Hypotheken

Huis kopen? Laat je niet gek maken!

Jeroen Wolfsen dinsdag 05 januari 2016 - bijgewerkt op: 21 oktober 2017
Langzaam maar zeker komt de huizenmarkt weer op stoom. Vooral in de Randstad zien we dat er regelmatig mee geboden wordt voor een huis dan de vraagprijs. Als je niet snel toeslaat en het juiste bod neerlegt wordt je droomwoning voor je neus verkocht. En dus zien we steeds vaker dat klanten tot het uiterste gaan om een huis te kopen. Daar zitten echter enkele risico’s aan. We geven je enkele tips om te voorkomen dat je in de financiele problemen komt door een te hoog bod op je droomwoning.

Hogere maandlasten door overschrijden NHG grens

Hoe meer je voor een woning betaald, hoe meer hypotheek je nodig hebt. En dan stijgen automatisch je maandlasten. Dat geldt helemaal als je door de grens heen gaat waarbij je een woning kunt financieren op NHG voorwaarden. De maximale koopsom om voor NHG in aanmerking te komen bedraagt voor 2016 € 231.132. NHG houdt namelijk standaard rekening met een opslag van 6% voor kosten en zo kom je dan op de maximale lening voor NHG op € 245.000.

Deze bedragen gaan per 1 juni 2016 verder naar beneden. Dan mag je onder NHG niet meer lenen dan € 225.000 en dat betekent dat je woning niet meer mag kosten dan € 212.264.

Kom je boven deze koopprijs dan kun je dus niet gebruik maken van de lage NHG tarieven.
De rente van 10 jaar vast gaat dan omhoog van ongeveer 2,10% ( NHG) tot 3,00%  (125 %executiewaarde). Het mag duidelijk zijn dat dit een fors hogere maandlasten kan opleveren. Hou bij het bieden op een woning dus altijd deze maximale koopprijzen in de gaten en probeer er onder te blijven.

Geen spaargeld meer over

Je moet altijd eigen geld meennemen bij de aankoop van een woning. Hoe meer je biedt, hoe meer eigen geld je dus mee moet meenemen. Dat kan natuurlijk alleen als je ook beschikt over eigen geld. Maar hoe meer eigen geld je nodig hebt hoe minder er over blijft voor inrichting, woning verbetering en alle andere zaken waar je voor spaart. Je bent simpelweg je buffer kwijt en bij de eerste de beste tegenvaller kun je daarmee in financiële problemen raken.

Voorbehoud van financiering

Laat je niet onder druk zetten om een bod uit te brengen zonder dat je hierbij het voorbehoud van financiering maakt. Ook al weet je zeker dat je inkomen voldoende is om de hypotheek te regelen. Je weet namelijk pas echt zeker dat je de hypotheeklening krijgt als deze door de bank helemaal geaccepteerd is. Dan moeten alle stukken worden ingeleverd en moet alles naar de spelregels van de bank kloppen. We noemen dat finaal akkoord.  Er kunnen allerlei redenen zijn waarom de bank geen finaal akkoord geeft. Bijvoorbeeld omdat je door gezondheidsproblemen niet in aanmerking komt voor de vereiste overlijdensrisicoverzekering.

Als je geen ontbindende voorwaarden hebt gemaakt kun je niet meer van de aankoop af en moet je verplicht de woning afnemen. Zonder hypotheek gaat dat niet lukken met als gevolg dat je wordt geconfronteerd met een boete van 10% van de koopsom. Dat is gewoon een heel groot risico dat je neemt als je geen ontbindende voorwaarden van financiering opneemt. Deze geven je namelijk de mogelijkheid om binnen de afgesproken periode van bijvoorbeeld 4 weken af te zien van de koop zonder deze kosten omdat je de hypotheek niet rond kan krijgen.
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 16.414 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube