Hypotheken

Je overwaarde gebruiken om je huis energiezuinig te maken

Marije Wijshake-Hellemons vrijdag 26 augustus 2022 - bijgewerkt op: 29 augustus 2022
Door de gestegen energieprijzen is het belangrijker dan ooit om na te denken over de mogelijkheid om je woning energiezuinig te maken. Door het aanpassen van je woning kan je al snel bezuinigen op je maandlasten. En hiervoor kan je je overwaarde gebruiken!

Uit een recent onderzoek blijkt dat 29% van de huishoudens de woning al heeft verduurzaamd. Toch zijn er een hoop mensen die de noodzaak wel inzien om de woning te verduurzamen, maar dit niet doen omdat zij het geld er niet voor hebben. Vierendertig procent van de huiseigenaren stelt het energiezuinig maken van de woning uit wanneer hier een lening voor moet worden aangegaan. Toch is het toepassen van energiezuinige maatregelen gunstig voor de portemonnee. Met behulp van één van onze hypotheekspecialisten is het mogelijk om te kijken naar de mogelijkheden. Wat is verstandiger? Het verhogen van de hypotheek, of het afsluiten van een persoonlijke lening? In dit artikel leggen we uit hoe dit in zijn werk gaat.

Eerst vraag je offertes op

Wat belangrijk is, is dat je ervoor zorgt dat je weet welke energiebesparende voorzieningen je wilt gaan uitvoeren met het bijbehorende kostenplaatje. Vraag dus offertes op bij de installateurs. Het krijgen van een offerte is op dit moment al niet zo gemakkelijk als het lijkt. Vanwege de lange wachttijden durven een heleboel installateurs geen offerte meer op te maken.

Wil je meer informatie over energiebesparende voorzieningen?

Vraag dan hier ons ebook Energiebesparende Voorzieningen aan. Hierin vindt je alles over de mogelijkheden, subsidies en de financieringsmogelijkheden.

Wanneer zou je kunnen starten met verduurzamen?

Wat ook heel belangrijk is, is dat je weet op welke termijn deze werkzaamheden uitgevoerd kunnen worden. Door de drukte bij de installateurs of een langere levertijd op materialen zoals zonnepanelen of een warmtepomp, kan het wel even duren voor de installatie kan plaatsvinden. Wachttijden van een jaar of meer zijn geen uitzondering. Hier moeten wij rekening mee houden in de financiering.

Hoeveel kan je lenen?

Nu je weet hoeveel je nodig hebt, is de volgende stap het berekenen van je maximale leencapaciteit. We kijken naar het inkomen en de nog lopende verplichtingen. Ook wordt de huidige situatie in kaart gebracht van de hypotheek, en de waarde van de woning. Zo weet je direct hoe groot je portemonnee is om de verduurzaming mee te financieren.

Nu gaan we de financiering regelen

Samen met één van onze hypotheekspecialisten kijken we naar de beste optie om de verduurzaming te kunnen financieren. Dit kan door middel van een verhoging van de hypotheek, of door het afsluiten van een persoonlijke lening.

In dit artikel leggen we uit wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende financieringsmogelijkheden.

In een enkel geval is het zelfs nog mogelijk om een duurzaamheidslening te krijgen via de gemeente. Helaas is deze lening bij de meeste gemeentes niet meer beschikbaar, omdat de beschikbare budgetten op zijn. En helaas blijkt uit de praktijk, dan als er nog geld beschikbaar is, de aanvraag behoorlijk wat tijd in beslag neemt. Verhoging door middel van je hypotheek of door aanvraag van een persoonlijke lening is sneller geregeld.

Persoonlijk advies

Wat het beste is, hangt af van je situatie en wensen. Misschien vind je lage maandlasten nu het belangrijkste. Dan is waarschijnlijk een hypotheek de beste optie. Die kun je zelfs aflossingsvrij sluiten. De maandlasten zijn in dit voorbeeld dan nog lager want je betaalt dan alleen rente.
Naast het opnemen van de overwaarde, of het verhogen van de hypotheek, speelt de huidige hypotheek een rol in de keuze die je kunt maken.
Wil je weten wat het beste past in jouw situatie? Neem dan contact met onze hypotheekspecialisten op. We kunnen je snel vertellen wat het beste is in jouw situatie. Wij kennen de spelregels van alle banken.
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.041 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube