Hypotheken

Geen overdrachtsbelasting voor starter meer?

Jeroen Wolfsen geschreven op donderdag 05 september 2019 om 21:23:01
Het is al eerder geroepen en het lijkt door te gaan. De overdrachtsbelasting voor starters op de woningmarkt gaat verdwijnen. Het is één van de plannen van het kabinet om de problemen op de woningmarkt op te lossen. Er zijn te weinig koopwoningen en starters vissen helemaal vaak achter het net in de overspannen woningmarkt. Overbieden om een huis te kunnen kopen lijkt steeds meer de standaard.

Naar nul procent overdrachtsbelasting
In veel regio's is het voor starters moeilijk een huis te kopen. Natuurlijk hebben ook doorstromers hier last van. Ook die moeten steeds meer betalen voor hun volgende huis. Maar als die al een huis hebben dat ze kunnen verkopen is er grote kans dat er in ieder geval voldoende eigen geld is door de winst op die te verkopen woning. En dat eigen geld is hard nodig om een nieuw huis te kunnen kopen. Voor Starters die het dus moeten hebben van hun spaargeld en geen winst uit een vorige woning op zak hebben is dat een stuk moeilijker.
Je moet immers ook de kosten koper van een woning kunnen betalen. Een flink deel van de kosten koper is de overdrachtsbelasting. Je betaalt als koper 2% over de koopsom aan overdrachtsbelasting. Voor een huis van € 300.000 hebben we het dan over € 6.000. Bovenop alle andere kosten zoals een aankoopmakelaar, hypotheekadvies, notaris en taxatie. Het kabinet wil starters nu tegemoet komen door de overdrachtsbelasting voor hun op nul te zetten. En dat is goed nieuws voor starters.

Besparen op kosten koper
Al eerder schreef ik een artikel over de overdrachtsbelasting. Het is goed dat er wat gebeurt. Maar is dit de oplossing? Het gaat starters in ieder geval helpen. Of dit plan doorgaat is nog niet zeker. Maar er is in ieder geval een plan en het lijkt de goede kant op te gaan.
Hoe minder eigen geld je mee moet nemen hoe beter. Het vergroot je kansen op een huis. Maar er zijn meer zaken waar je als starter bij het kopen van een huis flink op kan besparen. Vraag altijd offertes op bij verschillende notarissen. Hiermee bespaar je zo een paar honderd euro. Hetzelfde geldt voor de taxatie. Vergelijk taxateurs en ook daar bespaar je geld mee. En tot slot vergeet de kosten voor hypotheekadvies niet. Veel mensen betalen € 2.500 of meer voor hypotheekadvies. En als ze niet opletten moeten ze ook nog maandelijks betalen voor een service abonnement. Bij Moneywise kun je al een hypotheek afsluiten zonder advies voor € 650 aan kosten. Daarmee bespaar je al snel € 2.000 aan kosten. Of je sluit een hypotheek voor € 1.250 met advies. Je hebt dan keus uit meer banken en geldverstrekkers en weet zeker dat je de beste hypotheek hebt voor jouw nieuwe woning!
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.937 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube