Hypotheken

Laatste kans voor makelaars: zorg voor een beter koopproces

Jeroen Wolfsen geschreven op donderdag 11 november 2021 om 09:27:13
Minister Ollongron wil dat de makelaardijbranche met plannen komt om de woningmarkt transparanter en eerlijker te maken.  De minister is daar in een brief aan de kamer heel duidelijk over: er moet een plan komen om misstanden bij makelaars te voorkomen. Als dat plan er niet van uit de branche zelf komt, zal de minister gebruik maken van wettelijk maatregelen om kopers en verkopers te beschermen.

Wat gaat er mis bij makelaars?

De hypotheekadviseurs van Moneywise spreken veel mensen die een huis gekocht hebben en natuurlijk horen we daarbij de verhalen en ervaringen van kopers.  Laten we het er maar op houden dat je als koper aardig in een hoek gedreven kan worden. Natuurlijk bepaalt de verkoper uiteindelijk aan wie het huis verkocht wordt en voor hoeveel.  Maar makelaars blijken veel manieren te hebben om kopers tot het uiterste te dwingen. We noemen er een aantal:

Geen aankoopmakelaar?
Zonder aankoopmakelaar kom je tegenwoordig vaak niet eens aan de beurt om een bod te doen, want aankoopmakelaars en verkoopmakelaars spelen elkaar de bal toe.

Er is een hoger bod binnengekomen!
Het komt regelmatig voor dat iemand die het hoogste bod heeft gedaan, een dag later door de verkopende makelaar wordt gebeld dat er toch een hoger bod is binnengekomen. Je wordt als koper wordt voor het blok gezet en moet nog een keer overbieden. Je hebt geen idee of er echt een hoger bod is en hoeveel dat is.

Woning wordt voor je neus toch aan een ander verkocht!
Je hebt gehoord dat je de gelukkige bent en dat men de woning aan jou wil verkopen. Toch wordt de woning vlak voor je neus op het laatste moment verkocht aan een ander.  Wettelijk mag dit. Een huis is pas verkocht als zowel koper als verkoper het koopcontract hebben ondertekend. Maar netjes is het niet.

Voorbehoud van financiering?
Kopen met ontbindende voorwaarden van financiering? In veel regio’s sta je achter aan in de rij. Dus worden er steeds meer woningen verkocht waarbij de kopers niet meer van de koop af kunnen als ze de hypotheek niet rond krijgen. Een financiële ramp voor de kopers want die moeten 10% boete betalen en hebben nog steeds geen huis. Feest voor de verkopers want die hengelen tienduizenden euro’s binnen en hebben de woning een paar dagen alsnog verkocht.

Je wil een bouwtechnische keuring?
De woning eerst laten keuren? Jammer dan, je doet niet meer mee want de verkoper wil dat niet. Je weet dus eigenlijk niet wat je koopt en of hoge kosten moet gaan maken om de woning te renoveren. Als er later een verborgen gebrek blijkt te zijn aan de woning kun je daar geen beroep op doen omdat je de woning bij aankoop niet voldoende geïnspecteerd hebt.

Oplossing: het biedlogboek

Minister Ollongron ziet een automatisch biedllogboek als een belangrijke oplossing om het koop- en verkoopproces transparanter te maken. Een biedlogboek geeft de mogelijkheid om achteraf te controleren hoe het koopproces tot stand is gekomen en voorkomt dat makelaars niet integer handelen bij de verkoop. In andere landen werkt men al met een biedlogboek. Nederland moet dat voorbeeld volgen.

Verbeterplan

De minister heeft makelaars opgedragen om als branche meteen verbeterplan te komen waarbij er meer duidelijkheid moet komen over het koop- en verkoopproces. Er is nu teveel onduidelijkheid over de regels en dat biedt ruimte om niet integer te handelen.

Een verplicht financieel en bouwtechnisch voorbehoud

De minister gaat verder  onderzoeken of het verplicht moet worden om een voorbehoud op te nemen voor de financiering en een bouwtechnische keuring. Het kopen van een huis brengt nu eenmaal financiële risico's met zich mee. Door de grote druk op de woningmarkt moeten mensen nu afzien van de bescherming die deze voorbehouden ze kunnen bieden. En daarmee lopen kopers grote financiële risico's.

Eerlijker toewijzen van nieuwebouwwoningen

Als laatste noemt de minister de manier waarop nieuwbouwwoningen worden toegewezen. Ook daar is onduidelijkheid over.

Wordt de woningmarkt met de nieuwe plannen eerlijker en transparanter?

De genoemde plannen van de minister gaan zeker bijdragen aan een transparantere markt en bescherming van kopers in die woningmarkt.
En dat is nodig want we zien nu soms zaken gebeuren die eigenlijk niet door de beugel kunnen.

De rol van de verkoper

Samenvattend kunnen we stellen dat makelaars transparanter moeten zijn over het koop- en verkoopproces. Tegelijkertijd moeten we de rol van de verkoper niet vergeten. De verkopende makelaar werkt in dienst van de verkoper. En als de verkoper de makelaar opdracht geeft om alle trucjes uit de kast te halen om een zo hoog mogelijke prijs voor de woning te krijgen, dan doet die makelaar het voor zijn opdrachtgever heel erg goed.
Als de regels voor makelaars strenger worden is dat goed maar het biedt verkopers altijd nog de mogelijkheid om zelf de woning te verkopen en via allerlei trucjes het onderste uit de kan te halen.
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.967 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube