Hypotheken

Lagere hypotheek en minder belastingvoordeel moet oververhitte woningmarkt redden

Jeroen Wolfsen geschreven op woensdag 02 juni 2021 om 16:15:56
De woningmarkt is oververhit en dreigt vast te lopen. Dat is de mening van Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank ( DNB). Huizenkopers worden door overheidsmaatregelen gestimuleerd om een huis te kopen en krijgen hiervoor financiële voordelen. Zo mogen ze de rente aftrekken en wordt de waarde van een woning nauwelijks belast als vermogen. Huurders hebben deze voordelen niet. Veel mensen willen daarom een huis kopen en de prijzen van koopwoningen gaan daardoor door het het dak.

Oplossingen voor de woningmarkt

Er moet de komende jaren meer gebouwd worden, stelt DNB. En het is belangrijk dat een groot deel daarvan nieuwbouwwoningen zijn.
Verder moet huren moet uiteindelijk net zo aantrekkelijk zijn als kopen. Vooral dat laatste is interessant. Verwacht hierbij geen financiële voordelen voor huurders. Dit betekent dat de financiële voordelen, lees de hypotheekrenteaftrek, zal worden afgebouwd en uiteindelijk zelfs zal verdwijnen.

Minder hypotheek lenen is beter dan meer. Ook voor starters.

De prijzen van woningen zijn de afgelopen jaren hard gestegen. Om nog een huis te kunnen kopen moet men dus steeds meer kunnen lenen. Dat geldt zeker voor starters die nu eenmaal geen overwaarde mee kunnen nemen van een eerder gekocht huis. Maar meer lenen is niet de oplossing, vindt DNB. De prijzen van woningen zijn juist gestegen omdat we steeds meer kunnen lenen. De DNB is dus ook geen voorstander van meer lenen.

Prima plan voor de toekomst, maar wat nu?

Natuurlijk is de Nederlandse woningmarkt oververhit. Op Funda staan gewoon te weinig woningen in de verkoop. Een huis is in een paar dagen verkocht. Een starterswoning onder de € 300.000 is in veel regio's niet te vinden. En natuurlijk zou het goed zijn als dat zou veranderen. Maar wat als je nu € 1.250 huur betaald voor een 3 kamer van 58 vierkante meter in de randstad en er is een tweede kindje op komst? Kun je dan wachten op een beter functionerende woningmarkt? Nee, natuurlijk niet. In zo'n geval moet en wil je verder. En dus op jacht naar een koopwoning. Want een hypotheek voor € 400.000 voor 20 jaar vast, kost bij de huidige lage hypotheekrente ongeveer € 1.260 bruto. Dat is net zoveel als de huur die ze voor dat kleine appartementje van 58 vierkante meter. Het verschil is echter dan van die maandlast er zo'n € 500 iedere maand gebruikt wordt als aflossing. Vergeleken met huur is kopen dus veel voordeliger. en eindelijk heb je een balkon of een tuin. en dat is soms nog veel meer waard.

Dus op zoek naar een woning in deze verhitte markt? Lees dan dit artikel met tips om wel een huis te kunnen kopen.
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.956 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube