Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Mag je het jaarlijkse boetevrije bedrag opsparen en je hypotheek in één keer aflossen?

Mag je het jaarlijkse boetevrije bedrag opsparen en je hypotheek in één keer aflossen?

dinsdag 27 februari 2018 om 12:27:43 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
hypotheek oversluitenBij de meeste banken mag je jaarlijks een vast percentage van de hypotheek aflossen. In veel gevallen is dat 10% per jaar. Dat betekent dat je bij een hypotheek van € 200.000 dus jaarlijks € 20.000 mag aflossen. Maar wat nu als je een aantal jaren daar geen gebruik van gemaakt hebt. Mag je dan de opgespaarde aflossingen ook in één keer aflossen?


Boetevrije aflossing niet opsparen
Nee, zegt het Kifid in een recente uitspraak. In deze zaak was de klant van mening dat hij in één keer een bedrag van € 140.000 mocht aflossen zonder dat de bank hiervoor boeterente in rekening kon brengen. De hypotheek bedraagt € 179.358 en de klant mag volgens de voorwaarden en brochure jaarlijks 10% van zijn hypotheek aflossen. De afgelopen 10 jaar heeft de klant daar geen gebruik van gemaakt. De klant is van mening dat hij de niet gebruikte aflossing mocht opsparen. De bank en de klant komen er samen niet uit. De klant vraagt daarom het Kifid om een uitspraak. Het Kifid geeft hierbij de bank gelijk. Het betreft een boetevrije aflossingsruimte, waarvan jaarlijks gebruik gemaakt mag worden maar die niet opgespaard kan worden. De lezing van Consument is niet redelijk en zou ertoe leiden dat feitelijk meer dan 10% per kalenderjaar boetevrij zou kunnen worden afgelost, aldus het Kifid.

Slim omgaan met aflossing
Je kunt dus niet ontkomen aan boeterente als je meer aflost dan het boetevrije perentage dat is overeengekomen in de voorwaarden van de hypotheek.
Toch valt er wel iets te besparen op je boeterente. Je kunt bijvoorbeeld nu al een nieuwe offerte aanvragen om je hypotheek over te sluiten en dan te wachten op een rentestijging. Want bij een hogere rente daalt de boeterente. En voor je nieuwe hypotheek heb je al een rente afgesproken met de bank, dus die blijft op het lage niveau. Dit kan letterlijk duizenden euro’s aan boeterente schelen.

Advies over je hypotheek oversluiten en boeterente?
Wil je weten wat er mogelijk is als je je hypotheek wil oversluiten? Neem dan contact op met Moneywise. We kijken dan hoe we je hypotheek zo slim mogelijk kunnen oversluiten en waar we kunnen besparen op kosten en boeterente.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662