Hypotheken

Meer hypotheek door hogere rente. Hoe kan dat?

Jeroen Wolfsen donderdag 14 september 2017 - bijgewerkt op: 15 september 2017
Het lijkt misschien logisch. Hoe lager de rente voor je hypotheek, hoe meer je kan lenen. Toch is dat zeker niet altijd het geval. Je verwacht het niet maar soms ben je beter af met een iets hogere rente. Je kunt dan meer lenen. En in de huidige markt met stijgende huizenprijzen kan dat best heel belangrijk zijn. Want je hebt steeds meer eigen geld nodig om een huis te kunnen kopen. Als je dan meer hypotheek kan krijgen is de kans groter dat je een woning kan kopen.

Maximale hypotheek berekenen
Er zijn op internet talloze tools te vinden waarmee je de maximale hypotheek kunt bereken. Deze tools werken allemaal op dezelfde manier. Dat is namelijk vastgelegd in de wet. Alle banken moeten op dezelfde manier de maximale hypotheek bereken. Toch zijn de uitkomsten verschillend. Dat komt door de rente waar mee gerekend wordt.

De verschillen per bank
We laten zien hoe dit werkt aan de hand van een voorbeeld.
Erik en Loes willen een huis kopen. De prijzen de stad waar ze willen wonen zijn flink gestegen. Om een leuk huis te kunnen kopen moet ze zoveel mogelijk hypotheek zien te krijgen. En natuurlijk willen ze zo weinig mogelijk betalen. En dus gaan ze op zoek naar de bank met de laagste rente voor 10 jaar vast met NHG jaar. Erik verdient € 28.000 en Loes € 22.500.

renteoverzicht max

Je ziet in deze grafiek dat je bij een rente van 2,03% meer kan lenen dan bij een rente van 1,74%.
Had je waarschijnlijk niet verwacht. Ik zal het je uitleggen.

Bij de goedkoopste bank minder lenen
Het hoogste hypotheekbedrag krijgen ze dus bij een rente van 2,03%. Ze kunnen dan € 238.129 lenen. Terwijl bij een veel lagere rente van 1,74% ze maar € 230.025 kunnen lenen. Dat is € 8.104 minder. Dat vinden ze maar raar. De maandlasten voor de hypotheek met een rente van 1,74% is lager dan die voor een hypotheek met een rente van 2,03%. Dan zou je toch verwachten dat je juist bij die lagere rente en maandlast meer hypotheek kan krijgen? Hoe zit dat nu?

De woonquote
Ik zal je de technische details besparen. Maar het heeft te maken met de zogenaamde woonquote. De woonquote is het percentage van jouw inkomen dat je mag besteden aan je hypotheeklasten. De woonquote is afhankelijk van je inkomen en het rentepercentage van je hypotheek. De woonquotes worden ieder jaar door het NIBUD vastgesteld. De woonquotes zijn vastgelegd in tabellen. De tabellen gaan steeds met een half procent omhoog. En iedere keer als je net overgaat naar een nieuwe woonquote kan je iets meer lenen.

Hierdoor kun je bij een rente van 2,01% meer lenen dan bij 1,99%. En ook meer dan bij een rente van 1,74%. Natuurlijk zijn je maandlasten iets hoger als je meer leent. Je moet meer rente betalen maar ook meer aflossen. De verschillen zijn klein. De netto maandlasten bij een rente van 1,74% bedragen in dit voorbeeld € 691. De netto maandlast bij een rente van 2,03% zijn € 727. Dat is per maand € 36 meer. Maar daar staat wel tegenover dan je € 8.104 meer kan lenen. En daardoor kan je misschien dat je droomhuis wel kopen. Het is dus een keuze. EEn lagere rente en lagere maandlasten maar wel meer eigen geld nodig. Of iets hogere rente en maandlasten en minder eigen geld nodig.

Wil jij weten wat je maximaal kan lenen?
Bereken dan zelf online de maximale hypotheek. Je krijgt dan een indicatie van de maximale hypotheek op basis van de huidige laagste hypotheekrente.
Maar zoals uitgelegd kan een bank met hogere rente een gunstigere uitkomst hebben. We helpen jouw graag bij het berekenen van de verschillende mogelijkheden.
Neem direct contact met ons op via telefoonnummer: 085-760 7610, of plan zelf een belafspraak met één van onze hypotheekexperts.
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.016 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube