Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Profiteren van 0% overdrachtsbelasting? Hypotheekoffertes langer geldig

Profiteren van 0% overdrachtsbelasting? Hypotheekoffertes langer geldig

woensdag 14 oktober 2020 om 13:09:28 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
foto startersSteeds meer jonge mensen die nog in 2020 naar de notaris moeten om hun huis te kopen, willen dit uitstellen naar begin 2021 omdat ze dan in aanmerking komen voor 0% overdrachtsbelasting. Maar hoe zit het dan met je hypotheekofferte? Is die dan nog wel geldig en kun je zomaar de passeerdatum van je woning uitstellen?

Hoe zit het ook alweer met die overdrachtsbelasting
Vanaf 1 januari 2021 wordt de overdrachtsbelasting voor woningen verlaagd van 2% naar 0%. Dit geldt voor starters en doorstromers tot 35 jaar. Wanneer je een woning koopt van € 300.000, scheelt je dit dus € 6.000 aan overdrachtsbelasting. Dit is het bedrag dat je bespaart als starter.
Dit is een flink bedrag, dus het is zeer interessant om te wachten tot januari voor de overdracht van de nieuwe woning. En niet onbelangrijk, we hebben het steeds over starters maar dit geldt voor alle kopers van een nieuwe huis die nog geen 35 jaar zijn. Ook dan kom je in aanmerking voor 0% overdrachtsbelasting. Hier vind je alle info over de overdrachtsbelasting

Kan je zomaar de koop van je woning uitstellen tot 2021?
Uiteraard doe je dit in overleg met de verkopers van de woning. Wellicht hebben zij ook een nieuwe woning gekocht en hebben zij eerder het geld nodig uit de verkoop. Maar, als dit geen probleem is, dan is het in principe mogelijk om de overdracht uit te stellen tot januari. Dit kan door een nieuwe afspraak te maken bij de notaris.

Is je hypotheekofferte nog zo lang geldig?
Wat wel belangrijk is, is dat de offerte van de hypotheek geldig is op het moment van de overdracht in januari. Iedere bank heeft een eigen geldigheidsduur van de hypotheekofferte. Deze varieert tussen de 3 en 6 maanden. Het is in bijna alle gevallen mogelijk om de hypotheekofferte te verlengen na deze eerste periode. Hiervoor betaal je dan wel een vergoeding aan de bank, de zogenaamde bereidstellingsprovisie. Over het algemeen is dit 0,25% van het hypotheekbedrag per maand. Dit is in veel gevallen nog steeds voordeliger dan het betalen van de 2% overdrachtsbelasting.

Mooi initiatief van ABN AMRO en Florius: gratis verlengen!
ABN en Florius komen klanten die de overdracht uit willen stellen tegemoet. Wanneer de hypotheekofferte verloopt in december, kan deze kosteloos worden verlengd. Deze kosteloze verlenging geldt voor een maximale duur van één maand. Je moet dan wel zeker weten dat je kunt passeren in januari 2021. Zo kan je alsnog gebruik maken van deze gunstige regeling en het nieuwe jaar positief beginnen!

Laten we hopen dat meer banken deze regeling aanbieden voor hun nieuwe klanten!

Heb je aanvullende vragen over de verlaging van de overdrachtsbelasting? Bel dan gerust en gratis met één van onze hypotheekspecialisten.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662