Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Geen overdrachtsbelasting voor starter meer?

Geen overdrachtsbelasting voor starter meer?

donderdag 05 september 2019 om 21:23:01 Jeroen Wolfsen 2 reacties
maximale hypotheekHet is al eerder geroepen en het lijkt door te gaan. De overdrachtsbelasting voor starters op de woningmarkt gaat verdwijnen. Het is één van de plannen van het kabinet om de problemen op de woningmarkt op te lossen. Er zijn te weinig koopwoningen en starters vissen helemaal vaak achter het net in de overspannen woningmarkt. Overbieden om een huis te kunnen kopen lijkt steeds meer de standaard.

Naar nul procent overdrachtsbelasting
In veel regio's is het voor starters moeilijk een huis te kopen. Natuurlijk hebben ook doorstromers hier last van. Ook die moeten steeds meer betalen voor hun volgende huis. Maar als die al een huis hebben dat ze kunnen verkopen is er grote kans dat er in ieder geval voldoende eigen geld is door de winst op die te verkopen woning. En dat eigen geld is hard nodig om een nieuw huis te kunnen kopen. Voor Starters die het dus moeten hebben van hun spaargeld en geen winst uit een vorige woning op zak hebben is dat een stuk moeilijker.
Je moet immers ook de kosten koper van een woning kunnen betalen. Een flink deel van de kosten koper is de overdrachtsbelasting. Je betaalt als koper 2% over de koopsom aan overdrachtsbelasting. Voor een huis van € 300.000 hebben we het dan over € 6.000. Bovenop alle andere kosten zoals een aankoopmakelaar, hypotheekadvies, notaris en taxatie. Het kabinet wil starters nu tegemoet komen door de overdrachtsbelasting voor hun op nul te zetten. En dat is goed nieuws voor starters.

Besparen op kosten koper
Al eerder schreef ik een artikel over de overdrachtsbelasting. Het is goed dat er wat gebeurt. Maar is dit de oplossing? Het gaat starters in ieder geval helpen. Of dit plan doorgaat is nog niet zeker. Maar er is in ieder geval een plan en het lijkt de goede kant op te gaan.
Hoe minder eigen geld je mee moet nemen hoe beter. Het vergroot je kansen op een huis. Maar er zijn meer zaken waar je als starter bij het kopen van een huis flink op kan besparen. Vraag altijd offertes op bij verschillende notarissen. Hiermee bespaar je zo een paar honderd euro. Hetzelfde geldt voor de taxatie. Vergelijk taxateurs en ook daar bespaar je geld mee. En tot slot vergeet de kosten voor hypotheekadvies niet. Veel mensen betalen € 2.500 of meer voor hypotheekadvies. En als ze niet opletten moeten ze ook nog maandelijks betalen voor een service abonnement. Bij Moneywise kun je al een hypotheek afsluiten zonder advies voor € 650 aan kosten. Daarmee bespaar je al snel € 2.000 aan kosten. Of je sluit een hypotheek voor € 1.250 met advies. Je hebt dan keus uit meer banken en geldverstrekkers en weet zeker dat je de beste hypotheek hebt voor jouw nieuwe woning!
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Peter

5 september 2019 21:50:39

Als de overdrachtsbelasting wordt geschrapt voor starters, worden starterswoningen gewoon 2 % duurder. Dus helpt het niet.

reageer op Peter

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

5 september 2019 23:21:17

Peter,
in het andere artikel dat ik ook noem in dit artikel is dat ook één van de dingen die ik zie gebeuren.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons