Hypotheken

Nog minder hypotheek door nieuwe regels private lease

Jeroen Wolfsen geschreven op woensdag 08 december 2021 om 14:51:48
Private lease is in de laatste jaren steeds populairder geworden. Maar let op! Sinds 2016 worden private leasecontracten geregistreerd bij het BKR (Bureau Kredietregistratie), waardoor je minder hypotheek kunt krijgen. In april 2022 worden de regels nog verder aangescherpt. Wat dit voor jou betekent leggen wij in dit artikel uit.

Wat verandert er?

Consumenten die een nieuw private leasecontract aangaan zullen vanaf april 2022 nog minder kunnen lenen voor een hypotheek. Een private lease contract is eigenlijk een lening. Nu wordt slechts een deel van de lening meegenomen bij het berekenen van de maximale hypotheek. Vanaf april 2022 neemt men de hele lening mee. Het gevolg is een fors lagere maximale hypotheek.

Hoe wordt de maximale hypotheek berekend bij private lease?

Een private leasecontract bestaat uit twee onderdelen:

  1. Service deel 35% (belasting, verzekering, reparatie, onderhoud);
  2. Financieel deel 65% (Afschrijving en rente).


De leaseovereenkomst wordt berekend door de maandbedragen te vermenigvuldigen met de looptijd in maanden. In de huidige situatie wordt alleen het financiële deel geregistreerd maar vanaf april 2022 zal ook het service deel worden meegenomen.
Hypotheekverstrekkers houden rekening met 2% van de leaseovereenkomst als maandelijkse financiële verplichting. De maandelijkse verplichting wordt dus hoger en daardoor kun je minder lenen.

Voorbeeld private lease en maximale hypotheek

Hoe de huidige en nieuwe situatie van invloed is op de maximale hypotheek hebben wij doorgerekend in onderstaande tabellen met een leasecontract van 48 maanden. We nemen de situatie van Hugo (32) en Lisa (29). Beide werken en verdienen respectievelijk €32.000 en €30.000 bruto per jaar. De maximale hypotheek zonder private leasecontract of andere financiële verplichtingen is €310.952.

Dit kunnen Hugo en Lisa nu krijgen aan maximale hypotheek op basis van de huidige regels voor private lease bij een lease contract van 48 maanden en een rente die 20 jaar vast staat op 1,23%:

private lease1

 

 En dit wordt vanaf april 2022 hun maximale hypotheek:

private lease2

Een auto of een huis?

Een private lease auto van € 350 per maand scheelt gewoon honderdduizend euro of meer aan maximale hypotheek. Het lijkt leuk een private lease auto maar je moet wel realiseren dat het het verschil kan zijn tussen wel of niet een huis kunnen kopen. Denk dus goed na of private lease past bij je plannen om in de toekomst een huis te kunnen kopen. Ons advies is in zo'n geval: ga eerst met een hypotheekadviseur praten voordat je een leuke auto uitzoekt. Een leasecontract is een contract voor meerdere jaren waar je niet zo maar vanaf kunt. Je gaat een langlopende verplichting aan en dat is iets dat je je goed moet realiseren.

Hypotheek met private lease berekenen

Benieuwd hoeveel hypotheek jij kunt krijgen met een private lease auto? Maar een berekening voor de maximale hypotheek op moneywise.nl.
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 13.866 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube