Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Wat is bouwrente en renteverlies bij een nieuwbouw hypotheek?

Wat is bouwrente en renteverlies bij een nieuwbouw hypotheek?

dinsdag 13 februari 2018 om 21:11:00 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
verbouwenDe hypotheek voor een nieuwbouwwoning werkt anders dan voor een bestaande woning. Als je nieuwbouwhuis eenmaal af is en je er in woont, is er geen verschil meer met de hypotheek van een bestaande woning. Maar tijdens de bouw is dat wel anders. Zo krijg je bijvoorbeeld te maken met verschillende soorten rentes. In dit artikel leggen we uit waar je allemaal mee te maken krijgt tijdens de bouw van je woning.

Fase 1. Bouwrente in de periode voor het tekenen van de koop-aanneemovereenkomst
Het is mogelijk dat de aannemer al eigenaar is van de grond en is begonnen met bouwen voordat je de koop-aanneemovereenkomst hebt getekend. De aannemer maakt dus al kosten. Deze kosten moet de aannemer voorschieten want je hebt immers nog niet gekocht en hebt dus nog geen hypotheek. Over de kosten die de aannemer maakt, rekent hij rente. Die rentekosten komen boven op de koopsom. Ze zijn dus onderdeel van de koopprijs. Je kunt deze meefinancieren in je hypotheek.

Fase 2. Bouwrente in de periode tussen koopovereenkomst en hypotheekakte
Je hebt de koop-aanneemovereenkomst getekend maar moet nog naar de notaris voor het passeren van de hypotheekakte. Ook nu loopt de hypotheek nog niet, dus je kunt de aannemer nog niet betalen voor de kosten die gemaakt worden in deze periode. Ook over deze kosten zal de aannemer rente rekenen. Deze rente wordt niet boven op de koopprijs gezet. De koop-aanneemovereenkomst is immers getekend, de koopprijs ligt dus al vast. Je kunt deze rente dus ook niet meefinancieren in je hypotheek. Je zult deze rentekosten uit eigen zak moeten betalen. Deze bouwrente is wel aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Fase 3. Renteverlies tijdens de bouw
Als je bij de notaris bent geweest, loopt de hypotheek. De kosten die de aannemer in rekening brengt voor de bouw, worden betaald uit het bouwdepot. Elke keer als je een nota ontvangt van de aannemer, betaalt de bank die uit aan de aannemer. Met iedere betaling uit het bouwdepot stijgen je maandlasten. Je moet immers rente betalen aan de bank. Hoe verder de bouw vordert, hoe meer nota’s zijn betaald en hoe leger het bouwdepot. Als alles goed is gepland, is je bouwdepot leeg op het moment dat het huis af is.
Met renteverlies tijdens de bouw bedoelen we de rente die je betaalt tijdens die bouwperiode. Zolang het geld in het bouwdepot staat, rekent de bank aan de ene kant rente voor de hypotheek maar over het bedrag dat nog in het bouwdept staat, ontvang je ook rente. Meestal is de rente die je betaald net zo hoog als de rente die je ontvangt, soms een procent lager.

Het renteverlies moet je in principe uit eigen zak betalen. Maar heb je geen maximale financiering op de woning dan kun je het ook meefinancieren. Dat deel van de lening is niet aftrekbaar. De rente zelf is in het jaar van betalen wel aftrekbaar van de belasting.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662