Hypotheken

Starters maken meer kans op de woningmarkt

Marije Wijshake-Hellemons geschreven op donderdag 09 juni 2022 om 18:47:59
Het tij is aan het keren voor jongere huizenkopers! Na jarenlange oververhitting op de woningmarkt, lijkt de woningmarkt nu een beetje af te koelen.

Een huis kopen wordt iets makkelijker

Jongeren profiteren van de afkoelende woningmarkt. De huizenprijzen liggen gemiddeld 2% lager dan eind vorig jaar. Wat ons ook opvalt, is dat er meer woningen te koop staan. Een paar maanden geleden stonden er in bijvoorbeeld in Almere nog geen 30 woningen te koop. Inmiddels zijn dit er 82. Hierbij kijken we naar woningen tot € 350.000. Deze ontwikkeling zien we in meerdere steden en regio’s.

Gek genoeg draagt de gestegen hypotheekrente hier ook aan bij. De hypotheekrente is sinds februari dit jaar met bijna 2% gestegen. Hierdoor kan je jammer genoeg minder lenen, En de maandlasten zijn natuurlijk ook hoger. Maar doordat er minder gegadigden zijn om een woning te kopen, is er ook minder noodzaak om te overbieden. En dat is mooi meegenomen! Het overbieden op een woning is namelijk niet zonder risico’s.

Het is ook nog steeds super interessant voor jongeren om een woning te kopen. Dit jaar kan er nog gebruik worden gemaakt van de jubelton, de belastingvrije schenking van ouders van € 106.671. Sinds vorig jaar hoeft er geen overdrachtsbelasting te worden betaald door huizenkopers tot 35 jaar bij woningen tot € 400.000. En in driekwart van de gemeenten wordt inmiddels de starterslening aangeboden. Deze lening komt bovenop de maximale hypotheek en is de eerste drie jaar aflossings- en rentevrij. Het aantal startersleningen groeide vorig jaar met ruim een derde.

Welke hypotheekvormen zijn populair bij starters?

Op dit moment is ruim 60% van de hypotheken een annuïtaire hypotheek. Dat is ook logisch, want als je starter bent, krijg je alleen hypotheekrenteaftrek, als je je hypotheek aflost door ten minste een annuïtaire hypotheekvorm. Toch wint de aflossingsvrije hypotheek terrein. Bijna 37% van de nieuwe hypotheken is aflossingsvrij. Als starter mag je deze hypotheekvorm ook sluiten. Maar hier krijg je geen hypotheekrenteaftrek over. Of dit financieel aantrekkelijk is, zal afhangen van jouw individuele situatie. Hoe hoger de rente, hoe groter het verschil tussen het bruto hypotheekbedrag, en de teruggave van hypotheekrenteaftrek. Hierdoor kan aflossen toch financieel de meest interessante optie zijn.

Overigens zijn 77% van de nieuwe hypotheken zonder NHG. Door de oververhitte woningmarkt zijn de prijzen natuurlijk flink gestegen. Hierdoor zijn de woningen meer waard is dan de geldende NHG-grens van € 355.000. Maar hierin telt ook mee, dat sommige hypotheken niet gesloten kunnen worden met NHG, vanwege de wensen van de klant en de regels van de bank en NHG.

De meest populaire rentevastperiode is op dit moment nog steeds 20 jaar rentevast, op de voet gevolgd door 10 jaar rentevast. De 10-jaars rentevastperiode wordt door de gestegen hypotheekrente wel steeds populairder.

Een drukke woningmarkt betekent drukte bij de banken!

Op dit moment merken we dat alle banken een flinke werkvoorraad hebben. De gemiddelde verwerkingstijd van een hypotheekaanvraag is 46 dagen, vanaf de start van de hypotheekaanvraag tot aan de afronding waarbij de notaris de documenten toegestuurd krijgt. Dit is zeker iets om rekening mee te houden bij het kopen van een woning. Wanneer je een woning koopt, spreek je een aantal data af. Wanneer moet je uiterlijk de hypotheek rond hebben, en wanneer gaan jullie naar de notaris voor de sleuteloverdracht? Zorg dat je hier voldoende tijd voor overhoudt. Onze hypotheekspecialisten houden rekening met de verwerkingstijden van de banken, en zorgen ervoor dat de hypotheekaanvraag zo soepel mogelijk verloopt.

Hoeveel hypotheek kan jij krijgen?

Ben je ook op zoek naar een nieuwe woning en ben je benieuwd naar jouw hypotheek mogelijkheden?
Op onze website kan je jouw maximale hypotheek berekenen, of contact zoeken met onze hypotheekspecialisten. We helpen je graag!
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 16.362 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube