Hypotheken

Hypotheekrente. Hoe ver kan die nog stijgen?

Jeroen Wolfsen maandag 06 maart 2023 - bijgewerkt op: 07 maart 2023
De hypotheekrente is de afgelopen week weer omhoog gegaan. En met flinke stappen. Bijna alle looptijden gingen omhoog, bij sommige banken kwam er wel 0,4% bij. Hoe hoog is de rente nu en tot hoe ver kan de hypotheekrente nog verder stijgen? In dit artikel lees je alles over de renteontwikkeling.

Hoe hoog is de hypotheekrente nu?

De rente voor een NHG hypotheek die 10 jaar vaststaat, bedraagt nu bij de goedkoopste geldverstrekker 3,92% (Lloyds). Maar de meeste geldverstrekkers zitten al boven de 4%. Grote banken zoals Rabo, ING en ABN AMRO zitten zelfs boven de 4,3%. Kom je niet in aanmerking voor NHG en moet je 100% van de woning financieren? Dan moet je rekening houden met rentes tussen de 4,5% tot bijna 5% voor 10 jaar met NHG.
De rente voor 20 jaar is natuurlijk nog hoger en begint bij 4,05%. We zien dan ook dat nog maar 1 op de 5 klanten kiest voor een rentevast periode van 20 jaar. Op dit moment kiest de helft van de mensen die een hypotheek afsluiten voor 10 jaar vast.

Korte rentevast periode kiezen?

Is het met deze hogere rentes dan verstandig om de rente voor een korte periode vast te zetten of zelfs een variabele rente te kiezen?
Nee, op dit moment is dat niet verstandig. Ten eerste is het zo dat de rente voor 5 jaar vast op dit moment bij de meeste geldverstrekkers net zo hoog is als voor 10 jaar vast. Ten tweede daalt je maximale hypotheek als je voor een rente korter dan 10 jaar kiest. De bank moet dan verplicht de maximale hypotheek berekenen met een rente van 5% en dus kun je minder lenen.

Variabele rente of 1 jaar vast dan maar?

De variabele rente of rente voor 1 jaar vast is ook flink gestegen. En kan natuurlijk nog door stijgen. De variabele rente bij de Rabobank is nog redelijk. Op dit moment rekent de Rabobank nog 2,05%. Bij 3 andere banken bedraagt de variabel rente nog tussen de 3% tot 4%. Maar bij de meeste banken zit de variabele rente zelfs boven de 4%. Hetzelfde geldt voor een rentevast periode van 1 jaar.
Het grootste nadeel van zulke korte rentes is natuurlijk duidelijk. Als de hypotheekrente blijft stijgen, merk je dat meteen in je maandlasten. Die zullen hoger en hoger worden. Rentes met korte looptijden zijn eigenlijk alleen maar interessant als we een duidelijke daling van de rente zien. Door dan te kiezen voor een variabele rente profiteer je van de dalende hypotheekrente en kun je op een bepaald moment de rente vast zetten tegen een laag tarief. Dat zit er de komende tijd gewoon niet in.

Blijft de hypotheekrente stijgen?

Het is altijd moeilijk om hier uitspraken over te doen maar voorlopig het lijkt er op dat de rente blijft stijgen. Voor de komende maanden verwachten we in ieder geval nog een stijging.
De kans is groot dat de ECB in maart en mei weer de rente zal verhogen en de hypotheekrente stijgt dan mee. Sta je op het punt een hypotheek af te sluiten, dan is vastzetten beter dan te kiezen voor een variabele rente.
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.967 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube