijk het prettigst? Want je kunt heel veel uitrekenen en op zoek gaan naar het grootste geldelijke of fiscale voordeel maar het is ook belangrijk dat je je prettig voelt bij zo'n oplossing.
Je snapt dat ik je daarom ook geen compleet antwoord kan geven op je vraag. Eigenlijk moet je dit voorleggen aan een goede financieel planner. Die heeft planningsoftware waar je dit helemaal in kan doorrekenen.
Maar ik wil je wel wat richting geven. Je moet vooral kijken naar het belastingtarief dat je nu zou betalen over de uitkering van de lijfrente. Die is waarschijnlijk hoger dan het tarief na je AOW. Maar daar staat tegen over dat je ook weer meer belastingvoordeel hebt over je hypotheekaftrek. Een heel belangrijk aspect is je hypotheekrente. Als die heel hoog is, is aflossen interessanter. Maar als je voldoende eigen vermogen hebt, kan het interessant zijn om daarmee je hypotheek af te lossen. Zo val je misschien eerder onder de vrijstelling van box 3 en dat scheelt weer 1.2% vermogensrendementsheffing.
Verder geldt dat een overbruggingslijfrente alleen mag worden uitgekeerd door een verzekeraar. Nadeel is dat je weing rendement hierop maakt. In veel gevallen krijg je net je eigen geld terug en soms zelfs minder dan je inleg. Om die reden kiezen veel mensen ervoor om niet te beginnen met uitkeren maar eerst nog door te sparen via een bankspaarrekening tot de AOW leeftijd. Dan kan je het daarna wel laten uitkeren door een bank (minimale looptijd 5 jaar) met alle voordelen van dien.
Je kan zelf berekeken welke bankspaarrekening de hoogste rente biedt.
Als je hierover vragen hebt, mag je ons altijd bellen.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Frank 't Hart

3 februari 2016 22:07:25

dank voor je snelle reactie jeroen ... ik hoef inderdaad niet de financiële hoofdprijs er is wel wat geld over om extra (boetevrij)af te lossen, hypotheek staat nog 15 jaar tegen 4,55% maar ik wil ook niet al mijn reserves in de stenen pompen... banksparen lijkt wel een goed alternatief ook... ik verdiep me er maar eens even verder in ;>) heb nog een paar weken voor e.e.a. i gang gezet moet worden en zo'n planner is wel een verstandige optie...

reageer op Frank 't Hart

Dirk Cornelissen

29 februari 2016 16:59:22

Geachte heer,
Inmiddels is mij een heleboel duidelijk in dit voor mij financiele oerwoud. Toch zit ik nog met enkele vragen. Mijn situatie: ik ben nu 63,5 (in augustus leeftijd 64) en ben van plan mijn bankspaar lijfrenterekening van Aegon (waarde 33000) op te splisen in 2 "producten".
1. voor het deel, opgebouwd voor 1-1-2006 (22000) een overbruggingslijfrente kopen bij een verzekeraar (waarschijnlijk ook bij Aegon), looptijd vanaf bv 1-4-2016 tot 1-6-2018 (2 maanden voor mijn aow-leeftijd, ik haal mijn ABP-pensioen namelijk 2 maanden naar voren). 2. Het restant (11000) wil ik voor 5 jaar laten uitkeren via Bankspaar "lijfrente uitkeren". Zo vroeg mogelijk laten ingaan (vanaf leeftijd 65)
Nu komen mijn vragen: 1. Geldt voor die leeftijd (65) de extacte geboortedatum of...vanaf 1 januari van het jaar dat je 65 wordt? In dat geval kan ik dus ruim voor mijn Aow leeftijd (1-8-2018) die 5 jaar laten ingaan. 2. De 2 genoemde producte zullen elkaar een bepaalde periode overlappen. Is dat bezwaarlijk? Of geeft dit fiscaal problemen?
Bij voorbaat bedankt voor de reactie. mvrgr Dirk

reageer op Dirk Cornelissen

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

29 februari 2016 22:01:32

Beste Dirk,


Allereerst complimenten voor het 'huiswerk' dat je tot nu toe gedaan hebt want je weet eigenlijk al heel veel van de mogelijkheden.

De overbruggingslijfrente kan inderdaad lopen tot de gewenste datum. Officieel zegt de fiscale wetgeving hier het volgende over:


De lijfrente-uitkeringen moeten uiterlijk eindigen in het jaar:
- waarin u 65 wordt
- waarin u de AOW-leeftijd bereikt
- waarin u pensioen gaat genieten
U mag kiezen op welke van deze 3 tijdstippen de uitkeringen eindigen.

Omdat het dus gaat om het jaar waarin heeft u dus de keuze van 1 januari tot 31 december om een einddatum te kiezen.

Het resterende deel kunt u vanaf 65 jaar (officieel ook weet in het jaar waarin u 65 wordt, dus ook vanaf 1 januari) laten uitkeren via een bankspaar uitkeerrekenin. Het feit dat er dan in een jaar sprake is van overlap is fiscaal geen probleem.


Het omzetten van uw huidige opbouwrekening naar een uitkeerrekening kan ieder moment.


Wilt u weten welke verzekeraar het meeste oplevert, maak dan onze vergelijking voor de overbruggingslijfrente.
En als u het wilt regelen, we helpen u graag!

Met vriendelijke groet,

Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Dirk Cornelissen

1 maart 2016 10:38:02

Beste Jeroen,
hartelijk dank voor je antwoord. Ik ben blij dat mijn redenering blijkt te kloppen. Bij Aegon spreekt men bijvoorbeeld slechts over "op uw 65 ste" of "op uw pensioendatum" etc, maar niet over de ruimte van een heel kalenderjaar. Kortom, nogmaals bedankt, ik ben er uit. En...ik ga jullie bellen om het allemaal te regelen!
Met vriendelijke groet, Dirk Cornelissen

reageer op Dirk Cornelissen

Anna

2 maart 2016 11:46:01

Ik heb bij de abn een premie spaar polis die in juni 2016 afloopt.deze was afgesloten in het jaar 1996. De waarde die ik voor 1 jan 2014 heb opgebouwd is 18000 euro. Deze kan ik gebruiken voor een tijdelijke oudedagslijfrente vanaf het jaar dat ik 65 wordt. Dat is in het jaar 2021. Kan ik dan tot het jaar 2021 het geld op een bankrekening over laten boeken en dan pas een oudedagslijfrente afsluiten. Moet dit bedrag apart op een bankrekening omdat het nog een oude regeling is en het restant bedrag van na 2014 ook op een aparte bankrekening. Ik woon sinds 5 jaar in belgie en werk daar ook nog.

reageer op Anna

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

3 maart 2016 10:53:53

Beste Anna,
Als de lijfrente vrijkomt, kunt u inderdaad nog een aantal jaren doorsparen op een bankspaaropbouwrekening. Deze kunt u vervolgens omzetten naar uitkering vanaf leeftijd 65. In uw geval gaat het dan om € 18.000. Het restant kan pas op AOW leeftijd worden uitgekeerd. De bedragen worden keurig gesplitst omdat ABN als oude partij een zogenaamde PSK verklaring stuurt naar de nieuwe bank waarin de fiscale achtergrond van de verschillende bedragen wordt vastgelegd. Daarnaast is het verstandig om zelf ook goed de jaaroverzichten te bewaren zodat u bij discussie altijd later kan aantonen voor welk gedeelte u vanaf 65 een lijfrente kunt aankopen.
Maar er speelt nog iets anders. U bent niet woonachtig in Nederland en dan gaan er heel veel deuren dicht bij banken. Wij kunnen u alleen een bankspaar opboouwrekening bij ASR aanbieden. geen enkele andere bank opent rekeningen voor mensen die niet in Nederland wonen!
Maar het goede nieuws is dat ASR op dit moment ook de hoogste rente van alle banken aanbiedt: 1,5% op variabele rente en 1,6% op 5 jaars vaste rente. U kunt zelf een vergelijkinkg maken van alle bankspaaraanbieders op onze site. Hier vraagt u dan heel gemakkelijk een offerte aan en daarna kunnen wij de rekening voor u regelen. Dat is in 1 dag geregeld.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Nicolette Laneij

27 juli 2016 22:39:34

Dag, Op 1-12 komt mijn lijfrente vrij. Ik heb elke maand een vast bedrag gespaard in eerste instantie vanuit spaarloon toen dat stopte ben ik zelf verder gegaan. Ik heb 20 jaar gespaard. Ik ben pas 46 en wil het bedrag verder gaan sparen maar aangezien de rente erg laag is weet ik niet zo goed of banksparen dan wel een goed idee is. Kan ik het bedrag van bijna 22.000€ voor een jaar vastzetten en dan hopen dat de rente gaat stijgen tzt. Graag uw advies. Mvg

reageer op Nicolette Laneij

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

28 juli 2016 8:00:12

Beste Nicolette,

Een van de voordelen van banksparen is de flexibiliteit, je kunt het geld op variabele rente laten staan en dit op ieder moment vast zetten tegen een vaste rente als de rente weer wat gestegen is.

met vriendelijke groet,

Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Huib

13 augustus 2016 22:24:55

Ook ik heb diverse éénmalige koopsompolissen nieuw regime. De verzekeraar is flexibel in de uitkeringsdatum: elk jaar wordt het bedrag met circa 3,1% verhoogd. Ik wil ze gebruiken voor een overbruggingslijfrente die ingaat in het jaar dat ik 65 wordt (2022) en stopt in het jaar dat ik AOW ontvang (2024). Mijn pensioen wil ik deels naar voren halen en ook laten ingaan in 2022 (laag/hoog versie) Vraag 1: kan deze constructie? Vraag 2: is het verstandig nu al een bankspaarrekening te openen (opbouw) en die t.z.t. te gebruiken voor de overbruggingslijfrente bij een verzekeraar, of de polissen (vier) gewoon laten doorlopen tot hun maximale einddatum (2022/2023). Alvast bedankt

reageer op Huib

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

17 augustus 2016 14:20:03

Beste Huib,

Als je pensioenregeling het toelaat, is het mogelijk om je pensioen naar voren te halen. Er zijn pensioen waarbij dat wel of niet kan. Door de jaren heen is er zoveel veranderd in de pensioenwetgeving dat ik daar geen standaard antwoord op kan geven. Bel even met je pensioenverzekeraar hiervoor.

Verder kan je met een lijfrente een overbrugging starten. Belangrijk hierbij is wanneer je de laatste keer premie betaald heb. Een belangrijke datum hierbij is 31-12-2005. Heb je na deze datum geen premie meer ingelegd dan mag je het hele bedrag gebruiken voor een overbrugging. Heb je daarna nog wel in gelegd dan staat in het artikel hoe dat werkt. Meer hierover lees je in onze lijfrentewijzer.

Voor het hele plaatje kun je ons altijd bellen: 085 707600

Met vriendelijke groet,

Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Johan

8 december 2016 10:21:20

Geachte, Ik heb tot 01-01-2006 premie betaald op een lijfrenteverzekering en daarna is het kapitaal aangegroeid door rente. Nou begrijp ik dat de rente niet als overbruggingskapitaal wordt gezien, klopt dat? Dus stel: kapitaal 01-01-2006 € 50.000,00 kapitaal 01-01-2017 € 75.000,00 ( incl. rente). Betekent dit splitsing van de bedragen in overbrugging en de rest laten doorlopen tot AOW datum?

reageer op Johan

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

8 december 2016 14:20:31

Beste Johan,
Als je na 31-12-2005 geen premie meer hebt ingelegd is het hele kapitaal (dus inclusief de opgebouwde rente) beschikbaar voor een overbruggingslijfrente. In jouw voorbeeld dus het bedrag van € 75.000.
Wil je weten welke verzekeraar het meeste oplevert? Maak dan een vergelijking voor de beste lijfrente.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

marianne

8 januari 2017 21:45:46

Hoi Jeroen, ik heb ooit een overbruggingspensioen afgesloten en die komt nu tot uitkering. Echter ik heb op advies van ASR doorgespaard met de mededeling dat ik het tot dan toe opgebouwde kapitaal toch kon gebruiken en dat stoppen alleen maar geld zou kosten. Als ik hier nu goed tussen de regeltjes doorlees is dat niet slim geweest, want het lijkt erop dat alles wat het kapitaal is aangegroeid kan niet kan worden gebruikt voor een overbruggingspensioen, terwijl dat bij premievrij maken wel had gekund. Wie had er nu gelijk ASR of deze site? Kun je op de een of andere manier van de aangroei een percentage toewijzen aan het overbruggingspensioen kapitaal?

reageer op marianne

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

8 januari 2017 22:36:23

Beste Marianne,

ASR had je moeten wijzen op het feit dat doorgaan met premiebetaling na 2006 betekent dat je alleen nog maar voor het kapitaal dat op 31-12-2005 aanwezig was, een overbruggingslijfrente kan aankopen.
Dan had je er voor kunnen kiezen om op een andere polis verder te gaan met inleg. De waarde op 31-12-2005 plus al het rendement van de jaren daarna had je dan kunnen gebruiken voor een overbrugging. Nu mag je alleen de waarde op 31-12-2005 hiervoor gebruiken. Je kunt een overbruggingslijfrente aankopen bij een verzekeraar( niet via een bank) en via onze vergelijker lijfrente kun je zien welke verzekeraar de hoogste lijfrente uitkering biedt.

De rest van de waarde van de polis mag je laten uitkeren vanaf het jaar waarin je 65 wordt. Heb je ook na 2014 npog premie ingelegd dan mag je dat pas laten uitkeren vanaf het jaar waarop je de AOW leeftijd bereikt.

Dus ASR heeft je verkeerd voorgelicht.

Met vriendelijke groet,

Jeroen Wolfsen FFP

reageer op Jeroen Wolfsen

Dirk Cornelissen

24 januari 2017 22:21:12

Geachte heer Wolfsen, Vorig jaar ben ik prima geholpen door moneywise bij het aanvragen van een overbruggingsuitkering bij Aegon. Ik krijg keurig iedere maand een uitkering. Het saldo op mijn bankspaarrekening was daarna nog ongeveer 11000 euro (gestort na 2005 en niet meer bijgestort na 2013). Moneywise adviseerde mij om in dit jaar (2017, het jaar waarin ik 65 word) "lijfrente uitkeren" van Aegon aan te vragen voor minimaal 5 jaar. Bij het online aanvragen op "mijn" Aegon bleek echter dat volgens hen ik het pas kan aanvragen in het jaar dat ik mijn AOW leeftijd bereik, namelijk 2018. Dit is volgens mij niet juist, naar mijn weten kan het in het jaar dat ik 65 word, dit jaar dus. Kunt u mij aangeven waar het precies te lezen valt zodat ik Aegon om opheldering kan vragen? Bedankt alvast. groet, Dirk

reageer op Dirk Cornelissen

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

25 januari 2017 9:49:15

Beste Dirk,

Zoals we wel vaker zien weten banken zelf niet wat de fiscale spelregels zijn. Het is eigenlijk te gek voor woorden.
Als je na 2014 geen premie meer hebt ingelegd mag je het saldo op je lijfrente bankspaarrekening laten uitkeren vanaf het jaar waarin je 65 wordt.

Het is van de gekke dat Aegon klanten van Moneywise niet gewoon in contact brengt met Moneywise als ze een wijziging aan willen brengen in hun product maar dat ze zelf de klant willen bedienen en dit doen met verkeerde informatie.

Overigens ben je vrij om te shoppen met je lijfrente en zie ik dat er meerdere banken zijn die een hogere rente en dus een hogere uitkering bieden dan Aegon. Je kunt dat heel makkelijk zelf banksparen vergelijken op onze site.


Met vriendelijke groet,

Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

dirk cornelissen

25 januari 2017 14:09:07

Beste Jeroen, Bedankt voor de snelle reactie. Ik zat dus goed en heb Aegon een mail gestuurd. Ergens diep verborgen op hun website stond te lezen:
Voor aanspraken die zijn opgebouwd tot 1 januari 2014 geldt overgangsrecht. Volgens dit overgangsrecht gelden de regels voor de tijdelijke lijfrente die bestonden op 31 december 2013. Dat wil zeggen dat de tijdelijke oudedagslijfrente moet ingaan tussen het jaar waarin de 65-jarige leeftijd wordt bereikt en het jaar waarin de 70-jarige leeftijd wordt bereikt.
Het is inderdaad van de gekke dat ik als consument de bank zelf moet opvoeden. Ik wacht hun reactie af en kom eventueel bij jou terug als het niet netjes wordt opgelost. Het online aanvragen kost 75 euro en ik ben niet van plan meer te gaan betalen omdat ik het niet online kan regelen.
Nogmaals bedankt voor de info.
met vriendelijke groet, Dirk

reageer op dirk cornelissen

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

25 januari 2017 14:22:07

Dirk,
Aegon rechtstreeks is 14 euro goedkoper.De uitkering bij een andere bank is 0,15% hoger waardoor je dat verschil snel terugverdient. En dan is het in een keer geregeld en nu moet je mailen en ballen met Aegon en op zoek naar de juiste antwoorden. Een rekening via Moneywise is snel geopend want wij weten wel waar we het over hebben. En het scheelt je een boel gedoe. Dat is ook wat waard, toch?
Succes,
Jeroen Wolfsen

Edwin

28 februari 2017 13:01:08

Hallo Jeroen, Mijn lijfrente (€15.000) komt in mei vrij. Opgebouwd 1996/2005. Geen premie meer betaald na 1-1-2006 Ben alleenstaand en 55 jaar Ik wil dit zsm laten uitkeren. Val onder overbruggingsregeling als het goed is Kan ik dit zo regelen dat het in de komende 3 of 4 jaar in jaarlijkse gelijke termijnen wordt uitbetaald? Groet Edwin

reageer op Edwin

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

28 februari 2017 16:28:15

Beste Edwin,
Dit lijfrentekapitaal kun je inderdaad laten uitkeren als een overbruggingslijfrente. Een overbruggingslijfrente mag op ieder moment ingaan maar moet doorlopen tot minimaal het jaar waarin je 65 wordt of het jaar waarop je de pensioenleeftijd bereikt. De door jouw gewenste looptijd van 3-4 jaar is dus niet mogelijk. Een overbruggingslijfrente kan alleen worden uitgekeerd door een verzekeraar, banksparen is niet mogelijk.
Op onze site kun je heel makkelijk lijfrenteverzekeringen vergelijken.
Als je vragen hebt neem dan gerust contact op. Ik of een van mijn collega's helpen je graag!
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Edwin

24 maart 2017 14:08:13

Hallo Jeroen
Bedankt voor je antwoord. Ik laat het in 10 jaarlijkse termijnen uitbetalen. Nu rekent Centraal Beheer hiervoor € 660,- beheer en adm kosten. Is dit een beetje reeel bedrag?
Gr. Edwin

reageer op Edwin

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

27 maart 2017 9:39:02

Beste Edwin,
Alle verzekeraars rekenen kosten voor het uitkeren in een pensioen of lijfrente polis. Het klinkt gek maar wij vinden die kosten uiteindelijk helemaal niet belangrijk. Het gaat er om welke verzekeraar de hoogste uitkering doet. Het komt regelmatig voor dat verzekeraar A hogere kosten rekent dan B maar toch iedere maand een hogere uitkering doet. Heb je alle verzekeraars voor een overbruggingslijfrente op moneywise vergeleken?
met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

Willem - Jan

8 oktober 2017 11:12:24

Beste Jeroen Ik heb een overbruggingslijfrente met een ingangsdatum van 01-06-2000 een premieeinddatum 31-05-2000 en een einddatum van 31-05-2030. Het bedrag is 6.834 ingaande op 01-06-2018. Het bedrag jaarlijks te laten uitkeren heeft niet mijn voorkeur, we hebben het nu niet nodig. Wat zijn de mogelijkheden om dit op bv een bankspaarrekening te zetten tot het moment dat ik met pensioen ga. Mijn huidige leeftijd is 52. Graag hoor ik jou reactie

reageer op Willem - Jan

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

8 oktober 2017 11:16:56

Willem Jan,

Dan open je heel simpel een bankspaar opbouwrekening waarop je het geld uit de polis doorstort. Deze kan je laten doorlopen tot 65?AOW leeftijd en zelfs nog 5 jaar daarna. Je bepaald dan zelf waneer je deze omzet naar een uitkering.

Met vriendelijke groet,

Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

13 maart 2018 12:56:57

Robert,
Je mag een overbruggingslijfrente sluiten tot het jaar waarin je 65 wordt, AOW krijgt of met pensioen gaat. Dus daar is nog wat speelruimte.
Bel ons gewoon, mijn collega's denken graag met je mee.
Jeroen

reageer op Jeroen Wolfsen

jacques

12 april 2019 10:59:27

Ik heb een koopsompolis die vrij komt op 31-05-2019 die wil ik omzetten in overbruggingslijfrente tot mijn 65e jaar. Nu vraag ik mij af hoe hoog zijn de kosten daarvoor? Heb van mijn bank Rabo en Interpolis een hoog bedrag te horen gekregen van 385,00 als bemiddelingskosten en 55,00 als afsluitkosten. Het gaat om een koopsom van 6000,00 euro.Dus zijn er goedkopere manieren voor overbruggingslijfrente?

reageer op jacques

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

12 april 2019 11:22:36

Beste Jacques,

Dan ben je Moneywise aan het juiste adres. Via Moneywise sluit je een overbruggingslijfrente af voor eenmalig € 195. Hier kun je berekenen welke verzekeraar de hoogste overbruggingslijfrente aanbiedt.

Met vriendelijke groet,

Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Sindy

5 januari 2021 14:55:02

Mag een overbruggingslijfrente ook lopen tot 60 jarige leeftijd (i.v.m. eerder met pensioen gaan)?

reageer op Sindy

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

5 januari 2021 15:23:20

Sindy,

De letterlijke tekst van de fiscus is:

Een overbruggingslijfrente is alleen toegestaan voor lijfrentetegoeden die u hebt opgebouwd vóór 2006. De lijfrente-uitkeringen mogen eerder ingaan dan het jaar waarin u de AOW-leeftijd bereikt, maar moeten (naar keuze) uiterlijk eindigen in het jaar:

- waarin u 65 jaar wordt
- waarin u de AOW-leeftijd bereikt
- waarin een pensioen van u ingaat

Voor de overbruggingslijfrente geldt geen minimale looptijd. Het jaarlijkse bedrag van de uitkeringen mag niet hoger zijn dan € 63.288.


Het antwoorde is dus ja, als er op leeftijd 60 een pensioen ingaat dan mag je overbruggingslijfrente op die datum eindigen.
Hier kun je uitrekenen welke verzekeraar de hoogste uitkering geeft voor een overbruggingslijfrente


Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662