Lijfrente

Schenken van oud regime lijfrente, hoe werkt dat?

Jeroen Wolfsen donderdag 10 april 2014 - bijgewerkt op: 25 februari 2021
Schenken van een oud regime lijfrente
Als uw oud regime lijfrente vrij valt en u heeft het geld zelf niet nodig, dan is het mogelijk om het kapitaal uit een vrijkomende lijfrentepolis te schenken. U mag zelf bepalen aan wie u het schenkt maar de meest voorkomende gevallen zijn schenkingen aan kinderen of kleinkinderen. Op deze manier kan er belasting worden bespaard. Dit is mogelijk bij een oud regime lijfrente polis.

Er zijn twee mogelijkheden om uw lijfrente te schenken:

1. De lijfrente uitkeringen schenken
Als u zelf een Direct Ingaande Lijfrentepolis afsluit, kunt u uw (klein-) kind als begunstigde voor de uitkeringen aanwijzen. U schenkt dan de (maandelijkse) uitkering aan uw kind of kleinkind. In dat geval koopt u een lijfrente uitkering aan en deze wordt uitgekeerd aan uw kind- of kleinkind. Het voordeel is dat u zelf de zeggenschap houdt en de begunstiging altijd kan wijzigen. Dus u kunt de uitkering weer aan u zelf geven of aan iemand anders.

Het is belangrijk dat het kind de begunstiging niet aanvaardt. De begunstiging moet tijdelijk zijn en niet definitief. Als de begunstiging definitief aanvaard wordt, is deze niet meer te wijzigen en heeft het ook gevolgen voor de schenkbelasting. Die moet dan meteen worden betaald.

Schenkbelasting
De (maandelijkse) uitkeringen zijn eigenlijk schenkingen en daarover zou schenkbelasting verschuldigd zijn. Omdat er door het (klein)kind ook inkomstenbelasting moet worden betaald, vervalt de schenkbelasting. Dit noemt men de samenloopregeling en is dus ter voorkoming van dubbele belasting.

Schenken aan echtgeno(o)t(e)/geregistreerd partner
Nog steeds zien we dat mensen het plan hebben om de lijfrente uitkeringen te schenken aan de echtgenote. Het idee hierachter is natuurlijk belasting besparen, omdat de echtgeno(o)t(e) in een lagere belastingschijf valt. Deze vlieger gaat niet op. De uitkeringen worden belast bij de echtgeno(o)t(e)/geregistreerd partner met het hoogste inkomen.
Er is in 2012 even een korte periode geweest waarin dit werd toegestaan, maar deze fiscale ontsnappingsroute is binnen enkele maanden door de fiscus dichtgetimmerd. Woont u echter samen, dan is het wel mogelijk om degene waarmee u samenwoont de uitkeringen te laten ontvangen.

Schenken aan minderjarige  (klein-)kinderen 
De lijfrente uitkeringen worden belast bij degene die de uitkeringen ontvangt en als het kind een laag inkomen heeft, dan kan het fiscaal interessant zijn om de uitkeringen te schenken. Tot 2010 was de uitkering aan een minderjarig kind belast bij diens ouders. Maar sinds 2010 kan de uitkering belast worden bij het minderjarige kind zelf als loon uit vroegere arbeid. Hier is op dit moment een discussie over gaande met de fiscus. Fiscaal juristen geven aan dat dit mogelijk is. Moneywise heeft de vraag voorgelegd aan de fiscus en de fiscus stelt dat dit niet het geval is. Daarnaast lijken verzekeraars hier niet aan mee te willen of kunnen meewerken.

De looptijd van de uitkering
De looptijd van een uitkering wordt bij een oud regime lijfrente bepaald aan de hand van de zogenaamde 1% sterftekans. Het komt er op neer dat hoe ouder de verzekerde is, hoe korter de looptijd van zo’n uitkering kan zijn.

2. Het lijfrente kapitaal schenken
U kunt ook (een deel van) de waarde van de polis schenken aan kinderen of kleinkinderen. Het kind dat een deel van de waarde uit de polis geschonken krijgt, sluit zelf een nieuwe lijfrenteverzekering af waarin het kapitaal verder opbouwt. Ook hier geldt dat dit alleen via een verzekering geregeld kan worden. Als u het oude regime in stand wil houden, dan is banksparen geen optie.

Het is belangrijk dat de begunstiging van de polis is aangepast voordat de polis vrijkomt. Als de polis eenmaal is geëxpireerd, is het schenken van het kapitaal niet meer mogelijk.  Dan heeft u alleen nog  de optie om de (maandelijkse) lijfrente uitkeringen te schenken.

Schenkbelasting
Bij het schenken van het kapitaal speelt de schenkbelasting wel een rol. De waarde van de polis wordt met 30%verminderd en over het restant is de ontvanger schenkbelasting verschuldigd. Deze 30% korting noemen we de belastinglatentie. Omdat degene die het kapitaal geschonken krijgt uiteindelijk ook inkomstenbelasting gaat betalen, ontvangt men dus korting op de schenkbelasting.

Schenking van lijfrentekapitaal  is onherroepelijk
Voor deze schenking geldt: eens gegeven blijft gegeven. Anders dan bij het schenken van de maandelijkse uitkeringen is het wijzigen van de begunstigde niet meer mogelijk.

Voorbeeld van schenkbelasting:
De heer Jansen heeft een oud regime polis met een waarde van € 100.000. De heer Jansen heeft het geld niet nodig en het lijkt hem leuk om de waarde van de polis te schenken aan zijn twee kinderen (leeftijd 25 en 30). Voordat de polis tot uitkering komt, wijzigt de heer Jansen de begunstiging op de polis. Hij verdwijnt als rechthebbende op de uitkering en zijn kinderen worden opgenomen als begunstigden.

Beide kinderen vragen een nieuwe lijfrenteverzekering aan.  Hiermee krijgt ieder kind dus een oud regime polis, waar het lijfrente kapitaal nog jaren lang op kan doorgroeien. Als de polis van de heer Jansen expireert, wordt de waarde op de twee polissen van de kinderen gestort. Ieder kind ontvangt dus € 50.000.

Het rekensommetje wordt als volgt:

schenking:                                    € 50.000
30% belastinglatentie:             € 15.000
bedrag:                                           € 35.000
schenkingsvrijstelling:            € 25.096
belastbaar bedrag:                    €   9.904

Gelukkig is er een schenkingsvrijstelling. Die is normaal € 5.229 per jaar, maar voor kinderen tussen de 18 tot 40 jaar is er de eenmalig verhoogde vrijstelling van  € 25.096.

Er moet dus schenkbelasting worden betaald over een bedrag van € 9.904. Kinderen vallen voor de schenkbelasting in tariefgroep 1.
Kinderen en echtgenoten betalen over een schenking tot € 117.201 een schenkbelasting van 10%.  Dus het kind moet aangifte doen voor de schenkbelasting en betaalt € 990,40.

Oud regime in stand houden
Hierdoor hebben de kinderen van de heer Jansen nu een oud regime lijfrente polissen die hen veel mogelijkheden en vrijheid biedt. Zij zouden de waarde van deze polissen ooit zelf weer kunnen schenken aan hun kinderen. Op die manier houdt u het oude regime in stand.
In dit artikel

Komt uw lijfrente binnenkort vrij?

Vergelijk alle banken en verzekeraars en sluit direct af.

Vergelijk & regel direct

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.962 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube