Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Taxatieregels veranderen per 1 juli 2021. Wat is het verschil tussen een desktoptaxatie, bureautaxatie of gewone taxatie?

Taxatieregels veranderen per 1 juli 2021. Wat is het verschil tussen een desktoptaxatie, bureautaxatie of gewone taxatie?

dinsdag 15 juni 2021 om 12:18:02 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
huis taxerenOp 1 juli veranderen de regels voor een taxatie. Vanaf die datum zijn de goedkope modeltaxaties niet meer toegestaan. Deze vorm wordt nu veel gebruikt voor het oversluiten van een bestaande hypotheek of het aanpassen van een bestaande hypotheek. De modeltaxatie is veel goedkoper dan een echte taxatie waarbij een taxateur in levende lijve de woning moet bezoeken en een uitgebreid taxatierapport moet aanleveren. Een modeltaxatie kan al voor enkele tientjes en een uitgebreid taxatierapport van een taxateur kost al snel € 475 en meer. Taxateurs vrezen voor hun inkomen en consumenten voor hun portemonnee. Maar met nog een paar weken te gaan voor 1 juli is er geen duidelijkheid en zijn er geen heldere afspraken in de taxatiemarkt

Om te voorkomen dat woningbezitters onnodig op hogere kosten worden trekt de Tweede Kamer nu aan de noodrem. Er moet snel duidelijkheid komen over de mogelijkheden om een woning te taxeren zonder dat de kosten vele malen hoger worden. Er ligt nu een motie waarin alle fracties, behalve D66, vragen om voorlopig af te zien van de invoering van de nieuwe regels. De Tweede Kamer wil eerst duidelijkheid over de gevolgen voor woningbezitters.

Verschil desktoptaxatie, bureautaxatie of uitgebreide taxatie


Het ziet er naar uit dat er 2 nieuwe taxatievarianten zullen komen. Dit zijn beide zogenaamde hybride taxaties. Een hybride taxatie is eigenlijk een taxatie op afstand.  De taxateur bezoekt de woning dan niet maar beoordeelt de woning aan de hand van de info die beschikbaar is. Maar let op, het huidige uitgebreide taxatie rapport blijft gewoon bestaan. Bijna alle banken vragen nu voor het aankopen van een woning een uitgebreid taxatierapport. De modeltaxaties zullen voorlopig vooral mogelijk zijn bij het verhogen, aanpassen en oversluiten van je hypotheek. We zetten de verschillen voor je op een rijtje.

Uitgebreide taxatie


Voor deze taxatie moet de taxateur de woning bezoeken en schrijft hij hier een uitvoerig rapport af. In bijna alle gevallen moet de taxatie NWWI keurmerk hebben. Dat betekent dat taxateur goed moet onderbouwen waar hij de woningwaarde op baseert. Het NWWI controleert dit vervolgens. Omdat dit rapport veel werk is, is de prijs ook hoog. Bij Moneywise kun je een NWWI goedgekeurd taxatierapport voor € 475 regelen (vraag direct een taxatie aan), maar vaak kost het meer. Bijna alle banken vragen voor aankoop van een woning een NWWI goedgekeurd rapport.

Desktoptaxatie


Een snelle en goedkope manier om te taxeren. Bij deze variant wordt er gebruik gemaakt van een modeltaxatie van Calcasa of Taxatheek. Deze vorm voldoet aan de richtlijnen van banken en zou ongeveer € 85 moeten gaan kosten. De taxateur kijkt op afstand mee of de online data voldoende is om de waarde te bepalen.

Bureautaxatie


De laatste mogelijkheid is een zogenaamde bureautaxatie. Deze is ontwikkelt door de NRVT (Nederlands register Vastgoed Taxateurs) samen met makelaarsorganisaties als NVM en VBO. De bureautaxatie zou volgens deze partijen € 350 tot € 400 moeten gaan kosten. Ook hier kijkt de taxateur op afstand mee en  bezoekt het pand dus niet. Hij verzamelt zoveel mogelijk online data over het beschikbare pand. Verder kijkt hij naar de risico's en aan de hand van alle info stelt de taxateur de waarde vast. Appartementen zullen niet met een bureautaxatie getaxeerd kunnen worden omdat bijvoorbeeld de gegevens van de VVE ( Vereniging van Eigenaren) niet bekend zijn. De eigenaren van een appartement zijn dus aangewezen op de duurdere fysieke taxatie.

Niet blij met de bureautaxatie


De Nederlandse vereniging van Banken en Vereniging eigen huis zijn niet blij met de duurdere variant. De variant van € 350 lijkt vooral bedacht vanuit de taxatiemarkt zelf. Het eigen belang lijkt hierbij voor te gaan op het consumentenbelang.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662