Hypotheken

Vanaf 2022 wordt de WOZ waarde anders berekent. Wat betekent dat voor u?

Jeroen Wolfsen vrijdag 17 december 2021 - bijgewerkt op: 10 januari 2022
De WOZ waarde zal volgend jaar in veel gemeente op een ander manier berekent gaan worden. Voor het bepalen van de grootte van de woning zal men dan uitgaan van het woonoppervlak en niet meer van de inhoud.  Voor ongeveer 5 miljoen woningen betekent dit een andere berekening. Maar gaat het grote verschillen opleveren in de WOZ waarde van uw woning?

Hogere WOZ waarde in 2022

De Waarderingskamer ziet toe op de uitvoering van WOZ waarde berekeningen en verwacht door de andere meetmethode geen grote verschillen. Als die er wel komen, dan kan dat door foutjes uit het verleden die nu aan het licht komen. Bijvoorbeeld een aanbouw die nooit meegenomen is in de berekening.
Maar de WOZ waarde zal in 2022 zeker hoger zijn. Maar dat hoeft niet dus te komen door nieuwe rekenmethode. De stijging van de WOZ waarde zal vooral komen door de stijging van de prijzen op de woningmarkt.

Wat zijn de gevolgen van een hogere WOZ waarde?

De WOZ waarde wordt gebruikt voor het bepalen van de hoogte van een aantal belastingen. Hoe hoger de WOZ waarde, hoe meer het u gaat kosten dus.

Gemeentelijke belastingen

Aan de hand van de WOZ waarde bepaalt de gemeente hoeveel de onroerend goed belasting bedraagt. Maar ook de rioolheffing en afvalstoffenheffing is gekoppeld aan de WOZ waarde.

Inkomstenbelasting

In de inkomstenbelasting heeft de WOZ waarde invloed op het eigenwoningforfait. Dit is een fiscale bijtelling voor woningeigenaren. Een hogere WOZ waarde betekent meer eigenwoningforfait. Hierdoor kunt u een lager bedrag aftrekken als hypotheekrente.

Hypotheek

Er is ook goed nieuws als de WOZ waarde hoger wordt geschat. Voor de hypotheek kijkt een geldvertrekker naar de waarde van de woning en de hoogte van de hypotheek. Als de woning meer waard wordt, is het risico voor de bank kleiner. U kunt dan in een lager risicoklasse komen. U komt dan in aanmerking voor een lagere hypotheekrente. Hier moet u overigens zelf contact voor opnemen met de bank. Is de hogere WOZ waarde niet genoeg, dan kunt u de waarde van de woning ook aantonen met een (desktop)taxatie.
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 13.783 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube