Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Hypotheek oversluiten gebeurt vooral door 60 plussers. Zes redenen om over te sluiten

Hypotheek oversluiten gebeurt vooral door 60 plussers. Zes redenen om over te sluiten

maandag 01 november 2021 om 21:18:21 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
senior hypotheekHet oversluiten van de hypotheek is vooral populair bij 60 plussers. Ongeveer 7.000 senioren sloten vorige maand hun hypotheken over. Dat is 2 keer zoveel als vorig jaar in september. Waarom sluiten zoveel mensen hun hypotheek over? Komt dat door de lage rente of zijn er meer redenen?

Moneywise heeft de redenen waarom klanten oversluiten op een rijtje gezet. Eén ding is zeker, de reden dat veel ouderen oversluiten is meer dan alleen de lage rente. In dit artikel ziet u 6 redenen waarom veel mensen hun hypotheek oversluiten eens op een rijtje in dit artikel. Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn? Bel ons gerust (085 7607610). U krijgt meteen een hypotheekspecialist aan de lijn om hierover eens van gedachten te wisselen. Of bereken zelf eens op Moneywise.nl  of oversluiten van de hypotheek voordelig is voor u en ontvang een gratis oversluitrapport.

Profiteren van lage rente


Natuurlijk, de rente is laag en lijkt inmiddels iets te gaan stijgen. Dat zijn goede redenen om nu aan de slag te gaan en de hypotheek over te sluiten. Een lagere rente betekent immers lagere maandlasten. Wie wil dat nu niet? En als je dan de rente vast kan zetten voor 20 jaar of zelf langer tegen rentes (ver) onder de 2% dan is het niet vreemd dat mensen enthousiast zijn om hun hypotheek over te sluiten. Kijk zelf maar eens naar de hypotheekrente van dit moment.

Nieuwe aflossingsvrije hypotheek voor 30 jaar


Maar het is niet alleen de lage rente. Een hypotheek kent een looptijd van 30 jaar. Daarna moet de hypotheek worden afgelost. Ook als deze volledig aflossingsvrij is. Om discussie met de bank over aflossen te voorkomen kiezen veel mensen eieren voor hun geld en sluiten een nieuwe aflossingsvrije hypotheek voor 30 jaar. De looptijd van een nieuwe hypotheek is gewoon 30 jaar en is niet afhankelijk van uw leeftijd. Voor veel mensen van 60 jaar en ouder is er dan de zekerheid dat ze 'levenslang' de hypotheek kunnen houden en nooit hun huis hoeven te verkopen.

Blijven wonen


De reden dat mensen een nieuwe hypotheek voor 30 jaar willen afsluiten is omdat ze in hun huis willen blijven wonen. Nu er zo weinig woningen te koop zijn, kiezen steeds meer ouderen ervoor om in hun huidige huis te blijven wonen. Ook als dat eigenlijk te groot voor zo is. De doorstroming van woningen wordt hierdoor belemmert. Dat zien we ook duidelijk in de getallen. Twee keer zoveel ouderen sluiten hun hypotheek over terwijl het aandeel starters dat een hypotheek sluit al 5 jaar ongewijzigd is.

Verbouwen en levensloopbestendig maken


Omdat mensen langer blijven wonen en er goedkoop geld geleend kan worden zien we dat veel mensen de hypotheek oversluiten en meteen een extra bedrag lenen om te verbouwen. Een prima plan want men maakt toch al kosten om de hypotheek over te sluiten. Omdat de kosten van een taxateur, hypotheekadvies (zelfs tegen de lage kosten van Moneywise) en de notaris best kunnen oplopen is het verstandig om dan meteen goed na te denken over een verbouwing. Zeker als de woning daarmee levensloopbestendig wordt. Men heeft dan een woning voor de 'rest van het leven'  en een hypotheek voor de 'rest van het leven'.

Huis verduurzamen


Veel mensen die oversluiten en extra geld lenen, gebruiken dat om de woning huis energiezuiniger te maken. Als u geld leent om uw huis te verduurzamen kunt u 6% meer lenen. Dus de maximale hypotheek is in dat geval hoger. En een aantal banken geeft u korting op de hypotheekrente als u een energiezuinige woning  heeft. Met de hoge kosten voor energie en de lage rente wordt de investering om uw huis te verduurzamen sneller terugverdient en is het ook voor senioren interessant.

Overwaarde opnemen


Nu de prijzen van woningen zo ontzettend hard gestegen zijn, hebben veel mensen overwaarde. Bij veel klanten lukt het ons om de maandlasten te verlagen en tegelijkertijd meer geld te lenen zodat er een bedrag overblijft om leuke dingen van te doen. Dat kan zijn het inkomen aanvullen of gewoon een extra bedrag on leuke dingen van te doen. Een nieuwe auto of camper bijvoorbeeld. Het bedrag dat u opneemt is vrij besteedbaar. Ook zien we dat veel ouderen overwaarde opnemen om hun kinderen te helpen om een huis te kunnen kopen.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662