Hypotheken

Klanten met moderne spaarhypotheek gedupeerd bij boeterente

Jeroen Wolfsen geschreven op dinsdag 09 januari 2018 om 13:27:56
Sinds 14 juli 2016 moeten banken voor het berekenen van de boeterente bij het oversluiten van een hypotheek de boeterente berekenen volgens nieuwe spelregels. Deze regels zijn vastgelegd in een leidraad van de AFM. Dit is een flinke verbetering voor de consument omdat banken niet meer boeterente in rekening mogen brengen dan nodig. Hierbij moeten banken rekening houden met het geld dat de klant heeft opgebouwd en nog gaat opbouwen in zijn spaarhypotheekverzekering. Over dat bedrag mag de bank geen boeterente in rekening brengen. De leidraad van de AFM houdt echter geen rekening met het feit dat veel banken zogenaamde hybride spaarhypotheken hebben verkocht aan hun klanten. Bij een hybride verzekering kunnen klanten switchen tussen beleggen en sparen.

Duizenden klanten de dupe
Reden voor ABN AMRO om een klant van Moneywise met zo’n hybride spaarverzekering (de Meegroeihypotheek) niet te behandelen conform de leidraad van de AFM en duizenden euro’s meer boeterente te rekenen. Onterecht, legt Jeroen Wolfsen van Moneywise uit in de uitzending van Tros Radar. Niet alleen ABN AMRO maar ook andere banken hebben klanten een hybride polis verkocht. In veel van deze polissen wordt gespaard. Er is eigenlijk weinig verschil met de traditionele spaarhypotheek.

In de zaak die behandeld werd door Tros Radar gaat het om een bedrag van zo'n € 3.500 euro die de klant meer aan boeterente moet betalen. Omdat de bank geen rekening houdt met meer dan € 40.000 opgebouwd spaarkapitaal komt de boeterente beduidend hoger uit. Als alle consumenten met een vergelijkbare hypotheek door banken op dezelfde manier behandeld worden bij het bepalen van de boeterente dan kost hen dat te samen miljoenen euro's aan boeterente.

AFM gaat onderzoeken hoe banken omgaan met de boeterente
De AFM heeft aangegeven te onderzoeken hoe banken zijn omgegaan met de nieuwe regels voor het berekenen van boeterente. Hierbij gaat de AFM ook kijken hoe banken omgaan met deze hybride spaarhypotheek.

ABN AMRO gaat boeterente voor hybride hypotheek heroverwegen
Ook ABN AMRO geeft naar aankleding van deze zaak aan dat de manier waarop ze omgaan met het berekenen van boeterente bij zo’n hybride verzekering gaan heroverwegen. Doelstelling is dat ABN AMRO uiterlijk op 15 februari hierover een uitspraak zal doen.

In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 16.362 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube