Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Huis kopen? Laat je niet gek maken!

Huis kopen? Laat je niet gek maken!

dinsdag 05 januari 2016 om 22:01:30 Jeroen Wolfsen 2 reacties
huis te koopLangzaam maar zeker komt de huizenmarkt weer op stoom. Vooral in de Randstad zien we dat er regelmatig mee geboden wordt voor een huis dan de vraagprijs. Als je niet snel toeslaat en het juiste bod neerlegt wordt je droomwoning voor je neus verkocht. En dus zien we steeds vaker dat klanten tot het uiterste gaan om een huis te kopen. Daar zitten echter enkele risico’s aan. We geven je enkele tips om te voorkomen dat je in de financiele problemen komt door een te hoog bod op je droomwoning.

Hogere maandlasten door overschrijden NHG grens


Hoe meer je voor een woning betaald, hoe meer hypotheek je nodig hebt. En dan stijgen automatisch je maandlasten. Dat geldt helemaal als je door de grens heen gaat waarbij je een woning kunt financieren op NHG voorwaarden. De maximale koopsom om voor NHG in aanmerking te komen bedraagt voor 2016 € 231.132. NHG houdt namelijk standaard rekening met een opslag van 6% voor kosten en zo kom je dan op de maximale lening voor NHG op € 245.000.

Deze bedragen gaan per 1 juni 2016 verder naar beneden. Dan mag je onder NHG niet meer lenen dan € 225.000 en dat betekent dat je woning niet meer mag kosten dan € 212.264.

Kom je boven deze koopprijs dan kun je dus niet gebruik maken van de lage NHG tarieven.
De rente van 10 jaar vast gaat dan omhoog van ongeveer 2,10% ( NHG) tot 3,00%  (125 %executiewaarde). Het mag duidelijk zijn dat dit een fors hogere maandlasten kan opleveren. Hou bij het bieden op een woning dus altijd deze maximale koopprijzen in de gaten en probeer er onder te blijven.

Geen spaargeld meer over


Je moet altijd eigen geld meennemen bij de aankoop van een woning. Hoe meer je biedt, hoe meer eigen geld je dus mee moet meenemen. Dat kan natuurlijk alleen als je ook beschikt over eigen geld. Maar hoe meer eigen geld je nodig hebt hoe minder er over blijft voor inrichting, woning verbetering en alle andere zaken waar je voor spaart. Je bent simpelweg je buffer kwijt en bij de eerste de beste tegenvaller kun je daarmee in financiële problemen raken.

Voorbehoud van financiering


Laat je niet onder druk zetten om een bod uit te brengen zonder dat je hierbij het voorbehoud van financiering maakt. Ook al weet je zeker dat je inkomen voldoende is om de hypotheek te regelen. Je weet namelijk pas echt zeker dat je de hypotheeklening krijgt als deze door de bank helemaal geaccepteerd is. Dan moeten alle stukken worden ingeleverd en moet alles naar de spelregels van de bank kloppen. We noemen dat finaal akkoord.  Er kunnen allerlei redenen zijn waarom de bank geen finaal akkoord geeft. Bijvoorbeeld omdat je door gezondheidsproblemen niet in aanmerking komt voor de vereiste overlijdensrisicoverzekering.

Als je geen ontbindende voorwaarden hebt gemaakt kun je niet meer van de aankoop af en moet je verplicht de woning afnemen. Zonder hypotheek gaat dat niet lukken met als gevolg dat je wordt geconfronteerd met een boete van 10% van de koopsom. Dat is gewoon een heel groot risico dat je neemt als je geen ontbindende voorwaarden van financiering opneemt. Deze geven je namelijk de mogelijkheid om binnen de afgesproken periode van bijvoorbeeld 4 weken af te zien van de koop zonder deze kosten omdat je de hypotheek niet rond kan krijgen.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Erik

15 januari 2016 13:51:27

Beste Moneywise,
Ik ben bezig met de koop van een woning en wil graag 6 weken voor de ontbindende voorwaarden. De verkopende makelaar vindt dat teveel. Bij mijn vorige woning bleek zelfs 6 weken aan de korte kant voor het rondkrijgen van de hypotheek. Welke rechten heb ik om te bepalen wat de termijn van de ontbindende voorwaarden is?

reageer op Erik

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

15 januari 2016 14:29:27

Beste Erik,
De termijn voor de ontbindende voorwaarden zijn onderdeel van de onderhandeling. De koper en verkoper bepalen samen of ze hier uitkomen. Het staat jouw vrij om een bod van bijvoorbeeld € 200.000 te doen op een woning onder de voorwaarde dat je 6 weken hebt om de financiering te regelen. Dat is ook helemaal niet raar, Ik vind al jaren dat verkopende makelaars veel te streng om gaan met de ontbindende voorwaarden. Een hypotheek is eigenlijk pas 100% zeker als de bank finaal akkoord heeft gegeven en het komt maar al te vaak voor dat dit langer duurt dan 4 weken. Om je zelf als koper te beschermen is een ontbindende voorwaarde van 6 weken dus heel verstandig. Laat je niet onder druk zetten door de verkopende makelaar!
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662