Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Voor gemiddelde koopwoning moet je meer dan € 4.600 per maand verdienen

Voor gemiddelde koopwoning moet je meer dan € 4.600 per maand verdienen

donderdag 21 juni 2018 om 21:56:37 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
huis te koopDe huizenprijzen stijgen hard. Gemiddeld is de koopsom van een woning met zo’n 9% gestegen. De gemiddelde verkoopprijs van een woning in Nederland is op dit moment dan ook bijna € 284.000. Hoe hoog moet je inkomen zijn als je met zo weinig mogelijk eigen geld een hypotheek voor deze woning wil krijgen?  Hoeveel eigen geld heb je dan eigenlijk nodig? En hoeveel moet je met z'n tweeën verdienen als je dit huis wil kopen? Moneywise maakte een aantal berekeningen en geeft je de antwoorden.

100% van de marktwaarde
Hoeveel je ook verdient, je kunt nooit meer hypotheek krijgen dan 100% van de marktwaarde. Die marktwaarde wordt bepaald door een onafhankelijk taxateur en is dus niet altijd gelijk aan de koopprijs die je betaald hebt. Het kan zijn dat de taxateur je woning hoger taxeert dan de prijs die je hebt betaald, dan heb je een goede koop gedaan. Het gebeurt ook dat een taxateur de woning een lagere marktwaarde toekent. Dan heb je je huis dus iets te duur gekocht.

Maar wat de marktwaarde ook is, het maximale bedrag dat je kunt lenen voor je woning is op dit moment 100%. Dus voor een woning van € 284.000 bedraagt de maximale hypotheek € 284.000. Al zou je, bij wijze van spreken, € 500.000 per jaar verdienen, je kunt voor deze woning nooit meer lenen dan € 284.000. Dat betekent dus ook dat je de kosten die je maakt om het huis te kopen uit eigen zak moet betalen. Je hebt dus simpelweg spaargeld nodig of als dat er niet is een schenking.

Kosten koper
De kosten voor een woning van € 284.000 bedragen in totaal zo'n € 8.700. Ik zet ze even op een rijtje voor je:

Overdrachtsbelasting 2%          € 5.680
Hypotheekadvies                         € 1.250
Notaris                                          € 1.095
Taxatie                                          €    495
Bankgarantie                               €    250

Let op, dit zijn de kosten die je betaalt als je klant bent bij Moneywise. Bij een bank of tussenpersoon betaal je al snel meer. Ook voor een notaris en taxateur. Moneywise heeft namelijk goede prijsafspraken met landelijk  werkende notarissen en taxateurs.

Inkomen van € 4.600 nodig
Naast de waarde van je woning is natuurlijk ook je inkomen bepalend voor de hypotheek. Eigenlijk is het simpel, hoe hoger je inkomen, hoe hoger de hypotheek die je kunt krijgen. Voor een hypotheek van € 284.000 heb je een maandsalaris van € 4.600 nodig. Met vakantiegeld kom je dan op een jaarsalaris van € 59.616. In dit voorbeeld wordt er vervolgens gerekend met een rente ca 2.5%. Want ook de rente is bepalend voor de hoogte van je maximale hypotheek. Hoe dat zit lees je hier.

Hypotheek op twee inkomens
Hoe je het ook went of keert, de huidige huizenprijzen zijn zo hoog dat je dus best een goed inkomen moet hebben om als je als starter een huis te kunnen kopen. Het is natuurlijk makkelijker als je met z'n tweeën een huis kunt kopen. Dan kun je de hypotheek baseren op twee inkomens. Het is overigens niet zo dat je met twee inkomens van € 2.300 per maand (samen immers ook € 4.600) ook € 284.000 kunt lenen. Als je samen
€ 4.600 verdient, kun je maximaal € 272.000 lenen. Dat komt omdat het laagste inkomen van de twee voor slechts 70 % meetelt.

Jouw maximale hypotheek
Wil jij weten wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen? Maak dan een maximale hypotheekberekening op Moneywise.nl. Of vul je de online hypotheek advies module in. Dan zie je niet alleen hoeveel je kunt lenen, maar ook hoeveel eigen geld je beschikbaar moet hebben, welke bank de laagste rente biedt en wat je maandlasten worden. Alles wordt voor je samengevat in een gratis hypotheek adviesrapport dat je kunt downloaden.

 
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons